- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (45 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (41 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy
Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.
Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.
Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (142) 9 zablokowanych
-
2017-05-18 12:23
Polski schabowy (1)
jakze to polskie tradycyjne danie, rozpropagowane podczas poprzedniego ustroju. Ciekawe czy szlachta tez sie zajadla schabowymi
- 3 1
-
2017-05-18 13:49
To opowiedz co jadła bo powiało ekspertem...
I co ma szlachta do tego co je reszta?- 1 0
-
2017-05-18 12:26
(1)
Najlepsze schabowe u babci na stoczni GSR,na bogato i przystępne ceny
- 4 0
-
2017-05-18 13:40
na kartkę od majstra :-)
- 1 0
-
2017-05-18 08:10
Najlepszy schabowy to: (4)
1. BAR ŻUŁAWSKI!
2. Pobite Gary (ale te w garnizonie)
3. Restauracja SET
w żuławie dostaje się ogromniastego schabczaka w wersji "jak u babci"
w pobitych dostaje się pysznego schabczaka z kostką (sporej wielkości)
a w SET macie schabowego z pysznymi opiekanymi kartofelkami.
Wszystkie knajpy wymienione w artykule to knajpki z ładnym wystrojem ale na kuchni pracują świezo upieczeni kucharze którym brakuje lat wprawy.- 8 4
-
2017-05-18 13:19
Żuławski najlepszy !!!!
- 2 0
-
2017-05-18 08:25
ŻUŁAWSKI jest najlepszy (1)
W żuławskim jest wszystko dobre, smaczne, świeże, sowite porcje, dosądne, albo nawet niższe niż rozsądne ceny, szybko.....
Szkoda że wjazd pod bar zablokowali i szkoda, że są plany burzenia budynku Hydrobudowy na poczet Galerii.- 6 0
-
2017-05-18 12:16
Niech budują galerię ale Żuławski musi pozostać.
- 3 0
-
2017-05-18 08:26
pobiłeś gary? to posprzątaj!
- 0 1
-
2017-05-18 12:55
Cesky Film
Byłem tam ze znajomymi jakieś 3 mies temu.Znajomi zamówili wołowinkę knedliki a ja sznycla. sznycel wielki smaczny kapusta niebo w gębie....
- 4 2
-
2017-05-18 12:28
Bistro - Piwna 16
wspanialy schabowy, zdecydowanie polecam
- 1 2
-
2017-05-18 09:03
(1)
Kotlet schabowy smażymy razem z kością i na smalcu. To jest smak!
- 7 0
-
2017-05-18 12:18
Sznycel czy kotlet ;)
- 0 0
-
2017-05-18 07:24
może skusiłbym się na schaba ale rozum podpowiada że szkoda gotówki no bo za to mozna mieć ponad 1kg dobrego mięsa (1)
.....za wysokie podatki w PL /niskie płace/ żeby jeść takie rarytasy w barach
- 27 2
-
2017-05-18 12:04
I to jest sedno całej sprawy.
- 4 0
-
2017-05-18 08:41
Golonkowy raj w małkowie (1)
Najlepsze mięsa i w ogóle wszystko jest w Golonkowym Raju w Małkowie k/ Żukowa :-)
- 4 7
-
2017-05-18 11:41
Ci co dają tu minusy, to raczej tam nie jadali
- 3 0
-
2017-05-18 11:40
na dwóch zdjęciach to schabowy a na dwóch nie wiadomo co
- 11 0
-
2017-05-18 09:19
(3)
Najlepiej zjesc w domu. Bedzie 5x taniej.
- 5 4
-
2017-05-18 09:58
nie jedz w domu
ale wszystko upierdzielone a gdzie czas na małe co nieco
- 0 0
-
2017-05-18 09:58
Ze sklepanego mięsa z biedronki wychodzi nawet taniej niż za szatnię w lokalu.
- 0 1
-
2017-05-18 09:54
To jedz w domu i nie zawracaj gitary
Wiesz, taki komentarz można dodać hurtem, do wszystkich tego typu recenzji. Jak masz problem z tym, że za jedzenie w knajpie płaci się więcej niż wynosi koszt przygotowania tego samego w domu, to po kij tu zaglądasz i komentujesz?? Jedz w domu i nikomu nie truj.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.