• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test pączków. Gdzie są najlepsze pączki w Trójmieście?

Magda Mielke
13 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (350)
Sprawdziliśmy, gdzie są najlepsze pączki w Trójmieście. Sprawdziliśmy, gdzie są najlepsze pączki w Trójmieście.

Tłusty czwartek się zbliża. Szacuje się, że w tym dniu zjadamy średnio 2,5 pączka na głowę. Ale to nie ilość, a jakość ma znaczenie. Dokąd w tłusty czwartek udać się po najlepsze pączki w Trójmieście? Przedstawiamy wyniki redakcyjnego testu.





Ile pączków zamierzasz zjeść w tłusty czwartek?

Tłusty czwartek już niebawem, 16 lutego. Chociaż przez cały karnawał je się również faworki (zwane też chrustami), donuty czy oponki, to w tłusty czwartek większość z nas, niezależnie od diety czy preferencji cukierniczych, zajada się pączkami. W końcu tradycja nakazuje, aby zjeść co najmniej jednego. W przeciwnym razie sami na siebie ściągniemy nieszczęście. W tym dniu już od wczesnych godzin porannych do wielu cukierni i piekarni ustawiają się kolejki. Wszystko po to, aby złapać ten jeden, idealny, słodki wyrób.

Tłusty czwartek: jaki powinien być idealny pączek?



A jaki powinien być idealny pączek? Lekki, puszysty i z chrupiącą skórką. Ciasto powinno być delikatne i nie za słodkie. Koniecznie z dużą ilością gęstego nadzienia. Do tego pięknie udekorowany lukrem, czasem też skórką pomarańczową, ewentualnie cukrem pudrem. Sprawdziliśmy, gdzie w tym roku udać się po najlepsze pączki.


Tłusty czwartek 2023. Redakcyjny test pączków



W naszym teście wzięło udział 8 osób, które "w ciemno" próbowały pączków, przydzielając punkty wyrobom ułożonym na talerzach ponumerowanych od 1 do 8. Ocenialiśmy w pięciostopniowej skali, biorąc pod uwagę wygląd pączka, jakość ciasta, ilość i smak nadzienia oraz całościowe walory smakowe. Walka była zacięta i wyrównana, ale zdarzyły się też rozczarowania.

Zaszyfrowanymi cukierniami w naszym teście były: Manufaktura Mojej Mamy (talerz nr 1), Deker (talerz nr 2), Mamy Wypieki (talerz nr 3), Must Bake (talerz nr 4), Baccate (talerz nr 5), Le Delice (talerz nr 6), A.Blikle (talerz nr 7) oraz cukiernia Cukiernia Sowa (talerz nr 8).

  • Redakcyjny test pączków
  • Redakcyjny test pączków
  • Redakcyjny test pączków
  • Redakcyjny test pączków
  • Redakcyjny test pączków
We wszystkich tych miejscach pączki były dostępne już na tydzień przed tłustym czwartkiem. Do testu staraliśmy się wybrać jak najbardziej tradycyjne pączki (smażone na oleju roślinnym lub smalcu), z konfiturą różaną i lukrem. Nie w każdej cukierni jednak takie były, dlatego wśród testowanych wyrobów zdarzyły się też takie z konfiturą wieloowocową, różano-malinową lub z powidłami. Większość oblana była lukrem, tylko jedne (z Must Bake) oprószone cukrem pudrem.

Testowane pączki kupiliśmy z samego rana w dniu degustacji, na własny koszt, i nie zapowiadaliśmy, że zjawimy się w cukierniach.


  • Pączki ocenialiśmy, biorąc pod uwagę ich wygląd, jakość ciasta, ilość i smak nadzienia oraz ogólne walory smakowe.
  • Pączki ocenialiśmy, biorąc pod uwagę ich wygląd, jakość ciasta, ilość i smak nadzienia oraz ogólne walory smakowe.
  • Pączki ocenialiśmy biorąc pod uwagę ich wygląd, jakość ciasta, ilość i smak nadzienia oraz ogólne walory smakowe.

Pączki też jemy oczami



Mówi się, że nie szata zdobi człowieka. Do pewnego stopnia sprawdza się to również, jeżeli chodzi o pączki. Nie zawsze te przykuwające wzrok, idealnie okrągłe i pięknie przyozdobione są najlepsze. Jednak wygląd nie jest bez znaczenia.

Dobry pączek po prostu nie może wyglądać źle. Popękany, zeschnięty lukier to zła wróżba. Podobnie jak pomarszczone i "oklapnięte" czy zdeformowane ciasto. Te znaki świadczą o tym, że prawdopodobnie wypiek albo jest stary, albo przytrafił mu się jakiś wypadek.

Pod względem wyglądu wyróżniały się pączki z Le Delice (talerz nr 6), Mamy Wypieki (nr 3) oraz Baccate (nr 5). Na pierwszy rzut oka najsłabiej pod tym względem wypadły zaś pączki z Manufaktury Mojej Mamy (nr 1), Sowy (nr 8) i Must Bake (nr 4).

  • Nadzienie w pączku powinno być obfite, dobrej jakości i nie za słodkie.
  • Nadzienie w pączku powinno być obfite, dobrej jakości i nie za słodkie.
  • Nadzienie w pączku powinno być obfite, dobrej jakości i nie za słodkie.
  • Nadzienie w pączku powinno być obfite, dobrej jakości i nie za słodkie.
  • Nadzienie w pączku powinno być obfite, dobrej jakości i nie za słodkie.

Pączek idealny: liczy się wnętrze



Pączkowe ciasto powinno być lekkie i puszyste. I w przypadku testowanych przez nas wyrobów w większości takie było. Pod tym względem wyróżniały się pączki z Le Delice z chrupiącą skórką i pączki z Sowy, które miały bardzo tradycyjne ciasto, przez co smakowały "jak u babci"

- To, czego szukam w pączku, oprócz smacznego nadzienia, gęstego lukru i słusznych rozmiarów to świeże, ciężkie i chrupiące z wierzchu ciasto. Niestety na osiem testowanych przez nas pączków tylko jeden miał chrupką skórkę. A szkoda, bo to bardzo podbija wrażenia smakowe. Nie lubię też, kiedy nadzienie sprawia wrażenie perfumowanego - mówiła Ola.
Karnawałowe słodkości: pączki, faworki i inne pyszności Karnawałowe słodkości: pączki, faworki i inne pyszności
Jak wiadomo, to, co najbardziej lubimy w pączkach, to nadzienie. Powinno być go dużo i dobrej jakości. Po przekrojeniu okazało się, że pod tym względem pączki wypadają skrajnie różnie - od śladowych ilości po wypływającą marmoladę.

Nasi testerzy byli niemal jednomyślni i bezkonkurencyjne okazało się nadzienie pączków z Le Delice (talerz nr 6), nieco gorzej wypadły pączki z Must Bake (nr 4) i Baccate (nr 5). Każde z nich były wypełnione po brzegi nadzieniem: Le Delice dobrej jakości, dość słodką konfiturą z róży i malin, Must Bake również konfiturą malinowo-różaną (słodko-kwaśną, co doskonale balansowało ilość słodyczy), a Baccate - marmoladą.

Zupełnie puste w środku okazały się pączki z Dekera (talerz nr 2) - "nadzienie pyszne, ale było go jak na lekarstwo". Pod tym względem słabo wypadły też pączki z Manufaktury Mojej Mamy (nr 1) i Sowy (nr 8).

Tłusty czwartek i sposoby na Tłusty czwartek i sposoby na "spalanie" kalorii

  • Zwycięski pączek - Le Delice.
  • Zwycięski pączek - Le Delice.
  • Zwycięski pączek - Le Delice.

Ranking pączków w Trójmieście: król jest tylko jeden



Już po tej klasyfikacji można się domyślić, że walka była zacięta. Ostatecznie najwyższe noty zebrał pączek z Le Delice (waga: ok. 200 g, cena: 10 zł) z oceną 4,38.

- Chrupiąca skórka, dużo gęstego lukru, nadzienie jak domowe! Po prostu pycha - przyznała Ania.
Nasi testerzy zwrócili też uwagę na rozmiar zwycięskiego pączka.

- Pączek deluxe, wielki - do najedzenia się na raz. Bardzo dobre ciasto, obfite nadzienie i piękny wygląd z dodatkiem suszonych płatków róży - mówił Michał.
  • Pączek z Must Bake zajął drugie miejsce.
  • Pączek z Must Bake zajął drugie miejsce.
  • Na podium znalazły się też pączki z cukierni A.Blikle.
  • Na podium znalazły się też pączki z cukierni Sowa.
Na drugim miejscu uplasował się pączek z Must Bake (waga: 120-130 g, cena: 10 zł) z oceną 3,75. Testerzy docenili jego bardzo przyjemne, miękkie i sprężyste ciasto, a także pyszną, domową konfiturę. Nie każdemu jednak pasował cukier puder ("szkoda, że bez lukru", "puder na pączku powinien być zabroniony"). Nic straconego - cukiernia oferuje pączki w obu wariantach.

Na podium znalazły się też - ex aequo - pączki z Sowy (waga: 80-85 g, cena: 4,40 zł) i słynącej właśnie z pączków cukierni A.Blikle (waga: ok. 75 g, cena: 6,40 zł) z oceną 3,63.

- Jak u babci! Pączek warty grzechu i walki o ostatni kawałek - mówiła o pączkach z Sowy Ania.
Na kolejnych miejscach uplasowały się pączki z Dekera (waga: 125-130 g, cena: 8 zł), Mamy wypieki (waga: ok. 160 g, cena: 6,90 zł), Baccate (waga: 125-135 g, cena: 4,50 zł) i Manufaktury Mojej Mamy (waga: 140-145 g, cena: 5,50 zł).

Nasz ranking najsmaczniejszych pączków w skali 1-5 na podstawie średniej głosów 8 osób:

  1. Le Delice - 4,38
  2. Must Bake - 3,75
  3. (ex aequo) Sowa oraz A.Blikle - 3,63
  4. Deker - 3,52
  5. Mamy wypieki - 3,38
  6. (ex aequo) BaccateManufaktura Mojej Mamy - 3,25

Miejsca

Opinie (350) ponad 20 zablokowanych

  • Artykuł sponsorowany

    Wyniki były już dawno ustalone.

    • 3 1

  • Bez sensu ten ranking, przecież większość ludzi kupi pączki dostępne w sklepach, które dostarczają większe piekarnie-cukiernie lub w ich sklepach, których w Trójmieście nie brakuje, a nie z jakiejś manufakrury, ktore zrobi parę blaszek. A gdzie WZ, Pellowski, Szydłowski, Lipiński, Mielnk, itd.

    • 2 0

  • tylko domowe

    • 1 0

  • Jest kryzys a paczki są absurdalnie drogie. (3)

    Nie zamierzam więc kupować i jeść, mimo że i lubię, i na diecie nie jestem. Bzdury z ankiety sobie wsadźcie. Nie odzwierciedla faktycznych decyzji konsumenckich.

    • 47 8

    • Trójmiasto pl nigdy nie odzwierciedla rzeczywistości (1)

      To polityczny portal na usługach płatników - UM Gdańsk, UM Gdynia, UM Sopot. Taka lokalna "Trybuna Ludu", gdzie zatrudnia się wyłącznie POwskich politruków.

      • 2 3

      • Panie Płażyński, spokojnie.

        Zjedz pan pączka panie Płażyński, i dalej śnij o wygranej na Pomorzu.

        • 0 3

    • Najwyższy czas na dopłaty do pączków dla suwerena

      Progrma Pączek+

      • 12 8

  • (8)

    Nie obchodzę tego pączkowego szaleństwa.Pączek to.sam cukier,można 1 zjeść ale ludzie jedzą i 10.A potem zdziwienie że w wieku 35 lat cukrzyca.

    • 11 70

    • Miasto (1)

      Cukrzyca nie powstaje od słodyczy

      • 7 0

      • A od czego geniuszu?!?

        • 0 1

    • Twoje życie musi być bardzo smutne

      • 1 0

    • Zjada się jednego, dwa. (1)

      • 3 0

      • Ja nie jem akurat tego dnia , nie cierpię takich tradycji, a kolega w pracy w ostatnim roku zjadł 30

        • 1 1

    • spoko, wiemy - jak masz taki pseudonim: Dr

      to wiadomo żeś mądry i światły obywatel czy raczej "mundry" :)

      • 2 1

    • Kogo obchodzą twoje opinie trolu?

      • 12 1

    • W swieta tez tak ludziom d**pe trujesz, ze cukrzyca od sernika?

      • 30 2

  • a ja dziś w domu będę miał rogale świętomarcińskie.

    takie same jak na 11 listopada. A pączki mam w pracy.

    • 0 2

  • pączek za 10 zł? (5)

    bez żartów

    • 118 4

    • (1)

      Za 10zł to ja w Lidlu kupię 25 pączków i to w tłusty czwartek, a nie tydzień przed. Może w smaku to nie będzie to samo ale cała rodzina się naje.

      • 6 7

      • Czyli kupujesz truciznę, toksyczny śmieć z niemieckiej fabryki, przeznaczony dla "polactwa" i jeszcze się tym chwalisz?

        Czyli de facto publicznie ogłaszasz że jesteś kret...nem?

        • 1 1

    • U pani G. to chyba za 20 zł?

      • 4 1

    • Naprawde musiał bym na głowe upasc by kluska najbardziejszkodliwa niezrowa i miał bym placic za to 10 zł szt :) (1)

      • 11 1

      • Musiałbym. Miałbym.
        A poza tym... znaki diakrytyczne.
        No, chłopie...

        • 5 4

  • Ciekawe, że w zestawieniu nawet nie wspomina się opiekarniach Pellowskiego, Szydłowskiego, Lipińskiego, Wege, Konkol Mój Piekarz i innych masówkarzy - pewno jadą z zagęstników i innych tanich zamienników i nie smakują tak jak zrobione w domu.

    • 1 0

  • Najsmaczniejsze pączki są z piekarni Kropek i piekarni Sambor. Dla mnie smak ma znaczenie a nie faktura. Żadnych zamienników.

    • 0 0

  • Powinien być lukier

    Ale warstwa lukru powinna być cienka i "wysuszona" a nie klejącą się breją. W tym roku kupiłem z cukrem pudrem i choć nie było takiej frajdy, to doceniłem, że nie mam klejących się palców.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane