- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (45 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (41 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy
Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.
Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.
Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (142) 9 zablokowanych
-
2017-05-18 14:45
Jedzonko babci... (5)
Tak tak... w latach 80-tych z rodzicami jeździliśmy często do babci sp. na niedzielne obiady do dzisiaj mam smak schabowego i kapusty czerwonej, białej zasm. to były smaki..................................................
- 6 1
-
2017-05-18 17:22
(4)
ok
Ale to nie jest festiwal wspomnień.
Choć sam nie odwiedzam tych miejsc, to tekst dotyczy ogólnie "jadania na mieście".
Takie bzdety wpisuj na FB bo pewnie masz.- 0 4
-
2017-05-19 19:37
jesteś chyba studencikiem albo Januszkiem co je tylko ze słoików . Polecam jedzenie babci,,,,
- 1 0
-
2017-05-18 18:59
(2)
Nie musisz czytać przeszkadza ci ???? Smacznego....
- 1 2
-
2017-05-18 19:04
(1)
Popracuj nad interpunkcją.
Nie rób chlewu z mojego języka.- 0 2
-
2017-05-19 19:35
Ty najlepiej idź do baru mlecznego na kaszę gryczaną z dżemem. Nie musisz pisać pyrko. Pisze co chcę.....
- 0 1
-
2017-05-18 20:19
Panie Łukaszu (1)
sznycel w czeskim filmie jest niezjadliwy, chyba Pana tam stołowali za recenzję.
- 7 1
-
2017-05-19 19:32
Ja tam polecam jadłem i był pyszny....
- 0 0
-
2017-05-18 06:43
Majlepszy (2)
Najlepszy schab z kością jadłem w Gdyni w knajpie "dwa w jednym", mega:)
- 3 19
-
2017-05-18 20:23
Barbik przy Castorami (1)
Mega jedzenie. Forszmak nieziemsko pyszny. filett panierowany z kurczaka - przepyszny Jak bym mieszkał tam w okolicy to byłbym tam niemal codziennie i nie, nie zapłacili mi żeby tak pisać. Stwierdzam fakty !
- 2 0
-
2017-05-19 14:32
Z posypką glutaminianu sodu wszystko gawiedzi smakuje
- 1 4
-
2017-05-18 06:10
OK 30 zł schabowy 100 gram gdzie cena mięsa to 15 zł za kilogram??? (20)
- 76 32
-
2017-05-18 07:10
(9)
żaden z powyższych nie waży 100 gramów a znacznie więcej.
- 5 7
-
2017-05-18 08:32
niech waży i 600g (6)
za 27 zł zrobisz schabowych, kapusty i ziemniaków dla 4-osobowej rodziny i jeszcze ci reszta zostanie na colę
- 22 10
-
2017-05-18 08:38
Scenariusz marzeń (4)
Januszu, pamiętaj jeszcze o kosztach pracy, opłatach za prąd, gaz, wodę, podatkach i ubezpieczeniach społecznych. Poza tym, przyjemnie jest zjeść coś na mieście w miłym towarzystwie. Może to być schabowy.
- 26 9
-
2017-05-18 10:59
Krzycz Trybson! (3)
No i liczac koszty samodzielnego wyprodukowania schabowego w domu nalezaloby doliczyc tez swoj czas, medniana zarobkow w 2016 to okolo 2300zl netto, czyli okolo 14zl/h. Przygotowanie obiadu zakladajac ze nie trzeba isc po nic do sklepu (bo do bistro tez trzeba dojechac) + zywanie to i tak wyjdzie godzina lekko. Zdecydowanie bardziej rozwojowe jest ta godzine poswiecic na czytanie ksiazki albo czasopisma czekajac na jedzenie w lokalu, niz bicie kotletow.
- 9 10
-
2017-05-19 14:26
kiedy ostatnio przeczytałeś książkę?
- 2 0
-
2017-05-18 16:55
Te twoje odpowiedzi trollu (1)
Są juz znane na Trójmieście. Większego kretyna tu chyba nie ma
- 7 4
-
2017-05-18 20:38
Krzycz Trybson!
I jak zwykle zero argumentacji, tylko inwektywy. Takie to społeczeństwo mamy przykre. Widać boli to, że zazwyczaj sam używam rzeczowych argumentów i mam rację. :) Już nie wspomnę, że chyba kolego nie wiesz co to jest "trollowanie" i na czym polega.
- 3 5
-
2017-05-18 08:48
Pierdyknij jeszcze 5 kilo kaszy to starczy na tydzień!
Sos z paczki i będzie zarąbiście. Dieta cód - a inni na mieście to wieśniaki bo wydaje pienionse!
- 11 8
-
2017-05-18 08:51
chyba z panierka grubą na centymetr i tłuszczem
- 2 0
-
2017-05-18 07:15
110 lub 120g
g jak stolec
- 7 3
-
2017-05-18 07:52
(2)
To zjedz surowego. Dolicz sobie pracownikow, koszta energii, dodatkow jak tluszcz do smazenia, przyprawy czy nawet umycie naczyn itd. Reszte sobie dopowiedz.
- 18 9
-
2017-05-18 09:25
czyli taniej się nie da (1)
A w przypadku tych za 15-19 zł to właściciele z dobroci serca dopłacają do różnicy w cenie?
- 11 2
-
2017-05-18 13:22
Moze dostajesz zwykle badziewie, ktore ma wiecej wody niz miesa? Jakosc kosztuje. Chcesz tanio to idz do baru mlecznego badz gotuj w domu. Nikt Cie nie zmusza.
- 4 3
-
2017-05-18 09:54
Następnym razem jak będziesz miał ochotę na schabowego
to kup w Biedronce (nie przepłacaj!) kawał schabu, stań pod sklepem i wsuń surowy z papieru. Będziesz miał uspokajającą świadomość, że nie przepłaciłeś.
- 21 9
-
2017-05-18 07:02
(3)
Nie wiem gdzie schab masz za 15 zł?? pewnie z supermarketu jakieś maszynę w chemii.
Normalnie schab za kg ok 18-20 PLN kosztuje.- 7 18
-
2017-05-18 09:29
szefa jednej z gdańskich restauracji
bardzo często widuję rano w carefour'ze bądź lidl'u, w zależności gdzie lepsze promocje. Do nich dobiera kartę dań :D
- 22 1
-
2017-05-18 08:31
normalnie tak, dla knajpy w hurcie dużo mniej
- 14 1
-
2017-05-18 07:15
A ty marzysz
o tym, że do knajpy kupują ten droższy?
- 52 0
-
2017-05-18 08:00
Za cenę całej świni, rewelacja.
- 3 3
-
2017-05-18 06:24
Gramów! Grać to sobie możesz na gitarze.
- 63 9
-
2017-05-19 07:24
drażnią mnie określenia typy "calość śmiesznie tania" (2)
Raptem 26 zł
- 4 0
-
2017-05-19 14:24
Fakt, w domu zrobisz sobie za to całą stertę kotletów*
*kupując dobry schab za 15-20zł/kg - a jak kupisz mięso takie jak w połowie knajp czyli biedronkowo-lidlowe to nawet dwie sterty.
- 1 0
-
2017-05-19 11:41
Dla restauratora wyraźny sygnał, żeby podnieść cenę.
- 0 0
-
2017-05-19 12:37
A w domu można? Czy to już passe?
- 3 0
-
2017-05-18 06:03
Ja robię całkiem niezłe ;) (1)
.
- 48 2
-
2017-05-19 08:32
Tak ci sie wydaje
- 1 1
-
2017-05-18 07:26
(2)
jadłem tych kotletów po Polsce już mnóstwo, jednak w domu jest zawsze najlepszy:). Miłego dnia.
- 29 1
-
2017-05-19 06:16
U babci lepszy ;)
- 0 0
-
2017-05-18 10:47
Odlrywcze
- 0 1
-
2017-05-18 07:19
Gdzie w Trójmieście zjeść dobre flaczki? (1)
Schabowy za 32 pln
- 7 6
-
2017-05-19 06:13
Podpisuje sie pod pytaniem. Tez bym skosztowal ;)
- 5 0
-
2017-05-18 07:49
(2)
Przypominam Januszom i Grażynom, że tekst jest o jedzeniu na mieście. Ja wiem, że wy gotujecie w domu najlepiej, najsmaczniej i najtaniej ale odpuście sobie teksty, że najlepszy i najtańszy schabowy jest w domu bo jest to raczej oczywiste.
- 24 5
-
2017-05-18 08:09
Miło mi jestem Janusz, dziękuję za uświadomienie (1)
7:49 zaraz do robo, że też chciało się Tobie pisać taki komentarz...
- 6 1
-
2017-05-18 21:40
Może chce być baristą
Parzy poranną kawę i czeka na tekst o piciu kawy na mieście
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.