• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znika restauracja Pod Łososiem. Będzie Winne Grono

Łukasz Stafiej
20 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Restauracja Pod Łososiem działa w kamienicy przy Szerokiej od 1978 roku.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.

Po ponad 40 latach kończy działalność popularna gdańska Restauracja pod Łososiem. Zabytkowy lokal przy ul. Szerokiej nie będzie stał jednak pusty - w listopadzie przeniesie się tam z ul. Kopernika francuska restauracja Winne Grono.



Czy byłe(a)ś kiedykolwiek w Restauracji Pod Łososiem?

Pod Łososiem to jedna z niewielu gdańskich restauracji z tak ciekawą historią. Tradycja kamienicy pod adresem ul. Szeroka 52-54 sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś. Jak pisał gdański historyk, Jerzy Samp, "królewska ryba zawsze cieszyła się tutaj szacunkiem, a niektórzy uważali ją za symbol szczęścia i dobrobytu".

Jego trunek - Goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki 22-karatowego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka jest też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 roku prowadzi rodzina Robakowskich, która jest właścicielem lokalu (choć przez pierwsze półtóra roku lokal prowadził, a wcześnie koordynował jego otwarcie Kazimierz Szewczyk).

Mimo wielu prób kontaktu z właścicielem lokalu, Mieczysławem Robakowskim, nie udało nam się uzyskać jego komentarza od kilku tygodni. Potwierdzenie zamknięcia lokalu otrzymaliśmy natomiast pod numerem stacjonarnym Pod Łososiem.

- Zamykamy lokal 24 września - usłyszeliśmy od kelnera bądź menedżera, który odebrał telefon. - Po tym terminie nie przyjmujemy już rezerwacji.
Wnętrza na czele z odrestaurowaną, osiemnastowieczną rokokową sienią nie będzie jednak stało puste. Jak się dowiedzieliśmy, lokal ma już kupca. Przedwstępne porozumienie zawarł z nim także chętny na najem lokalu. To właściciel restauracji Winne Grono, która od czterech lat cieszy się dobrą opinią wśród znawców kuchni francuskiej.

Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika. Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika.
- Prowadzone są wstępne prace przygotowawcze do naszych przenosin jako nowego najemcy lokalu - mówi nam Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona. - Nad projektem architektonicznym pracują architekci z Inna - Manufaktura Wnętrz, którzy pragną tchnąć w te wnętrza nowego ducha, ale i z szacunkiem odnieść się do bytującego tam (podobno od dawna) ducha wynalazcy Goldwassera.
Charakter restauracji Winne Grono nie zmieni się. Nadal będzie to lokal specjalizujący się w kuchni i winach francuskich. W obecnym miejscu przy ul. Kopernika Winne Grono działać będzie do końca października. Nowe otwarcie przy Szerokiej planowane jest w listopadzie.

Miejsca

Opinie (233) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Zmienić nazwę najstarszej restauracji znanej od wielu wieków, to klasyczny błąd marketingowy!
    Prawdopodobnie chodzi o coś innego. A może to jakiś przekręt.

    • 26 11

    • Nieprawda

      Nawet KGB zmieniło nazwę w nowych czasach

      • 2 0

  • Co to za bar mleczny na zdjęciu? (2)

    • 32 10

    • Ten bar

      to pod łososiem

      • 0 0

    • Winne grono

      Bardzo fajna restauracja. Smacznie.

      • 7 8

  • Ciekawe czy ceny w Winnym Gronie pójdą do góry (1)

    W związku ze zmianą lokalizacji na droższą? Bardzo lubię tą restaurację i wina jakie serwuje:)

    • 14 20

    • No co Ty

      Ceny staną w miejscu tak jak w miejscu stoją ceny żywnosci

      • 0 0

  • (11)

    Mi obojętnie.
    Jestem zwykłym Polakiem, nie stać mnie, nie chodzę.

    • 115 32

    • Dostaniesz niebawem 4k i bedzie cie stac. (1)

      • 2 1

      • Ceny pójdą +100% i dalej

        Nie będzie go stać

        • 0 1

    • To nie znika ciołki

      • 0 1

    • (1)

      mnie też nie stać, ale brakuje w Trójmieście takich restauracji

      • 3 3

      • to cinki bolek jesteś

        • 1 1

    • W Polsce wszystko można zaorać, bo przeciętny ty nie interesuje się i nie bywa.

      A potem zdziwienie, że jesteśmy tanią kolonią darmowych pracowników dla wschodu i zachodu. Polak ma to w genach.

      • 0 1

    • A 500+ to na co ciebie

      • 0 0

    • Zwykły polaku

      Nie masz 500+? To coś ty zwykły Polak?

      • 4 4

    • Nie dostajesz pincetplus?

      • 4 6

    • Weź się do roboty kolego (1)

      • 10 20

      • Ja ja,alles gut.

        A ty zapomniałeś dodać literę L na końcu swojego podpisu :D

        • 11 7

  • Winne grono - wyborne (5)

    Gratulujemy i życzymy powodzenia - całą rodziną K.

    • 49 134

    • dlaczego? (1)

      odchodzi polskie, przychodzi francuskie

      • 7 2

      • Zemsta Francuzów

        To kara za to, że nie kupiliśmy śmigłowców.

        • 1 0

    • Uwielbiam te same dekoracje w każdej nowej restauracji (2)

      IKEA wszędzie.. sam mam w domu dwie te lampy. To jest straszne.

      • 21 2

      • Wielka (1)

        szkoda że nad morzem likwiduje się knajpki rybne , no ale w tym kraju zawsze jest odwrotnie niż w samolocie a w Gdańsku szczególnie !!!!!

        • 8 7

        • Załóż. Bedzie super

          I nie zapomnij o kilku wykrzyknikach

          • 8 2

  • Co to za menadżerka by zaprzepaścić tak zacną nazwę i historię lokalu (1)

    Lokal był nawet w National Geografic i chyba Travel

    • 56 7

    • Manager

      Managerem był syn właściciela - Damian Robakowski. Wszyscy pracowali jak najlepiej potrafili!

      • 1 0

  • Jacy jesteśmy ?

    Nic nie trwa wiecznie.A szkoda.Szkoda tradycji.

    • 9 1

  • Gdyby (1)

    Gdyby udało się połączyć historyczny styl restauaracji z wykwintnym francuskim jedzeniem byłby olbrzymi + na mapie jedzenia w Sródmieściu...Nie da sie ukryć, że zmiany gastronomiczne w tym rejonie GD są niestety w kierunku bistro z szybkim i prostym w przyrządzeniu jadłem.
    Turysci łakną starogdańskiego klimatu i przewodnicy chętnie zawożą grupy do takich miejsc, ale zobaczmy jak to np. wygląda w Pradze czeskiej itp...
    Zostawić nazwę historyczną i poprawić ofertę gastro

    • 21 0

    • Winne Grono

      Każdy kto bywa w Winnym Gronie nie ma wątpliwości, ze historia nowego miejsca będzie uszanowana. To właśnie jest napisane w artykule,

      • 0 0

  • To tylko obrazuje bylejakość obecnego Gdańska. (2)

    • 15 13

    • To tylko obrazuje bylejakość obecnego Gdańska. (1)

      "Obecnego" to znaczy jakiego?

      • 0 0

      • Dla niego jest nadal 1986, a idealem jest pierwsza polowa lat 70-tych...

        Centralny Port Lotniczy, Morski, PKS itp

        • 0 0

  • Udało mi się jeszcze skorzystać uffff...

    Z toalety...

    • 15 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane