• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Upadają kolejne restauracje w Trójmieście

Mateusz Groen
19 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku. Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku.

Sytuacja w branży gastronomicznej jest zmienna i niestabilna. Z trójmiejskiej mapy gastronomicznej znika wiele lokali, a w ich miejsce powstają nowe restauracje. Niektóre z nich się utrzymują, inne upadają szybciej, niż się otwierały. Regularnie informujemy was o zmianach w lokalnej branży gastronomicznej, dlatego też dzisiaj przedstawimy restauracje, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.



Wydarzenia kulinarne


Przyszło się pożegnać



Co twoim zdaniem jest najczęstszą przyczyną zamykania lokali?

Wprawdzie przed wakacjami otwiera się sporo nowych lokali, co na bieżąco staramy się relacjonować w ramach cyklu "Nowe lokale", to jednak są też takie, które nie dźwignęły zderzenia z rzeczywistością i nie dotrwały do wakacyjnego sezonu. Tym razem najbardziej turystyczny Gdańsk obył się bez większych strat gastronomicznych, a najwięcej lokali pożegnaliśmy z Gdyni oraz Sopotu.

Jednym z pierwszych miejsc, z którym niedawno musieliśmy się pożegnać, jest Głuchy telefon. To pub, który cieszył się sporą popularnością wśród mieszkańców Gdyni. 30 czerwca lokal powiadomił o niechybnym zakończeniu swojej działalności.

- Kochani! Przykro nam poinformować o zakończeniu naszej działalności w Głuchym.
Decyzja nie była łatwa, lecz sytuacja nie sprzyja - napisali właściciele Głuchego Telefonu.

  • Głuchy Telefon w Gdyni
  • Głuchy Telefon w Gdyni
Z Gdynią pożegnała się też restauracja Happywok. Lokal serwował kuchnię azjatycką przy ul. Piotrkowskiej. Przyczyną zamknięcia była sytuacja finansowa, o której poinformowali właściciele na sam koniec.

- Kochani, nie była to łatwa decyzja, każdy kolejny dzień generował duże straty. Z troski o rodzinę i pracowników zmuszeni byliśmy podjąć decyzję o zamknięciu już od dziś. Pozdrawiamy serdecznie - poinformowali właściciele Happywok na łamach mediów społecznościowych.
Z mapy miasta zniknęło również Uprzejmie Donoszę, czyli miejsce spotkań przy skwerze Kościuszki.

- W związku z decyzją miasta Gdynia o sprzedaży terenu, na którym się znajdujemy, dostaliśmy nakaz rozbiórki lokalu. Nie jesteśmy w stanie wyrazić w słowach, jak jest nam przykro, szczególnie widząc, jak dobrze się u nas bawiliście. Czy wrócimy i w jakiej formie - jeszcze nie wiemy, ale będziemy Was informować. Tymczasem zapraszamy Was na ostatnie 2 dni imprezy pożegnalnej - poinformowali właściciele lokalu Uprzejmie Donoszę w mediach społecznościowych.
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Na przełomie kwietnia i maja z Gdyni po blisko 10 latach zniknęła również restauracja Sztuczka, czyli jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście. W Gdańsku zaś żywot zakończyła Skrzydlarnia mieszcząca się do niedawna w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia.

O swoim zamknięciu na początku czerwca poinformowała również restauracja Buffalo. Lokal mieścił się w Sopocie przy ul. Bohaterów Monte Cassino w budynku, w którym niegdyś mieściła się restauracja KFC. Restauracja Buffalo była miejscem, w którym serwowane były dania z kuchni amerykańskiej oraz steki wołowe przygotowywane z polskiej wołowiny. Mimo że w Sopocie nie spotkamy już Buffalo, tak miłośnicy ich kuchni podczas wizyty w Krakowie w dalszym ciągu mają okazję odwiedzić siostrzany lokal właścicieli o tej samej nazwie.

Niestety z sopockiej mapy gastronomicznych punktów zniknął również lokal Fisheria, który mieścił się przy samym Stadionie Leśnym w Sopocie. Restaurację odwiedziliśmy w lipcu ubiegłego roku i daniami oraz wystrojem dawała wrażenie dobrze rokującego na przyszłość miejsca. Jak widać, zamykają się również lokale, które cechowała dobra kuchnia i wspaniała atmosfera.

Sprzedam lokal



Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce. Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce.
Niedawno na swoich social mediach klub Ziemia we Wrzeszczu poinformował, że będzie funkcjonował jeszcze tylko przez siedem miesięcy. Po pięciu latach działalności właściciele postanowili oddać bar w obce ręce. Oddanie lokalu planowane jest na kolejny kwartał roku, dlatego jesteśmy ciekawi, czy klub Ziemia w dalszym ciągu po zmianach będzie tym samym miejscem.

- Wszystko ma swój kres i koniec. Tym mottem na miarę Paulo Coelho chcielibyśmy poinformować Was, że nasza przygoda pt. "Klub Ziemia" powoli dobiega końca. Nie od razu, spokojnie. Czeka nas jeszcze siedem miesięcy działalności ukoronowanej, mamy nadzieję, najgrubszą bibą z okazji piątych i prawdopodobnie ostatnich urodzin. Prawdopodobnie, bo może znajdzie się ktoś, kto sprzedał w odpowiednim czasie bitcoiny i zechce przejąć pałeczkę, by godnie kontynuować historię miejsca. Powodów naszej decyzji jest wiele, ale skupmy się na jednym - my jako twórcy klubu wypaliliśmy się. Każdy z nas chciałby pójść albo poszedł już w innym kierunku. Ziemia potrzebuje nowej krwi i nowej energii - poinformowali właściciele Ziemi.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (362) ponad 10 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    Niestety, ale aby restauracje były w stanie się utrzymać, potrzeba niemało lokalsów z niezłą i stabilną pracą (17)

    Turyści nie wszędzie wystarczą.

    • 98 3

    • Władze Gdyni skutecznie zniechęcają do przyjazdu do centrum (4)

      Pół godziny jeździsz żeby znaleźć miejsce parkingowe a jak już znajdziesz to płacisz maksymalne stawki od 8 do 20.

      • 11 4

      • (2)

        Jesli stac Cię na obiad za 40 i więcej zł na osobę, to kilka zł za parking chyba nie jest wielkim wydatkiem ?

        • 5 11

        • (1)

          tu doliczysz tam doliczysz i nagle sie okazuje ze lepiej pojechac do zajazdu za miasto, niektore z nich pekaja w szwach jeśli chodzi o liczbe klientow w weekend

          • 8 2

          • Tylko w weekendy, w tygodniu puchy

            Czyli dokładnie tak samo, jak w centrum... po sezonie

            • 0 0

      • Gdynia jest spalona przez swoją politykę. Rowerem na obiad jeździć nie będę.

        • 4 1

    • (9)

      Wladze Gdańska i sami restauratorzy od 20 lat robią wszystko aby centrum było tylko dla turystów z Norwegii i właścicieli apartamentów w Warszawy. To tylko skutek tych działań.

      • 36 2

      • Chcesz wmówić że restauracje to tylko centrum? (8)

        Jem kilka razy w miesiącu na mieście i w ostatnim roku ani razu nie było to w centrum.

        • 4 7

        • ale rosną ceny wszystkiego, w Gdańsku jeszcze bardziej (2)

          co za tym idzie zubożone społeczeństwo mniej konsumuje szczególnie produktów luksusowych. Takim produktem jest właśnie obiad w restauracji. Cierpią przez to nie tylko restauracje w centrum, tylko cała branża.

          • 7 1

          • Bdb (1)

            Niech cierpią...

            • 1 2

            • Spoko twoja branża też niedługo pocierpi

              • 0 0

        • (3)

          Bo na centrum najwyraźniej cię nie stać !

          • 2 3

          • Po prostu nie jest mi po drodze parkowanie gdzieś w Forum i spacery na Długą (2)

            • 5 1

            • Rozumiem (1)

              zostaje mcdonads , tam ci torbę z paszą wrzucą przez okno samochodu prawie prosto do paszczy.

              • 1 4

              • Widocznie znasz tylko maka

                Ale to twój problem nie mój

                • 4 0

        • Niestety ale tak. Centrum - Gdańsk, Wrzeszcz, Oliwa. Jakie knajpy masz (poza pizzeriami) np. na Morenie czy na Suchaninie?

          • 2 3

    • Gdynianka (1)

      Bzdury piszesz ! Zobacz małą pizzernię Gdyniankę ! Trwa od lat 70 tych i świetnie prosperuje ! Właścicielka seniorka zmarła ,a schedę przejęły dzieci .Ale nie podniosły cen do kosmosu i mają się dobrze !!!

      • 4 3

      • Widocznie właściciel lokalu nie podniósł im zbytnio czynszu. Bo w Śródmieściu Gdańska to właśnie czynsze napędzają ceny.

        • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    Bądź uczciwy dla siebie i (22)

    Pracowników, nie oszukuj klientów, nie wmawiaj ze masz wołowinę z Argentyny tylko z Macro. Nie szalej z cenami, pracuj samemu - pańskie oko konia tuczy, myśl o pracy nie o wakacjach na Malediwach , najważniejsza licz koszty stałe. Przepis na sukces wyłożony w kilku zdaniach.

    • 503 45

    • Dodatkowo likwidowanie miejsc parkingowych, w Gdyni przy każdym remoncie znikają kolejne mijesca (2)

      tzn. jak mam szukać pół godziny lub więcej miejsca na auto, to pojadę poza centrum i te restauracje raczej dobrze się trzymają !

      • 38 8

      • Za 2-3 lata w ogóle nie wjedziesz do centrum. (1)

        Taki jest trend w cywilizowanym świecie. W końcu dotrze też tutaj, na to zad*pie.

        • 2 5

        • trend jest taki, że buduje sie parkingi z dogodnym ciągiem komunikacyjnym.

          Daje sie ludziom wybór a nie terroryzuje ekologią a UM dojeżdza samochodem do pracy...

          • 4 0

    • Bądź uczciwy a w nagrodę Szczurek zlikwiduje wszystkie miejsca do parkowania (3)

      Podniesie podatek od nieruchomości, podniesie opłaty za wodę, ścieki i śmieci

      • 44 11

      • (2)

        opłaty to podniósł Kaczor z Glapińskim

        • 28 28

        • Boże święty! (1)

          Niech ten PiS przestanie wreszcie rządzić w Gdyni!

          • 3 2

          • nigdy nie rządził...wyłaczamy tvn i otwieramy oczy.

            • 3 0

    • A nie lepiej podnieść ceny..

      ..i obciąć pensje? Przecież na papierze to same plusy :D

      • 0 0

    • A wtedy nie wytrzymasz konkurencji z Januszem okradającym pracowników... (1)

      • 25 10

      • on kradnie to i ja będę kradł

        wszyscy kradnijmy

        • 2 3

    • Napisał Karol co pracuje na etacie w Biedronce (5)

      • 36 98

      • A Bułgar przy Krzywym Domku

        dalej z powodzeniem sprzedaje te swoje zapiekanki

        • 11 1

      • Pudło . Ani na etacie ani w Biedronce. (2)

        • 24 1

        • Czyli bezronotny

          • 1 15

        • Bezrobotny

          Wy to macie najwięcej dobrych rad

          • 4 23

      • Właśnie nie w Biedronce ,ale w swojej małej knajpce od 10 lat !!! Pozdrawiam .

        • 85 4

    • Pochwal się Karolu, co to za knajpka? (1)

      • 6 7

      • Orlen

        • 5 4

    • Jakie to proste... Pochwal się, jak się nazywa Twoja restauracja!

      • 7 10

    • Stare, znane powiedzenie w gastronomii - łyżeczką, łyżeczką a nie chochlą... Cierpliwości.
      Nie jest to łatwy kawałek chleba.

      • 27 1

    • Ale to trzeba chciec pracowac uczciwie i to latami.

      • 21 0

    • Czy to o Gawle w całości?

      • 10 3

  • 3...2...1...0 START!

    Kryzys gospodarczy największy od 30 lat uważam za otwarty!

    Jak na razie mamy
    1. Inflacja - będzie 30-40% w szczycie (właśnie przegłosowano kolejne dodrukowane pieniądze czyli dodatek węglowy, 500 Himarsów Błaszczaka za miliardy $, wszystkie zaniedbane programy wojskowe które teraz są realizowane na raz i jednocześnie - będą kosztować pierdyliony drukowanych pieniędzy
    2. spadek popytu - już produkcja praktycznie stoi, bo popyt spada na łeb na szyję (inflacja pożarła już podwyżki i właśnie zaczynamy tracić czyli oszczędzać na knajpach i zakupach np.)
    3 . za parę miesięcy skoczy bezrobocie do od dawna nie notowanych poziomów i jest to pewne, deweloperzy już przestali budować, produkcja stoi, samochody drogie jak cholera....

    • 0 0

  • (2)

    Mam 35 lat. Nigdy nie byłem w restauracji, barze, pubie, na weselu, sylwestrze, klubie, dyskotece, nie miałem dziewczyny I sexu, jestem agnostykiem, wierzę w duchy, życie po życiu, obchodzę święta słowiańskie czyli daty przesileń. Mieszkam w UK, dlatego ciężko jest tu znaleźć dziewczynę

    • 8 12

    • Ale to ty dzwonisz

      • 2 0

    • A kogo to...?

      • 3 1

  • Nędzna jakość=upadek (2)

    Niestety, z mojego doświadczenia wynika, że w wielu restauracjach płaciliśmy po 300zł za jedzenie dla naszej 4osobowej rodziny. Przy czym w większosci jakość była gorsza niż to, co sama potrafię zrobić w domu z produktów z Biedry za 30zł.

    • 10 3

    • Toś jeleń jak przepłacasz 10 razy (1)

      A za te 30 zł to co kupujesz na obiad w Biedronce? Wystarczy chociaż na 2kg ziemniaków i jakieś mięso mielone?

      • 0 2

      • Nie znasz cen biedaku?

        Trudno, będziesz starszy i mama przestanie ci gotować to poznasz.

        • 0 0

  • (5)

    Cały Gaweł się wynosi z Sopotu bo na dworcu robią hotel jakiś.

    • 11 1

    • I słusznie.. (1)

      Niby modny, z postępem..a tak na prawdę jak ślepa kura idący za tym, co ślina na język przyniesie. Nie żałuję, ale odprawy pewnie będą solidne

      • 2 1

      • Odprawy?

        LOL, "odprawa" sugeruje, że ktoś był zatrudniony na UoP. Znajdź mi osobę w gastronomii zatrudnioną na umowę o pracę a cię ozłocę.

        • 0 0

    • bzdura

      • 1 0

    • Cały gaweł to nawet nie jest...

      pozer na insta.

      • 10 4

    • OBY!

      • 4 4

  • Godziny (1)

    Trojmiasto wymiera koło 21. Nic nie zjesz, napijesz się w kilku miejscach, z których wyrzucą cię o północy. Wrocław, Kraków żyją o każdej porze, ciężko przejść rynkiem o 3 w nocy. A u nas bieda i zaścianek. Kiedyś byliśmy centrum życia towarzyskiego, a teraz nie wiem o co poszło.

    • 8 3

    • Bo ludzie którzy mieszkają w centrum chcą ciszy i spokoju

      • 1 2

  • Bardzo dobrze. Niech pozostaną tylko przyjazne konsumentom.

    Należy szczególnie uważać na letnie knajpki które tną konsumentów żywcem z pieniędzy. Precz z oszustami.

    • 4 0

  • Jedne upadają, drugie powstaja

    • 1 0

  • Buffalo w Sopocie zamknął się po miesiącu od otwarcia. Ceny z kosmosu, dla kogo? Do Sopotu przyjeżdża teraz establiszment który przedtem jeździł do Władysławowa. Gdyby otworzyli się w Gdańsku na Wyspie Spichrzów to by się udało. Złe rozpoznanie rynku po prostu.

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane