• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wege-uczta w Starym Maneżu

Łukasz Stafiej
11 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu
Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów. Na imprezie można było spróbować kilkudziesięciu roślinnych dań od trójmiejskich restauratorów oraz pasjonatów kulinariów.

Jagielniki, roślinny boczek, ciecierzycowe burgery, kebab z seitana i pierogi ruskie z tofu - na wege edycji imprezy kulinarnej Smakuj Trójmiasto można było zjeść kilkadziesiąt roślinnych dań. Jednym z gości wydarzenia był znany trójmiejski szef kucharz, Piotr Ślusarz, który promował niemarnowanie jedzenia.



Imprezy kulinarne z cyklu Smakuj Trójmiasto odbywają się regularnie co kilka tygodni od niemalże dwóch lat. Za każdym razem w Starym Maneżu zobacz na mapie Gdańska restauratorzy, kulinarni pasjonaci oraz niewielcy producenci sprzedają swoje dania i produkty przygotowane zgodnie z hasłem przewodnim edycji.

W niedzielę królowała kuchnia roślinna - wystawcy przygotowali wegańskie i wegetariańskie dania. Można było zjeść i wytrwanie, i na słodko. Były gofry, naleśniki, pączki, pierogi, burgery, kebaby, sushi, gulasze, a nawet bigos i boczek. Wszystko oczywiście przygotowane bez grama mięsa i innych produktów odzwierzęcych. W zamian mleko sojowe, kasza jaglana, strączki, olej kokosowy czy "mięso z pszenicy" - seitan. Ceny za porcję zaczynały się od kilku złotych.

Chętnych do biesiadowania nie brakowało, choć wielkich tłumów - do czego zdążyły już przyzwyczaić poprzednie edycje Smakuj Trójmiasto - tym razem nie było. Ale może to i dobrze - konsumowanie w tłoku to nic przyjemnego i wielu uczestników na imprezy nie raz na to narzekało.

Stary Maneż warto było jednak odwiedzić w niedzielę nie tylko, żeby się najeść. Organizatorzy Smakuj Trójmiasto organizują za każdym razem kilka atrakcji pobocznych, które nieraz - choć mniej nagłośnione niż stoiska z jedzeniem - są bardzo ciekawe. Tym razem ciekawostką było m.in. Schronisko Dla Roślin oraz Bank Żywności.

  • Stoisko Banku żywności, gdzie promowano niemarnowanie jedzenia.
  • Schronisko Dla Roślin tłumaczyło, co zrobić z niechcianym kwiatem.
  • Można było zjeść i wytrawnie, i na słodko. I oczywiście - wyłącznie roślinnie.
  • Tomasz Deker z córkami.
  • Goście
Na stoisku tej pierwszej fundacji można było dowiedzieć się, co zrobić z niepotrzebną rośliną, aby znalazła nowego właściciela. Schronisko zajmuje się bowiem adopcją niechcianych kwiatów, szukaniem na Facebooku nowych właścicieli i przekazywaniem ich w ich ręce. Koszt: zerowy. Wystarczą dobre chęci do opiekowania się rośliną.

Z kolei Bank Żywności zbiera i przekazuje potrzebujących wyrzucane przez sklepy czy firmy produkcyjne niepotrzebne czy wycofane ze sprzedaży, a wciąż przydatne do spożycia produkty spożywcze. Na ich stoisku przed Starym Maneżem leżały kilogramy owoców i warzyw, które ze względów wizualnych zostały usunięte z działów warzywnych supermarketów. Poczęstować się kiścią bananów czy workiem marchewki mógł każdy.

Ideę niemarnowania żywności, którą promuje Bank Żywności, wspierał Piotr Ślusarz, szef kuchni znany z trójmiejskich restauracji oraz telewizyjnego show "Top Chef".

- Po pierwsze róbmy rozsądnie zakupy, nie ma sensu kupować za dużo. Po drugie, dostosujemy nasz codzienny jadłospis do tego, co mamy już w lodówce, a nie na odwrót. Gotujmy sezonowo. W końcu po trzecie: nie wyrzucajmy nadwyżek, ale róbmy z nich przetwory: zupy kremy, marynaty, kiszonki czy kompoty. Albo niepotrzebne jedzenie rozdajmy rodzinie czy znajomym - radzi Ślusarz.
Wstęp na Smakuj Trójmiasto kosztował 10 zł. Kolejna odsłona imprezy, której tematem przewodnim będzie kuchnia azjatycka, odbędzie się w Starym Maneżu 22 października.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (114) ponad 10 zablokowanych

  • (14)

    mężczyzna musi jweść mięso = siła !
    Wolność słowa Jest a usuwa się komentarze Hmm

    • 16 30

    • Najsilniejsze zwierzęta są roślinożerne. (7)

      • 6 4

      • Coś w tym jest. (6)

        Tłusty hipopotam, czy smukły gepard? - wybór należy do ciebie! ;)

        • 6 1

        • Gepard (2)

          to jest smukły, bo jest genetycznie przystosowany do jedzenia innych zwierzaków. Ba, bez tego by nie przeżył. Natomiast Tobie rosną boczki, a serce obrasta tłuszczem.
          Fajnie?

          • 1 2

          • (1)

            tak a wiesz po co natura dala ci kly i siekacze?

            • 2 0

            • No to poluj za pomocą tych kłów i siekaczy. I swoich zadbanych paznokietków. Narzędzia pomocnicze - kamień i dzida.

              • 0 3

        • Chodziło raczej o goryle.

          • 2 0

        • Tylko kto tu jest ten smukły, hm? :D

          • 1 0

        • Jako ewolucyjni potomkowie wielorybów, hipopotamy są przystosowane do żarcia trawy. Mogą jednak jeść mięso, gdy zajdzie potrzeba.

          • 2 1

    • problem dzisiejszych mężczyzn polega właśnie na tym (1)

      że nie potrafią zaakceptować tego, że typ macho odchodzi do lamusa , sama siła nie jest za bardzo potrzebna ani na rynku pracy ani już nikomu nie imponuje (chyba, że przaśna dyskoteka albo inna kiboliada) ,
      bo prawdziwe pieniądze i bezpieczenstwo to domena dziedzin umysłowych

      • 7 2

      • Typ macho może i odchodzi jak to napisałaś do lamusa, ale nazelowane piz*usie w rurkach ważące po 45kg i niepotrafiące nic zrobić przyszłością też nie są.

        • 2 1

    • no i na co ci ta siła?

      no chyba, że jesteś pomocnikiem budowlanym albo zadymiarzem...
      ale prawda jest taka że w dzisiejszych czasach jak jesteś niedorozwinięty intelektualnie to ci siła nie pomoże!

      • 3 1

    • Mężczyzna (2)

      musi zapewnić byt i bezpieczeństwo najbliższym.
      Mężczyzna nie krzywdzi innych bez powodu (a szczególnie wyłącznie ku własnej uciesze)

      Jedzenie mielonego nie ma z byciem mężczyzną nic wspólnego.

      • 18 3

      • (1)

        A kobieta nie musi?
        Co to za głupie dyskusje, dajcie ludziom jeść i żyć jak chcą.

        • 8 2

        • Znosić mężczyznę, to chyba oczywiste :D

          • 3 1

  • (7)

    Dlaczego wejście na to wydarzenie było płatne?

    • 51 5

    • (6)

      a co chciales najesc sie za darmo? takich jak ty zaraz bylyb cale tlumy

      • 10 26

      • (3)

        Czym się tam na jesc... Bez przesady

        • 29 8

        • ucz się na pisać (2)

          "na jeść" aaahahah

          ontopic: wejście na smakuj trójmiasto zawsze było płatne, i co z tego - nie chcesz to nie chodź.

          • 4 9

          • (1)

            Ale własnie dlaczego? skoro płacimy potem za jedzenie na stoiskach, stoiska są reklamą dla reastauracji, więc to oni powinni płacic za mołziwość wystawienia sie tam, a nie my za mołżiwośc wejścia.

            • 3 1

            • chodzi o wykoszenie Januszy i Grażyn - amatorów darmowych promocji i świeżaków

              • 0 1

      • (1)

        za jedzenie i tak sie płaci, nie ma go w cenie biletu

        • 24 0

        • Chodzi żeby odsiać bosych Antków i Łazików

          Tylko klienci w krawacie z grubym trzosem

          • 10 0

  • (2)

    Było po prostu epicko....
    PS. Słoma z Trymbulakiem przerzucili się z szycia na gotowanie? Pamiętam jak mieli bar w Gdyni przy Bytomskiej ( tam gdzie jest ich tzw. atelier). Bar zamknęli bo przeszkadzało im chyba, że przychodzą tam zwykłe chłopaki wypić zwykłe piwo :D

    • 35 5

    • było również autorsko i rzemieślniczo (1)

      • 2 1

      • Craftowo.

        • 2 0

  • Vege

    Byłem, spróbowałem. Fajne, ale całkowicie się na to przestawić, w moim przypadku raczej odpada.

    • 2 1

  • roślinny boczek, ciecierzycowe burgery, kebab z seitana i pierogi ruskie z tofu (14)

    w moim odczuciu to kuchenne oksymorony

    • 31 8

    • Oksymorona

      na talerzu nie położysz. A tu proszę :)

      • 0 0

    • (1)

      Taki sam oksymoron jak tatar z łososia, szynka z indyka, stek z tuńczyka, kotlet jajeczny czy kiszka ziemniaczana. Wymieniać dalej?

      • 4 5

      • Tak - np. kotlet sojowy z jagnięciny

        Wymyśliłem go dla tych, którzy chcieliby spróbować smaku wege-potraw a którym względy etyczne nie pozwalają utożsamiać się z Gersonem czy Grahamem
        xD

        • 1 0

    • Na szczęście (4)

      Twoje odczucie nikogo nie obchodzi

      • 3 18

      • może nie obchodzi (3)

        ale sporo osób podziela ten osąd

        • 13 1

        • (2)

          Tylko że są to osoby, których ten temat w ogóle nie dotyczy.
          I jak to o tych osobach świadczy?

          • 2 7

          • (1)

            rozumiem, że wszystkich znasz osobiście i wiesz kto co myśli. fenomen

            • 2 3

            • znam wystarczająco wiele osób

              z obu grup, żeby ekstrapolować ogół.

              • 0 2

    • Wege są mistrzami fałszu (5)

      Piszą jak to mięso nie ma smaku albo ich obrzydza a potem wciągają antrykot z sałaty xD
      Nie szczepią dzieci i popierają alt-med, ale jak ich spytasz wprost to się odetną. Każą zagryzać rośliny tabletkami dla zdrowia, ale jak się rozchorujesz "to nie wege, to zła dieta".
      To strasznie trójlicowi ludzie (jedna twarz dla wege ziomków, druga dla mięsojadów a trzecia dla siebie).
      Bardzo niski poziom intelektualny i etyczny wegów sprawia, że są chyba najbardziej wyśmiewaną i wyszydzaną subkulturą.

      • 16 7

      • dużo naukowców za zachodnią granicą jest wege

        • 1 3

      • smuteczek (1)

        po co ten jad i obrażanie człowieku

        • 4 2

        • To samo powiedział mi kiedyś wege...

          ... po czym natychmiast podesłał mi na FB kolejny materiał jednego z najbardziej znanych wege guru, który krzyczy, że nienawidzi wszystkich ludzi a kobiety w futrach trzeba gwałcić
          xD

          • 7 1

      • (1)

        Strasznego pecha musisz mieć, jeśli spotykasz w życiu tylko takich wegetarian :c

        • 4 7

        • Zaryzykuję stwierdzenie

          że żadnego jeszcze nie spotkał, a zdanie wyrobił sobie w internecie.

          • 5 6

  • Najpierw się z Ciebie śmieją (2)

    Potem z Ciebie szydzą.
    Potem Cię wyzywają.
    A na koniec umierają na zawały i cukrzyce.

    • 16 7

    • Za to żyją smaczniej. (1)

      Ty za to umrzesz jak bardzo zdrowy człowiek.

      • 2 2

      • Aktywna emerytura na świeżym powietrzu
        Kontra renta w szpitalu

        Masz rację, ważne, że smakowało :D

        • 1 2

  • Ten Stary Maneż niezły jest co? (1)

    • 6 24

    • Nie. Przereklamowane g*wno. Sporo hołoty przychodzi.

      • 3 3

  • (3)

    Brody, paziowie, gole kostki w damskich bytach, i wegeburgery - gdzie ci faceci z przed lat ????

    • 5 3

    • siedzą w pierdlu

      • 0 1

    • Na Lechii byłaś dziś?

      Miejsca są, zapraszamy, kobieta w młynie łagodzi obyczaje :)

      • 3 2

    • i woreczki na kapcie na plecach... to sa wzory męskości straszne... pseudo moda na.........
      Dobranoc.

      • 5 0

  • Jak można pożerać rośliny, przecież to organizmy żywe

    • 2 4

  • (1)

    Co polecacie na obiad do zrobienia dla wegański?

    • 1 1

    • Parówki sojowe z keczupem, czipsy i zgrzewka specjala

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane