• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Upadają kolejne restauracje. Zmiany na trójmiejskiej mapie gastronomicznej

Mateusz Groen
22 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zmiany w branży gastronomicznej to nic niezwykłego. Jakie lokale zamknęły się na przełomie marca i kwietnia? Zmiany w branży gastronomicznej to nic niezwykłego. Jakie lokale zamknęły się na przełomie marca i kwietnia?

Sytuacja w branży gastronomicznej zmienia się jak w kalejdoskopie. Od początku roku z trójmiejskiej mapy gastronomicznej zniknęło wiele lokali, a w niektórych nastąpiły zmiany szyldu. O tych zmianach regularnie informujemy. Które lokale zniknęły w ostatnim czasie i nie zjemy już w nich swoich ulubionych dań? Sprawdziliśmy to.



Wydarzenia kulinarne w najbliższym czasie


Znikają po latach



Czy pracowałeś(-aś) w gastronomii?

Na przełomie marca i kwietnia musieliśmy się pożegnać z kilkoma lokalami. Wśród nich znalazły się restauracje, ale też bardziej imprezowe punkty. Kolejny raz najwięcej miejsc zamknęło się w Gdańsku. Miasto z racji swojej wielkości i nasycenia rynku najbardziej zaskakuje zarówno nowo otwieranymi miejscami, jak i upadkami kolejnych lokali.

Po czterech latach niestety nastąpił moment na pożegnanie się z restauracją Kafëbë. Miejsce specjalizowało się w lokalnej kuchni, można się było napić się też lokalnego piwa. Mimo że restauracja znika z ulicy Piwnej Mapka, to jak zapewniają właściciele - najpewniej usłyszymy jeszcze o Kafëbë w innej lokalizacji.

- Chcielibyśmy podziękować wam za cztery lata wspólnej przygody kulinarnej. Podjęliśmy decyzję trudną, ale przemyślaną o zamknięciu lokalu na ul. Piwnej. W tym miejscu już wkrótce znajdziecie inną restaurację, natomiast my mamy nadzieję, że jeszcze kiedyś, już w innym miejscu się spotkamy. Dziękujemy za Waszą energię i wspólnie spędzony czas - poinformowali właściciele Kafëbë w mediach społecznościowych.
Czytaj też: Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta

Kafebe Kafebe
W ostatnim czasie zamknął się również Vegan Port. Wegańska pizzeria-bistro funkcjonowała w Gdańsku Wrzeszczu przy ulicy Jesionowej 17 Mapka przez prawie pięć lat.

Vegan Port Vegan Port
- Nigdy nie potrafiłem wyobrazić sobie tego momentu. Pięć lat życia, wszystko podporządkowane pod ukochany Vegan Port. Krew, pot i łzy. Ale też olbrzymia satysfakcja, uwielbiałem TO! Piszę w czasie przeszłym, ponieważ najprawdopodobniej już nie będę miał możliwości gościć was w tym miejscu. Nie tak miało być. Nie na wszystko mam wpływ. Dziękuję wam, niezależnie po której stronie baru staliście. Razem tworzyliśmy to miejsce. Przez te pięć lat poznałem więcej zajebistych ludzi niż przez całe dotychczasowe życie. Masa przygód, chorych i niespodziewanych akcji, porażek i zwycięstw. Czas na kolejne wyzwania. Trzymajcie się, do zobaczenia - napisał właściciel na Facebooku.
Czytaj też: Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje

Po czterech latach z Gdańska zniknął również MaverickMapka, lokal lubiany przez fanów piwa rzemieślniczego. Prócz kilkunastu kranów z piwem, w Mavericku organizowane były wieczory z muzyką na żywo, a także spotkania foodpairingowe. Lokal pożegnał się z przytupem na początku kwietnia, organizując "Ostatnią wieczerzę z Maverickiem" ze szwedzkim stołem i alkoholem za pół ceny.

- Kochani, nie dotrwaliśmy do lepszych czasów. Dziękujemy. Przyszliście tłumnie. Dziękujemy za dobre słowa o tych wspólnych 4 latach oraz za życzenia na przyszłość. Zjedliście wszystko i prawie wypiliście. Jeszcze raz dziękujemy za te wspólne 4 lata - poinformowali właściciele Mavericka w mediach społecznościowych.

Nie odwiedzimy już też Ważka Caffe, która od 2019 mieściła się na Garnizonie Mapka.

- Z przykrością informujemy o zamknięciu najbardziej pachnącej włoską kawą i domowym ciastem kawiarni w Trójmieście. Koniec roku 2021 był dobrym momentem, aby przeanalizować wszystkie za i przeciw prowadzenia przy ul. Szymanowskiego 12 w Gdańsku kawiarenki, przejrzeć założenia biznesplanu - niestety jedynym, rozsądnym i słusznym rozwiązaniem było podjęcie najtrudniejszej decyzji o... zamknięciu Ważka Caffe - poinformowali właściciele Ważka Caffe.
W gastronomicznym świecie miejsca posiadające dobrą lokalizację często zmieniają właścicieli lub przeprowadzają rebranding. W ostatnim czasie klub Xanax mieszczący się przy ulicy TkackiejMapka zmienił się w Cubano. Zapowiadają się egzotyczne zabawy przy latynoskich rytmach. Niewielkie zmiany nastąpiły również na Wyspie Spichrzów. Powstał nowy lokal - Celtic Pub, wcześniej w tym miejscu Gigi Prosecco BarMapka.

Gigi Prosecco Bar Chmielna w Gdańsku Gigi Prosecco Bar Chmielna w Gdańsku

Sopocka gastronomia



Sopot coraz mniej przypomina dawną "stolicę imprez". Mimo to w dalszym ciągu pozostaje atrakcyjnym punktem do prowadzenia działalności gastronomicznej. Jednak jak w każdym z trójmiejskich miast, tak i tu na gastronomicznej mapie zachodzą zmiany. Z sopockiego dworca zniknęła kolejna restauracja - tym razem próby czasu nie wytrzymała znana franczyza, czyli Sphinx.

Z Sopotu zniknął też Bar Polski SmakMapka. W bistro można było skosztować dobrych ciast, a także zjeść typowo domowe jedzenie. Lokal w dalszym ciągu szuka nowego najemcy.

Czytaj też: Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?

W Gdyni niewielkie zmiany



Zmiany w gastronomii nie ominęły również Gdyni, jednak tym razem musieliśmy pożegnać się jedynie z jednym lokalem. W ostatnim czasie zamknęła się ZaczarowanaMapka, czyli jedna z gdyńskich "śniadaniowni" mieszcząca się do niedawna przy ulicy Świętojańskiej. Restauracja oferowała bardzo szeroką ofertę, a dania były nie tylko smaczne, ale również solidne oraz za niewielką cenę w stosunku do jakości. Lokal odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale" w ubiegłe wakacje.

Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim roku? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (211) ponad 20 zablokowanych

  • Ludzie czekają na Bar Mleczny a nie na prześwirowane knajpy gdzie obiad kosztuje 500 zł dla 4 osób (5)

    • 74 5

    • (1)

      Tak tak, tylko bary , jedzenie świeże I smaczne .

      • 8 1

      • I marnej jakości. Jak bardzo paskudne mięso musi być w schabowym za 3zł?

        • 2 5

    • Dla 4 to tanio

      W dobrej restauracji 500 to na 1 os

      • 9 0

    • To niech sobie ludzie zakładają. Jeśli to są ludzie.

      • 1 9

    • chyba dla 2

      • 13 1

  • W zeszłym tygodniu przyjeliśmy na magazyn dwóch pizzermenów i kucharza. (1)

    Padli po jednym dniu. Przykre. Wielkie silne byki robocze. Ale co chwila fajka i sapanie, że ciężko. A nowych na tydzień - dwa wstawiamy na najprostsze zajęcia, typu bandowanie, pomoc w układaniu. Portowców też kilku było, jeden się uchował, ale...chce odejść na dniach. My nie mamy ludzi do pracy, oni nie mają samozaparcia. Obok w magazynie mają tak samo. Czyli niezależnie od asortymentu. Lekkie nie. Ciężkie nie. A płace całkiem całkiem jak na PRL 2.0

    • 10 3

    • > A płace całkiem całkiem jak na PRL 2.0

      Czyli najniższa + 200 zł.

      • 7 0

  • Norymberga 2.0 dla leśnych dziadkow z sanepidow (4)

    • 41 33

    • (3)

      Norymberga dla sekty antyszepow wspieranych przez Ruski trolling.

      • 13 14

      • operacja plandemia już skonczona (2)

        Mozesz wyjść z piwnicy

        • 14 13

        • Teraz twoim guru płacą za plucie na uchodźców, bo to dla Putlera ważniejsze. (1)

          • 7 7

          • Putler cieszy się że Polska nie kupiła czołgów i samolotów

            Tylko szczepionki i testy pcr. Wydane zostało dziesiątki miliardów złotych. Na preparaty których nikt juz nie chce. Moskwa jest zachwycona.

            • 5 4

  • Pizzeria Salsa na Chełmie też znika po 21 latach (6)

    Szkoda :(

    • 27 20

    • Sal

      .

      • 0 0

    • samemu lepiej gotowac w domu, wiesz co wkladasz do gara, poza tym, nie oszukujmy sie pandemia zrobila swoje a taeraz inflacja tak potezna ze w portfelu coraz bardziej pusto

      • 5 0

    • Właściciele idą na emeryturę, ostatnio rozmawiałam z nimi. Pizza od lat pyszna, właścielka po odebraniu telefonu zna adres, wie jaką chcemy zamówić i z jakim sosem.

      • 8 0

    • Ale disco polo dostało miliony

      • 10 2

    • nie szkoda ,ostatnimy czasy straszny syf zaczeli ludziom wciskac. (1)

      • 36 3

      • No... Coś w tym jest

        • 11 1

  • Zawsze chcialem wiedziec dlaczego na tym forum beznadziejne komentarze zbieraja pule glosow. (2)

    • 4 9

    • (1)

      Bo to strona dla boomerów, mieszkańców banina żukago same pipidówy oczywiście sort ludzi, którzy jadąc do kościoła musza zaparkować w plebanii, żeby było najbliżej kościoła itp., żaden przyzwoity człowiek dla własnej przyjemności nie przegląda tej strony, jest to synonim obciachu i totalnego cringu

      • 0 8

      • serio?

        benadziejnie zarzadzane miasto to czemu ktos ma chwalic?

        • 5 1

  • (1)

    oprócz Sphinxa nic z tej listy nie kojarzę. Ale w przyrodzie nic nie ginie, niebawem otworzą sie inne lokale.

    • 51 13

    • w tym miejscu to byl empik i czytelnia

      widac jak kultura spadla w Gdansku. Miasto antykultury.

      • 3 1

  • "Ale pomagać trzeba" (4)

    • 20 12

    • to bedzie sukces.

      kiedy zamkna forum gdansk

      • 2 3

    • Ludzie domów nie mają (1)

      że jedzą na mieście?

      • 10 7

      • na wynajem mają

        i gotowac nie umieją ;)

        • 6 4

    • zwlaszcza "na wrzeszczu"

      a tak serio, co to za staz knajpy 5 lat?

      Na długiej znikło kino, koktail bar i wiele innych...

      • 10 1

  • Czekam kiedy zamkna forum gdansk

    to bedzie sukces.

    • 14 4

  • Chytry dwa razy traci (4)

    Powoli nadchodzi sądny dzień dla wszystkich januszy biznesu, nastawionych na turystów - frajerów z Norwegii i warsiaffkę, która dla odrobiny lansu, relacji na instagramie, czy w ramach lunchu w przerwie między wykładami u trenerów biznesu gotowa była płacić krocie za kulinarne wymysły właścicieli - nawet władowanie miliardów poprzez tarcze nie pomogło, aby te biznesiki obliczone na max 3 sezony się utrzymały. I bardzo dobrze. Na tym polega wolny rynek - jeśli oszukujesz klientów, lejesz tyskie za 15 PLN, serwujesz przeszarżowane dania w formie dzieł sztuki, a pracownikom płacisz ochłapy, to się to musi skończyć bankructwem. 30 lat kapitalizmu to naprawdę mało, aby nauczyć się w nim funkcjonować - jeszcze wiele na naszym podwórku jest takich, którzy liczą na szybki zysk, przy minimalnym wkładzie własnym, przy zerowej innowacyjności i myśli organizacyjnej, ale potrafiących po mistrzowsku brać kredyty i leasingi i dymać ludzi na godzinach pracy i stawkach. Czyli - jak najwięcej godzin, za jak najmniejszą stawkę - ot "innowacyjność". Po januszach-restauratorach przyjdzie kolej na budowlankę, zakłady produkcyjne i pseudo-korporacje, oferujące owoce, multisporta i dynamiczny zespół w swoim call center. To jest właśnie zaleta wszelkiej maści kryzysów - przynoszą oczyszczenie.

    • 70 4

    • święte słowa!

      • 3 0

    • nie ma żadego kapitalizmu skoro kapitaliści są dotowani z publicznej kasy nas wszystkich

      tak samo w PL, tak samo - na gigantyczną skalę - w USA.

      • 10 0

    • Ale się niektórzy cieszą (1)

      Nie ma jak somsiadowi podwinie się noga. Nie martw się , on sobie poradzi a tobie pozostanie tylko żółć.

      • 4 13

      • Jak sobie poradzi to niech potem nie płacze, że państwo nie pomaga w trudnej chwili. Zresztą widać - uderz w stół a witek się odezwie :)

        • 10 2

  • Wy nie robcie restauracji,tylko bary z dobrym i tanim zarciem,to nie upadniecie.

    No i myslcie gdzie otwieracie knajpy.Sniadaniownia na Swietojanskiej?Dla kogo,jak ta ulica przez wiekszosc dnia jest martwa.

    • 20 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane