• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

GastroTOP. Trójmiejskie food trucki, jakich nie znacie

Łukasz Stafiej
18 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat GastroTOP: dokąd na obiad przy obwodnicy?
Właściciele barowozów prześcigają się w pomysłach na swoją ofertę. Najlepiej wychodzą na tym miłośnicy jedzenia ulicznego. Właściciele barowozów prześcigają się w pomysłach na swoją ofertę. Najlepiej wychodzą na tym miłośnicy jedzenia ulicznego.

Burger z japońskim makaronem ramen, peklowana wołowina, kubańska kanapka, wytrawne gofry, bułka z ośmiornicą czy tajskie lody. Odkrywamy mało znane food trucki w Trójmieście.



Gdy cztery lata temu pisałem o pierwszych w mieście barach na kółkach, było to jeszcze zjawisko egzotyczne. Food trucki jeżdżące po ulicach Trójmiasta można było policzyć na palcach jednej ręki, a oferta ograniczała się (z bodaj jednym wyjątkiem) do hamburgerów, frytek i zapiekanek. Dwa lata temu zaczęło się to zmieniać.

Na zlotach i ulicach coraz częściej pojawiały mobilne bary, których właściciele nie bali się sprzedać w okienku czegoś innego, ciekawszego, oryginalnego. Zaczęły się pojawiać potrawy z różnych stron świata, kulinarne eksperymenty i prawdziwe perełki. W tym tekście pokażemy wam nowe i stare, ale wciąż mało znane trójmiejskie barowozy. Przy każdym wskazujemy miejsce, gdzie najczęściej można je znaleźć. Pamiętajcie jednak, że food trucki mają w swojej naturze to, że się przemieszczają, więc przed każdą wizytą warto zajrzeć na Facebooka, aby sprawdzić aktualną lokalizację.

Kanapki z owocami morza: ośmiornicą i krewetkami. Kanapki z owocami morza: ośmiornicą i krewetkami.
Kanapki z owocami morza

Honolulu Wise Food to barowóz z najodważniejszą ofertą w Trójmieście. Trzon oferty kuchni na kółkach prowadzonej przez sympatycznych narzeczonych tworzą owoce morza. A dokładniej krewetki i ośmiornice, które podaje się tutaj w podgrzanych, chrupiących bułkach. Morskie robale są podsmażane na maśle i serwowane z pesto pietruszkowym, a macki duszone w białym winie. Są też krewetkowe szaszłyki z mango i ananasem. Dla tych, co głębinowych stworzeń nie przełkną, przygotowano bułę z serem halloumi, hummusem, masłem orzechowym, kolendrą i granatem. I prawdę mówiąc - ta wersja wychodzi im chyba najlepiej. Warto jednak spróbować wszystkich pozycji, bo drugiego takiego baru w Trójmieście nie znajdziemy, nawet nie na kółkach. Uprzedzam, jednak, że tanio nie jest. Ceny: 18-29 zł. Miejsce: promenada przy marinie jachtowej w Gdyni zobacz na mapie Gdyni.

Kubańskie kanapki - raj dla podniebienia mięsożercy. Kubańskie kanapki - raj dla podniebienia mięsożercy.
Kubańskie kanapki w Po Maśle

Cubano sandwich to prawdopodobnie najwspanialszy wynalazek kulinarny w kategorii kanapka z mięsem. W Trójmieście zjeść je można było w ubiegłym roku w działającej króciutko pewnej kanapkowni w Gdyni, a od niedawna w barobusie Po Maśle. Każdy, kto szanuje swojego mięsnego bzika, musi spróbować tej kanapki. A potem pogodzić się z tym, że zostanie ona jego ulubioną. Tajemnica wspaniałości tego jedzenia tkwi w dwóch składnikach. Po pierwsze: specjalnej bułce, która po podsmażeniu na maśle staje się niesamowicie chrupiąca, a zarazem wciąż miękka. Po drugie: wieprzowinie (np. karkówce) macerowanej w cytrusowo-ziołowej marynacie. Jej cienkie, tłuste plastry komponuje się w ogórkiem konserwowym, szynką, wyraźnym w smaku żółtym serem i sosem musztardowo-miodowym, a następnie zapieka z dużą ilością masła na zewnętrznej skórce. To wszystko w Po Maśle robią perfekcyjnie. Oprócz klasyka zjemy też wersje drobiowe, m.in. z mango czy żurawiną. Nie boję się tego powiedzieć: to obecnie food truck z najbardziej dopracowanym i najsmaczniejszym jedzeniem ulicznym w mieście. Ceny: 9-18 zł. Miejsce: Gdański Inkubator Przedsiębiorczości Starter zobacz na mapie Gdańska (wtorek), Gdański Park Naukowo-Technologiczny zobacz na mapie Gdańska (środa) albo patio przy biurowcu Tryton zobacz na mapie Gdańska (czwartek).

Corned Beef, czyli peklowany mostek wołowy. Corned Beef, czyli peklowany mostek wołowy.
Corned Beef w CBŚ

Corned beef, czyli peklowana wołowina to wynalazek z czasów, gdy nie było łatwo o świeże dostawy mięsa. Obecnie to jedna ze street-foodowych oczywistości. Przynajmniej w Stanach czy na Wyspach, gdzie corned beef w bułce z musztardą jest niemal tak popularny jak burger czy frytki. W Polsce to kulinarna atrakcja niemalże nieznana. Nie zdziwiłbym się, gdyby barowóz CBŚ (swobodny skrót od Corned Beef Sandwitch) był tak naprawdę jedyny barem w kraju (i to nie tylko na kółkach), gdzie tego przysmaku można spróbować. Tym bardziej w wydaniu całkowicie rzemieślniczym, bo szef tego food tracka wszystko robi sam (oprócz bułek). Samodzielnie pekluje w solance z korzennymi przyprawami (a trwa to kilkanaście dni) dobrej jakości mostek wołowy, samodzielnie pikluje czerwoną kapustę oraz miesza sosy (polecam ostro-słodki sos ze zmiksowanych papryczek jalepeńo z dodatkiem Jacka Danielsa oraz majonezowo-czosnkowy). Całość skomponowana jest w słusznej rozmiarów bułę ze świetnie zbalansowanymi ostro-słodko-kwaśnymi smakami. Koniecznie trzeba spróbować. Cena: 18 zł. Miejsce: Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska (poniedziałek), biurowce przy ul. Łużyckiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni (piątek).

Zdrowe i sycące wytrawne (i słodkie) gofry. Zdrowe i sycące wytrawne (i słodkie) gofry.
Wytrawne gofry w Fejk Kejk

Gofry to niemalże nadmorskie danie tradycyjne, więc food trucka z nimi w Trójmieście zabraknąć nie mogło. Fejk Kejk nie karmi jednak typowymi goframi z bitą śmietaną z puszki i żelem o smaku truskawkopodobnym. Tutejsze wafle (bo tak się coraz częściej mówi o dużych okrągłych gofrach) są przygotowywane tak, aby były jak najbardziej zdrowe. Do ich wypieku właścicielki używają mąki gryczanej, a nie pszennej, nie stosują mleka ani cukru. Krótko mówiąc: to jedzenie właściwe dla osób na diecie bezglutenowej, bezcukrowej i bezlaktozowej. W menu kilka pozycji na słodko i wytrawnie (także wegańskie). Warto zainteresować się tymi drugimi - taki gofr z wędzonym łososiem, twarożkiem i stertą warzyw czy szynką dojrzewającą, parmezanem i suszonymi pomidorami to naprawdę sycące i pełnowartościowe danie. Na deser przekąsić można np. gofra z syropem klonowym i garścią orzechów czy o smaku snickersa. Ceny: 14-17 zł. Miejsce: promenada przy marinie jachtowej w Gdyni zobacz na mapie Gdyni.

Ramen burger, czyli kotlet z wołowiny zamknięty w "bułce" z makaronu. Ramen burger, czyli kotlet z wołowiny zamknięty w "bułce" z makaronu.
Ramen burger w Raminio

Raminio to furgonetka z chyba najdziwniejszą potrawą w mieście. I to nie tylko wśród barów na kółkach. Sprzedają tutaj burgera, ale nie takiego w bułce - to by było zbyt oczywiste. Rolę pieczywa w Raminio pełni pszenny makaron ramen. Wołowy (albo drobiowy) kotlet oraz dodatki (o tym za chwilę) znajduje się pomiędzy dwoma - powiedzmy - placuszkami z lekko grillowanego japońskiego makaronu. Skojarzenia z odsączoną zupką chińską będą jak najbardziej na miejscu, ale jestem pełen nadziei, że to tylko pozory. Wersji jest kilka, w prawie każdej znajdziemy klasyczne dodatki burgerowe (ogórek, cebulę czy ser), różnią się głównie sosami. Polecam ten z teriyaki. Do pełni szczęścia brakuje półpłynnego sadzonego jajka - powinien być to nieodłączny element ramenburgera wymyślonego przez mieszkającego w Nowym Jorku Japończyka Keizo Shimamoto. No ale wtedy byłaby to jeszcze trudniejsza potrawa do zjedzenia. A trudno sobie wyobrazić, że człowiek może się jeszcze bardziej upaprać jedząc kanapkę. Ceny: 16-20 zł. Miejsce: parking przy CH Klif zobacz na mapie Gdyni.

Lody tajskiej przygotowywane są na żywo na oczach klienta. Lody tajskiej przygotowywane są na żywo na oczach klienta.
Lody tajskie w Zrollowane

Lody tajskie to przebój zeszłego sezonu, który wciąż ma się dobrze. Recepta na sukces tkwi nie tyle w ich smaku (choć ten też jest niczego sobie), co w widowiskowym sposobie przygotowania. Zgodnie z podpatrzoną u tajskich mistrzów ulicznego jedzenia praktyką, deser robiony jest na miejscu, na oczach klienta i to w dodatku ze świeżutkich składników. Te zasady są oczywiście zachowane w mobilnej lodziarni Zrollowane. Proces przygotowania loda jest szybki i prosty. Wybierasz smak (w repertuarze m.in. świeże owoce, ciasteczka oreo, masło orzechowe itp.), a następnie podziwiasz zręczną pracę rąk zaopatrzonych w metalowe szpachelki. Za ich pomocą naturalna śmietanka i dodatki jest siekana i mieszana na lodowym pulpicie ze stali. Po trzech minutach dostajesz w kubeczku lodowe rolki przyozdobione domową bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Polecam malinę z oreo. Ceny: 10-12 zł. Miejsce: parking przy CH Klif zobacz na mapie Gdyni.

Miejsca

Opinie (98) ponad 20 zablokowanych

  • Nie znam żadnego food tracka (6)

    i nie zamierzam poznawać!
    Wiem, że nic nie tracę bo widziałam, jak tam pracują.
    Moda pasowała do lat 80 i 90.

    • 55 49

    • Ach te zapiekanki z przyczepy campingowej :) (4)

      To były czasy, wakacje i atrakcje

      • 8 2

      • akurat mój znajomy, miał te przyczepy, jedna pod Domem Towarowym we Wrzeszczu, druga w Pruszczu przy głównej drodze

        nie uwierzycie ile kasiory na tym wykosił...to były złote czasy dla biznesu

        • 3 0

      • Skoro widziałaś, to jakiś jednak znasz. (2)

        Gubisz się w zeznaniach.

        • 1 3

        • Kaczyńskiego też widziałam (1)

          ale na szczęście go nie znam

          • 4 3

          • Niby tak, ale napisalaś, ze widzoałas jak tam pracują, a to widziec można tylko na żywo.

            • 1 3

    • A te adresy to jeszcze aktualne?

      Jak mnie najdzie ochota na wołowinę to mam szukać po całym 3mieście tego dostawczaka?

      • 8 0

  • we wrześniu będę w Polsce, biorę Rodzinkę i pojedziemy do Honolulu w Gdyni, będziemy jeść dużo, zdrowo i będziemy bekać po napojach :-)

    • 5 1

  • (6)

    gdzie pracownicy tych barobusów załatwiaja potrzeby fizjologiczne? w pobliskich krzakach? i czy myją po tym ręce ?
    sanepid miałby co robić .....

    • 41 5

    • jedyne, co mi przychodzi do głowy

      to cydr albo oranżada...

      • 2 0

    • WC (1)

      a Ty gdzie załatwiasz swoje potrzeby fizjologiczne w pracy ? Pod biurko ?

      • 1 9

      • My mamy turystyczny nocnik

        pod ladą

        • 12 0

    • Ciepła i zimna woda musi być w furze, a siku gdzie robimy ?zapytaj pani w kiosku

      • 5 5

    • Właśnie, jak to jest z tą codzienną higieną?

      - może odpowiedź uzyskam od właścicieli food tracka, bo wiem że z pewnością przeczytają ten artykuł

      • 11 0

    • w bułkę

      • 19 0

  • jakie s dziwaczne żarcie - a ci agle brakuje budy ze śledziami na bułce ( jak w Niemczech, Holandii) (6)

    w Ustce w porcie stoi "Śledziowóz", gdzie za 12-15 zeta serwują rózne śledzie ( bałtyckie, matjasy holend.) na bule z ogórkiem i cebulą - jak w Holandii. To Ustka może a Trójmiasto nie ! Takich budek (foodtrucków) powinno by c z 5 na całe Trójmiasto)

    • 71 2

    • Swego czasu...

      ..na nieistniejącym już biobazarze, było stoisko sztuka śledzia. Rewela buła z tłustym śledzikiem..ktoś wie czy oni jeszcze gdzieś, coś?

      • 4 0

    • bo te śledzie w bułce to sezonowy temat, typowo dla turystów. Te opisywane wyżej (oprócz może lodów) to całoroczne pewniaki dla szerokiego odbiorcy.

      • 4 0

    • (2)

      Jadłam takie śledzie w bułce na jarmarku świątecznym we Wrocławiu :)

      • 8 0

      • Gratuluje , Daj link do instagrama z tego wydarzenia!

        • 3 2

      • Brawo

        • 7 2

    • sledz

      zeby w trojmiescie sie oplacalo to musialbys za sledzia na bulce zaplacic 20-25 zeta,,,take panie czasy .Milego dnia.

      • 13 1

  • Ludzie

    ocknijcie się i nie żryjcie takiej padliny!

    • 9 4

  • ODD DOG najlepszy

    Polecam ODD DOGa super oryginalny smak

    • 0 6

  • Wafle

    Jak wafle wytrawne to tylko w schopenhauerze. Najlepsze!

    • 2 1

  • Burger w makaronie zamiast bulki

    Szału nie ma można spróbować jako ciekawostkę ale nie porwało . Głodny się tym nie naje

    • 8 1

  • Znamy, znamy

    Na jednym z przymorskich osiedli taki food track ma swoją bazę. Z logistyką zajmuje jakieś 6 miejsc na parkingach (bar, dwa wielomiejscowe busy, skrzyniowóz izolowany), nie licząc "prywatnych" pojazdów. Przez całą jesień, zimę i wiosnę tylko psy i ptaki się tym pojazdem interesują, zaś wewnątrz kwitną pleśnie i kolonie paciorkowców. Za to latem - mniamciu. Smacznego.

    • 15 2

  • ale drogo! porcje małe...lepiej samemu zrobić sobie kanapeczki albo jak żonka zrobi (2)

    • 40 35

    • Krzycz Trybson!

      Pewnie, a na obiad schabowy, ziemniaki i mizeria. A w niedziele rosol i calego kurczaka sie upiecze, bo trzeba dzien swiety swiecic. Serio, ale niektorzy to musza miec smutne zycie. :)

      • 8 5

    • masz racje to jedzenie dla snobow ktorzy sa tacy zachodni

      ale w zyciu na zachodzie nie zyli, tylko byli na wycieczce.
      precz z tymi hipisami do roboty nieroby! won!

      • 4 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane