• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłusty czwartek: usmaż sobie tradycyjnego pączka

Justyna Spychalska
16 lutego 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki

Tłusty czwartek obchodzono na Pomorzu od stuleci. Poszukując smaku tradycyjnych pączków i faworków, postanowiliśmy odwiedzić i przepytać prawdziwe ekspertki od tradycyjnej kuchni: gospodynie z kół wiejskich.



Tradycyjne pączki kociewskie Tradycyjne pączki kociewskie
Pączki rogate Pączki rogate
Grochowinki kociewskie Grochowinki kociewskie
Pączki kocha prawie każdy, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jedząc je, kontynuujemy kilkusetletnią tradycję.

- W Gdańsku pączki jadano już w XVII wieku - opowiada prof. Andrzej Januszajtis, historyk, prezes Stowarzyszenia Nasz Gdańsk - Prawdopodobnie nie smakowały jednak tak, jak dzisiejsze. Jędrzej Kitowicz, XVIII-wieczny historyk, nie był nimi zachwycony. Pisał, że ich konsystencja jest zbita, kleista i że można nimi podbić oko.

Albo Kitowiczowi trafiły się naprawdę parszywe pączki, albo te, na które przepis można znaleźć w XIX-wiecznej Gdańskiej Książce Kucharskiej, przeszły prawdziwą ewolucję. Skład brzmi smakowicie: jaja, mąka, masło, śmietanka, skórka cytrynowa.

- Tradycyjne kaszubskie pączki robi się z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru i kilkunastu żółtek, często dodaje się też jeden lub dwa kieliszki wódki - wylicza Maria Birr ze Stowarzyszenia "Kaszubianki" - Nadziewa się je dżemem lub konfiturą, na przykład truskawkową albo różaną.

- Na Kociewiu bardzo popularne są pączki z twarogu wymieszanego z mąką i jajami - opowiada Krystyna Gierszewska, autorka książek o tradycyjnej kuchni Kociewia - Smaży się je bez nadzienia. Regionalną wersją tradycyjnych pączków dla leniwych są "pączki rogate", które rosną tylko raz i nie wymagają lepienia, po prostu nakłada je się łyżką na rozgrzany tłuszcz. Nazwa "rogate" wzięła się z tego, że podczas smażenia na pączkach powstają charakterystyczne, nieregularne różki.

Oczywiście, tłusty czwartek to nie tylko pączki. Są wśród nas tacy, którym ten dzień kojarzy się przede wszystkim z faworkami.

- W naszym regionie często przyrządza się tak zwane grochowinki kociewskie - opowiada Krystyna Gierszewska, dzięki której ten przysmak znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych - To takie nasze faworki, chociaż różnią się od tych znanych w całej Polsce. Robi się je z ciasta babkowego, są chrupiące, grubsze od klasycznych. Dawniej smażyło się je wyłącznie na smalcu, dziś smalec miesza się z olejem.

Jak świętujesz tłusty czwartek?

Tłusty czwartek nie kojarzy się dziś z rodzinnym świętem, ale w niektórych regionach była to okazja do wspólnego ucztowania.

- Dawniej w sobotę przed tłustym czwartkiem zabijało się świniaka, by potem w czwartek gromadzić się i ucztować przy zastawionym mięsem i słodkościami stole - wspomina Dorota Czerwińska, sołtys, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Rokitnicy (Żuławy Gdańskie) - Spotykały się całe rodziny, ludzi było całe mnóstwo, a pączki jadło się do upadłego.

Obżarstwo, jedzenie bez umiaru słodkich, kalorycznych pączków czy faworków... Tłusty czwartek musi być dniem przeklinanym przez wszystkich dietetyków.

- Jeden mały pączek zjedzony w tłusty czwartek nie powinien nam zaszkodzić - uspokaja dietetyczka Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety - Gorzej, jeśli nie potrafimy na tym poprzestać. Wtedy warto przygotować sobie alternatywę, na przykład pieczone rogaliki albo parzaczki, zwane też pampuchami, czyli ciasto drożdżowe z owocem, ugotowane na parze. Jeden parzaczek z sosem waniliowym na jogurcie to około 210 kcal, a klasyczny pączek - 480.

Zjedzenie pączka zajmuje niecałą minutę, a ile czasu i energii trzeba poświęcić na spalenie zbędnych kalorii? Tego i kilku innych ciekawych informacji na temat tradycyjnego tłustego czwartku dowiesz się z naszego materiału filmowego. A poniżej przepisy: dwa tradycyjne, jedna dietetyczna alternatywa. Smacznego!

Pączki twarożkowe
Przepis Krystyna Gierszewskiej
Składniki:
25 dag twarogu
1 ½ szklanki maki
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
½ litra oleju do smażenia
Cukier puder do posypania

Przygotowanie: Twaróg zmielić, wymieszać z jajami i mąką z proszkiem. Otrzymane ciasto kłaść łyżeczką od herbaty na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron i zaraz po wyjęciu z tłuszczu posypać cukrem pudrem.


