- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Tłusty czwartek: kolejki przed cukierniami
Zobacz kolejki po pączki przed cukierniami w Trójmieście
Może być lukrowany i nadziewany dżemem, czekoladą, twarogiem czy budyniem - pączek, o którym mowa, jest najbardziej pożądanym towarem dnia. Dziś bowiem przypada tłusty czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Cukiernie i pączkarnie w Trójmieście
Od rana, przed cukierniami w Gdańsku, Sopocie i Gdyni ustawiają się tłumy klientów, którzy zaopatrują się w kuliste łakocie z nadzieniem i lukrem.
Korzenie tego przysmaku sięgają starożytności. To Rzymianie jako pierwsi smażyli kulki z ciasta chlebowego. Jednak w przeciwieństwie do współczesnej receptury, były one nadziewane... słoniną.
Pomysł na słodkie pączki pochodzi prawdopodobnie z Afryki Północnej, a dokładnie z Egiptu. A za sprawą Arabów - którzy podbili ten kraj w VII wieku n.e. i są znani ze swojego umiłowania do słodyczy - pączki w takiej właśnie formie zostały rozpropagowane na niemal całym świecie.
Na koniec warto wspomnieć o legendzie, która tłumaczy, skąd wzięła się kulista forma pączków. Zgodnie z XIX-wiecznym podaniem, pewien cukiernik z Berlina marzył o służbie w szeregach wojska. Jego wątłe zdrowie nie pozwoliło mu na spełnienie tego marzenia, ale zaproponowano mu funkcję wojskowego kucharza. Przepełniony radością berlińczyk przygotował z tej okazji słodkie, nadziewane wypieki z ciasta drożdżowego, którym nadał kształt... kuli armatniej.
Opinie (347) ponad 20 zablokowanych
-
2018-02-08 13:47
Pozdrawiam (7)
Zgrabna Pani w czerwonej kórtkach ;-)
- 2 8
-
2018-02-08 13:50
Polski język trudny !
- 6 0
-
2018-02-08 13:52
Nie Twoja liga (5)
Grubasku łysy ja nawet na Ciebie nie spojrzę.
- 5 2
-
2018-02-08 14:13
... (3)
To nie grubasek łysy :)
- 1 0
-
2018-02-08 14:14
...
I ja pozdrawiam piękną dziewczynę w czerwonej kurteczce która stała w kolejce a potem siedziała na przystanku :)
- 1 2
-
2018-02-08 14:15
Szkoda, bo łysi są temperamentni---jak mój mąż (1)
akurat szczupły jest.
- 1 1
-
2018-02-08 14:27
Zazwyczaj mają grube brzuchy.
- 0 2
-
2018-02-08 14:14
pani nie ma nic więcej do zaoferowania,-zadufana w sobie, poza tym twarz może być niezbyt ładna
z takim zgorzkniałym nastawieniem do życia.
- 0 3
-
2018-02-08 14:08
Do autora (2)
Chyba to jest ostatni czwartek przed Wielkim Postem a nie jak sugeruje artykuł przed karnawałem bo ten się kończy
- 6 0
-
2018-02-08 14:12
Brawo ! dziennikarze piszą i nie wiedzą o czym.... !
Kopiuj, wklej- ot, dzisiejsza sztuka pisania.
- 0 0
-
2018-02-08 17:34
Karnawał czas zacząć. Ja mam karnawał cały rok. A poszczególne tylko gdy śpię.
- 2 0
-
2018-02-08 14:17
Ja jeszcze czuję ohydny smak ubiegłorocznych pączków pelowskiego! W życiu takiego stolca nie widziałem!!! (2)
- 9 2
-
2018-02-08 17:36
Pellowski to nadęty łysol. Jedzenie jego
- 4 1
-
2018-02-08 19:54
nikomu nie polecam wyrobów pelowskiego...........
Tylko ten kto widział jak i z czego piecze sie "produkty" w tej piekarni wie o czym mówie. Pomijam zachowanie właścicieli wobec zatrudnionego personelu, zupełny brak kultury.
- 1 0
-
2018-02-08 14:19
Jak w PRL-u
- 5 1
-
2018-02-08 14:21
Janusze i Grażynki czekają
- 6 2
-
2018-02-08 14:21
Pozostałość po komunie, która pozostawiła niektórym ludziom odcisk w głowie widoczny na załaczonym obrazku...
- 3 3
-
2018-02-08 14:25
zostawcie choć jednego dla Czarneckiego- na otarcie łez (3)
- 6 6
-
2018-02-08 14:37
Dla tego szmalcownika kija pisiego? Niech spada na drzewo banany prostować gnida pisia!
- 2 1
-
2018-02-08 17:09
na takiego chama to nawet śliny szkoda żeby napluć. Pączka? czego jeszcze?
- 1 1
-
2018-02-08 17:29
trole tak sie niepodniecajcie bo do wielkanocy wykorkujecie :)
- 0 0
-
2018-02-08 14:26
PRL
Ludzie lubią stać w kolejkach, to jeszcze z PRL-u, gimby nie znajo..
- 2 2
-
2018-02-08 14:31
Przyjaciel Piekarz
Kupiłam dziś pączki z tej piekarnio-cukierni w Gdyni. Nadzienie to sama chemia. Porażka, nigdy więcej.
- 3 1
-
2018-02-08 14:34
A ja sobie sam zrobię własne pączki! Bez starego śmierdzącego oleju i ulepszaczy!!!
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.