• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

GastroTOP. Czarny kokos i mleko gdańskie. Wyjątkowe smaki lodów

Łukasz Stafiej
14 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat GastroTOP: dokąd na obiad przy obwodnicy?
  • Czarne lody w Marioli kolor zyskują dzięki popiołowi ze skorupy kokosa.

Lodziarnie rzemieślnicze nie tylko zrewolucjonizowały jakość lodów, ale i zapoczątkowały modę na oryginalne i zaskakujące, a czasem wręcz przedziwne smaki. Sprawdzamy, gdzie w Trójmieście zjemy te najbardziej wyjątkowe.



Czarne lody z popiołem

Najczęściej wybieram lody o smaku:

Zacząć wypada od Marioli, bo w tej gdyńskiej lodziarni robiono lody rzemieślnicze zanim marketingowcy wymyślili tę nazwę. Rodzinny biznes lodowy kręci się od lat 60., a najstarsi gdynianie zarzekają się, że smak nie zmienił się do dziś. Przynajmniej tych klasycznych - śmietankowych czy czekoladowych, bo Mariola nie stoi w miejscu i goni za modą na lodowe "krafty". Lodziarnia przeszła w ostatnim roku odświeżenie wizerunku, a za ladą zaczęły pojawiać się nowe smaki. Zjemy tutaj np. lody o smaku japońskiej herbaty matcha czy - absolutny przebój sezonu - czarne lody kokosowe. A dokładniej barwione odrobiną popiołu z palonej łupiny kokosa. Smak podkręca dodatek miąższu samego orzecha oraz sok z limonki. Gdynianie (oraz armia turystów z całej Polski) pokochali ten brudzący na czarno, orzeźwiający przysmak. Zdjęcia lodów zalewają portale społecznościowe, a kolejne lodziarnie próbują naśladować Mariolę, która jako pierwsza lodziarnia zaproponowała ten smak (dekady temu Mariola jako pierwsza w mieście przecierała również szlaki sorbetów oraz lodów jogurtowych). Cena za porcję to 3,50 zł. Adres: Gdynia, ul. Bolesława Prusa 24 zobacz na mapie Gdyni.


  • Deser angielski to wizytówka Misia.
Legendarny deser angielski

Jeśli jest Mariola, to musi być i Miś. To z kolei gdański weteran lodów naturalnych. Lodziarnię otwarto na początku lat 60. i choć niektórzy uważają, że tamten Miś niewiele ma wspólnego z obecnym, to właściciele zapewniają, że receptura na lody jest taka, jak ją zapisał w zeszycie pół wieku temu ich dziadek. Pewne jest jedno: nie zmienił się smak lodów deser angielski, który dziadek wymyślił ponad dwadzieścia lat temu. Nikt już nie pamięta, skąd ta nazwa się wzięła, ale to nie jest specjalnie istotne. Ważne jest to, że mieszanka mleczno-jajecznej bazy, słodkiego, białego wina, wanilii i budyniu zachwyca bywalców niezmiennie od lat. To podobno najbardziej popularny smak lodów w Misiu. Jego amatorzy mówią, że świetnie łączy się na przykład z gałką kakaowych albo truskawkowych. Ale są i tacy, którzy mieszania deseru angielskiego sobie nie wyobrażają i biorą po pięć gałek na jeden wafelek. Cena: 3 zł za gałkę. Adres: Gdańsk, ul. Sukiennicza 18 zobacz na mapie Gdańska.


  • Domowy karmel do lodów snick-snack w Kulkach Anulki przygotowywany jest codziennie.
Lody z domowym karmelem

Sopockie Kulki Anulki to z kolei najmłodsza lodziarnia w Trójmieście, ale tutejsze lody również mają swoją historię. Mimo tego, że właścicielka w biznesie działa od kilku miesięcy, do przygotowania swoich naturalnych lodów używa rodzinnych receptur sprzed osiemdziesięciu lat. W ofercie znajdziemy klasyczne smaki, ale nie brakuje też lodowej ekstrawagancji, chociaż - w porównaniu z innymi - dość zachowawczej. Świetnie ponoć schodzą bazyliowo-limonkowe, pietruszkowe czy gorgonzola z figami i orzechami, ale niekwestionowanym liderem są autorskie lody właścicielki o nazwie snick-snack. Smakowo kojarzą się przede wszystkim z popularnym batonem orzechowym, ale są znacznie bardziej naturalne, bo oprócz bazy mlecznej znajduje się w nich tylko włoska czekolada, posiekane orzechy ziemne oraz codziennie robiony, domowy karmel. To wyraźne w smaku, treściwe lody, które znajdziemy w Kulkach Anulki niemal codziennie. Przerwy w ich obecności są rzadkie - zbyt wielu klientów wraca po ten smak. Cena jednej gałki to 3 zł. Adres: Sopot, ul. Tadeusza Kościuszki 6 zobacz na mapie Sopotu.


  • W Paulo Gelateria uwielbiają eksperymentować. Przebojem są lody o smaku mlecznej czekolady i borowików.
Czekolada z grzybami

Pawła Petrykowskiego, założyciela lodziarni Paulo Gelateria, śmiało można nazwać największym eksperymentatorem w tej branży w Trójmieście. W gdańskim lokalu co rusz pojawiają się nowe, przedziwne lodowe kompozycje. Była biała czekolada z boczkiem, banan ze szpinakiem, lody niebieskie z dodatkiem specjalnej odmiany japońskiej herbaty matcha o tym właśnie kolorze czy lody z olejem z pestek dyni. Niekwestionowanym liderem rankingu lodowych dziwności w Paulo Gelateria jest jednak mleczna czekolada z borowikami. Właściciel podobno długo kombinował, jak połączyć czekoladę z grzybami, w końcu się udało, a smak zaskakuje i zdobywa coraz większą rzeszę fanów. Oczywiście, kawałków grzybów w tym deserze nie znajdziemy, bo masa lodowa i czekolada są jedynie infuzowane aromatem suszonych borowików. Końcowy efekt daje bardzo ciekawe ziemno-nugatowe akcenty - grzyby wcale nie są pierwszym skojarzeniem przy próbowaniu tych lodów. Cena za porcję to 4,50 zł (w tym polewa z płynnej czekolady). Adres: Gdańsk, ul. Podwale Staromiejskie 96/97 zobacz na mapie Gdańska.


  • Chlubą Mamma Mia są lody o smaku orzechów laskowych z Piemontu, tych samych, które trafiają do Ferrero Rocher.
Orzechy z Piemontu

Mamma Mia to nowa gdańska lodziarnia, która postawiła na lody naturalne, przygotowywane według włoskich receptur, a co się z tym wiąże, również większość składników, tworzących tutejsze smaki przyjeżdża z Italii. Znajdziemy tutaj - choć nie zawsze - m.in. lody o smaku aperolu czy pistacji. Przebojem i dumą lokalu są jednak lody z orzechów laskowych z Piemontu, tych samych, które dodawane są do czekoladek Ferrero Rocher. To orzechy ręcznie zbierane, a następnie szybko łuskane i prażone oraz przerabiane na aromatyczną pastę, która wysyłana jest do lodziarni. W Mamma Mia nauczono się je wytwarzać podczas szkoleń we Włoszech, skąd też przywieziono większość inspiracji. Lody zgodnie z włoskim zwyczajem są tutaj nakładane szpatułką. Porcja kosztuje 4,50 zł. Adres: Gdańsk, ul. Pomorska 24 zobacz na mapie Gdańska.


  • Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych odtworzyła w lodowej wersji tradycyjny deser bogatych XVIII-wiecznych gdańskich mieszczan - mleko gdańskie.
Historyczne mleko gdańskie

Mało który gdańszczanin pewnie wie, że mleko gdańskie to jeden z tradycyjnych deserów lokalnej sztuki kulinarnej. Powstał podobno w XVIII wieku i uchodził za jeden z wykwintnych przysmaków... oraz ekskluzywnych, bo - ze względu na składniki - stać na jego przygotowanie było wyłącznie zamożnych mieszczan. Mleko gdańskie składało się bowiem z ubitej śmietanki oraz dwóch - jak na tamte czasy - rarytasów: dobrej jakości rumu oraz smażonych na maśle migdałów. Na pomysł, aby przypomnieć ten zapomniany smak wpadła właścicielka lodziarni Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych. Eksperymentów trochę przy tym było, bo połączenie mleka z alkoholem łatwe nie jest, trudno było również dobrać odpowiednią ilość tego ostatniego. W końcu się udało, deser zdobył swoich fanów, a gdańscy urzędnicy uznali go nawet za lodową wizytówkę miasta, wpisując do projektu Smaki Gdańska. Uwaga, po kilku gałkach lepiej nie wsiadać za kółko. Porcja kosztuje 5 zł. Adres: Gdańsk, ul. Długa 70 zobacz na mapie Gdańska.

Miejsca

Miejsca

Opinie (165) ponad 20 zablokowanych

  • (2)

    mleko gdańskie - historyczne, rum i migdały, to może być naprawdę dobre

    • 8 0

    • Jadłam, polecam

      • 4 0

    • Tylko cena przesądzona

      Ale spróbować można

      • 0 0

  • Prawdziwy Miś. (3)

    Cała załoga z dawnego Misia pracuje w nowej lodziarni Znane Smaki przy ul Tartacznej.To jest prawdziwy Miś.

    • 33 3

    • dobrze wiedziec dzeki (2)

      Ostatnio bylam w misiu i lody okropne.

      • 11 0

      • (1)

        Te w drugim lokalu taki sam szit

        • 3 12

        • W d***e byłeś i g***o widziałeś panie kolego

          • 2 6

  • Ja wole zwykle marketowe

    I nie lubie tych nakladanych szpatulka, wole kulki

    • 6 13

  • Lenkiewicz w Toruniu... (3)

    ...to poezja, nie lody !

    • 14 4

    • może nie poezja ale spore porcje za

      rozsądne pieniądze i w dobrej jakości. Lubię piernikowe i tradycyjne smaki. W sumie tylko po to odwiedzam Toruń :)

      • 6 1

    • + Nowy Targ Żarneccy - pychotka :)

      I tam placi sie za wage a nie galke. Kazdy lod przed wydaniem jest wazony na wadze.

      • 4 1

    • A w Rzymie jakieś polecasz skoro tak z Ciebie globtroter?

      • 1 1

  • Najlepsze lody w trójmięście u Dekera

    pyszne, na śmietanie, z prawdziwych składników

    • 1 29

  • Dla mnie niezapomnianym smakiem lodów był Kaliszczak na Długiej.

    • 3 2

  • (1)

    Dziwne, że nie ma tym zestawieniu Altany Smaku- jedna z najlepszych. W ogóle od kiedy spróbowałam tych naturalnych lodów, to te tradycyjne mi już nie smakują. Czuć regulatory kwasowości i inne cuda. Ostatnio kupiłam taki lód o smaku jagody. Ani owocu, ani trudno było odszukac w lodzie smak jagód. skąd moje zdziwienie czemu np. u Misia taka kolejka.

    • 2 8

    • czemu ktoś minusuje? nie smakowały wam lody w Altanie czy co chodzi?

      • 1 1

  • (1)

    Artykuł jest mocno ograniczony. Są lepsze lodziarnie o których nie wspomniano w artykule. Polecam np lodziarnię na Osowie gdzie produkują lody naturalne wg receptur włoskich, też można tam zjeść lody o smaku orzechu laskowych z Piemontu. Wystarczy też pojechać na rynek w Wejherowie gdzie za 7 zł można zjeść wielką porcję lodów naturalnych o różnych smakach. Modne są też tajskie lody w lodziarniach.

    • 16 1

    • Lodziarnia w osowej bije wszystko na głowę, naprawdę polecam

      • 1 0

  • Lody GDA

    Lody lodami , ceny szaleństwo , a gałeczki jak dla przedszkolaka : Jak zawsze w PL zapłacić dużo - dostać minimum.

    • 28 0

  • Lody śledziowe :)
    A poważnie to w Paulo najlepsze są miętowe, orzeźwiają jak zimne piwo a można po nich prowadzić :)

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane