- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Wątróbka - dla jednych rarytas, inni nie wezmą jej do ust. Tu zjesz naprawdę dobrą
Nie wszyscy pałają do wątróbki sympatią, jednak danie ma wielu miłośników. Jej największym dobrodziejstwem są właściwości odżywcze, a przyrządzona ręką dobrego kucharza, któremu nie brak polotu i fantazji, może być rarytasem. W Trójmieście zjemy ją na wiele sposobów, choćby w postaci staropolskiej z cebulką, jako dodatek do sałatki, a także jako pasztet. Dziś prezentujemy miejsca, w których zjemy wątróbkę w Trójmieście.
Restauracje z polską kuchnią w Trójmieście
Najczęściej spotykaną postacią tego dania jest wątróbka podsmażana, podawana z cebulką i słodkimi owocami, jak jabłka, porzeczki i gruszki. Jednak zdarzają się też miejsca, w których otrzymamy specjał w postaci francuskiego pasztetu pâtéu, a także jednej z najbardziej kontrowersyjnych form podania w wersji foie gras. Francuski rarytas produkowany z gęsich i kaczych wątróbek często budzi dyskusję na temat kontrowersyjnych metod hodowli zwierząt, których podroby są w późniejszym czasie wykorzystywane do stworzenia dania.
Czytaj też: Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać
Tradycyjna wątróbka "jak u babci"
Wątróbkę w dość klasycznym stylu zjemy w restauracji Kos na Widelcu, która mieści się przy ulicy Tkackiej 27/28 w Gdańsku . W menu restauracji znajdziemy wątróbkę drobiową o gramaturze 200 gramów, podawaną z puree ziemniaczanym, rumianą cebulką, prażonymi jabłkami z tymiankiem i chipsem z jarmużu. Za danie musimy zapłacić 35 zł.
Z powodzeniem możemy udać się również do restauracji Pan Papuga , którą niedawno odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe Lokale". Restauracja oferuje wątróbkę drobiową na miodzie z gruszką i porzeczką w sosie winnym z cebulą za 24 zł.
Wątróbka występuje również w menu Całego Gawła w Sopocie . W lokalu zamówimy wątróbkę drobiową w kremowym cydrze z jabłkami, orzechami laskowymi i puree za 40 zł. Tradycyjną wątróbkę drobiową z puree i ogórkiem kiszonym dostaniemy w Kandelabrach w Gdyni za 25 zł.
Jednak jeżeli chodzi o szeroki wybór dań z wątróbką, to specjalistą w tej kwestii jest Pieterwas Krew i Woda z Gdyni . W menu lokalu mamy okazję skosztować: wątróbki drobiowe w czerwonym winie w sosie demi glace z szalotką (25 zł), wątróbki drobiowe w sosie gorgonzola i demi glace oraz szalotką (27 zł), a także wątróbki drobiowe w sosie demi glace z pastą truflową (29 zł). Prócz tego mamy okazję zamówić pasztet pâté z wątróbek drobiowych w dwóch wariantach: z masłem palonym - 20 zł oraz z masłem truflowym - 25 zł.
Ciekawą ofertę posiada również Cozzi Ristorante. W lokalu spróbować możemy dwa dania zawierające wątróbkę w różnych formach. Pierwsze to fegato milano, czyli wątróbka w porto podana na stalowej patelni, a jako dodatki są tutaj pieczarki, cebula, bekon, sos porto, pieczywo czosnkowe. Za danie należy zapłacić 46 zł. Kolejną potrawą jest insalata modena, czyli sałata z wątróbką w konfiturze z czerwonej cebuli i balsamico z gorgonzolą, gruszką, rukolą, podana z ciabattą - 45 zł.
Wątróbka w delikatniejszej formie dla koneserów
Wątróbkę zjemy też w restauracji Chleb i Wino w Gdańsku, na Wyspie Spichrzów . W lokalu mamy okazję zamówić sałatkę z panierowaną wątróbką drobiową w roli głównej, a smak uzupełniają takie dodatki, jak: jabłko, pomarańcza, mieszanka sałat i sos balsamiczny. Za danie musimy zapłacić 31,90 zł.
Wątróbkę w ciekawej formie możemy również zamówić w Pracowni zup i chleba Babette. W menu restauracji dostępna jest pozycja: Pâté z wątróbek (16 zł), czyli francuski pasztet z kurzych wątróbek z gruszką.
Rosną ceny frytek. Ile zapłacimy za belgijki?
Wątróbka w wersji pâté z gęsiej wątróbki (foie gras) podawana jest również w Tyglach jako przystawka. Danie stworzone jest z karmelizowanej cebulki, koniaku i serwowane w rożku wraz ze słodkim bursztynem, konfiturą z suszonych owoców i brioche wypiekaną w lokalu. Danie dostępne jest za 29 zł.
A wy gdzie jedliście najlepszą wątróbkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach.
Miejsca
Opinie (73) 4 zablokowane
-
2022-05-23 00:22
Piwniczka - Gdynia Dabrowa
Wątróbka najlepsza pod słońcem. Spróbujcie. Polecam.
- 0 0
-
2022-05-19 17:52
Wątróbka gęsia na parze, podsmaż jakimś spiskiem lub jabłkiem pieczonym, danie dla tych co maja ochotę ale boja się kalorii
- 0 0
-
2022-05-19 08:51
A dobre cynadry gdzie można zjeść ? (2)
- 2 1
-
2022-05-19 09:03
(1)
A ozorki? Wątróbkę łatwo zrobić samemu, za cynaderki lub ozorki bym się nie wzięła...
- 1 0
-
2022-05-19 16:26
Ozorki bywają w Smak na Tak. Byłem uprzedzony do pomysłu ozorków z bistro ale raz zaryzykowałem i nie żałuję. Są pyszne i zawsze jak jestem w Rivierze sprawdzam czy akurat mają.
- 0 0
-
2022-05-19 16:01
46zł za danie = 10kg wątróbki drobiowej
Z tymi cenami za podroby to już odlot...
- 1 0
-
2022-05-18 17:50
Niezła przebitka (4)
Stek to wiadomo, tani nie będzie, bo sam surowiec jest bardzo drogi. Ale jak widać na podrobach można większą marżę ukręcić.
- 86 8
-
2022-05-18 19:10
Najwieksza marze krecisz na pad thai, przeciez niektorzy chetnie placa za to po 35 zl, a to smazone warzywa :D (3)
- 19 2
-
2022-05-19 14:15
słyszałeś o frytkach?
- 3 0
-
2022-05-18 19:12
Pasta z tamaryndowca jedynie (1)
Ale strasznie przepłacone danie, mimo że pyszne
- 10 0
-
2022-05-18 19:21
Czasem rynek to weryfikuje, jak chocby w food hall w metropolii.
Nawet skrzydelka po 30 zl za kilka sztuk trwaja, a jedno z dwoch pad thaiowych zniknelo. Jak sie dobrze zastanowic, to te skrzydelka moga miec wyzsza marze :)
- 11 0
-
2022-05-18 20:59
Serio...? (1)
Wątróbka to chyba najtańsza rzecz z możliwych... Cena powyżej 30 złotych to oszukaństwo, powyżej 40 czyste... no właśnie, wiadomo co.
- 20 1
-
2022-05-19 13:45
40 zł za ziemniaki, jabłko i wątróbkę to skandal!
- 0 0
-
2022-05-19 13:19
wraca do łask?
u mnie to stała pozycja w menu, aczkolwiek częściej drobiowa, wieprzową sam przyrządzam, aby nie wyszła podeszwa, jak mam dodaje jabłko, na sam koniec, żeby nie powstała paćka, i oczywiście cebulka, pyszota :)
- 2 0
-
2022-05-18 19:10
Jedyne wątróbki co lubię to z dorsza w puszce. (1)
Reszta mnie brzydzi
- 1 10
-
2022-05-19 12:12
najlepiej z tego dorsza bałtyckiego
w ich wątróbkach masz całą tablicę Mendelejewa, z magnesem albo z miernikiem Geigera nie podchodź.
- 0 0
-
2022-05-18 19:08
I ani slowa o negatywnych cechach tegoz rarytasu? (2)
Bardzo rzetelny artykul, zryjcie wylacznie watrobe, to od tych witamin i zelaza staniecie sie nadludzmi.
- 3 15
-
2022-05-18 19:10
Jeśli żywisz się samą wątróbką (1)
To przytulamy i współczujemy
- 8 1
-
2022-05-19 12:02
To wywnioskowalas z tego wpisu powyzej? To i ja Tobie wspolczuje, dla odmiany szczerze.
- 0 0
-
2022-05-18 16:54
W Gdyni (2)
W Gdyni a dokładniej w muszli jako przystawkę można wziąć wątróbkę. Jest przepyszna.
- 8 9
-
2022-05-19 11:16
Do muszli to sanepid powinien przyjechać
- 0 0
-
2022-05-19 08:52
W wielu miesjcach jest podawana wątróbka.
W przypadku restauracji to można chyba powiedzieć ze nawet w zdecydowanej większości i jeśli nie jeszcze wątróbki z budy z zapieksami to w 9 przypadkach na 10 jest bardzo dobra.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.