• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Trafik Jedzenie & Przyjaciele - prosto i smacznie

Agnieszka Haponiuk
11 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.

Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni przy skwerze Kościuszki 10, a więc miejscu tłumnie odwiedzanym, zarówno przez turystów, jak i samych gdynian. Miejcie, zatem na uwadze fakt, że trudno jest znaleźć wolne miejsce parkingowe, a ponadto parking jest płatny także w weekendy i to do godziny 20. Do Trafika wpadam z koleżanką w wietrzną kwietniową sobotę, by posmakować włoskich dań i opisać swoje wrażenia w ramach cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Lokal jest spory, podzielony ścianką na dwie części, z otwartą kuchnią. Wnętrze urządzone jest w stylu industrialnym ze ścianami z czerwonej cegły, metalowymi i drewnianymi elementami. Aranżacja wpisuje się w najnowsze miejskie trendy, mimo że Trafik istnieje już ponad 10 lat. Na jednej ze ścian wiszą abstrakcyjne obrazy Miłki Mazurek. Obrazy są na sprzedaż. Warto także zajrzeć do witryny z deserami, gdzie piętrzą przeróżne smakowite ciasta, które są wypiekane w na miejscu w piwnicznej cukierni.

Karta obfituje w potrawy kuchni włoskiej. Wybieramy z każdej sekcji po jednym daniu, pomijając pizzę.

  • Przystawka
  • Papryczki Padron/tempura, sól maldon, aioli - 19 zł
  • Zupa
  • Bulion z trzech mięs z tortellini - 19 zł
  • Danie główne
  • Gicz cielęca/puree truflowe, marchew, sos własny - 55 zł
  • Makarony
  • Gnocchi/włoskie kluseczki ziemniaczane, sos pomodoro, koper włoski, karczochy - 24 zł
  • Deser
  • Tarta z białą czekoladą i granatem - 17 zł

  • Papryczki Padron
  • Papryczki Padron
  • Bulion pełen smaku, z mocno wyczuwalną nutą lubczyku
Papryczki Padron w tempurze okazały się być ciekawą i smaczną formą podania. I jak to papryczki padron, były lekko gorzkawe, ale z pysznym sosem aioli smakowały wyśmienicie. Zaspokoiły pierwszy głód. Bulion rewelacyjny, pełen smaku, esencjonalny z mocno wyczuwalną nutą lubczyku. Tortellini przeciętne i twardawe, "gryzły" się z naprawdę dobrym bulionem. A może by tak zamienić gotowe tortellini na domowe kołduny albo domowy makaron? Myślę, że ten bulion zasługuje na lepsze dodatki. Poza tym był bardzo udany.

Gicz cielęca to prawdziwy rarytas. Mięso było soczyste i lekko tłustawe. Jej kruchość i delikatny smak wywołał uśmiech i zadowolenie nawet u mojej nieprzepadającej za mięsnymi daniami kulinarnej towarzyszki. Dodatki, czyli ziemniaczane puree, w którym zabrakło truflowej nuty i karmelizowane w miodzie marchewki były poprawne.


  • Gicz cielęca
  • Gnocchi - włoskie kluseczki ziemniaczane, sos pomodoro, koper włoski, karczochy
  • Tarta z białą czekoladą i granatem była wspaniałym zwieńczeniem kulinarnej uczty w Trafiku.
Gnocchi, choć kupne, okazały się być mięciutkimi smacznymi kluseczkami, ale najważniejszy w tym daniu był sos pomidorowy! Ten sos to istny obłęd, głęboki pomidorowy smak z nutą słodką i kwaśną oraz subtelnie wyczuwalnym posmakiem włoskiego kopru. Niewątpliwie ten wspaniały smak jest zasługą pomidorów san marzano, na bazie których został zrobiony sos.

Tarta z białą czekoladą i granatem była wspaniałym zwieńczeniem naszej kulinarnej uczty. Mus z białej czekolady delikatny niczym chmurka, słodki, ale jego słodycz została przełamana przez soczyste, kwaskowe owoce granatu. Poezja.

Podsumowując. W gdyńskim Trafiku jest swobodnie i przyjacielsko, znajdziecie tu kulinarne smaczki, dania w zasadzie proste, bez nadmiaru przypraw i dodatków, ale bardzo smaczne, takie, na które ma się ochotę wrócić. Przesympatyczna, otwarta i życzliwa, a także w pełni profesjonalna obsługa.

Klimat/ wystrój - 5
Obsługa - 5
Estetyka dań - 5
Smak - 5
Ostateczna ocena to mocna 5.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (48) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Zatrucie

    Byłam tam 27.08.Zamówiłam sałatkę Cezar bez grzanek.Olej użyty do dania był tragiczny,trącił rybą ( a ja nie lubię smaku ryb).Niestety zatrułam się tą sałatką i wciąż mój żołądek nie może dojść do siebie i jestem na zwolnieniu lekarskim.Nie polecam restauracji.Przydałaby się kontrola sanepidu.

    • 0 0

  • Trafik

    Nie polecam. Obsługa na bardzo niskim poziomie. Pizza ohydna. Gnocchi bez szału.

    • 2 0

  • 3 osoby i mamy 300 zł za pełen obiad (1)

    wyjątkowo tanio ,miesiecznie wyjdzie z 9 000 zł.
    czyli 2 pensje dorosłych osób, okazja
    czemu nie ma tam kolejek?

    • 3 0

    • Ponad 10 lat się utrzymują. Czemu? Bo nie odganiają ludzi przyzwoitych przyciąganiem mętów.

      • 0 0

  • Czy ja dobrze rozumiem.... (2)

    .... w jednym daniu kluski gotowce w drugim też gotowce a w tłuczonych ziemniakach z truflami brak trufli????
    To za co,ja się pytam, te 5 na 6 punktu?
    I to są te restauracje pocovidowe co chcą klientów przyciągnąć?
    No bravo to ja wolę leniwe w domu zrobić i zjeść.

    • 11 1

    • (1)

      A oni już ponad 10 lat funkcjonują. COVID przetrwali, przeżyją bojkot paździerzowej części społeczeństwa.

      • 0 5

      • Wcinanie klusek gotowców w knajpie to teraz hipsterstwo?

        • 2 0

  • 125PLN do tego napoje, czyli min. 150PLN/osoba. (7)

    Z dwójką dzieci wyjdzie ok. 500PLN za obiad. Faktycznie "rewelacyjnie tanio".

    • 31 1

    • Tanio? Chyba dla rosyjskich oligarchów (1)

      • 12 0

      • Albo dla Polskich polityków i samorządowców

        • 1 0

    • (3)

      W żadnym miejscu nie napisano, że tanio. A artykuł nie jest dla ludzi, których interesuje przy jedzeniu tylko cena i objętość.

      • 2 12

      • Racjonalność nie oznacza prostactwa, a do tego sprowadzasz ludzi, którzy twardo stąpają po ziemi i powątpiewają w "ohy i achy" (2)

        500 złotych za jeden obiad to przeciętnego mieszkańca trójmiasta zdecydowanie za dużo.

        Poza tym stwierdzenie, że "...W gdyńskim Trafiku jest swobodnie i przyjacielsko, znajdziecie tu kulinarne smaczki, dania w zasadzie proste, bez nadmiaru przypraw i dodatków, ale bardzo smaczne, takie, na które ma się ochotę wrócić. Przesympatyczna, otwarta i życzliwa, a także w pełni profesjonalna obsługa" po "...wpadam z koleżanką w wietrzną kwietniową sobotę, by posmakować włoskich dań i opisać swoje wrażenia w ramach cyklu " z daleka cuchnie ustawką i reklamą.

        • 12 0

        • (1)

          No i gdzie jest słowo "tanio"?

          • 2 4

          • Nigdzie, ale jest gatunek człowieka, dla którego smacznie jest tylko wtedy, gdy jest tanio, zaś tanie zawsze jest smaczne. Definicja, pochwali każdy kał, jeśli tylko będzie tani i obfity.

            A, że smacznie, to się akurat w tekście przejawia.

            • 2 4

    • Racja

      Tych pieniędzy po prostu szkoda

      • 14 0

  • Ja tam wole kiełbe z ogniska w lesie

    • 0 0

  • Co jemy .

    Czy nie warto zająć się tym co serwują placówki typu Bary Mleczne.Tam też są smakosze i wykwalifikowani kucharze a ich produkty często nie ustępują jakością tym o nazwach które więcej kosztują kilkakrotnie.

    .

    • 3 0

  • Fantastyczna knajpa

    Polecam, za każdym razem gdy jesteśmy w Gdyni, zaglądamy na przepyszne sniadanie do Trafika. Dodatkowo, duży plus za sympatyczna atmosferę, bardzo ładny wystrój i przede wszystkim przemiłą obsługę.

    • 1 7

  • (3)

    ta gicz to przed czy po zjedzeniu? Ja tam tylko kość widzę

    • 57 1

    • Trzeba mieć tupet. Jakiś gnat, puree z proszku i ponad 50 zł, klasa!

      • 7 0

    • Też mnie to zastanawiało... (1)

      ta kość już chyba dla psa do konsumpcji przygotowana.

      • 14 0

      • Ale za to jaka krucha!

        Mmmmm nawet koleżance przypasowała.

        • 15 0

  • Bylem tam z miesiac temu. (1)

    Na pizzy ktora byla przecietna. Ceny maja wysokie, jest wydzielona przestrzen dla hipsterow regal z planszowkami, ksiazkami etc. Nasza pocieszna recenzentka jak zwykle w punkt, otulona delikatna chmurka. 150zl za obiad z deserem to przegiecie wszystkiego. Wybierajmy racjonalnie i smacznie.

    • 15 2

    • Na pizze, to do pizzerri

      Jw

      • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane