- 1 Najlepsze stoiska na Jarmarku Świątecznym (46 opinii)
- 2 Schabowy większy od głowy (101 opinii)
- 3 Wybrali najgorszy wyrób mięsny na świecie (74 opinie)
- 4 Zasada "jedz mniej, ruszaj się więcej" nie działa? (200 opinii)
- 5 Dokąd na grzańca? Ceny, rodzaje (44 opinie)
- 6 Skąd zamówić potrawy na święta? (52 opinie)
W listopadzie króluje gęsina. Propozycje trójmiejskich restauracji
W listopadzie na talerzach króluje gęsina. Mięso to nie tylko wyśmienicie smakuje, ale posiada też wiele cennych wartości odżywczych. Obecnie gęsina przeżywa w Polsce renesans. Dzięki takim akcjom jak "Gęsina na św. Marcina" mięso tego ptactwa ponownie trafia na stoły w polskich domach, a także pojawia się w menu wielu restauracji. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście można skosztować tego przysmaku.
Slowfoodowa akcja "Gęsina na św. Marcina"
Od 14 lat Slow Food Polska organizuje w tym czasie ogólnopolską akcją, która ma na celu popularyzowanie jedzenia tego mięsa. W trakcie XIV edycji "Gęsiny na św. Marcina" najlepsi szefowie kuchni dzielą się kolejnymi pomysłami na gęsinę. Tradycyjnie, wybrane restauracje z całej Polski (w tym roku jest ich 63) w tym okresie serwują przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny - może to być przystawka, pierwsze lub drugie danie, a nawet deser. Tegoroczna akcja potrwa do 3 grudnia.
Choć Polska uchodzi za największego w Europie producenta gęsiny, mięso tego ptactwa trafia na polskie stoły stosunkowo rzadko. W ostatnich latach, dzięki takim właśnie akcjom jak "Gęsina na św. Marcina", mięso tego gatunku przeżywa renesans.
- Efekty naszych działań są bardzo wymierne - spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 15 lat temu urosło dzisiaj do około 350 gramów, czyli prawie 20-krotnie. Jednak wciąż z 12 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90 proc. czyli około 22 tys. ton trafia na rynek niemiecki - mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji.
M15 Restaurant & Bar
Już tradycyjnie w akcji "Gęsina na św. Marcina" udział bierze sopockie M15 Restaurant & Bar. W tym roku szef kuchni Adrian Gabryszak przygotował specjalne menu, w którym znalazło się:
- consome z brukwi na gęsinie, z pieczoną gęsią, ziemniakiem pieczonym, marchewką i olejem majerankowym;
- udko gęsi konfitowane z gulaszem z brukwi i knedlami ziemniaczanymi;
- pierś gęsi z puree z topinamburu, pieczoną kapustą czerwoną i sosem demi glas.
Brovarnia
W tym roku, tak jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk oferuje swoim gościom w listopadzie liczne dania z gęsiną w roli głównej. W sezonowym menu przygotowanym przez szefa kuchni Przemysława Zwańskiego znalazły się m.in.: pierogi z kaszubską gęsiną rozmarynową z sosem śliwkowym i podgrzybkami, gęsie żołądki duszone w sosie własnym i podawane z warzywami, konfitowany udziec z gęsi kaszubskiej, podawany z karmelizowanymi burakami z czarną porzeczką, puree maślanym, jarmużem i sosem pieczeniowym czy carpaccio z gęsi z sosem balsamico bianco, pomarańczowym chutney, chipsem z jabłka, pistacjami, rukolą i olejem dyniowym.
Endi Wine House
W akcji "Gęsina na św. Marcina" udział bierze też restauracja Endi Wine House. W sezonowym menu szef kuchni Damian Dopieralski proponuje na przystawkę pierś z gęsi w postaci tatara na brioche z gorczycą, kurkami, aronią, puree z szalotki, chipsem cebulowym, truflowym karmelem i śliwką węgierką.
- Pierś jest zasolona mieszanką soli z cukrem, rozmarynu i kopru włoskiego. Następnie mielona na grubych oczkach i doprawiana gorczycą, szalotką, solą, świeżo mielonym pieprzem i olejem rzepakowym tłocznym na zimno. Kurki są kiszone w soku z kiszonych ogórków z dodatkiem kopru, czosnku i chrzanu. Aronia została wygotowana w czerwonym winie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, następnie zmiksowana na mus z dodatkiem marynowanego buraka i czerwonej porzeczki. Puree szalotki podane jest w formie musu. Szalotka wygotowana jest w bulionie z dodatkiem czosnku, następnie zmiksowana na gładką masę. Nasz solony karmel z dodatkiem soku z cytryny, aromatyzowany jest oliwą truflową. Do tego kiszona węgierka. Całość podana jest w formie "kanapki" brioche, czyli francuskie delikatnie słodkie pieczywo, wysmarowane puree z szalotki, na której ułożony jest tatar z dodatkami - mówi szef kuchni.
Na danie główne restauracja proponuje konfitowane udko z gęsi ułożone na gulaszu z fasoli, czyli francuskim cassoule. W skład gulaszu wchodzi włoszczyzna, kasztany, pomidory pelati i pancetta. Całość aromatyzowana jest majerankiem i truflą. Drugim daniem głównym z gęsią w roli głównej są "gęsie pipki".
- Nazwa gęsie pipki określa dwa dania: nadziewane gęsie szyjki i gęsie żołądki. W naszym przypadku są to gęsie żołądki. Danie wywodzi się z kuchni żydowskiej, w której gęś była bardzo cennym mięsem. Gęsię żołądki są marynowane tak samo jak udo kacze, z dodatkiem jałowca. Następnie konfitowane i duszone w demi glace z dodatkiem jeżyny. Podawane z puree z pieczonych ziemniaków z dodatkiem mleka, masła i chrzanu i buraczkami gotowanymi w occie z marakui, z dodatkiem soku z buraków. Do tego mus jabłkowy z zielonych jabłek, smażony na karmelu w aromacie mleka kokosowego i sos bordelaise, czyli brunatny sos pochodzenia francuskiego. Przygotowywany jest na bazie redukcji wina z dodatkiem liścia laurowego, cebuli, tymianku, natki pietruszki i pieczarek. Następnie zaciągnięty masłem. W bardziej tradycyjnej wersji podaje się posiekany szpik kostny - dodaje Damian Dopieralski.
Restauracje serwujące kuchnię polską
Restauracja Polskie Smaki
Specjalnego menu "Gęsina św. Marcina" można też spróbować w restauracji Polskie Smaki. Na talerzach w rolach głównych występują:
- pasztet z gęsi, podawany z masłem ziołowym, rillettes z gęsi, marynowanymi kurkami i domową konfiturą;
- dziadówka na gęsinie zabielana maślanką;
- sałatka z podwędzaną piersią z gęsi, karmelizowanymi kasztanami i gruszką;
- konfitowane gęsie żołądki, do tego żuchel kaszubski, sos z pieczoną śliwką i buraki.
Restauracja Zdrojowa
W wyjątkowych daniach z gęsiną można się rozsmakować także w restauracji Zdrojowa. Szef Kuchni Bartosz Rozbiegała proponuje na przystawkę mus z gęsiej wątróbki z żelem z owoców leśnych, pudrem malinowym, krakersem tymiankowym i twarogiem. W menu znalazł się też żur na wędzonej gęsi z pulpetami z gęsi, chrzanem, ziemniakami i jajkiem przepiórczym. Na danie główne serwowana jest zaś pierś z gęsi sous vide z ziemniakami confit, rajskim jabłuszkiem, dereniem i oliwą pietruszkową.
Dania z gęsiną w trójmiejskich restauracjach
Ponadto, z gęsiny słynie restauracja Winne Grono. W aktualnym menu znajduje się m.in. rosół z gęsi kołudzkiej z lanymi kluskami, krem z brukwi na gęsinie podawany z grzankami majerankowymi i noga konfitowna gęsi kołudzkiej z modrą kapustą, kluskami śląskimi i sosem wiśniowym oraz stek z piersi z gęsi kołudzkiej, z sałatą, winegret na gęsim smalcu i puree ziemniaczanym.
Jak co roku, od 11 listopada do końca grudnia, restauracja Tabun poza regularnym menu proponuje swoim gościom dania z gęsiny i polskie, młode wino świętomarcińskie oraz rogale pełne białego maku. Można tu spróbować m.in.: kaszubskiej okrasy z gęsi, podawanej z domowymi marynatami i żytnim chlebem na zakwasie własnego wypieku, czerniny z domowymi kluskami, zupy z brukwi na gęsinie, długo pieczonego gęsiego uda z kapustą modrą, pieczonym jabłkiem, domowymi kluskami śląskimi i sosem śliwkowo-imbirowy, szmurowanej gęsiej piersi z żurawiną, demi glace, puree dyniowo-ziemniaczanym i karmelizowanymi burakami oraz pierogów z pieczoną gęsiną i marynowaną gruszką.
Pokaźną liczbę dań z gęsiną w roli głównej ma Browar Miejski Sopot. Na przystawkę można tu zamówić okrasę z siekanej gęsiny z marynowanymi grzybkami i cebulą, smalec z gęsi z cebulą i jabłkiem, pasztet z gęsi oraz plastry długo dojrzewającej gęsiny na rukoli. Wśród dań głównych uwagę zwraca pieczone udko z gęsi (luzowane bez kości), gołąbki z gęsiną i wołowiną po mazursku oraz pierogi z gęsiną w sosie z grzybów leśnych.
Restauracja Filharmonia serwuje udko z gęsi z golcami kaszubskimi, sosem wiśniowym i duszoną czerwoną kapustą z suszoną morelą.
Dań z gęsiną w roli głównej szukać można także w Pobitych garach oraz Butchery&Wine. Obie restauracje również biorą udział w akcji "Gęsina na św. Marcina".
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-11-14 10:07
(2)
Kiedyś jadłem coś z gęsi na Kolibkach po drugiej stronie torów (od lasu, za Klifem). Bdb było. nie wiem czy knajpa istnieje jeszcze.
- 10 5
-
2023-11-14 10:24
Tyś gęsine widział... (1)
Jadłeś kaczkę nie gęsinę. Za torami za Klifem znajduje się restauracja "Tłusta kaczka". Którą bardzo polecam.
- 12 2
-
2023-11-15 12:48
to ptak i to ptak, po co drążyć ;) A poważnie - faktycznie, pomyliłem się. sorry. już nie mogę wyedytować
- 0 0
-
2023-11-14 11:59
Banino / Miszewo Mała Cegielnia (2)
Miodzio
- 2 3
-
2023-11-14 13:02
dziękuję
byłem z rodziną kilka razy i stwierdzam, że obsługa jest nieprzyjemna. Za każdym razem kiedy obsługa na szybko mamrotała pod nosem co jest daniem dnia zastanawiałem się jaki sens ma mówienie tej formułki w taki niezrozumiały dla gości sposób. A potem było juz co najwyżej poprawnie.
- 2 1
-
2023-11-14 13:03
ja nie polecam
małej cegielni
- 1 0
-
2023-11-14 11:38
Podajcie ceny... i nikt nie spróbuje (3)
Jeśli ktoś chce spróbować gęsiny, to moim zdaniem sens ma Nordowi mól. Ceny już nie tak fajne jak dawniej, ale nadal wyróżniają się spośród wszystkich restauracji dziś.
- 18 5
-
2023-11-14 12:06
Jak podadzą ceny to z krzesła spadniesz.
- 12 0
-
2023-11-14 17:44
W listopadzie króluje gęsina. Propozycje trójmiejskich restauracji
Czy ta gęsina jest bezcenna ? Bo brak tu takiej informacji
- 2 0
-
2023-11-14 17:45
czy podanie cen to wstyd
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.