• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uczta na sopockim molo. Rusza Slow Fest

Łukasz Stafiej
20 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów. Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów.

Ponad sześćdziesiąt restauracji będzie karmić w sobotę i niedzielę na molo zobacz na mapie Sopotu podczas festiwalu kulinarnego Slow Fest Sopot. W menu regionalne, nadmorskie smaki i nie tylko.



Slow Fest wyrasta z idei ruchu slow food, którą od lat propaguje główny organizator imprezy, Wojciech Radtke.

- Chodzi o wspólne spotkanie przy stole i degustowanie dobrego jedzenia przygotowanego z poszanowaniem regionalnych smaków i tradycji - mówi Radtke. - Zapraszanym na festiwal restauratorom nie narzucamy tematyki dań, ale podkreślamy, że powinny być one przygotowane z uwzględnieniem lokalnych produktów czy właściwych dla regionu inspiracji kulinarnych.
Podczas tegorocznej, piątej edycji imprezy, stoiska z mobilnymi kuchniami rozstawi na molo ponad sześćdziesięciu restauratorów z Trójmiasta i okolic. Będą też gościnne lokale z Łodzi czy Warszawy. Menu szefowie kuchni nie ujawniają - wciąż jest opracowywane, będą też niespodzianki. Uczestnicy spodziewać powinni się ryb, kaszubskich truskawek, ale też dziczyzny czy młodych warzyw.

- W tym roku rezygnujemy z karnetów festiwalowych. Każdy restaurator samodzielnie ustala ceny za swoje dania, ale sugerowaliśmy, aby porcje degustacyjne zaczynały się od 5 zł - wyjaśnia Radtke.
W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie. W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie.
Nowością będą również miejsca do konsumpcji zakupionych dań. Organizatorzy zapowiadają postawienie kilkudziesięciu ław z obrusami oraz stolików koktajlowych wzdłuż molo. Będą też strefy relaksu z pufami i leżakami.

Swoją ofertę zaprezentują też mali producenci na dwudziestu kramach z lokalnymi przetworami, wędlinami, serami zagrodowymi, winami czy świeżymi rybami. Niedaleko wejścia na molo prowadzone będą pokazy gotowania na żywo, w których wezmą udział artyści, m.in. Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Przemek Bluszcz czy Kuba Staruszkiewicz.

W pokazach być może weźmie udział również ekipa ze słynnej restauracji Fäviken. Szwedzi w czasie Slow Fest gościć będą w Sopocie na zaproszenie Hotelu Sopot zobacz na mapie Sopotu, gdzie w sobotę o godz. 20 odbędzie się specjalna kolacja degustacyjna inspirowana smakami kuchni nordyckiej. Wstęp na zaproszenia.

Slow Fest potrwa od soboty do niedzieli w godz. 11-18. Warto pamiętać, że wstęp na molo jest płatny: 8 zł kosztuje bilet normalny, 4 zł - ulgowy.

Tak wyglądał Slow Fest rok temu

Wydarzenia

Slow Fest Sopot (8 opinii)

(8 opinii)
8 zł

Kolacja Slow Food

300 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (50)

  • Slow Fest (1)

    Czy w tym kraju nie mogą się odbywać imprezy, których nazwy są w naszym rodzimym języku?

    • 5 0

    • Slow Fest Slow Food -- za chu nie wiem, co to haha -- powolne święto ospałego żarcia?

      • 3 0

  • Nie jadam potraw podanych na plastikowych lub tekturowych tackach

    Nawet zwierzęciu bym w taki sposób nie podała jedzenia - mój kot je z ceramicznego talerzyka

    • 4 2

  • Tylko MCK

    Nic więcej sie nie liczy

    • 0 0

  • Degustacyjna porcja napisane do imprezy Slow Fest wynosi 5,-, a tu organizator :
    "Każdy restaurator samodzielnie ustala ceny
    Czy w tym roku zmiany ?
    Jeżeli kupie karnet za 25,- to może starczyć mi na 1 lud 2 dania, bo restaurator oceni swoje minimalne danie na 10 czy 15,-

    • 0 0

  • Może jakby to była impreza o Polskiej nazwie to owszem można iść ale przecież to jest robiona pod Niemców i Anglików oraz młodzież LGBT chyba ? Poza tym nie zamierzam płacić Karnowskiemu za wejście na to jego niby molo! Jako mieszkaniec Trójmiasta też powinienem moc wejść za darmo jak i Sopocianie a poza tym wszyscy powinni móc wejść za darmo. Cóż widać Konstytucja RP w Sopocie nie obowiązuje tu mieszkają niby lepsi!

    • 0 0

  • NIE WARTO

    bylismy dzisiaj,na prawdę nie warto,bilet rodzinny 18 zł, próbki jedzenia które są po 5 zł to mikroskopijne.np. sledz a w sumie poł sledzia,a już zupa tajska 15 zł, krewetki z makaronem 15 zł ,wiekszosc innych degustacji srednio po 10 zł,a to są naprawdę małe porcje tak żeby spróbować.I teraz pytanie,jesli restauratorzy chcą w ten sposób się zareklamować to dlaczego dają tak wysokie ceny?,czy muszą na tym jeszcze tyle zarabiac.Moze dla kogos 5-10 zł to nie duzo,fakt mnie na to stac ale to są przeciez porcje wielkosci 1/10 normalnego dania z restauracji.Dla przykladu zupę tajską w porzadnej restauracji w Sopocie mogę zjesc za 16 zł i jest to normalna duża porcja,tu na molo mała miseczka za 15 zł

    • 2 0

  • Beznadzieja

    Kiepskie jedzenie. Kiepska organizacja.kiepskie miejsce. BEZNADZIEJA.

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane