• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie lokale gotowe na przyjęcie gości

Rafał Borowski
22 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Przekonaj się, jak trójmiejskie lokale dostosowały się do wytycznych sanepidu

Odpowiednia odległość między stolikami, dezynfekcja stołów i krzeseł po wizycie każdego gościa, kelnerzy obsługujący w maskach i rękawiczkach czy stosowanie jednorazowych sztućców. Trójmiejskie restauracje, bary i puby skrupulatnie dostosowały się do zasad, które należało spełnić przed ich ponownym otwarciem w poniedziałek, 18 maja. Właściciele lokali z szeroko otwartymi ramionami - i czystym sumieniem - czekają teraz na powrót gości.



Sprawdź listę lokali gastronomicznych w Trójmieście



Czy często bywasz w lokalach gastronomicznych lub barach?

Zgodnie z ministerialnym rozporządzeniem w ubiegły poniedziałek lokale gastronomiczne mogły zostać ponownie otwarte po kilkutygodniowym zamknięciu. I choć zapewne wiele osób z utęsknieniem czekało na ten moment, to pierwszego dnia nie ruszyło tłumnie do restauracji.

Wiele osób wciąż ma obawy o swoje zdrowie i unika wychodzenia z domu. Wizyta w restauracji w celu skosztowania wykwintnych potraw czy wypicia drinka w ulubionym lokalu odkładana jest na później. Przedstawiciele branży gastronomicznej mają jednak cichą nadzieję, że mieszkańcy Trójmiasta, zachowując od siebie bezpieczną odległość zaczną w końcu przychodzić do miejsc, w których bywali.

Spełnienie ściśle określonych norm



Pandemia koronawirusa radykalnie zmieniła naszą codzienność. W celu zapobieżenia kolejnym zakażeniom, odpowiednie wytyczne sanitarne zostały wdrożone np. w naszych zakładach pracy, komunikacji miejskiej i sklepach. Nie inaczej było w przypadku restauracji, barów i pubów, które ponownie otworzyły swoje podwoje po okresie "zamrożenia".

Ministerstwo Rozwoju w porozumieniu z Głównym Inspektorem Sanitarnym opracowało szereg ściśle określonych obostrzeń, które bez wyjątku musiały zostać spełnione przed ponownym otwarciem lokali.

Jak to wygląda w praktyce?



Odwiedziliśmy z kamerą wybrane lokale w Gdańsku, Sopocie i Gdyni, aby na własne oczy przekonać się, jak wygląda zastosowanie ministerialnych nakazów w praktyce. Wyniki naszej wizytacji można podsumować krótko. W celu ochrony zdrowia zarówno pracowników, jak i klientów, skrupulatnie zastosowano się do wszystkich zmian. Dzięki temu, właściciele lokali mogą z czystym sumieniem ponownie zaprosić gości pod swój dach.

Czytaj również: Nowe menu, prezenty i promocje. Restauracje wracają po przerwie

- Otworzyliśmy się już w poniedziałek, gdyż na bieżąco śledziliśmy wszystkie wytyczne sanepidu i od razu zastosowaliśmy się do nich. Między innymi rozstawiliśmy stoły z zachowaniem między nimi odległości czterech metrów, stworzyliśmy specjalne strefy dezynfekcji, stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu, a kelnerzy będą nosić maski i rękawiczki. Mamy nadzieję, że dzięki temu nasi goście będą czuć się bezpiecznie. Jesteśmy ogromnie podekscytowani, że wreszcie możemy ponownie się otworzyć. Serdecznie zapraszamy i informujemy, że mamy nowe menu, w którym znalazło się wiele zdrowych pozycji - zachęca Anna Wylężek z restauracji Muszla Gdynia przy pl. Grunwaldzkim 1Mapka.

Szerokie zastosowanie artykułów jednorazowych



Większość z dotychczas używanych przez gości przedmiotów będzie przeznaczonych do jednorazowego użytku. Jednorazowe będą np. sztućce, nakrycia na stoły czy karty dań. Tym samym, po każdym użyciu będą one lądować w koszu na śmieci, a kolejni goście będą otrzymywać nowe komplety.

- Ze zdwojoną siłą i motywacją my również otworzyliśmy się już w poniedziałek. Mając na uwadze bezpieczeństwo gości wdrożyliśmy wszelkie, niezbędne obostrzenia. Stoliki i krzesła będą ustawione w odpowiedniej odległości i dezynfekowane po każdej wizycie. Dezynfekowane będą także toalety. W nich, a także przed wejściem do restauracji, pojawiły się dozowniki z płynem dezynfekującym. Kelnerzy będą pracować wyłącznie w maseczkach i rękawiczkach. Ruszamy teraz z nową, letnią kartą dań, w której nie zabraknie, np. pierogów z gęsiną, zupy rybnej czy żeberek. Zapraszamy serdecznie i zapewniamy, że dokładamy wszelkich starań, aby pobyt u nas pozostawił wyłącznie miłe wspomnienia - zachęca Roland Mettel z restauracji M15 przy ul. Mamuszki 15Mapka w Sopocie.

Zaproszenie do odświeżonego wnętrza



Właściciele niektórych lokali wykorzystali miniony okres nie tylko na dostosowanie się do nałożonych obostrzeń, ale również na przeprowadzenie odświeżenia czy kapitalnego remontu wnętrza. Z tego powodu, otwarcie rzemieślniczego browaru i restauracji w podziemiach zabytkowego Central Hotelu w Gdańsku, odbędzie się w piątkowe popołudnie.

- Intensywnie przygotowujemy się i zmieniamy naszą restaurację. Dostosowaliśmy się do wszystkich wytycznych sanepidu. W trosce o bezpieczeństwo gości, m.in. przed i po każdym gościu stoły i krzesła będą dezynfekowane, będziemy używać jednorazowych sztućców i nakryć, a kelnerzy będą obsługiwać ubrani w odzież ochronną. Jesteśmy bardzo pozytywnie nastawieni i czekamy na wszystkich od piątku 22 maja, od godz. 16 - zaprasza Katarzyna Bogucka z browaru PG4 przy ul. Podwale Grodzkie 4Mapka w Gdańsku.

Ludziom brakowało wyjść "na miasto"



Trudno oczekiwać, aby ruch w lokalach szybko wrócił do poziomu sprzed wybuchu pandemii. Z drugiej strony, nasi rozmówcy zgodnie podkreślają, że zainteresowanie nie jest tak słabe, jak można było się spodziewać.

- Wśród naszej załogi panują bardzo pozytywne nastroje. Chcemy, aby goście w naszym lokalu miło spędzili czas i nie czuli dyskomfortu związanego z tą całą sytuacja. W związku z tym nie zrezygnowaliśmy z muzyki granej na żywo w weekendy w naszym ogródku. Poniedziałek był bardzo spokojny, ale w środę mieliśmy prawie komplet gości. Wielu z nich mówiło, że wręcz tęskniło za możliwością powrotu i spędzenia czasu przy naszych stołach. Wcześniej działaliśmy w formie dowozów, ale to przecież nie to samo - relacjonuje Katarzyna Laskowska z restauracji Brovarnia Gdańsk przy ul. Szafarnia 9Mapka.
Czytaj również: Ruszają dodatkowe ogródki gastronomiczne w całej Gdyni

- Mieliśmy to szczęście, że już w poniedziałek mieliśmy zajęte kilka stołów, czego - szczerze mówiąc - nie spodziewaliśmy się. Goście byli stęsknieni i ciekawi nowych smaków, które przygotowaliśmy z okazji ponownego otwarcia. Odnotowaliśmy tez spory odzew w naszych mediach społecznościowych. Co rusz spływały do nas pytania, kiedy ponownie otwieramy się. Widać, że stali bywalcy chcą wracać. Na koniec wspomnę, że otworzyliśmy już letnie patio z widokiem na Motławę - uzupełnia Magda Kołada z restauracji Zafishowani przy ul. Tokarskiej 6Mapka w Gdańsku.

Oddech dla lokalnej gospodarki



Na koniec warto wspomnieć o jeszcze jednym aspekcie. Chęć miłego spędzenia wolnego czasu to nie jedyny powód, dla którego warto rozważyć odwiedziny ulubionej restauracji czy baru. Trójmiasto to aglomeracja, w której branża gastronomiczna stanowi istotną gałąź gospodarki. Jej "podcięcie" przełoży się na znaczne zmniejszenie się wpływów z podatków, które odczują wszyscy mieszkańcy.

Wszak pieniądze nie rosną na drzewach, a każda publiczna inwestycja jest przecież finansowana z tego, co niemal każdy z nas - i każdy gastronom - jest zobowiązany zapłacić fiskusowi. Innymi słowy, możliwość złapania głębokiego oddechu przez właścicieli lokali gastronomicznych jest w interesie nas wszystkich.

Miejsca

Opinie (127) ponad 10 zablokowanych

  • Ja sie dalej obawiam bliskości innych ludzi wokół mnie. (11)

    Takie piętno zostawił na mnie covid i kwarantanna. Tylko na wynos poprosze.

    • 37 64

    • W sumie słusznie (8)

      Zaledwie kilka % populacji według naukowców miało styczność z wirusem. Więc nie, nie zniknie sezonowo, na razie przynajmniej. Jest duża szansa, że w wakacje może się ponownie rozkręcić epidemia

      • 7 7

      • Jaka epidemia? (6)

        Tchorzliwy naród

        • 11 11

        • powiedz to mieszkańcom Brazylii lub Meksyku... (3)

          • 5 3

          • porównujesz kraje najuboższe i słaobo rozwijajace się do Polski??!! (2)

            Tam jest takie ubóstwo jakiego nigdy w Polsce nie było. Chyba jednak niezbyt znasz się na tym co piszesz.
            Favele to jeden wielki syf i gniazdo bidoty.
            Pomysl nim coś napiszesz.

            • 2 2

            • A USA , Rosja Włochy, Hiszpania czy Belgia ?

              • 0 0

            • A co ma bogactwo i biedota do tego?

              • 3 2

        • epidemia glupoty i strachu (1)

          w latach 60-70 odkryto koronavirusy, a Ci sr*ja po gaciach bo w telewizorze powiedzieli, a w necie napisali. Zadnej logiki w sprawdzaniu i przedstawianiu danych.

          • 13 5

          • O tak, lepiej posłucham głąba z Internetu.

            1000 trupów na pewno też się lepiej od tego poczuje.

            • 7 2

      • A w kuchni , kucharz Ukrainiec bez maski. Kto by w kuchni gdzie niestety jest 60 stopni w masce cały dzień chodził ?

        • 7 2

    • za dużo paniki

      • 0 0

    • niki

      To sie przenies do jakiejs jaskini

      • 3 0

  • Hello

    Restaurant w Trójmiejscie nie tylko dla Polacy ale również i więcej z nich dla turystów, który pomagali ruszać ekonomia. To nie są restauranty typ kotlet i rosół. Jestem za.

    • 1 1

  • Ministerstwo śledzia i wódki

    Czy ktos tu dba o higienę?
    Nie!
    Piwo podrozalo.
    Barmani bez maseczek i rękawiczek.
    Po jednej wizycie mam dość.

    • 4 0

  • Bardzo pieknie i gustownie i dziwi mnie dlaczego

    znalazlo sie kilkunastu zgryzliwych krytykow lub zazdrosnikow ktorzy wylewaja zolc tu na forum.

    • 2 1

  • Czy jest jakaś logika w odmrażanie gospodarki ? (7)

    To po co nosić te maski skoro można już chodzić po knajpach ?

    Dystans w autobusie, w pracy, w sklepie i wszyscy w maseczkach, a później wszyscy do pubu. Gdzie jest logika?

    • 46 16

    • Po to są absurdalne przepisy

      To wszystko po to żebyście roztrząsali absurdalne zalecenia i przez to nie mieli czasu aby dojść do wniosku że ten wirus to ściema , umiera dużo mniej ludzi niż w latach ubiegłych

      • 2 0

    • Jak ktoś mówił, próbują naprawić to co zepsuli.

      • 0 0

    • (1)

      Tu nie ma logiki. Masz się bać i o nic nie pytać. A jak zbliżysz się bliżej niż dwa metry do kogoś na ulicy, to baba z sanepidu przywali Ci 10.000pln kary, bo może. Oni w tym sanepidzie są jak bolszewicy.

      • 12 2

      • A i tak było za mało.

        Janusz z Grażyną nie zrozumieją, że noszenie maski i dystans chroni innych.

        Pewnie wynik tego że za młodu rodzice ich napierdzielali przy każdej okazji i teraz cały system wartości obraca się tylko wokół tego, czy będzie kara...

        • 0 10

    • Logika? (1)

      Trudno jej się tu doszukiwać. Przedszkola są otwarte, ale place zabaw juz nie. Dzieci mają siedzieć w zamkniętych pomieszczeniach, zakaz wyjść.

      • 3 0

      • E, co? Mam przedszkole za oknem.

        Dzieciaki latają w najlepsze po podwórku.

        • 1 0

    • Dystans w Skm

      Jaki dystans jak w pociągu Skm wszyscy ściśnięci jak śledzie w beczce na wielu kursach? A Urzad marszałkowski dysponent przewozów ociąga się z przywracaniem dużej częstotliwości ruchu pociągów...

      • 8 0

  • (3)

    Nie pójdę, póki będzie wszystko jednorazowe. I znowu produkujemy góry plastiku i innego śmiecia.

    • 87 6

    • Niedoinformowanie

      Lokal ma obowiazek na zyczenie klienta zaserwowac posilek na jednorazowkach , ale normalnie moze dzialc na ceramice

      • 1 0

    • Ja tez nie pójde

      Obiad za duże pieniądze na plastikowych talerzach,wole zrobić w domu.zjem jak człowiek,nie znosze plastiku

      • 6 2

    • Ale nigdzie nie ma wymogu, że to musi być jednorazowe. To wymysł tych restauracji. Istnieje wiele miejsc, gdzie zjesz normalnilymi sztućcami i na normalnych talerzach

      • 10 0

  • (1)

    Teraz wyprzedaja wszystkie zamrożone żarcie, które im nie zeszło przez 2 miesiące. Długo, długo nie pójdę.

    • 9 2

    • Tak rok bedą serwowac mrozonki...

      W knajpach oszczędza się przestrzeń magazynową, aby mieć jak najwięcej miejsc na sali, chłodnie przechowują zapasy tylko na kilka dni

      • 0 1

  • Wcale mi się do knajp nie spieszy. (2)

    Mam tani domeczek na peryferiach i zrobię sobie grilla.

    • 35 21

    • (1)

      Grill jest fajny i smaczny,ale raz na jakis dluzszy czas. Tak samo restauracja. Raz na jakis czas tylko dobrze kazdemu zrobu.

      • 9 1

      • mógłbym grillować codziennie

        • 3 1

  • (1)

    Ja jednak jeszcze poczekam.Rosół i kurczaka z mizerią zjem w domowym zaciszu.

    • 40 22

    • Ja poczekam na obniżenie cen.

      • 0 0

  • Czyli trzeba było epidemii (7)

    Aby w lokalach dbano o czystość? Ciekawe czy po kuchni dalej biegają szczury i smaży się na starym oleju i podaje przeterminowane napoje :) przypominam że żaden Norweg nie przyjedzie więc pewne triki nie przejdą drodzy restauratorzy :)

    • 18 7

    • "czy po kuchni dalej biegają szczury i smaży się na starym oleju i podaje przeterminowane napoje" (1)

      po co zmyślasz, może jakieś fakty
      daj chociażby jeden przykład takiego lokalu

      • 3 5

      • Ma sie oczy to sie widzi. Zgadnij o jakim lokalu mozna mowic, hm?

        • 1 1

    • Trzeba było epidemii żebyś zaczął myć ręce (1)

      • 0 2

      • Sam.umyj raczki jak siadasz do komputera zalosny kucharzyno

        • 0 2

    • Gesslerowa niech sprawdzi hehe beda jaja

      • 0 0

    • Gdzie ty chodziłeś?

      Rozumek. Czasem warto go użyć.

      • 3 2

    • Ostatnie zdanie to największa bolączką

      I największy problem branży gastro.

      • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane