• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z mięsem czy bez? Oto jest pytanie

Łukasz Stafiej
4 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Films For Food to połączenie wydarzenia kulinarnego i filmowego. Tym razem poczęstunek przed filmem przygotował szef Przemek Woźny z Gård - Nordic Kitchen Gdynia. Films For Food to połączenie wydarzenia kulinarnego i filmowego. Tym razem poczęstunek przed filmem przygotował szef Przemek Woźny z Gård - Nordic Kitchen Gdynia.

Próbuje na nie odpowiedzieć bohaterka filmu dokumentalnego "Głód mięsa", który w sobotę wieczorem w Gdyńskim Centrum Filmowym rozpoczął jesienno-zimowy cykl spotkań filmowo-kulinarnych Films For Food. Kolejna odsłona w grudniu.



Czy jesz mięso?

Films For Food to gratka dla miłośników kulinariów z dwóch powodów. Po pierwsze, w ramach cyklu można zobaczyć trudno dostępne w inny sposób i w zasadzie nieobecne w powszechnej kinowej dystrybucji nowe filmy poświęcone jedzeniu. Po drugie, projekcjom za każdym razem towarzyszy przygotowany przez jednego z trójmiejskich szefów kuchni poczęstunek oraz dedykowana tematyce filmu kolacja z wykwintnej restauracji Biały Królik.

Jesienno-zimową odsłonę spotkań (pierwszy raz cykl gościł w Trójmieście w lutym podczas jednorazowego pokazu dokumentu o słynnej, kopenhaskiej restauracji Noma) rozpoczął w Gdyńskim Centrum Filmowym sobotni pokaz dokumentu "Głód mięsa" autorstwa holenderskiej reżyserki Marijn Frank.

Film jest zapisem swego rodzaju eksperymentu, który autorka przeprowadza na sobie, próbując znaleźć odpowiedź na pytanie "z mięsem czy bez?". Sama nazywa się mięsnym ćpunem, przyznaje, że od mięsa jest uzależniona, podczas badań swojego mózgu dowiaduje się nawet, że jedzenie mięsa sprawia jej większą przyjemność od seksu. Mimo to próbuje z tym walczyć i tytułowy głód ograniczyć.

Aby to zrobić, idzie do psychiatry, rozmawia z naukowcami, wegetarianami, kucharzami czy przedstawicielami przemysłu mięsnego. Zatrudnia się nawet w rzeźni, gdzie porcjuje ubite chwilę wcześniej krowy, a nawet sama zabija jedną. Wszystko po to, by - jak mówi - pogodzić się ze swoją mięsożernością. Koniec końców: mimo doświadczeń w rzeźni i na kurzych fermach, z mięsa nie rezygnuje, ale dochodzi do wniosku, że jego spożywanie należy traktować z szacunkiem i sięgać po mniej, ale lepszej jakości produkty.

Ten - banalny w swej istocie - wniosek zamyka film. Zresztą, większość opinii w nim przedstawionych jest jednowymiarowa i pozbawiona głębszych refleksji. Razi całkowity brak empatii reżyserki - choć odczuwa naturalny strach przed zabiciem krowy i podczas kilku wizyt w rzeźni wręcz ociera się o stres zwierząt, po chwili z uśmiechem na ustach pałaszuje steki.

Po filmie odbyła się debata z udziałem wegan i mięsożerców. Momentami nerwowa. Po filmie odbyła się debata z udziałem wegan i mięsożerców. Momentami nerwowa.
Z drugiej strony, dla tych, którzy nad tematem przemysłu mięsnego nigdy się nie zastawiali czy nie myśleli nad etycznymi kwestiami spożywania mięsa holenderski dokument może być bardzo podstawowym, ale łatwo przyswajalnym wstępem do wiedzy na ten temat. Pod warunkiem, że oglądający będą chcieli być odrobinę bardziej dociekliwi od jego bohaterki.

Spotkanie nie byłoby pełne, gdyby nie część kulinarna. Przed filmem można było spróbować kilku przekąsek przygotowanych przez przez szefa kuchni Przemka Woźnego z restauracji Gård Nordic Kitchen. Był m.in. koktajl z krewetek, łosoś gravlax, kaczka sous-vide z czatnejem oraz tatar z bakłażana. Po projekcji odbyła się z kolei (osobno biletowana) kolacja degustacyjna w restauracji Biały Królik.

Wcześnie można było również wysłuchać debaty (momentami, czego można się było spodziewać, dość nerwowej). O tym, "czy z mięsem czy bez" dyskutowali Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, blogerka dietetyczna Klaudia Rein, hodowca bydła i właściciel restauracji Delmonico Cut Steakhouse Wiesław Stopa oraz Mirek Trymbulak ze studia kulinarnego Atelier Smaku.

Podczas kolejnych odsłon cyklu widzowie obejrzą filmy: "Kuchnia rodziny Bras" - o trzygwiazdkowej francuskiej restauracji Lou Mazuc (17 grudnia), "André: The Voice of Wine" - o rewolucjoniście w przemyśle winiarskim - André Tschelistcheffie - (20 stycznia) oraz poświęcone kobietom w światowej gastronomii "Boginie jedzenia" (17 lutego). Każdej projekcji towarzyszyć będzie poczęstunek i panel dyskusyjny w cenie biletu oraz dodatkowo płatna kolacja specjalna.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (106) 5 zablokowanych

  • brak empatii to cecha prymitywów - jest dosyć powszechna w Polsce (2)

    to czy zabijanie zwierzat będzie robione byle jak czy w sposób mozliwie 'humanitarny' zależy tylko od nas

    w cywilizowanych krajach odławiane łososie (dla przykładu) sa 'usypiane' czy znieczulane przed ich 'ubiciem' - także sam sposób zabijania jest zminimalizowany do jednego skutecznego ruchu

    ale zabijanie to jedno - a traktowanie zwierząt to coś nieco innego

    psy na łancuhcu?

    stłoczone w boksach zwierzęta hodowlane, które nie widzą światła słonecznego?

    a 'głupie' kury nioski? więzione w klatkach - Polacy rzucili się na te wycofywane z Niemiec, bo były za małe i jeszcze wcisnęli do nich 2x więcej kur...

    a wszystko w imię boga...?

    • 17 4

    • (1)

      Nie w imię Boga ale biznesu, pieniędzy.

      • 4 0

      • to było nawiązanie do wpisu fundamentalisty, że człowiek dostał panowanie nad zwierzetami od boga

        poza tym wiekszość rolników/hodowców to katolicy

        • 3 2

  • Jadam TYLKO

    szczęśliwy jarmuz z radosnej fermy któremu gra muzyka klasyczna w wykonaniu radosnych grajków to znaczy takich karmionych szczęśliwa marchewka którzy regularnie są przytulani przez eko seler z farmy zadowolenia.

    • 14 4

  • Potrzebujecie białka nie potrzebujecie mięsa (5)

    Tak samo jak potrzebujecie magnezu ale nie potrzebujecie pomidora...bo wszystko ma wiele źródeł. Białko jest w soczewicy ciecierzycy fasoli grochu orzechach arachidowych, maśle orzechowym, szpinaku i wielu innych - można sobie dostarczac wszystko co potrzebne bez jedzenia zwłok.

    • 8 9

    • (4)

      To jest białko roślinne. Białko zwierzęce jest o wiele ważniejsze, każdy dietetyk to powie.

      • 7 5

      • (3)

        Zmien dietetyka bo chyba niedouczony ;) skad niby krowa bierze to super bialko ???? Je trawe !!! Teraz uskutecznij proces dedukcji i do dziela ;)

        • 4 7

        • ja pier.... skończ z tymi emotami, miernoto... (2)

          • 3 1

          • (1)

            ;);););)();););););););) rozgorycz sie jeszcze bardziej nad swoja rozgoryczona osoba ty marna Grazyno ;););););););)

            • 0 3

            • łojojojojoj :D

              • 3 0

  • Dlaczego weganie i wegetarianie są nietolerancyjni i atakują innych? (6)

    jest ich może kilka %, wiadomo że nie mają racji za grosz, a tacy agresywni? Chyba to z braku mięsa w ich codziennym menu?

    • 15 9

    • ;)

      Jeszcze troche Czasu uplynie zanim na paczkach z miesem beda oznaczenia jak na papierosach wtedy przypomnij sobie o czym dzisiaj z komentarzy od wegan sie dowiedziales ;) radze poczytac wytyczne WHO i sie samemu przekonac czy warto jesc czy nie jesc mieso ;)

      • 1 8

    • (1)

      Ludzie nietolerancyjni mogą trafić się wszędzie, nie pakuj wszystkich do jednego worka. Nie jem mięsa ale nie obchodzi mnie co ty jesz.

      • 1 2

      • No widzisz, myslisz jak ja ;) mnie tez malo obchodzi co ty jesz ;) ale ciesze sie, ze to nie mieso ;)
        Milego wieczoru

        • 0 4

    • (1)

      Wegetarianie pomyślcie, poniżanie i wyśmiewanie innych jest złe.

      • 1 1

      • Żarty z wegetarian na każdym kroku

        nie ma portalu ze "śmiesznościami", który nie byłby tym zapchany
        Ale "Wegetarianie pomyślcie, poniżanie i wyśmiewanie innych jest złe."

        Ty pomyśl.

        • 0 1

    • 1. Mają 100% racji
      2. Agresywna to jest druga strona (poczytaj sobie komentarze pod tym artykułem)

      • 1 1

  • Musisz myśleć tak jak ja...

    Zupełnie nie rozumiem bicia piany na ten temat. Zarówno jedzenie, jak i niejedzenie mięsa jest legalne. W sklepach na półkach leży wszystko, od kiełków roślin po golonki. Idź do sklepu, kup co chcesz, wróć do domu, przyrządź według własnych upodobań i zjedz. Po smacznym posiłku (z czego by nie był) nie narzucaj nikomu swojej "gastro-filozofii"...

    • 19 2

  • co podali do jedzenia bez mięsa?

    • 2 1

  • "większość opinii w nim przedstawionych jest jednowymiarowa i pozbawiona głębszych refleksji. Razi całkowity brak empatii

    No tak, na widok zabijanego zwierzęcia powinna "jak każdy normalny człowiek" popuścić ze strachu i już nigdy nie tknąć mięsa, a najlepiej mieć nocne koszmary i psychotyczny strach przed czerwonymi płynami, bo tak fajniej by się w filmie komponowało i "miałoby naturalną głębię".

    Krytycy filmowi, LOL.

    • 6 0

  • Czy użytkowniczka "Polka" (7)

    Ma rodziców, dziadków, bliską rodzinę? Ich też nienawidzisz i zyczysz im śmierci? Wszyscy co do jednego są weganami? Twoi dziadkowie i pradziadkowie zapewne nie, miło wiedzieć że nimi gardzisz.

    • 10 0

    • Nie ma, to dziecko soi i jarmużu, wykiełkowała ostatniej wiosny.

      • 6 1

    • (5)

      Ma i maja sie dobrze .... no moze nie pradziatkowie ;) pozdrowie chetnie. Nie wiem skad wywnioskowales pogarde dla miesozercow ...... ja gardze ich niewiedza. Nie wierz mi w to co pisze poczytaj sam, dojdz do zrodla i ocen ! Nie badz Januszem otworz oczy, poczytaj i wyciagnij wnioski! O ile oczywiscie znasz inne jezyki niz polski ... bo po Grazynie i Bogdanie to raczej malo mozna sie spodziewac ale moze Ty masz szanse czegos w zyciu sie nowego nawet z Trojmiasto.pl dowiedziec ;)
      Pozdrawiam serdecznie

      • 0 4

      • bo wszystkim mięsożercom życzysz śmiercią, ot skąd wniosek (2)

        • 4 1

        • (1)

          No Janusz teraz twoja sztuka dedukcji mnie zaskoczyla ;);) a w sumie to nie ;););)
          Nie czytaj juz nic wiecej, wroc do korpo klatki i przegladaj pornole, zagryz sobie kabanosen i wtoreczek Minie ;);););)

          • 0 3

          • ech, szkoda czcionek na ciebie :)

            wracaj do swojego przepelnionego nienawiścią wege-światka :)

            • 2 1

      • Powinnaś iść do psychiatry! (1)

        Nie radzisz sobie z agresją

        • 1 1

        • Jestem psychiatra ;)

          • 0 0

  • moim zdaniem nie jest problemem kwestia spozywania mięsa, ale to, w jakich warunkach zwierzęta są trzymane i zabijane

    • 6 1

  • Jak widac mamy wysyp sekciarzy co maja sieczke zamiast mózgu to zrobiła im wegańska sekta! (1)

    Ci wszyscy sieciarze zieją nienawiścią do drugiego człowieka bo brak mięsa wzmaga agresję!

    • 7 1

    • No sekta szczesliwych ludzi ;)
      A ty sekciarzu krwi i zabojstw wyznawco to co ??

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane