- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Uczta na sopockim molo. Rusza Slow Fest
Ponad sześćdziesiąt restauracji będzie karmić w sobotę i niedzielę na molo podczas festiwalu kulinarnego Slow Fest Sopot. W menu regionalne, nadmorskie smaki i nie tylko.
Slow Fest wyrasta z idei ruchu slow food, którą od lat propaguje główny organizator imprezy, Wojciech Radtke.
- Chodzi o wspólne spotkanie przy stole i degustowanie dobrego jedzenia przygotowanego z poszanowaniem regionalnych smaków i tradycji - mówi Radtke. - Zapraszanym na festiwal restauratorom nie narzucamy tematyki dań, ale podkreślamy, że powinny być one przygotowane z uwzględnieniem lokalnych produktów czy właściwych dla regionu inspiracji kulinarnych.
Podczas tegorocznej, piątej edycji imprezy, stoiska z mobilnymi kuchniami rozstawi na molo ponad sześćdziesięciu restauratorów z Trójmiasta i okolic. Będą też gościnne lokale z Łodzi czy Warszawy. Menu szefowie kuchni nie ujawniają - wciąż jest opracowywane, będą też niespodzianki. Uczestnicy spodziewać powinni się ryb, kaszubskich truskawek, ale też dziczyzny czy młodych warzyw.
- W tym roku rezygnujemy z karnetów festiwalowych. Każdy restaurator samodzielnie ustala ceny za swoje dania, ale sugerowaliśmy, aby porcje degustacyjne zaczynały się od 5 zł - wyjaśnia Radtke.
Nowością będą również miejsca do konsumpcji zakupionych dań. Organizatorzy zapowiadają postawienie kilkudziesięciu ław z obrusami oraz stolików koktajlowych wzdłuż molo. Będą też strefy relaksu z pufami i leżakami.
Swoją ofertę zaprezentują też mali producenci na dwudziestu kramach z lokalnymi przetworami, wędlinami, serami zagrodowymi, winami czy świeżymi rybami. Niedaleko wejścia na molo prowadzone będą pokazy gotowania na żywo, w których wezmą udział artyści, m.in. Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Przemek Bluszcz czy Kuba Staruszkiewicz.
W pokazach być może weźmie udział również ekipa ze słynnej restauracji Fäviken. Szwedzi w czasie Slow Fest gościć będą w Sopocie na zaproszenie Hotelu Sopot , gdzie w sobotę o godz. 20 odbędzie się specjalna kolacja degustacyjna inspirowana smakami kuchni nordyckiej. Wstęp na zaproszenia.
Slow Fest potrwa od soboty do niedzieli w godz. 11-18. Warto pamiętać, że wstęp na molo jest płatny: 8 zł kosztuje bilet normalny, 4 zł - ulgowy.
Tak wyglądał Slow Fest rok temu
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (50)
-
2017-06-21 02:20
A co to jest slow food ?
Fast food to wiem ... slow food ... moze jeszcze s*it food wymyślą boni tak wszystko jedną stroną wyjdzie ...
- 4 3
-
2017-06-20 18:19
słaba impreza (2)
W zeszłym roku była taka lipa i pustki że wstyd mi było przed przyjezdnymi znajomymi.
Ah i gwoździem programu była marchewka - w całości gotowana z natką........- 20 4
-
2017-06-20 19:44
(1)
Jeżeli byłeś/byłaś (brak podpisu) pod koniec festiwalu to faktycznie mogło tak być. Każde wydarzenie ma swój finał. Godzina zamknięcia to 18. Bardzo nam przykro, że takie wrażenia zostały. Zapraszamy wcześniej w południe i tuż po. Stoły są pełne jedzenia o czym świadczy film i zdjęcia. Do zobaczenia. Mamy nadzieję, że zmienisz opinię:)
- 0 3
-
2017-06-20 22:34
kiepskie tłumaczenie
byliśmy koło 14 i były pustki
- 3 1
-
2017-06-20 19:46
za to ze wydam na wejscie na molo, oraz dodatkowo nabye jedzenie (4)
To ci kucharze powinni w mig robić to żarcie oraz podawać mi to z wdzięcznością na twarzy
- 5 9
-
2017-06-20 19:57
(2)
Tak działa Fast Food, a ten festiwal niesie ideę Slow Food
- 2 2
-
2017-06-20 20:45
Czyli zamów teraz... dostaniesz za 2 godziny... (1)
...truskawkę polaną śmietaną...
Cena 15zl.- 3 1
-
2017-06-20 22:20
Poczytaj. Doedukuj się troszkę. Nie krzycz, nie machaj rączkami. Nikogo to nie obchodzi.
Bylem na każdej edycji. Za 5 zł można na prawdę dostać duże porcję degustacyjne. A uwierz ze koszt ich przygotowania często jest większy. O tym już nikt nie myśli- 2 4
-
2017-06-20 20:03
'Ci ' kucharze na pewno nie są z panem na 'ty' a w mig do można dostać przesolone frytki i burgera z tektury w maku ... tu widać ewidentny przykład osoby dla której ten festiwal nie został stworzony ...
- 2 3
-
2017-06-20 16:29
(2)
Ceny jak zwykle dla norwegów, niemców i szwedów... Nie dziękuję, nie jestem frajerem.
- 47 6
-
2017-06-20 22:17
Dla Norwegów xd ? Kurde czteropak tyskiego kosztuje tyle ile dwie porcję degustacyjne. Płatne wejście na molo ma właśnie na celu przesiew takiego buractwa. ... pozdrowienia dla kumatych i do zobaczenia na molo !
- 3 4
-
2017-06-20 22:10
Zorganizuj alternatywą imprezę, którą zadowoli ciebie i innych.
Co ci stoi na przeszkodzie?
- 3 1
-
2017-06-20 15:28
czyli mam zaplacić 8 zł od osobyi poźniej próbki jedzenia na papierze po kilkanaście złotych za sztukę?? (6)
Mam nadzieję, że bedzie wietrznie i deszczowo!!!
- 63 14
-
2017-06-20 22:08
Nie, pomyliłeś się.
Dobra wiadomość dla ciebie jest taka, że możesz pójść na plażę, na spacer, zostać w domu na kanapie, wszystko to za darmo. Obowiązku nie ma. Masz wolność, korzystaj z nie, póki możesz.
- 3 2
-
2017-06-20 19:36
Dziękujemy za typowo polskie życzenia! Mimo wszystko zapraszamy.
- 6 2
-
2017-06-20 15:42
To tylko świadczy o tobie (1)
jako człowieku. I to takie typowe - mi jest źle to niech inni mają rownie zle jak ja.
Ogarnijcie się ludzie, bo wsytd patrzec w jakim kierunku zmierzamy.
Jest za drogo to nie idz, nikt ci nie kaze. Znajda się tacy co pojda i tyle - wolnosc wyboru.- 10 20
-
2017-06-20 16:13
Normalny to ty nie jesteś.Jak świat światem szanyjacy restaurator w krzakach nie będzie się reklamował.
- 8 5
-
2017-06-20 16:06
Spoko, spoko, nikt nie zmusza
Zawsze możesz wyżyć się tłuczkiem na schabowym.
- 6 7
-
2017-06-20 15:44
zapomniałeś się podpisać
Polak katolik
- 9 17
-
2017-06-20 19:28
Wszystko fajnie, ale molo nie jest dostosowane do takiej ilości osób. (2)
W zeszłym roku był straszny ścisk. Również jest za mała ilość stanowisk bądź obsługi - prawie wszędzie kolejki na kilkanaście, kilkadziesiąt minut. Wydasz min. 200 zł na rodzinę, a bawisz się jak żebrak czekający na jałmużnę.
- 17 3
-
2017-06-20 19:54
Wyciągnęliśmy wnioski z poprzednich edycji i powiększyliśmy stoiska. Ponadto zaangażowało się w tym roku więcej restauracji co daje nadzieję na rozładowanie ruchu. Sugeruję przybycie wcześniej np ok 12.00 Wtedy ruch jest mniejszy. Dodatkowo zapewniamy miejsce do spożycia (stoły z ławami i stoliki koktajlowe wzdłuż Molo) Mamy nadzieję na zmianę opinii w tym roku:)
- 0 1
-
2017-06-20 19:34
Pomyśleliśmy o tym. W tym roku stoiska będą większe i będzie więcej restauracji. Mamy nadzieję, że nie utworzą się gigantyczne kolejki. Podpowiedzią jest jeszcze godzina przybycia. Sugeruję okolice południa. Jest mniej ludzi i większy komfort. Dodatkowo zapewnimy w tym roku ławy do jedzenia i stoliki wzdłuż Molo. Serdecznie zapraszamy i życzymy dobrego nastroju i pozytywnej energii. Smacznego!
- 1 1
-
2017-06-20 16:27
Wietrzenie spiżarni. (1)
Hipisterka będzie ucztować.
- 28 3
-
2017-06-20 19:40
Całe społeczeństwo. Wszyscy coś dla siebie znajdą. Serio! To festiwal dla wszystkich.
- 2 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.