Pączki według 40-letniego przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Rokitnicy:

1 kg mąki tortowej lub krupczatki
1/2 dkg drożdży
15 dkg cukru pudru
1/2 l mleka lub śmietany
od 7 do 10 żółtek, 1 całe jajko
sól, 12 dkg masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 łyżki spirytusu
1,5 kg tłuszczu do smażenia
40 dkg marmolady do nadziewania

Przygotowanie: Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i mąką. Gęstość drożdży jak gęsta śmietana, pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy i wlać do rozczynu, a także dosypać resztę mąki. Ciasto wyrabiać aż samo będzie odchodziło od ręki. Dodać tłuszcz, wyrabiać jeszcze 10 minut i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować pączki, nadziewać marmoladą i smażyć na gorącym tłuszczu.

Parzaczki pani Ewy
Przepis Magdaleny Olszówki
Składniki:
50 g drożdży
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru, sól
Mrożone owoce (wg. upodobania: maliny, truskawki, jeżyny itp.)

Przygotowanie: Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, rozmieszaj je z rozmąconymi jajkami, solą, cukrem i mąką pszenną. Dodaj oliwę. Ciasto powinno być troszkę lżejsze niż ciasto na drożdżówkę. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, objętość możesz zacząć formować parzaczki. Wybieraj porcje ciasta wielkości małej bułeczki. Do środka każdej wciskaj po jednej truskawce i zaklejaj. Szeroki garnek napełnij do połowy ciepłą wodą, a na jego wierzchu umieść kilkakrotnie złożoną gazę. Gazę należy dokładnie obwiązać sznurkiem dookoła garnka (powinno powstać coś w rodzaju sitka nad garnkiem z wodą). Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia. Na tak przygotowanym garnku układamy nasze parzaczki. Przykrywamy całość wysoką pokrywką (lub miską) i "parujemy" ok 5 - 7 min (w zależności od wielkości parzaczków). Można podać z sosem wykonanym jogurtowo-waniliowym (szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka cukru pudru, wanilia do smaku).

Miejsca

Opinie (265) ponad 10 zablokowanych

  • Pamiętajcie:

    Jest naukowo udowodnione, że rzeczy, które chce się "tylko spróbować" nie mają kalorii.

    • 16 1

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • NIE KUPUJCIE NA WAJDELOTY , BLAGAM!

    ALE ROBIĄ GNYCE!

    • 22 3

  • Po tłustym czwartku można sobie zafundować 40 dniową dietę wielkopostną

    A dietetyk z tymi pampuchami to wyskoczyła jak filip z konopi. Szkoda, że nie zaproponowała rzepy z cukrem.

    • 22 3

  • ja juz

    2 strzeliłem

    • 8 1

  • I juz 2000 cal wbiłem, a co ?

    • 12 0

  • u nas w barze firmowym po 2zł (5)

    po ile u Was ?

    • 3 6

    • 1.65 z dżemem, 1,75 z różą, 1,95 z adwokatem.

      • 2 0

    • U Graczka na Przymorzu 2,20 zł pączki z różą i 2,30 zł. pączki z adwokatem

      • 2 1

    • A w Starogardzie po 1,40 - całkiem niezłe, nawet.

      • 2 1

    • Marysiu kupuj w lidlu tylko 0,69 groszy pączek kosztuje.

      • 3 2

    • W Różanej na Niedźwiedniku

      1,25 z różą, 1,60 z adwokatem lub budyniem

      • 4 1

  • Pączki:)

    Słodkie pączki a później słodkie bączki)

    • 9 2

  • Dlaczego blondynka kładzie pączka do mikrofalówki? Bo chce spalić kalorie. (1)

    Nigdy nie lubiłem kucha. Pączek i oranżada, to synonim narkomańskiej nędzy.

    • 9 22

    • Hear ye, hear ye! Tym razem galuks to akurat BARDZO, BARDZO dobrze wie, o czym mówi!

      • 2 2

  • ranking (7)

    a może by tak jakiś ranking, które piekarnie, które pączki polecacie no ceny jakie trzeba dziś za te przysmaki płacić

    negatywne opinie też się przydadzą, aby inny nie nacięli się na wyroby pączko-podobne

    • 16 0

    • (3)

      A po co Ci jakiś ranking? W Tłusty Czwartek wszystkie piekarnie, cukiernie jadęą na ilość a nie na jakość. Generalnie jest to chyba jedyny dzień w roku kiedy wszędzie sprzedaje się tak niedobre pączki.

      • 8 2

      • (2)

        Niestety, to smutna prawda. Generalnie zresztą jakość pączków wyraźnie w tym kraju spadła.... niezależnie od renomy cukierni czy piekarni, praktycznie wszędzie sprzedają jakieś zeschłe klopsy. Co gorsza NIE tylko w Tłusty Czwartek. A strach blady i trwoga ogarnia na samą myśl o tych z Biedry, Lidla czy - Boże uchowaj - z wielkiego markietu jakiegoś.....

        • 9 1

        • (1)

          Akurat Biedronkowe pączki są lepsze o niebo, niż takiego np. Pellowskiego.

          • 12 3

          • Akurat z Lidla są super

            mają naprawdę pyszne nadzienie.

            • 1 2

    • TYLKO W_Z (2)

      Tylko i wylacznie cukiernia W-Z w Gdansku. Raz posmakujesz i bedziesz wracal co rok.

      • 4 0

      • gdzie to?

        • 0 0

      • W-Z w Gdańsku

        Wspaniałe, pyszne/domowe/ pączki,

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane