- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (57 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (39 opinii)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
Tatar w Trójmieście - gdzie, jak i za ile?
Tatar to jedna z tych potraw, wobec której trudno pozostać obojętnym. Nie codziennie jemy przecież potrawy, których głównym składnikiem jest surowe mięso. Miłośnikom tego dania oraz wszystkim tym, którzy postanowią spróbować, restauracje w Trójmieście zaoferują tatar wysokiej jakości na wiele różnych sposobów.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Głównym składnikiem tatara jest skrobane, drobno siekane lub mielone mięso, najczęściej z udźca, szynki, polędwicy lub ligawy. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje z tatarem i przyrządza go z mięsa innych rodzajów, w tym z ryb, a nawet bez dodatków zwierzęcych.
Serwis doliczany do rachunku w restauracji - tak czy nie?
Warto również wiedzieć, że pod względem wartości odżywczych tatar może być naprawdę dobrym wyborem. Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. Tatar w klasycznym wydaniu, czyli z mięsa wołowego, zawiera też pokaźne ilości kreatyny, tauryny i karnityny, które wspomagają regenerację i pracę mięśni, także mięśnia sercowego.
Czy warto spróbować tatara? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Jedno jest pewne: jeśli przekonamy się do tego dania, możemy przygotować się na prawdziwe tournée po trójmiejskich lokalach. Szefowie kuchni wspinają się bowiem na wyżyny swojej kulinarnej wirtuozerii.
Tatar na różne sposoby
- We wszystkich restauracjach z rodziny Fino w menu zawsze można znaleźć tatar wołowy, lecz w każdej różni się on dodatkami - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni restauracji Fino. - Dla przykładu w Gdańsku jest to siekany tatar z polędwicy wołowej podany z ogórkami małosolnymi, wędzonym majonezem szczypiorkowym, piklowanymi kurkami i chipsem z pomidora, w Gdyni można zjeść z tatar z bavetty z wędzonym majonezem, panettone i siankiem ziemniaczanym. Z kolei w Sopocie serwujemy grubo siekany tatar z polędwicy wołowej ze smażonymi aterynkami, majonezem lubczykowym oraz tartym żółtkiem.
- W Sopockim Fino Noir mamy również alternatywę dla wegan, chociaż mięsożercy również się w nim rozkochali: jest to tatar z arbuza w towarzystwie wegańskiego majonezu szczypiorkowego, piklowanych kurek i sianka ziemniaczanego - dodaje Koprowski.
Tatar w wersji klasycznej
Wiele lokali wciąż trzyma się tradycyjnej receptury na tatar. Ewentualne eksperymenty dotyczą tu poszukiwania składników jak najwyższej jakości, a nie samego składu dania.
- W karcie posiadamy ręcznie drobno siekany tatar z polskiej polędwicy wołowej - mówi Marta Ciomek z restauracji Oberża86 w Gdyni. - Podawany jest z marynowanymi kurkami, drobno siekaną cebulą i ogórkiem konserwowym oraz żółtkiem z kurzego jaja. Wszystkie składniki podane są osobno, aby goście mogli sami je wymieszać według własnego gustu.
Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny
Po pierwsze: wołowina
Pośród trójmiejskich restauracji daje się dostrzec wyraźną tendencję na serwowanie tatara z mięsa siekanego, nie mielonego. Według szefów kuchni podnosi to jakość i walory smakowe przystawki.
- Nasi goście mają okazję spróbować tradycyjnie przyrządzonego tatara, serwowanego w nowoczesnym wydaniu - zachęca Jonasz Jasiński, szef kuchni w restauracji Serwus w Gdyni. - To, co wyróżnia nasz tatar, to mięso siekane, a nie mielone. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo delikatną strukturę mięsa. Aby nie przyćmić smaku mięsa, lecz podkreślić jego walory, dodajemy do niego korniszony, cebulę szalotkę confitowaną, majonez chrzanowy, cebulę prażoną, sianko z pora, warzywa sezonowe małosolne oraz żółtko sous vide. Cebula w różnych postaciach, por czy chrzan w postaci majonezu są tu dla uzyskania większej wyrazistości dania.
- Nie da się również ukryć, że tatar po prostu lubi kiszonki - dodaje Jasiński. - Stąd pojawia się w naszym tatarze kalafior, marchew i brokuł małosolny. Natomiast kremowe żółtko sous vide łączy wszystkie składniki i smaki. W tradycyjnym tatarze żółtko jest surowe, jednak dbając o bezpieczeństwo gości, nasze żółtko jest gotowane w niskiej temperaturze.
Składniki najwyższej jakości
- Od 16 lat serwujemy w naszej restauracji tatar wołowy przygotowany według tradycyjnej francuskiej receptury - zapewnia Philippe Abraham z restauracji Petit Paris w Sopocie. - Nasz tatar składa się tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej - nie wybieramy innych części wołowych, takich jak zrazówka lub ligawa. Tatar wołowy składa się z 12 składników, z czego w porcji znajduje się 20 proc. samych dodatków, reszta to czysta polędwica wołowa. W naszej karcie zawsze znajdziemy dwa rodzaje tatara. Drugi to tatar rybny lub warzywny według sezonu i dostępności produktów. W aktualnej karcie menu mamy tatar z czerwonego tuńczyka, sos sojowy, awokado, oshinko i z papryczką chilli.
Muzyka na żywo w trójmiejskich lokalach. Lato 2021
Tatar na nietypowo
Możemy także spróbować potrawy, która zaskoczy nie tylko nasz zmysł smaku, ale i wzroku - siekanej wołowiny z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga.
- To nietypowa odsłona tatara w interpretacji Marcina Popielarza: tatar wołowy podawany na konfiturze z cebuli, pokryty carpaccio - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager w restauracji Biały Królik w Gdyni. - Wyróżnia go niestandardowe połączenie z papryką (rouille paprykowe i majonez z wędzonej papryki), która dodaje pikanterii i charakteru daniu. Serwowany jest z wędzonym kawiorem z pstrąga, który zaskakująco komponuje się ze smakiem tatara i pozostawia lekko słony i dymny finisz na podniebieniu. Struktury daniu dodaje kruche ciasteczko.
Ile zapłacimy za tatar?
Ceny za tatar w trójmiejskich restauracjach są zróżnicowane. W restauracji Fino za tatar wołowy zapłacimy 34 zł. W Oberża86 ten rodzaj przystawki kosztuje 39 zł, a tatar z marynowanego śledzia 20 zł. W Serwusie zjemy tatar za 42 zł, w Petit Paris za 32 zł, a w Białym Króliku za 35 zł.
To, rzecz jasna, niejedyne lokale w Trójmieście, które z przyjemnością ugoszczą nas tatarem. Ten rodzaj dania możemy zjeść również m.in. w gdańskiej restauracji Chleb i Wino. Za tatar wołowy i tatar z łososia zapłacimy po 29,90 zł, a za tatar z łososia i awokado 31,90. Śliwka w kompot zaserwuje nam tatar z polędwicy wołowej w cenie 36 zł, a w bistro Białe Wino i Owoce w Gdyni zapłacimy za tę przekąskę zaledwie 11 zł.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (158) ponad 10 zablokowanych
-
2021-08-24 14:51
Dobry tatar tylko w Biedronce (1)
- 7 3
-
2021-08-24 16:58
Masz juz wypryski
- 0 0
-
2021-08-24 14:36
"Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. " (1)
A ta jakość to czym się objawia? Słyszałem, że białko lepiej się wchłania po obróbce termicznej.
- 5 0
-
2021-08-24 16:44
No widzisz stary, coś słyszałeś, gdzieś mówili, nie wiesz dokładnie, ale piszesz
Przesiałeś te wiadomość przez trzy sita?
- 1 2
-
2021-08-24 15:42
Wędzony majonez szczypiorkowy (2)
Ciekawi mnie proces przygotowania tego czegoś. Aromat wędzarniczy czy inna chemia? Jak majonez można poddać obróbce cieplnej?
- 14 1
-
2021-08-24 16:28
maczają w chemii, tak jak boczek wędzony
to nawet wędzarni nie widziało, sama trucizna
- 3 0
-
2021-08-24 16:23
A o wędzeniu na zimno nie słyszełeś? Peszek...
- 1 3
-
2021-08-24 16:25
arbuz z majonezem... nigdy w życiu
- 8 0
-
2021-08-24 12:02
(4)
42zł?Oszaleli?Dobra meduza z lornetą jak zrobię sam to 15zł.Polecam,oczywiście z jaj z wolnego wybiegu.
- 18 35
-
2021-08-24 12:24
(2)
no ale meduza to galareta a nie tatar
- 25 0
-
2021-08-24 12:35
Chciał zabłysnąć (1)
Ale jak zwykle się zbłaźnił.
- 21 2
-
2021-08-24 16:22
Tym wpisem sam się zdekonspirował... widać że to jakiś gimbus
- 2 0
-
2021-08-24 12:35
To nie dla ciebie danie
Dla ciebie mielone z kartoflami
- 3 5
-
2021-08-24 15:25
W Pescado świetny
Nie za tani ale rewelacyjny
- 0 3
-
2021-08-24 15:20
Gdynia
W Gdyni dodatek ekstra: włośnie w mięsie...
- 3 4
-
2021-08-24 14:11
Tatar (1)
Te tatary z biedronki i lidla to sama chemia ! Zobaczcie w spisie co jecie ! To od razu przestaniecie !
- 13 1
-
2021-08-24 15:20
komu Ty to tłumaczysz jakby najgorsze guano sprzedawali to i tak tylko cena się liczy
- 5 0
-
2021-08-24 15:18
Opłata serwisowa
Czy we wskazanych restauracjach jest doliczana opłata serwisowa za podanie takiego tatarka? ;)
- 11 0
-
2021-08-24 13:02
Biedny polak (1)
10 euro nie ma na tatar... no ale co?ma tak jak chce.
- 8 17
-
2021-08-24 15:17
ale wstali z kolan ;)
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.