• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lodziarnia Miś powróciła w nowej odsłonie

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
3 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Na zdjęciu cała ekipa Lodów Miś, łącznie z właścicielami. Przed nimi ciężki sezon, bo do lodziarni już od pierwszego dnia ustawia się duża kolejka. Na zdjęciu cała ekipa Lodów Miś, łącznie z właścicielami. Przed nimi ciężki sezon, bo do lodziarni już od pierwszego dnia ustawia się duża kolejka.

Niebo w cenie trzech złotych. Na dodatek w dziewięciu różnych smakach. Chociaż w tym miejscu wiele się zmieniło, m.in. logo, wystrój i właściciele, niektóre rzeczy pozostały niezmienne. Czego możemy się spodziewać po nowej odsłonie legendarnych, gdańskich Lodów Miś?



Nowi właściciele, nowa energia

Czy zmiana wizerunku lodziarni Miś to dobry pomysł?

Ona lubi wanilię, bo przypomina jej zapachy z dzieciństwa. On wybiera malagę, która przywołuje smak słońca. Małgorzata i Tomasz Czernichowscy - wnuczka założyciela lodziarni i jej mąż. Przed nimi ciężkie zadanie, ponieważ zmierzą się z żywą legendą przy ul. Sukienniczej 18 zobacz na mapie Gdańska - słynną Lodziarnią Miś.

- Nie spodziewaliśmy się, że kiedyś przejmiemy tę firmę rodzinną, ale myślę, że dziadkowie na górze uśmiechają się do nas i są szczęśliwi. Oni zawsze zatrudniali rodzinę do pomocy i chcieli, aby ktoś kontynuował tradycję - mówi Małgorzata Czernichowska.
54. sezon rozpoczęty

Niektórzy powiedzą, że dzisiejsze Lody Miś to już nie to samo, co w 1962 roku. Mają rację. Czasy się zmieniły, okolica nieco inna, wnętrza odnowione. Lody Miś to dla wielu wspomnienie młodości, a ta już nigdy nie wróci. O ile o gustach ciężko jest dyskutować, długa kolejka czekających na swoja "gałkę" potwierdza, że Lody Miś są po prostu smaczne.

Nowe logo lodziarni Miś. Nowe logo lodziarni Miś.
Sezon rozpoczął się 1 maja. Klienci nie zawiedli. Jak co roku, przed wejściem czekała zakręcona kolejka chętnych. Nowi właściciele byli na to przygotowani i lody zaczęli kręcić o piątej rano. Skończyli około dwudziestej. Tak spędzą kilka najbliższych miesięcy.

Do wyboru mamy dziewięć smaków: czekoladę, karmel, ajerkoniak, wanilię, malagę, truskawkę, deser angielski, sorbet truskawkowy i sorbet cytrynowy. Być może w przyszłości dojdzie kilka nowych sorbetów na upalne dni.

Lodziarnia będzie otwarta na pewno do końca sierpnia, a jeżeli pogoda dopisze - być może do połowy września. Codziennie w godz. 10-19. Jedna gałka kosztuje 3 zł.

Oryginalne receptury dziadka Stasia

Lody Miś są wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników. Nie można ich zrobić "na zapas" i zamrozić. Podczas gdy klienci wybierają swoje ulubione smaki, na zapleczu praca wre. Ktoś naświetla jajka lampą UV, ktoś wyciska cytryny, ktoś inny pasteryzuje mleko. Niektórzy narzekają, że nie są intensywnie kolorowe. To tylko dowód, że właściciele nie dodają do nich sztucznych barwników.

- Ktoś nam zarzucił, że w sorbecie cytrynowym aromaty są tak intensywne, że aż drapią w gardle. Zapewniam, że nie dodajemy do nich żadnej sztuczności. To prawdziwa, czysta, intensywna cytryna. Przykro nam, gdy czytamy, że coś zmieniliśmy w recepturach. Trudno, musimy obronić się solidnością - mówi Małgorzata.
Bazą lodów mlecznych są: mleko, jajka i cukier. Z kolei sorbety robi się na wodzie, cukrze i naturalnych owocach. Chociaż receptury są tajne, właścicielka Małgorzata podkreśla, że to wciąż przepisy jej dziadka Stanisława Stolarczyka, czyli założyciela Lodów Miś.

- Wszystkie receptury są oryginalne. Tam naprawdę jest tyle żółtek, ile mój dziadek zapisał w zeszycie. Proporcje są tajne, to nasza tajemnica rodzinna. Nie można ich opatentować, więc każdy lodziarz trzyma je w sejfie - śmieje się pani Małgorzata.
  • Nowi właściciele lodziarni Miś - Małgorzata i Tomasz Czernichowscy.
  • Podczas gdy klienci wybierają swoje ulubione smaki, na zapleczu praca wre. To oni dbają, żeby lody były zawsze świeże i zawsze na czas. Towarzyszy im zazwyczaj pani Małgorzata, która w chwili robienia zdjęcia była zajęta rozmową z klientem. W środku stoi jej mąż - Tomasz Czernichowski.
  • Truskawka, wanilia, czekolada. Kolor lodów jest bardzo naturalny, bo właściciele nie dodają do nich chemii ani sztucznych barwników.
  • Chociaż wnętrze jest nowe, przetrwało wiele akcentów sprzed lat. Na ścianie zawieszone zostały archiwalne zdjęcia, na których widać wszystkich właścicieli lodziarni. Na jednym z nich, mała Małgorzata stoi na parapecie okna.
  • Waga, telefon, termosy do lodów, stare puszki - to są pamiątki po dawnej lodziarni Miś. Reszta została wymieniona.
  • Być może w przyszłości gama smaków powiększy się o dodatkowe sorbety.
  • Nie ma jednego smaku, który jest najczęściej zamawiany przez klientów. Wszystkie schodzą równomiernie. W ciągu jednego dnia schodzi około 1 tys. sztuk jajek.
  • Do wyboru jest dziewięć różnych smaków - wszystkie klasyczne. Jedna gałka kosztuje 3 zł.
  • Na tym archiwalnym zdjęciu widać dziadka Stanisława (w środku) małą panią Małgorzatę.
  • W środku stoi dziadek Stanisław i babcia Stefania.

Tradycja to jedno, ale trzeba iść z duchem czasu

Na ścianie lokalu zawieszone są archiwalne zdjęcia. Na jednym z nich widać dziadka Stanisława i babcię Stefanię Stolarczyków. Na parapecie okna stoi mała, trzyletnia Małgorzata. To zdjęcie musiało powstać chwilę po otwarciu lokalu, czyli w okolicach 1962 roku.

- Ja się wychowywałam na tych smakach. Stałam za babciną spódnicą i usiłowałam wyprosić jeszcze troszeczkę loda. Byłam nimi tak rozpuszczona, że przez wiele lat nie chciałam próbować żadnych innych. Pamiętam zapachy, które wydzielały się, gdy babcia mieszała mleko łyżką w dużym kotle. Pamiętam aromat wanilii - mówi Małgorzata Czernichowska.
Stanisław Stolarczyk swoją pracę zawodową zaczynał w innej kultowej lodziarni we Wrzeszczu. Gdy zaczął rozwijać własny interes, metodą prób i błędów sam tworzył receptury, które przetrwały do dziś. Przez te wszystkie lata towarzyszyła mu żona Stefania. Następnie lokal przejęła ich córka Jolanta Drzewiecka, która niespodziewanie zmarła w zeszłym roku. Małżeństwo Czernichowskich było kolejnymi spadkobiercami spuścizny.

Dlaczego dziadek Stanisław nazwał lodziarnię "misiem"? Jedno z najbardziej nurtujących pytań niestety pozostanie bez odpowiedzi. Pani Małgorzata nie zdążyła dziadka zapytać, a nie ma tej informacji w jego prywatnych zapisach. Po chwili refleksji dodaje, że dziadkowie byli prostymi ludźmi, więc pochodzenie nazwy jest prawdopodobnie prostsze niż nam się wydaje.

Dzisiaj lokal został odnowiony. Zaczynając przede wszystkim od zaplecza i wszelkich sprzętów, na wizerunku kończąc. Stary, uroczy miś w logotypie został zastąpiony nowymi, eleganckimi uszami misia w wafelku. Wnętrze lokalu jest nowsze, ale klimat pierwotnej lodziarni pozostał. Niektóre "stare" elementy wkomponowano w wizerunek nowego miejsca, np. drzwi dawnej lodówki służą dzisiaj jako tablica informacyjna, a na jednej ze ścian stoi stara waga.

Miejsca

Opinie (320) ponad 10 zablokowanych

  • Dawno temu biegaliśmy do Misia (4)

    na długiej przerwie. Kończenie loda z kilkunastu gałek kończyło się pod ławką

    • 14 0

    • Pod ławką kończenie loda ? ;) (1)

      • 15 0

      • To były ekscytujące lata 80-te

        • 5 0

    • (1)

      Robienie kilkunastu gałek pod ławką? Co to za szkoła? Technikum francuskie?

      • 12 0

      • Gimnazjum:)

        • 6 0

  • Miś a Technikum (1)

    Kiedyś za dawnych czasów 01 czerwca lody były dla dzieci za darmo z czego skrzętnie korzystali też uczniowie Technikum Łączności mieszczącego się obok Misia. Powodzenia nowym właścielom, nie zepsujcie tradycji!

    • 27 1

    • Do technikum uczęszcza ponad 1000 młodzieniaszków

      na pewno właściciele lodziarni ich zasponsorują

      • 1 2

  • Oliwa

    A kto pamięta lody na pętli autobusowej w Oliwie? Smak mojego dzieciństwa :-)

    • 21 1

  • Moje ulubione to duże, kręcone, mieszane świderki na Świętojańskiej obok Kina Warszawa. (2)

    • 9 9

    • (1)

      Ten syf z proszku ... Gratuluje !

      • 4 3

      • Dziękuję ślicznie :*

        • 1 0

  • Ja robie (1)

    swietne lody

    • 3 3

    • wiemy wiemy Wasalu Donaldzie.

      • 13 5

  • krakus

    dziwie sie kto sie zgodzil na dzialalnosc w tej ruderze caly budynek sie sypie wczoraj cegly dachowki i kawalki rynnien zasypaly chodnik na grodzkiej gdzie bezpieczenstwo ludzi w ogole cala grodzka z niewyremontowanyi kamienicami inawierzchnia to wielki syf przyklad jak wladze miasta dbaja o zabytki i historie najstarszej czesci miasta mam nadzieje ze smak lodow i ich cena ulegna zmianie na lepsze

    • 6 3

  • Cena. (1)

    Dlaczego podrożało 0 50 %

    • 34 1

    • Żebyś zmienił lodziarnię.

      • 19 1

  • Słabizna (3)

    Rok temu byłem ze znajomymi w tej lodziarni, zachęceni opiniami kupiliśmy dla siebie po lodzie. To był pierwszy i ostatni raz, chyba najgorsze lody jakie w życiu jadłem. Nie rozumiem, skąd ten cały fame. Chyba ten sztuczny marketing na siłę nakręca te kolejki. Mam wrażenie, że ludziom trudno się przyznać, że lody tam są słabe, ale wszyscy tam jedzą, bo to takie modne.

    • 29 21

    • To nie kupuj, bez sensu kolejkę tworzysz. Zostanie więcej miejsca dla tych, którym to odpowiada...

      • 8 8

    • Bo jadą na legendzie i sentymentach. Weź np. Restauracje Gdańską. Nie jest zła, ale są już w Gdańsku dużo lepsze, a mimo tego turyści pchaja do Gdańskiej.

      • 4 2

    • Nie znasz sie

      Powiesz ze modne było tez 30 lat temu? Biegałam tam mając na gałkę loda od babci i nie robiłam tego dla mody tylko dlatego ze były najlepsze!

      • 4 0

  • Apel o powrót do poprzedniej technologii (1)

    Truskawkowe nie są już lekkie i puszyste, nie czuć ziarenek z truskawek. Bardzo proszę o powrót smaku z zeszłego roku, obecne smaki spowodują plajte lodziarni.

    • 59 2

    • ale żeś mi teraz powrót do przeszłości walnął Sympatyku!

      przecież lody truskawkowe kiedyś faktycznie miały te ziarenka z truskawek i o ile mnie pamięć nie myli, to te lody były bardzo jasnoróżowe, a nie teraz jak wściekła fuksja czy koralowe.

      • 10 0

  • a ja Państwu życzę powodzenia

    bo na lody do Misia chodziłam w dzieciństwie za każdym razem jak odwiedzaliśmy babcię, która mieszkała tuż obok...

    w Krakowie jest też taka kultowa lodziarnia, kolejka na ulicy niezależnie od pogody, życzę Państwu tego samego :-)))

    • 5 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane