• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat

Warsztaty kulinarne: Dietojarska kuchnia żydowska Fani Lewando

Rozpocznij majówkę od rekonstrukcji kulinarnej! 29 kwietnia zapraszamy do Muzeum Emigracji w Gdyni na wspólne gotowanie pod hasłem Dietojarska kuchnia żydowska Fani Lewando. Będzie to niepowtarzalna okazja do odtworzenia przedwojennych receptur z prekursorskiej książki kulinarnej Vegetarisch-Dietscher Kochbuch. Warsztaty kulinarne poprowadzi Sabina Francuz, która zadba o precyzje i jakość odtwarzania dań. Uczestnicy warsztatów spróbują swoich sił w przestrzeni klimatycznej restauracji Mondo di Vinegre z pięknym widokiem na port.

maj 5-6

niedziela - poniedziałek, godz. 14:00 - 17:00

Kadyny,
bilety 149 zł
wrz 13-15

piątek - niedziela, godz. 10:00 - 17:00

Wstęp wolny
Warto wiedzieć, że moda na zdrowe odżywianie rozpoczęła się już dawno temu! Teraz jest okazja do przyrządzenia dań o wieloletniej tradycji z nowatorskim podejściem. Sprawdź przepisy stworzonych i odtwarzanych z pasja do gotowania dwóch niezwykłych kobiet!

Wspólnie ugotujemy:
- Szabatową chałkę,
- Chanukowe ukraińskie latkes,
- Domowy majonez,
- Witaminową sałatkę,
- Kwas chlebowy z odzyskanych kawałków pieczywa

Kim była Fani Lewando?
Wyemancypowana, pracowita i niezwykle twórcza orędowniczka wegetariańskiej kuchni koszernej w latach 20-tych XX wieku. Urodziła się we Włocławku, w ubogiej rodzinie handlarza rybami. W latach 20 XX wieku, wraz z mężem pochodzącym z białoruskiej społeczności żydowskiej, przeprowadziła się do Wilna. Jej liczne znajomości w Warszawie, mogą świadczyć, że być może mieszkała przez jakiś czas w stolicy. W Wilnie wraz z mężem, otworzyli wegetariańską restaurację koszerną na styku dzielnic przy ulicy Niemieckiej.
Fania Lewando działała wszechstronnie, nie spoczęła na opracowywaniu menu i receptur, ale również prowadziła szkołę koszernego gotowania, gdzie przybliżała uczestniczkom swoje spojrzenie na nowoczesną kuchnię żydowską i wegetariańską. Była mistrzynią i propagatorką powracającej do mody idei zero waste. Ceniła sobie ekonomię i prostotę. Jej znajomości z Warszawy, jak i miejscowa śmietanka towarzyska, przyczynili się do spopularyzowania jej restauracji.
Celem podróży biznesowych Frani była nie tylko Warszawa. We wstępie do amerykańskiego opracowania książki, widnieje wzmianka o zaproszeniu do brytyjskiej siedziby firmy Heinz, prawdopodobnie w celu opracowania nowych receptur. Egzemplarz jej bestsellerowej książki Vegetarisch-Dietscher Kochbuch, wydanej w 1938 roku, został znaleziony na targu książek używanych w Londynie kilkadziesiąt lat po wojnie, mogła go przywieźć tam sama.
Rezultatem jej kulinarnego talentu, było objęcie posady szefowej kuchni koszernej na transatlantyku Batory. To tutaj wypłynęła na szerokie wody, przybliżając gościom swoje pomysły nowoczesnej, wegetariańskiej kuchni koszernej. Fania, poza tradycyjnymi daniami w bezmięsnej formie, opracowała szeroką kartę witaminowych drinków, którym poświęciła oddzielny rozdział w swojej książce Vegetarisch-Dietscher Kochbuch.

Kilka słów o prowadzącej

Sabina Francuz przez 10 lat prowadziła Głodne Kawałki bistro i catering. Współpracowała z Muzeum Narodowym w Krakowie, Uniwersytetem Jagiellońskim, ASP w Krakowie, OFF festiwalem i Audioriver. Dla Festiwalu Kultury Żydowskiej zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań oraz kuchnię festiwalową. Założyła kolektyw Mecyje, z którym doprowadzili do wydania 80 przepisów Fani, opatrzonych fotografiami i historiami z przygotowania potraw. Od 5 lat współpracuje z Muzeum Polin, prowadząc warsztaty i wydarzenia kulinarne. W codziennym życiu i karierze, gotowanie pomaga jej zachować zdrowy dystans, relaks i prawdziwą radość. Sabina Francuz, pisze książki kulinarne, prowadzi warsztaty i autorskie kolacje. Propaguję twórczość i dorobek przedwojennej wileńskiej restauratorki, Fani Lewando. Uwielbia jadalne słowa, soczyste, puszyste i aromatyczne, idealnie wyprażone kuszące zachcianki oraz zmierzone, zważone i ugotowane receptury, spisane w logiczny sposób i fotografie, pokazujące naturalne piękno jedzenia.

Wstęp na warsztaty w cenie 50 złotych. Bilety do nabycia na stronie interticket.pl. Znajdziesz je tylko pod tym linkiem

Opinie

Katalog.trojmiasto.pl -Wkrótce otwarcie

Mąka i Kawa

Gdańsk
Doki

Pizzerie

Planowane otwarcie

Lato 2024

Gnom Cafe

Gdańsk
Stara Stocznia 4/2

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

Wkrótce

Barista i Bambino

Gdańsk
Sucha 37 B

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

lato 2024

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Horns Gdynia Mapka 6.0

Restauracje
Kiedy wylądowałem w Horns Gdynia - House of Whisky & Food, moje zmysły od razu zaczęły tańczyć z radości! To miejsce ... więcej

Hora de España Mapka 6.0

Restauracje
Cudowne miejsce i wspaniałe jedzenie ️

Horns Gdynia Mapka 6.0

Restauracje
Przyjemna atmosfera, świetna muzyka i miła obsługa. Jedzenie pyszne i ładnie podane. Polecam :)

Mefisto Mapka 6.0

Puby
Fajny klimacik, dobre ceny i zacna obsługa. Polecam.