- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (118 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (3 opinie)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Upadają kolejne restauracje w Trójmieście
Sytuacja w branży gastronomicznej jest zmienna i niestabilna. Z trójmiejskiej mapy gastronomicznej znika wiele lokali, a w ich miejsce powstają nowe restauracje. Niektóre z nich się utrzymują, inne upadają szybciej, niż się otwierały. Regularnie informujemy was o zmianach w lokalnej branży gastronomicznej, dlatego też dzisiaj przedstawimy restauracje, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.
Wydarzenia kulinarne
Przyszło się pożegnać
Jednym z pierwszych miejsc, z którym niedawno musieliśmy się pożegnać, jest Głuchy telefon. To pub, który cieszył się sporą popularnością wśród mieszkańców Gdyni. 30 czerwca lokal powiadomił o niechybnym zakończeniu swojej działalności.
- Kochani! Przykro nam poinformować o zakończeniu naszej działalności w Głuchym.
Decyzja nie była łatwa, lecz sytuacja nie sprzyja - napisali właściciele Głuchego Telefonu.
Z Gdynią pożegnała się też restauracja Happywok. Lokal serwował kuchnię azjatycką przy ul. Piotrkowskiej. Przyczyną zamknięcia była sytuacja finansowa, o której poinformowali właściciele na sam koniec.
- Kochani, nie była to łatwa decyzja, każdy kolejny dzień generował duże straty. Z troski o rodzinę i pracowników zmuszeni byliśmy podjąć decyzję o zamknięciu już od dziś. Pozdrawiamy serdecznie - poinformowali właściciele Happywok na łamach mediów społecznościowych.
Z mapy miasta zniknęło również Uprzejmie Donoszę, czyli miejsce spotkań przy skwerze Kościuszki.
- W związku z decyzją miasta Gdynia o sprzedaży terenu, na którym się znajdujemy, dostaliśmy nakaz rozbiórki lokalu. Nie jesteśmy w stanie wyrazić w słowach, jak jest nam przykro, szczególnie widząc, jak dobrze się u nas bawiliście. Czy wrócimy i w jakiej formie - jeszcze nie wiemy, ale będziemy Was informować. Tymczasem zapraszamy Was na ostatnie 2 dni imprezy pożegnalnej - poinformowali właściciele lokalu Uprzejmie Donoszę w mediach społecznościowych.
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność
Na przełomie kwietnia i maja z Gdyni po blisko 10 latach zniknęła również restauracja Sztuczka, czyli jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście. W Gdańsku zaś żywot zakończyła Skrzydlarnia mieszcząca się do niedawna w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia.
O swoim zamknięciu na początku czerwca poinformowała również restauracja Buffalo. Lokal mieścił się w Sopocie przy ul. Bohaterów Monte Cassino w budynku, w którym niegdyś mieściła się restauracja KFC. Restauracja Buffalo była miejscem, w którym serwowane były dania z kuchni amerykańskiej oraz steki wołowe przygotowywane z polskiej wołowiny. Mimo że w Sopocie nie spotkamy już Buffalo, tak miłośnicy ich kuchni podczas wizyty w Krakowie w dalszym ciągu mają okazję odwiedzić siostrzany lokal właścicieli o tej samej nazwie.
Niestety z sopockiej mapy gastronomicznych punktów zniknął również lokal Fisheria, który mieścił się przy samym Stadionie Leśnym w Sopocie. Restaurację odwiedziliśmy w lipcu ubiegłego roku i daniami oraz wystrojem dawała wrażenie dobrze rokującego na przyszłość miejsca. Jak widać, zamykają się również lokale, które cechowała dobra kuchnia i wspaniała atmosfera.
Sprzedam lokal
Niedawno na swoich social mediach klub Ziemia we Wrzeszczu poinformował, że będzie funkcjonował jeszcze tylko przez siedem miesięcy. Po pięciu latach działalności właściciele postanowili oddać bar w obce ręce. Oddanie lokalu planowane jest na kolejny kwartał roku, dlatego jesteśmy ciekawi, czy klub Ziemia w dalszym ciągu po zmianach będzie tym samym miejscem.
- Wszystko ma swój kres i koniec. Tym mottem na miarę Paulo Coelho chcielibyśmy poinformować Was, że nasza przygoda pt. "Klub Ziemia" powoli dobiega końca. Nie od razu, spokojnie. Czeka nas jeszcze siedem miesięcy działalności ukoronowanej, mamy nadzieję, najgrubszą bibą z okazji piątych i prawdopodobnie ostatnich urodzin. Prawdopodobnie, bo może znajdzie się ktoś, kto sprzedał w odpowiednim czasie bitcoiny i zechce przejąć pałeczkę, by godnie kontynuować historię miejsca. Powodów naszej decyzji jest wiele, ale skupmy się na jednym - my jako twórcy klubu wypaliliśmy się. Każdy z nas chciałby pójść albo poszedł już w innym kierunku. Ziemia potrzebuje nowej krwi i nowej energii - poinformowali właściciele Ziemi.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.
O autorze
Mateusz Groen
Dziennikarz piszący głównie o rozrywce, kulturze, kulinariach, a czasami również o zdrowiu. Bliskie mu są wszystkie tematy społeczne, w szczególności kwestie okołopsychologiczne i związane z relacjami. Zawodowo również tancerz i instruktor, a prywatnie "koci ojciec".
Miejsca
Opinie (362) ponad 10 zablokowanych
-
2022-07-19 11:24
Opinia wyróżniona
Bądź uczciwy dla siebie i (22)
Pracowników, nie oszukuj klientów, nie wmawiaj ze masz wołowinę z Argentyny tylko z Macro. Nie szalej z cenami, pracuj samemu - pańskie oko konia tuczy, myśl o pracy nie o wakacjach na Malediwach , najważniejsza licz koszty stałe. Przepis na sukces wyłożony w kilku zdaniach.
- 503 45
-
2022-07-20 19:57
A nie lepiej podnieść ceny..
..i obciąć pensje? Przecież na papierze to same plusy :D
- 0 0
-
2022-07-19 16:01
Pochwal się Karolu, co to za knajpka? (1)
- 6 7
-
2022-07-19 22:06
Orlen
- 5 4
-
2022-07-19 15:01
Jakie to proste... Pochwal się, jak się nazywa Twoja restauracja!
- 7 10
-
2022-07-19 14:39
Stare, znane powiedzenie w gastronomii - łyżeczką, łyżeczką a nie chochlą... Cierpliwości.
Nie jest to łatwy kawałek chleba.- 27 1
-
2022-07-19 14:15
Dodatkowo likwidowanie miejsc parkingowych, w Gdyni przy każdym remoncie znikają kolejne mijesca (2)
tzn. jak mam szukać pół godziny lub więcej miejsca na auto, to pojadę poza centrum i te restauracje raczej dobrze się trzymają !
- 38 8
-
2022-07-21 07:28
Za 2-3 lata w ogóle nie wjedziesz do centrum. (1)
Taki jest trend w cywilizowanym świecie. W końcu dotrze też tutaj, na to zad*pie.
- 2 5
-
2022-07-22 15:12
trend jest taki, że buduje sie parkingi z dogodnym ciągiem komunikacyjnym.
Daje sie ludziom wybór a nie terroryzuje ekologią a UM dojeżdza samochodem do pracy...
- 4 0
-
2022-07-19 14:04
Bądź uczciwy a w nagrodę Szczurek zlikwiduje wszystkie miejsca do parkowania (3)
Podniesie podatek od nieruchomości, podniesie opłaty za wodę, ścieki i śmieci
- 44 11
-
2022-07-19 14:22
(2)
opłaty to podniósł Kaczor z Glapińskim
- 28 28
-
2022-07-21 10:22
Boże święty! (1)
Niech ten PiS przestanie wreszcie rządzić w Gdyni!
- 3 2
-
2022-07-22 15:11
nigdy nie rządził...wyłaczamy tvn i otwieramy oczy.
- 3 0
-
2022-07-19 13:01
Ale to trzeba chciec pracowac uczciwie i to latami.
- 21 0
-
2022-07-19 12:43
A wtedy nie wytrzymasz konkurencji z Januszem okradającym pracowników... (1)
- 25 10
-
2022-07-20 06:52
on kradnie to i ja będę kradł
wszyscy kradnijmy
- 2 3
-
2022-07-19 11:43
Napisał Karol co pracuje na etacie w Biedronce (5)
- 36 98
-
2022-07-20 01:14
A Bułgar przy Krzywym Domku
dalej z powodzeniem sprzedaje te swoje zapiekanki
- 11 1
-
2022-07-19 14:56
Pudło . Ani na etacie ani w Biedronce. (2)
- 24 1
-
2022-07-19 23:07
Czyli bezronotny
- 1 15
-
2022-07-19 16:27
Bezrobotny
Wy to macie najwięcej dobrych rad
- 4 23
-
2022-07-19 14:21
Właśnie nie w Biedronce ,ale w swojej małej knajpce od 10 lat !!! Pozdrawiam .
- 85 4
-
2022-07-19 11:43
Czy to o Gawle w całości?
- 10 3
-
2022-07-19 11:15
Opinia wyróżniona
Kilka przyczyn (11)
Po pierwsze ceny - poprzedni sezon turystyczny, z powodu covidowych obostrzeń w wyjazdach zagranicznych, ściągnął do Polski, zwłaszcza nad Bałtyk ogrom turystów z wypchanymi portfelami (bon turystyczny, dopłaty covidowe dla prowadzących działalności, tani pieniądz kredytowy), co napompowało ceny.
W tym roku ci turyści wybrali znacznie tańszePo pierwsze ceny - poprzedni sezon turystyczny, z powodu covidowych obostrzeń w wyjazdach zagranicznych, ściągnął do Polski, zwłaszcza nad Bałtyk ogrom turystów z wypchanymi portfelami (bon turystyczny, dopłaty covidowe dla prowadzących działalności, tani pieniądz kredytowy), co napompowało ceny.
W tym roku ci turyści wybrali znacznie tańsze wakacje w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji, wyspy Morza Śródziemnego itd.
Gastro które w covidzie przestawiło się na dowozy i zaczęło zarabiać znacznie więcej niż przed, napompowało ceny do poziomu nieakceptowalnego dla przeciętnych rodzin, które koniec końców zrezygnowały zarówno z zamawiania gotowych dań jak i okazjonalnych wyjść do restauracji.
Kluby też dostają rykoszetem, bo płacenie 15zł za piwo i 25zł za drinka to też coś na co ludzi stać raz od wielkiego święta i tylko niektórych.
Do tego skończył się czas taniego pieniądza - tanie kredyty hipoteczne masowo pompowały w społeczeństwo pusty pieniądz, przez te covidowe lata faktycznie każdy miał dużo pieniędzy, to się nimi szastało. Uruchomiło to inflację, podwyżki stóp ściągają te pieniądze z rynku i dziś już mało kogo stać na tyle ile go było stać rok czy dwa lata temu.
A horeca to branża która pierwsza dostaje, bo jest dobrem z którego rezygnuje się w pierwszej kolejności.- 289 16
-
2022-07-20 15:11
A kiedy to byłeś ostatnio na "tanich wakacjach" w Chorwacji?
Nie ośmieszaj się, bo nie wiesz kompletnie o czym piszesz. Wróciłem trzy dni temu ze środkowej Dalmacji, z Tucepi. Smażona świeża rybka z frytkami i sałatkami dla 1 osoby plus zwykle piwo 0,33 to co najmniej 95 - 100 zł w przeliczeniu. Filiżanka białej kawy od ok. 22 zeta w górę. O cenie paliwa do diesla nie wspomnę - chyba najwyższa w UE.
- 3 2
-
2022-07-20 09:17
serio wybrali zagranicę? Bo nie widać tego na ulicach i plażach
wydaje się, że turystów więcej niż kiedyś nawet
- 3 8
-
2022-07-20 07:57
(1)
15 za piwo i 25 za drink to normalna cena w klubach od lat.
- 2 4
-
2022-07-20 10:48
no właśnie, powodzenia z tym
- 6 0
-
2022-07-20 07:40
tani pieniądz kredytowy nie napędza konsumpcji w knajpach tylko konsumpcji mieszkań + daje tanie kredyty rozwijającym się przedsiębiorcom, o tym wszyscy zapomnieli
- 1 1
-
2022-07-20 07:39
Chorwacja - dwie pizze i piwo - 160zł. Polska - 100 zł
- 4 3
-
2022-07-19 23:57
(1)
Ale z ciebie "analytyk". I w zeszłym roku byłem 2x na zagranicznych wakacjach i w tym roku jest tak samo. Jak zawsze. Co nie zmienia faktu, że jakoś nie znikają z rynku dobre, znane od lat i moje ulubione restauracje, z których korzystam regularnie. Znikają tylko jakieś fanaberie żółtodziobów, którym się wydaje, że każdy potrafi prowadzić knajpę.
- 1 12
-
2022-07-20 10:22
"jakoś nie znikają z rynku dobre, znane od lat i moje ulubione restauracje"
Bar mleczny się nie liczy- 10 0
-
2022-07-19 23:16
W tym roku turyści wybrali znacznie tańsze wakacje w Hiszpanii, Włoszech,Chorwacji wypach Morza Srodziemnego.. (2)
Przestałem czytać,pękłem ze śmiechu.
- 11 31
-
2022-07-22 21:48
Potwierdxam, w niedziele wróciłem z Włoch gdzie wakacje kosztowały taniej niż w pl
- 4 1
-
2022-07-20 04:45
Boś głupi i tyle.
- 16 2
-
2022-07-19 11:34
Opinia wyróżniona
W ankiecie mogłaby być opcja "Kilka różnych czynników", bo taka często jest prawa. Rzadko o upadku restauracji decyduje np. (14)
lokalizacja. Często będzie to np. lokalizacja i jakość dań.
Prawda taka, że obecnie mamy boom na gastronomię i rynek jest taki, że łatwo otworzyć restaurację, ale też bardzo łatwo szybko upaść. Kiedyś, gdy restauracji było mniej to nawet mocno średni lokal trwał długo, bo nie było tak wielkiego wyboru. Teraz gdy jakiś lokal jest praktycznie co kawałek to klienci mają duży wybór i głosują nogami.- 164 9
-
2022-07-19 12:24
mieli dostać kasę tą co się nam należy , wierzyć w pis to z torbami pójdziesz , a jak zapijesz dzieci narobisz to pis cie nagrodzi kasą za nic
- 6 5
-
2022-07-19 11:41
Nie jest łatwo otworzyć restaurację (12)
Trzeba mieć po pierwsze gotówkę pd 500 do 800 tys jak mówimy o restauracji a nie kebabowini. Po drugie trzeba przejść wszystkie sanepidu, odbiory, projekty technologiczne, haccapy, koncesje, wspólnoty, pozwolenia, itd
- 15 4
-
2022-07-20 06:36
po pierwsze trzeba miec swoj lokal -bo jak na kogos 3/4 utargu idzie to jest bez sennsu (1)
- 6 0
-
2022-07-20 06:58
Jakbym miał swój lokal to wolałbym go wynająć niż prowadzić biznes
- 2 0
-
2022-07-19 14:27
Dokladnie (2)
Dziś utrzymanie restauracji a nie kebabowni z (w większości) największym g***em, graniczy z cudem! Ceny prądu, pracownicy, foodcosty...+ to co zostało nadmienione. Świat zwariował i jeśli nie jesteś "sieciową" musisz walczyc...to nie jest kraj dla przedsiebiorcow/restauratorow....Serce peka
- 15 2
-
2022-07-19 19:28
Podaj nazwę
Wspomożemy. Przyjdziemy. Serio -jeśli warto...
- 2 1
-
2022-07-19 15:14
Dążymy do tego żeby zostały sieciówki, kebabownie i dark kitchen
Wtedy Janusze będą zadowoleni, bo jak nawet nie chodzą to przynajmniej kilka razy w życiu korzystają przy okazji chrzcin, komunii, urodzin... potem będzie płacz że muszą robić to w swoim m3.
- 5 1
-
2022-07-19 14:05
W Gdyni brak miejsc do parkowania
Hulajnogą nie przyjadę z rodziną na obiad
- 11 6
-
2022-07-19 13:46
Kazda gotowka wlozona w restauracje to gotówka stracona. (1)
Nawet pomoc fachowców jak Magda Gessler nie utrzymuje dluzej restauracji. Wystarczy przesledzic ile sposrod rewolucji przetrwalo probe czasu.
- 20 1
-
2022-07-20 11:00
Gessler fachowiec??? hahahahah
I co jeszcze? Dowbor ekspertką budowlanki? Chyba z dużo TV ci weszło i uwierzyłeś w świat bajek.
- 6 0
-
2022-07-19 12:03
Moim zdaniem zamykane restauracje to pokłosie `dobrobytu` który zafundował Polakom Rząd PiS :) (3)
- 28 18
-
2022-07-19 12:25
(2)
sami swoje nakradli , dla ludu ochłapy albo obietnice
- 15 6
-
2022-07-19 12:33
Dla Suwerena VATeusz Morawiecki czyli Pinokio obiecał miskę ryżu. (1)
- 15 10
-
2022-07-19 14:30
coraz bliżej ja wolałem ośmiorniczki na które było mnie stać , zamiast tego teraz łoże na dzieciorobów i bezrobotnych patoli niezaradnych życiowo bo im się ku..a nie che
- 21 5
Wszystkie opinie
-
2022-11-08 12:36
Szkoda Głuchego Telefonu
Szkoda mi głuchego telefonu, był prawie że obowiązkowy na każdym spotkaniu z koleżankami. Drinki dobre, obsługą miła, w środku czysto i schludnie, miejsce z klimatem. Jak starej pannie zostały mi tylko zdjęcie po tym miejscu. Będę tęsknić.
- 1 1
-
2022-10-26 08:17
Na szczęście Gdynia nie zaskakuje, tak jak pamiętam od dzieciaka. Syf i nic się nie zmienia.
- 1 0
-
2022-10-04 09:58
to że takie Buffalo padło to się nie dziwię - serwowali steki od 120 do 250 zł, dla kogo ??
jak się tworzy takie lokale - to ryzyko od razu jest 300%. Dla kogo takie ceny. Lokali ze stekami w Sopocie jest z 10 przynajmniej i ze 20 w Gdańsku. A czy amatorów steków przez cały rok jest aż tylu ???? . Dobry stek z polskiej wołowiny nie powinien kosztować w lokalu więcej jak 70-120 zł w zależności z jakiego kawałka mięsa. Przecież jak się policzy wyjście we dwie osoby (nikt nie chodzi sam) to i tak będzie ze 300-400 zł z napojami, bo do steka wypada wypić dobre wino a to kolejne ok. 100 zł. Ile jest takich osób ??
- 0 0
-
2022-07-25 19:00
Omrello
To kolejny lokal, który się zamyka w Gdańsku!
Powód - niekończący się remont na ul. Węgierskiej.- 0 0
-
2022-07-23 00:22
Gluchy telefon
Na poczatku bylo zacnie, po 2 latach zmienili sie wlasciciele i klops. Sam bylem strona awantury w ktorej nie mieli zupelnie cna racji. Prawdopodobnie bylo wiecej takich sytuacji i rynek ich zweryfikowal.
- 2 0
-
2022-07-23 00:11
brawo dla
- 0 0
-
2022-07-19 13:32
Meat Shack BBQ Wrzeszcz (11)
Czy ktos zna przyczyne zamkniecia tego lokalu? Przeciez oni nie byli w stanie nastarczyc miesa, tak im schodzilo!
Co sie stalo?- 4 3
-
2022-07-21 14:23
byłem tam niedawno, najwyraźniej chwilę przed zamknięciem lokalu (1)
Obsługa kiepska, czekałem długo na danie, porcje mniejsze. Totalne przeciwieństwo tego samego miejsca dawniej. Nie poszedłbym tam już więcej.
- 1 0
-
2022-07-22 22:50
Moze juz im nie zalezalo
bo wiedzieli, ze sprzedaja/zamykaja - bylo nawet ogloszenie. Eh.
- 0 0
-
2022-07-19 13:36
Pandemia ich wykończyła (5)
- 2 6
-
2022-07-19 16:35
Malo prawdopodobne (4)
chyba ze nie mogli dostarczac na wynos, to wtedy jasna sprawa.
Szkoda.- 2 1
-
2022-07-19 18:53
Nie otworzyli się po pandemii (3)
- 2 0
-
2022-07-19 20:44
Nie bede sie klocil (2)
ale mam wrazenie, ze bylo otwarte - kwestia tego, co kto uznaje za "po pandemii".
Tak, czy inaczej, szkoda - nie ma niczego podobnego w Trojmiescie.- 3 0
-
2022-07-19 22:19
(1)
Było otwarte. A często zamknięte z powodu braku towaru. Wszystko sprzedane.
- 1 0
-
2022-07-22 22:45
Dokladnie tak
Stad moje zdziwienie - jeszcze wieksze, gdy ktos krytykuje ich oferte.
- 0 0
-
2022-07-20 12:13
Cena gazu ich wykończyła - a będzie jeszcze drożej.
- 2 0
-
2022-07-19 15:19
(1)
Ja stawiam na fatalną obsługę. Jedzenie było niezłe, ale bez szalu. Natomiast panie za ladą miały aparycję baby z mięsnego z lat 80.
- 4 1
-
2022-07-19 16:35
To chyba bylismy w innym miejscu
Bo bylem tam parokrotnie, rowniez byli moi znajomi i ani obsluga nie byla zla, ani, tym bardziej, jedzenie - a mam porownanie do oryginalu - powiedzialbym wrecz, ze bylo bardzo dobre, jak na polskie standardy.
ps. dzieki za minusy LOL- 3 0
-
2022-07-19 20:33
dla wszytskich znaffcooff (8)
CENY 2021 A DZIŚ
OLEJ 38 ZŁ 5L-58 ZŁ
GAZ 3TYŚ-13 TYŚ
PRĄD 12 TYŚ-20 TYŚ
PEPSI 0,5L 3,45-4,87
DORSZ 1KG 39 ZŁ=52 ZŁ
halibut tusza 1KG 27ZŁ-35 ZŁ
kurczak filet 14,90-25ZŁ
pracownicy
kucharz 4 TYŚ -5TYŚ
pogoda na razie każdy widzi jaka
obroty
oby udało sie wyrównać jak w 2021- 13 18
-
2022-07-21 11:49
Co to jest TYŚ? (1)
- 1 0
-
2022-07-22 22:47
Ja, un
tyś.
- 0 0
-
2022-07-20 09:14
ty dziadu, kucharzowi tak biednie? A pracownicy pewnie na ćwierci etatu albo zlecenie, za grosze...
nawet jak z marży zejdziesz i tak wyjdziesz na swoje, gdyby do tego biznesu dopłacali, dawno żadnej knajpy by nie było w tym mieście, a są takie, które istnieją od dziesięcioleci
- 7 2
-
2022-07-20 07:14
Co to za olej?
Ja w detalu kupuję taniej. 5 l 40 zł za Kujawski. Do restauracji chyba jest tańszy.
- 7 2
-
2022-07-20 06:28
Plus Nowy Wał z Zusem niebędącym kosztem
- 3 1
-
2022-07-19 21:15
Nie jęcz, podaj ceny bez vatu (2)
- 9 7
-
2022-07-20 06:27
Co z tego że bez vatu skoro vat trzeba zapłacić przy sprzedaży??!!!
- 4 2
-
2022-07-19 21:48
Ceny produktów cisną do góry
kółko zamknięte
- 4 2
-
2022-07-22 21:50
Karierowicze tak mają. Ceny z najdalszych zakątków tłka, pół litra coli za 10 zł, 6 mrożonych pierogów za 30 zł. Upadajcie na własne życzenie.
- 2 0
-
2022-07-19 11:15
Opinia wyróżniona
Kilka przyczyn (11)
Po pierwsze ceny - poprzedni sezon turystyczny, z powodu covidowych obostrzeń w wyjazdach zagranicznych, ściągnął do Polski, zwłaszcza nad Bałtyk ogrom turystów z wypchanymi portfelami (bon turystyczny, dopłaty covidowe dla prowadzących działalności, tani pieniądz kredytowy), co napompowało ceny.
W tym roku ci turyści wybrali znacznie tańsze wakacje w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji, wyspy Morza Śródziemnego itd.
Gastro które w covidzie przestawiło się na dowozy i zaczęło zarabiać znacznie więcej niż przed, napompowało ceny do poziomu nieakceptowalnego dla przeciętnych rodzin, które koniec końców zrezygnowały zarówno z zamawiania gotowych dań jak i okazjonalnych wyjść do restauracji.
Kluby też dostają rykoszetem, bo płacenie 15zł za piwo i 25zł za drinka to też coś na co ludzi stać raz od wielkiego święta i tylko niektórych.
Do tego skończył się czas taniego pieniądza - tanie kredyty hipoteczne masowo pompowały w społeczeństwo pusty pieniądz, przez te covidowe lata faktycznie każdy miał dużo pieniędzy, to się nimi szastało. Uruchomiło to inflację, podwyżki stóp ściągają te pieniądze z rynku i dziś już mało kogo stać na tyle ile go było stać rok czy dwa lata temu.
A horeca to branża która pierwsza dostaje, bo jest dobrem z którego rezygnuje się w pierwszej kolejności.- 289 16
-
2022-07-19 23:16
W tym roku turyści wybrali znacznie tańsze wakacje w Hiszpanii, Włoszech,Chorwacji wypach Morza Srodziemnego.. (2)
Przestałem czytać,pękłem ze śmiechu.
- 11 31
-
2022-07-22 21:48
Potwierdxam, w niedziele wróciłem z Włoch gdzie wakacje kosztowały taniej niż w pl
- 4 1
-
2022-07-20 04:45
Boś głupi i tyle.
- 16 2
-
2022-07-20 15:11
A kiedy to byłeś ostatnio na "tanich wakacjach" w Chorwacji?
Nie ośmieszaj się, bo nie wiesz kompletnie o czym piszesz. Wróciłem trzy dni temu ze środkowej Dalmacji, z Tucepi. Smażona świeża rybka z frytkami i sałatkami dla 1 osoby plus zwykle piwo 0,33 to co najmniej 95 - 100 zł w przeliczeniu. Filiżanka białej kawy od ok. 22 zeta w górę. O cenie paliwa do diesla nie wspomnę - chyba najwyższa w UE.
- 3 2
-
2022-07-20 07:57
(1)
15 za piwo i 25 za drink to normalna cena w klubach od lat.
- 2 4
-
2022-07-20 10:48
no właśnie, powodzenia z tym
- 6 0
-
2022-07-19 23:57
(1)
Ale z ciebie "analytyk". I w zeszłym roku byłem 2x na zagranicznych wakacjach i w tym roku jest tak samo. Jak zawsze. Co nie zmienia faktu, że jakoś nie znikają z rynku dobre, znane od lat i moje ulubione restauracje, z których korzystam regularnie. Znikają tylko jakieś fanaberie żółtodziobów, którym się wydaje, że każdy potrafi prowadzić knajpę.
- 1 12
-
2022-07-20 10:22
"jakoś nie znikają z rynku dobre, znane od lat i moje ulubione restauracje"
Bar mleczny się nie liczy- 10 0
-
2022-07-20 09:17
serio wybrali zagranicę? Bo nie widać tego na ulicach i plażach
wydaje się, że turystów więcej niż kiedyś nawet
- 3 8
-
2022-07-20 07:40
tani pieniądz kredytowy nie napędza konsumpcji w knajpach tylko konsumpcji mieszkań + daje tanie kredyty rozwijającym się przedsiębiorcom, o tym wszyscy zapomnieli
- 1 1
-
2022-07-20 07:39
Chorwacja - dwie pizze i piwo - 160zł. Polska - 100 zł
- 4 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.