• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wege-uczta w Starym Maneżu

Łukasz Stafiej
11 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu
Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów. Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów.

Jagielniki, roślinny boczek, ciecierzycowe burgery, kebab z seitana i pierogi ruskie z tofu - na wege edycji imprezy kulinarnej Smakuj Trójmiasto można było zjeść kilkadziesiąt roślinnych dań. Jednym z gości wydarzenia był znany trójmiejski szef kucharz, Piotr Ślusarz, który promował niemarnowanie jedzenia.



Imprezy kulinarne z cyklu Smakuj Trójmiasto odbywają się regularnie co kilka tygodni od niemalże dwóch lat. Za każdym razem w Starym Maneżu zobacz na mapie Gdańska restauratorzy, kulinarni pasjonaci oraz niewielcy producenci sprzedają swoje dania i produkty przygotowane zgodnie z hasłem przewodnim edycji.

W niedzielę królowała kuchnia roślinna - wystawcy przygotowali wegańskie i wegetariańskie dania. Można było zjeść i wytrwanie, i na słodko. Były gofry, naleśniki, pączki, pierogi, burgery, kebaby, sushi, gulasze, a nawet bigos i boczek. Wszystko oczywiście przygotowane bez grama mięsa i innych produktów odzwierzęcych. W zamian mleko sojowe, kasza jaglana, strączki, olej kokosowy czy "mięso z pszenicy" - seitan. Ceny za porcję zaczynały się od kilku złotych.

Chętnych do biesiadowania nie brakowało, choć wielkich tłumów - do czego zdążyły już przyzwyczaić poprzednie edycje Smakuj Trójmiasto - tym razem nie było. Ale może to i dobrze - konsumowanie w tłoku to nic przyjemnego i wielu uczestników na imprezy nie raz na to narzekało.

Stary Maneż warto było jednak odwiedzić w niedzielę nie tylko, żeby się najeść. Organizatorzy Smakuj Trójmiasto organizują za każdym razem kilka atrakcji pobocznych, które nieraz - choć mniej nagłośnione niż stoiska z jedzeniem - są bardzo ciekawe. Tym razem ciekawostką było m.in. Schronisko Dla Roślin oraz Bank Żywności.

  • Stoisko Banku żywności, gdzie promowano niemarnowanie jedzenia.
  • Schronisko Dla Roślin tłumaczyło, co zrobić z niechcianym kwiatem.
  • Można było zjeść i wytrawnie, i na słodko. I oczywiście - wyłącznie roślinnie.
  • Tomasz Deker z córkami.
  • Goście
Na stoisku tej pierwszej fundacji można było dowiedzieć się, co zrobić z niepotrzebną rośliną, aby znalazła nowego właściciela. Schronisko zajmuje się bowiem adopcją niechcianych kwiatów, szukaniem na Facebooku nowych właścicieli i przekazywaniem ich w ich ręce. Koszt: zerowy. Wystarczą dobre chęci do opiekowania się rośliną.

Z kolei Bank Żywności zbiera i przekazuje potrzebujących wyrzucane przez sklepy czy firmy produkcyjne niepotrzebne czy wycofane ze sprzedaży, a wciąż przydatne do spożycia produkty spożywcze. Na ich stoisku przed Starym Maneżem leżały kilogramy owoców i warzyw, które ze względów wizualnych zostały usunięte z działów warzywnych supermarketów. Poczęstować się kiścią bananów czy workiem marchewki mógł każdy.

Ideę niemarnowania żywności, którą promuje Bank Żywności, wspierał Piotr Ślusarz, szef kuchni znany z trójmiejskich restauracji oraz telewizyjnego show "Top Chef".

- Po pierwsze róbmy rozsądnie zakupy, nie ma sensu kupować za dużo. Po drugie, dostosujemy nasz codzienny jadłospis do tego, co mamy już w lodówce, a nie na odwrót. Gotujmy sezonowo. W końcu po trzecie: nie wyrzucajmy nadwyżek, ale róbmy z nich przetwory: zupy kremy, marynaty, kiszonki czy kompoty. Albo niepotrzebne jedzenie rozdajmy rodzinie czy znajomym - radzi Ślusarz.
Wstęp na Smakuj Trójmiasto kosztował 10 zł. Kolejna odsłona imprezy, której tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka, odbędzie się w Starym Maneżu 22 października.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (114) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Było super, pogoda nie dopisała, ale nastroje tak. :) Ramen przepyszny!

    • 7 12

    • Nie wiedziałem, że ramen jest wege. Zwłaszcza to jajko.

      • 1 1

  • (2)

    jak patrze na fotkę tej czołowej weganki, to myślę, że dieta ta jej nie służy, może jakby zjadła trochę zwykłego boczku....

    • 15 7

    • Większość kobiet dałaby się pokroić, żeby wyglądać tak przy pięćdziesiątce.

      • 7 3

    • Dokladnie...szkoda że mnie nie było zaprosiłbym ją na kotleta...pewnie nikt jej nie pokazał że w naszym świecie istnieje mięso...albo po prostu sytuacja materialna nakazuje jeść trawę

      • 4 4

  • (2)

    Nie stać cię na nic jesz trawę proste....wege to lipa i tyle

    • 5 8

    • taaaa, szynka to szczyt luksusu a duży bebzun oznaka zamożności

      • 3 1

    • Może i lipa...

      ... ale najszybciej rosnąca lipa na tym łez padole.
      (Poza tym totalnie nie wiesz, o czym mówisz)

      • 3 1

  • (2)

    Świetna impreza, byłem, polecam. Weganizacja Polski - tego nie powstrzymacie!

    • 6 21

    • Weganizacja świata

      Staje się faktem.
      U nas dopiero raczkuje, ale ludzie się budzą.
      Roczny wzrost sprzedaży wegańskich produktów sięga tysiąca procent.

      "Od wczesnych lat życia wyrzekłem się jadania mięsa. Przyjdzie czas, gdy ludzie tacy jak ja, będą patrzeć na mordowanie zwierząt tak samo, jak teraz patrzą na mordowanie ludzi."
      Leonardo da Vinci

      • 5 3

    • Wege może być ale weganie to żeby już

      • 1 2

  • lepiej jest przerobić na spiryt

    • 3 1

  • Schronisko Dla Roślin

    to oni je przerabiają na wege dania?

    • 4 3

  • zapraszam do kwiaciarni

    może tam będzie jeszcze smaczniej?:)

    • 7 6

  • Raz, prez przypadek i po pijaku, jadłem wege podróbę mięsa.

    Dwa gryzy i wyrzuciłem, bo nie dało się tego jeść..

    • 11 8

  • Jedzenie nowa religia

    Kiedyś ludzie po prostu jedli,a teraz jest to wyniesione do rangi wręcz mistycznej. Wszelkiej maści hipsterzy, narcyzi, perfekcjoniści prześcigają się w pomysłach , jak tu zaskoczyć kogoś oryginalnością swojego pożywienia. Powiedz mi jak jesz,a powiem ci kim jesteś.

    • 17 9

  • Słowa wege i uczta

    wzajemnie wykluczają się.

    • 31 25

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane