• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uczta na sopockim molo. Rusza Slow Fest

Łukasz Stafiej
20 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów. Podczas tegorocznego Slow Fest stoiska z jedzeniem przygotuje ponad 60 restauratorów.

Ponad sześćdziesiąt restauracji będzie karmić w sobotę i niedzielę na molo zobacz na mapie Sopotu podczas festiwalu kulinarnego Slow Fest Sopot. W menu regionalne, nadmorskie smaki i nie tylko.



Slow Fest wyrasta z idei ruchu slow food, którą od lat propaguje główny organizator imprezy, Wojciech Radtke.

- Chodzi o wspólne spotkanie przy stole i degustowanie dobrego jedzenia przygotowanego z poszanowaniem regionalnych smaków i tradycji - mówi Radtke. - Zapraszanym na festiwal restauratorom nie narzucamy tematyki dań, ale podkreślamy, że powinny być one przygotowane z uwzględnieniem lokalnych produktów czy właściwych dla regionu inspiracji kulinarnych.
Podczas tegorocznej, piątej edycji imprezy, stoiska z mobilnymi kuchniami rozstawi na molo ponad sześćdziesięciu restauratorów z Trójmiasta i okolic. Będą też gościnne lokale z Łodzi czy Warszawy. Menu szefowie kuchni nie ujawniają - wciąż jest opracowywane, będą też niespodzianki. Uczestnicy spodziewać powinni się ryb, kaszubskich truskawek, ale też dziczyzny czy młodych warzyw.

- W tym roku rezygnujemy z karnetów festiwalowych. Każdy restaurator samodzielnie ustala ceny za swoje dania, ale sugerowaliśmy, aby porcje degustacyjne zaczynały się od 5 zł - wyjaśnia Radtke.
W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie. W daniach dominować mają lokalne produkty - m.in. kaszubska truskawka czy ryby bałtyckie.
Nowością będą również miejsca do konsumpcji zakupionych dań. Organizatorzy zapowiadają postawienie kilkudziesięciu ław z obrusami oraz stolików koktajlowych wzdłuż molo. Będą też strefy relaksu z pufami i leżakami.

Swoją ofertę zaprezentują też mali producenci na dwudziestu kramach z lokalnymi przetworami, wędlinami, serami zagrodowymi, winami czy świeżymi rybami. Niedaleko wejścia na molo prowadzone będą pokazy gotowania na żywo, w których wezmą udział artyści, m.in. Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Przemek Bluszcz czy Kuba Staruszkiewicz.

W pokazach być może weźmie udział również ekipa ze słynnej restauracji Fäviken. Szwedzi w czasie Slow Fest gościć będą w Sopocie na zaproszenie Hotelu Sopot zobacz na mapie Sopotu, gdzie w sobotę o godz. 20 odbędzie się specjalna kolacja degustacyjna inspirowana smakami kuchni nordyckiej. Wstęp na zaproszenia.

Slow Fest potrwa od soboty do niedzieli w godz. 11-18. Warto pamiętać, że wstęp na molo jest płatny: 8 zł kosztuje bilet normalny, 4 zł - ulgowy.

Tak wyglądał Slow Fest rok temu

Wydarzenia

Slow Fest Sopot (8 opinii)

(8 opinii)
8 zł

Kolacja Slow Food

300 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (50)

  • A co to jest slow food ?

    Fast food to wiem ... slow food ... moze jeszcze s*it food wymyślą boni tak wszystko jedną stroną wyjdzie ...

    • 4 3

  • słaba impreza (2)

    W zeszłym roku była taka lipa i pustki że wstyd mi było przed przyjezdnymi znajomymi.
    Ah i gwoździem programu była marchewka - w całości gotowana z natką........

    • 20 4

    • (1)

      Jeżeli byłeś/byłaś (brak podpisu) pod koniec festiwalu to faktycznie mogło tak być. Każde wydarzenie ma swój finał. Godzina zamknięcia to 18. Bardzo nam przykro, że takie wrażenia zostały. Zapraszamy wcześniej w południe i tuż po. Stoły są pełne jedzenia o czym świadczy film i zdjęcia. Do zobaczenia. Mamy nadzieję, że zmienisz opinię:)

      • 0 3

      • kiepskie tłumaczenie

        byliśmy koło 14 i były pustki

        • 3 1

  • za to ze wydam na wejscie na molo, oraz dodatkowo nabye jedzenie (4)

    To ci kucharze powinni w mig robić to żarcie oraz podawać mi to z wdzięcznością na twarzy

    • 5 9

    • (2)

      Tak działa Fast Food, a ten festiwal niesie ideę Slow Food

      • 2 2

      • Czyli zamów teraz... dostaniesz za 2 godziny... (1)

        ...truskawkę polaną śmietaną...
        Cena 15zl.

        • 3 1

        • Poczytaj. Doedukuj się troszkę. Nie krzycz, nie machaj rączkami. Nikogo to nie obchodzi.
          Bylem na każdej edycji. Za 5 zł można na prawdę dostać duże porcję degustacyjne. A uwierz ze koszt ich przygotowania często jest większy. O tym już nikt nie myśli

          • 2 4

    • 'Ci ' kucharze na pewno nie są z panem na 'ty' a w mig do można dostać przesolone frytki i burgera z tektury w maku ... tu widać ewidentny przykład osoby dla której ten festiwal nie został stworzony ...

      • 2 3

  • (2)

    Ceny jak zwykle dla norwegów, niemców i szwedów... Nie dziękuję, nie jestem frajerem.

    • 47 6

    • Dla Norwegów xd ? Kurde czteropak tyskiego kosztuje tyle ile dwie porcję degustacyjne. Płatne wejście na molo ma właśnie na celu przesiew takiego buractwa. ... pozdrowienia dla kumatych i do zobaczenia na molo !

      • 3 4

    • Zorganizuj alternatywą imprezę, którą zadowoli ciebie i innych.

      Co ci stoi na przeszkodzie?

      • 3 1

  • czyli mam zaplacić 8 zł od osobyi poźniej próbki jedzenia na papierze po kilkanaście złotych za sztukę?? (6)

    Mam nadzieję, że bedzie wietrznie i deszczowo!!!

    • 63 14

    • Nie, pomyliłeś się.

      Dobra wiadomość dla ciebie jest taka, że możesz pójść na plażę, na spacer, zostać w domu na kanapie, wszystko to za darmo. Obowiązku nie ma. Masz wolność, korzystaj z nie, póki możesz.

      • 3 2

    • Dziękujemy za typowo polskie życzenia! Mimo wszystko zapraszamy.

      • 6 2

    • To tylko świadczy o tobie (1)

      jako człowieku. I to takie typowe - mi jest źle to niech inni mają rownie zle jak ja.
      Ogarnijcie się ludzie, bo wsytd patrzec w jakim kierunku zmierzamy.
      Jest za drogo to nie idz, nikt ci nie kaze. Znajda się tacy co pojda i tyle - wolnosc wyboru.

      • 10 20

      • Normalny to ty nie jesteś.Jak świat światem szanyjacy restaurator w krzakach nie będzie się reklamował.

        • 8 5

    • Spoko, spoko, nikt nie zmusza

      Zawsze możesz wyżyć się tłuczkiem na schabowym.

      • 6 7

    • zapomniałeś się podpisać

      Polak katolik

      • 9 17

  • Wszystko fajnie, ale molo nie jest dostosowane do takiej ilości osób. (2)

    W zeszłym roku był straszny ścisk. Również jest za mała ilość stanowisk bądź obsługi - prawie wszędzie kolejki na kilkanaście, kilkadziesiąt minut. Wydasz min. 200 zł na rodzinę, a bawisz się jak żebrak czekający na jałmużnę.

    • 17 3

    • Wyciągnęliśmy wnioski z poprzednich edycji i powiększyliśmy stoiska. Ponadto zaangażowało się w tym roku więcej restauracji co daje nadzieję na rozładowanie ruchu. Sugeruję przybycie wcześniej np ok 12.00 Wtedy ruch jest mniejszy. Dodatkowo zapewniamy miejsce do spożycia (stoły z ławami i stoliki koktajlowe wzdłuż Molo) Mamy nadzieję na zmianę opinii w tym roku:)

      • 0 1

    • Pomyśleliśmy o tym. W tym roku stoiska będą większe i będzie więcej restauracji. Mamy nadzieję, że nie utworzą się gigantyczne kolejki. Podpowiedzią jest jeszcze godzina przybycia. Sugeruję okolice południa. Jest mniej ludzi i większy komfort. Dodatkowo zapewnimy w tym roku ławy do jedzenia i stoliki wzdłuż Molo. Serdecznie zapraszamy i życzymy dobrego nastroju i pozytywnej energii. Smacznego!

      • 1 1

  • Wietrzenie spiżarni. (1)

    Hipisterka będzie ucztować.

    • 28 3

    • Całe społeczeństwo. Wszyscy coś dla siebie znajdą. Serio! To festiwal dla wszystkich.

      • 2 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane