• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zdobyli rozgłos w telewizji, mają lokale w Trójmieście

Julia Rzepecka
31 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Krzysztof Ilnicki to mistrz cukiernictwa z Gdańska, właściciel UMAM patisserie i jeden z jurorów kulinarnego programu "Bake off - ale ciacho!". Prowadził też program "Słodka Afera". Krzysztof Ilnicki to mistrz cukiernictwa z Gdańska, właściciel UMAM patisserie i jeden z jurorów kulinarnego programu "Bake off - ale ciacho!". Prowadził też program "Słodka Afera".

Na trójmiejskiej mapie kulinarnej nie brakuje lokali prowadzonych przez znane osoby. Niektórzy zaczynali od pracy w kuchni, a dopiero później zdobywali rozgłos, ale są też tacy, którzy otworzyli restauracje przyciągając klientów swoim znanym już nazwiskiem. Gdzie w Trójmieście znajdują się takie miejsca?



Restauracje w Trójmieście


Czy nazwisko sławnej osoby zachęca cię do odwiedzenia lokalu?

Restauracja Ritz

Restauracja Ritz na ul. Szafarnia w Gdańsku to luksusowy lokal, otwarty w 2014 roku przez zwyciężczynię pierwszej edycji programu MasterChef, Basię Ritz. Menu zmienia się w zależności od sezonu i dostępności produktów, jednak zawsze tworzą je wysublimowane dania. Są to takie propozycje jak nowozelandzka polędwica jagnięca z pak choi, grzybami shimeji i rozmarynem czy dorada, mule, soliród i kiszona cytryna. Właścicielka napisała też dwie książki ("Master Chef. Przepisy Basi Ritz" oraz "Dom pełen smaku") i prowadziła program "Kuchnia z sercem". Obecnie, w czasie pandemii, restauracja jest zamknięta.

  • Basia Ritz
  • Wnętrze restauracji Ritz.
Bółt

"Zdecydowanie najoryginalniejsza pozycja wśród wszystkich Food Halli w Polsce" - tak piszą krytycy o kaszubskim koncepcie kulinarnym otwartym w 2019 roku w Stacji Food Hall w Gdańsku. Bółt to wyjątkowe miejsce serwujące dania kaszubskiej kuchni, a stworzone zostało przez Piotra Ślusarza, który dał się poznać szerszej publiczności przez uczestnictwo w programie "Top Chef" w 2013 roku, dzięki czemu otrzymał staż m.in. w Atelier Amaro. Następnie pracował w gdyńskiej restauracji Open Kitchen. W swojej własnej restauracji serwuje oryginalne dania, takie jak zupa "dziadówka", kaszubskie "ruchanki", placki ziemniaczane, wątrobianka, golonka czy dorsz. Wszystkie dania serwowane są w street-food'owej odsłonie i nowoczesnej formie. Charakteryzują się połączeniami mięso-rybnymi i naturalnością regionalnych produktów.

  • Piotr Ślusarz
  • Bółt serwuje dania kaszubskie w nowoczesnej odsłonie.
UMAM

UMAM to cukiernia Krzysztofa Ilnickiego, którego widzowie mogą znać z programu telewizyjnego "Bake Off - Ale Ciacho!" oraz "Słodka afera". Zanim jednak cukiernik trafił do telewizji, działał w Trójmieście, gdzie obecnie znajdują się dwie cukiernie UMAM - przy ulicy Mariana Hemara 1 oraz przy ulicy Grobla 12/14/C1. Spróbować tam można przede wszystkim ciastek, które stały się już szeroko rozpoznawalne. To niezwykle dopracowane w formie słodkości, o precyzyjnych, niespotykanych kształtach, które występują w różnych wariantach smakowych. Znaleźć tam można niesztampowe połączenia, takie jak szarlotka z szarą renetą, wanilią i białą czekoladą czy ciastko wykonane z białej czekolady, porzeczki i wanilii. Warto dodać, że wszystkie ciastka oraz dekoracje do ciast są robione ręcznie. W cukierni zamówić można też pyszną kawę. W sprzedaży są także gadżety (kubki czy torby) z gdańskimi symbolami.

  • Krzysztof Ilnicki.
  • UMAM słynie z ciastek zaskakujących nietypową, precyzyjną formą.
Restauracja Malika

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz stała się rozpoznawalna po udziale w pierwszej edycji telewizyjnego show "Top Chef". Malika wyróżniła się niezależnością i charakterem. Jak mówi w wywiadach, czuje się zarówno Polką, jak i Algierką. Dzieciństwo spędziła w Maghrebie na północy Afryki i tamtejsze smaki ukształtowały jej gust. Nazwa jej autorskiej restauracji w Gdyni pochodzi od jej arabskiego imienia, a spróbować tam można dań inspirowanych smakami Algierii. Malika jest także właścicielką restauracji Machina Eats&Beats, gdzie stworzyła prostą, smaczną, ale jednocześnie ciekawą kartę dań, w której każdy: mały i duży, minimalista i osoba spragniona kulinarnych eksperymentów, znajdzie coś dla siebie. Lokal mieści się przy ul. Chlebnickiej 13/16 w Gdańsku, ale tymczasowo pozostaje zamknięty. Wydała również książkę "Przyprawy", która jest zbiorem zbiór przepisów oraz kompendium wiedzy na temat przypraw z całego świata. Obecnie restauracja Malika urządza się pod nowym adresem - znaleźć ją będzie można na ul. Armii Krajowej 9 w Gdyni.

  • "To, czego nie cierpię na talerzu, to brak smaku oraz przedkładanie formy nad treść. Nie lubię dań pięknych, ale zwyczajnie niesmacznych" - mówi Ewa Szyc-Juchnowicz.
  • Tak wyglądała restauracja na ul. Świętojańskiej. Już niedługo nowe otwarcie przy ul. Armii Krajowej w Gdyni.
Guga Sweet&Spicy

Guga Sweet&Spicy znajduje się nad Motławą, niedaleko Muzeum II Wojny Światowej. Zostało otwarte przez Ewę Bernat i dziennikarkę Beatę Sadowską. Na początku pojawiła się część "Sweet", czyli kawiarnia, gdzie można napić się kawy z mlekiem innym niż krowie, są także wegańskie desery. Następnie otwarto część gastronomiczną, czyli "Spicy", gdzie zjeść można specjały kuchni azjatyckiej. Jak mówią właścicielki, podają to, co same lubią zjeść. Są to więc słodkości bez białego cukru i białej mąki, a wszystko podawane jest w ekologicznych opakowaniach. Lokal jest przyjazny dzieciom, można także przychodzić z czworonogami.

  • Beata Sadowska.
  • Guga Sweet&Spicy serwuje dania azjatyckie oraz wegańskie słodkości.
Przed nami także otwarcie nowego lokalu Kuby Wojewódzkiego w Gdyni. Pierwotnie miała być to restauracja Niewinni Czarodzieje 3.0, jako współpraca dziennikarza z gdyńskim restauratorem Dawidem Kwidzińskim. Lokal miał powstać w miejscu restauracji Vertigo, działającej do niedawna w Gdyńskim Centrum Filmowym. Dziennikarz wycofał się jednak ze współpracy i ogłosił zakończenie działalności jako wspólnik sieci "Niewinni Czarodzieje". Jednocześnie zapowiedział otwarcie autorskiego konceptu w Gdyni, Warszawie i Krakowie.

Miejsca

Opinie (100) ponad 10 zablokowanych

  • (3)

    Lokal na Szafarni to własność czy wynajem? Bo to parę groszy kosztuje... Do programu zazwyczaj nie zgłaszają się golasy. Bo kto może sobie na to pozwolić..

    • 44 24

    • (1)

      A jakie to ma znaczenie i co wnosi do rozmowy?

      • 24 10

      • zupełnie nic

        • 16 6

    • A slyszales o takim słowie jak "kredyt" albo "inwestycja"? Oczywiście może tylko o tym pierwszym jak trzeba było nowy telewizor na raty kupić. Tylko siedzicie na etatach i daj i daj. Zero samodzielności i inicjatywy.

      • 2 9

  • (4)

    Zupełnie nie kojarzę tych osób ale pewnie dlatego że od 15 lat nie oglądam tv.Oby gotowali smacznie i tanio.

    • 118 4

    • Bo to sa ludzie co sa znani z tego ze sa znani...

      Jw

      • 28 3

    • Marzyciel

      • 4 0

    • skad możesz znac

      skoro 100% swojego czasu spędzasz na Trójmiasto.pl?

      • 15 4

    • Ja knajpy kojażę, ale nie miałem pojęcie, że są telewizyjnych gwiazdek. A co do samej tv, to oprócz rodziców i teściów nie znam nikogo, kto by to oglądał.

      • 12 2

  • Przerost w większości przypadków (2)

    Porcja jak dla smerfa za kosmos kasę...

    • 131 9

    • A idz pan

      Te knajpy to jakaś porażka. 50 zł za 100 gram zarcia

      • 18 2

    • Byłem u Ritz na komunii...

      Dobrze że były niedaleko kepsy....
      Przegięcie z porcjami....nawet dzieci by się nie najadły

      • 18 2

  • oprócz Maliki i Bółt (1)

    to za cala reszta stoją jedynie pieniądze i zero kulinarnej pasji.

    • 51 13

    • i co z tego?

      Zawsze zaczynasz coś, w czym już jesteś mistrzem?

      • 1 2

  • nikogo nie znam (2)

    • 99 3

    • Kiedy będzie cos By Ann? (1)

      • 1 2

      • jak przyjdzie przelew

        • 5 0

  • przeciez to sa tylko twarze oni nic nie gotuja,chyba dla specjalnych gosci w kuchni normalnie zwolnieni stoczniowcy,kowale,kierowcy po stracie prawajazdy itp.

    • 32 8

  • Umam mistrz! (5)

    Takie ciastka jak w Umam to jest poziom światowy. Wiem, co mówię - smakowalem najlepsze.wyroby i Umam to najwyższa półka. A ich torty to jest re we La cja :-) Pozdrawiam całą.zaloge Umam, niech nam długo i dobrze pieką!!!!

    • 35 54

    • (1)

      Dobrze ze nie zrobiłeś w majtki ,

      • 25 10

      • Zrobiłem kilka godzin później w domu

        • 9 7

    • Absolutna prawda

      Nie rozumiem negatywów dla tego komentarza. UMAM to słodkości na najeyższym poziomie. To coś, co jako prezent, niejednemu sprawi wielką frajdę. Zamiast łapki w dół, lepiej pójść i się przekonać.

      • 0 1

    • porazka

      • 1 0

    • nie polecam

      • 0 0

  • Nie znam ani jednej osoby. Ale czy oni mnie znają? (1)

    • 80 5

    • No gościu, przecież to znane cebularyty!

      • 6 1

  • (2)

    Nie znam żadnej z tych osób i nie wiem dlaczego miałbym je znać :)

    • 67 9

    • A kogi znasz? (1)

      • 0 9

      • Ciebie z forum Trójmiasto

        • 8 0

  • (1)

    Nie wiem co to za jedni a TV nie jest dla mnie miejscem zdobywania informacji a już wgl te programy o mistrzach patelni sorry na temat Pana Kuby W. nie wypowiadam się wogole bo z tego co się orientuję nie jest czynnym kucharzem i zdaje się szkoły gastronomicznej również nie był uprzejmy ukończyć żadnej.

    • 63 5

    • no coz, sygnowane tylko twarza i pseudo slawa, nic za tym miejscem nie stoi
      zastanowicie sie dwa razy zanim wydacie zlotowke

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane