• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Noc Restauracji w nowej odsłonie

Łukasz Stafiej
13 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Propozycja restauracji Niepokorni na Noc Restauracji - tatar z ongleta, piklowany ogórek, szalotka, żółtko, chrupki z kaparów, majonez anchois.
  • Restauracja Mercato - pierogi, twaróg, ziemniak, szpinak, koperek
  • Restauracja Magiel - polędwica z dorsza z crustem ze świeżych ziół, zielonymi warzywami i sosem szafranowym.
  • Restauracja Kubicki - kaczka na kapuście czerwonej w sosie żurawinowym
  • Restauracja Eliksir - tatar z polskiej wołowiny, plastyczne żółtko, wódka, własny syrop miodowo-imbirowy.

Wyłącznie restauracje certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska wezmą udział w imprezie Noc Restauracji, która odbędzie się 6 lipca. Każdy szef kuchni przygotuje specjalne, nocne menu degustacyjne. Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł.



Noc Restauracji odbywa się w Gdańsku od kilku lat. To impreza oparta na formule tzw. szlaku kulinarnego. Podczas nocnej kulinarnej eskapady uczestnicy mają okazję spróbować specjalnych dań przygotowanych przez szefów kuchni wybranych restauracji. W tym roku impreza będzie kontynuowana w zbliżonej formule, ale czekają ją drobne zmiany.

Pierwsza dotyczy selekcji miejsc. W tegorocznej edycji udział wezmą wyłącznie miejsca, które zostały certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska - akcji promocyjnej prowadzonej od zeszłego roku przez miejskie biuro promocji. Trafiają do niej lokale, które nie tylko posiadają wysoki standard obsługi, ale przede wszystkim oferują w swojej karcie dania związane z lokalną tradycją kulinarną.

- Chcemy w ten sposób podkreślić tradycyjną, gdańską kuchnię i zwrócić uwagę na regionalne składniki. Trzeba pamiętać, że Gdańsk w przeszłości ze względu na nadmorską lokalizację i portową działalność był jednym z ciekawszych kulinarnie miejsc w Polsce. W daniach nie tylko pojawiały się liczne ryby czy owoce morza, ale i także mniej znane w innych regionach kraju takie specjały jak migdały, rum czy szafran - mówi - Grzegorz Niklas z firmy Landbrand, która organizuje wydarzenie na zlecenie Miasta Gdańska.
  • Restauracja Szafarnia 10 przygotuje pierogi z grasicą cielęcą w cieście francuskim z sosem rakowym.
  • Restauracja Winne Grono - kaszubskie ferkase: pierś z kurczaka kukurydzianego, sous vide w potrawce, ryż z warzywami brunaise, por
  • Restauracja Zafishowani - śledzik marynowany, sałatka z buraczków, mus jabłkowy, sos z zielonej pietruszki
  • Restauracja Papieroovka - krem z raków z pudrem z polskiej kiełbasy
  • Restauracja Otwarta - ozory wołowe
Podczas tegorocznej Nocy Restauracji, która odbędzie się 6 lipca, zjeść będzie można w dziesięciu lokalach (być może ich liczba wzrośnie do 12). Będą to: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, NiepokorniSzafarnia 10.

- W poprzednich edycjach szefowie kuchni przygotowywali specjalne, festiwalowe nocne danie. Tym razem przygotują autorskie menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które będą autorską interpretacją gdańskich smaków - tłumaczy Niklas.
W Mercato będzie można zjeść m.in. chłodnik z buraka z marynowanym jesiotrem i sorbetem ze szczawiu czy turbota z cukinią, szparagami i puree ze szpinaku. Z kolei w Papieroovce w menu znajdą się m.in. śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce, krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka czy lody rabarbarowe z anyżem i wanilią.

Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł. Szczegółowe informacje o menu będzie można niebawem znaleźć na stronie nocrestauracji.pl.

Wydarzenia

Noc Restauracji (13 opinii)

(13 opinii)
75 zł

Miejsca

Opinie (84) 2 zablokowane

  • Noc restauracji (2)

    ....istne arcydzieła kulinarne dla duszy i ciała,..i za to się płaci......a .tak po prostu można się najeść w domu ,przeważnie ziemniaki,...jakiś sos i kawał mięsa i mizeria ...tak po chłopsku....

    • 14 10

    • Kasiu, coś nie tak z klawiaturą u Ciebie. (1)

      • 7 2

      • Ona pisze po hipstersku

        • 3 0

  • Piszcie, co chcecie,

    ale dla mnie te artystyczne kleksy wyglądają jak niedojedzone resztki, ble.

    • 23 6

  • ja jestem dziwakiem (a może i lewakiem) bo lubię jeść na talerzach, najlepiej takich zwykłych, białych

    aha, no i lubię pić do obiadu ze szklanki, a nie ze słoika ze słomką.

    • 26 2

  • lud

    wreszcie coś dla ludu..... od 75 zł tylko, by drzwi dało się domknąć pod naporem klientów

    • 21 1

  • Podoba mi się ten tatar! Co prawda wymaga uzupełnienia o odrobinę zimnej wódeczki, ale rokuje bardzo dobrze.

    Tylko ta decha niepotrzebna.

    • 17 0

  • Co by nie mówić, po tych zdjęciach wnioskuję, że obżarstwa raczej nie będzie.

    • 17 0

  • Niepokorni tak sobie (4)

    Niepokorni marketing przełożyli nad jakość.

    • 9 1

    • (2)

      a byłeś?
      ja np. byłem 2 razy, i jakoś jak mało gdzie

      • 1 3

      • jesteś codziennie tam w pracy (1)

        • 5 0

        • hahah 11/10

          o w pape

          • 0 0

    • w pl da sie uprawiac latwo dobry marketing

      ale kupowac znakomite mięso to juz duzo trudniej

      • 3 0

  • co to za moda na kleksy na talerzu ?!

    • 15 2

  • Eliksir czy Niepokorni to nie są restauracje. (1)

    Co za ściema.

    • 9 1

    • Niepokorni ile są na rynku? Miesiąc i to i wystarczy żeby to bistro lansowało się jako wybraniec w Noc Restauracji.

      Haha i na kuchni ten nieudacznik co gotował w Casino.

      • 11 1

  • Przepraszam (2)

    Ale mnie już same nazwy restauracji nie zachęcają. Wszystko tak wymyślne że aż się odechciewa. Wolę iść do mamy na pierogi ruskie czibureki i barszczyk ukraiński. :)

    • 10 1

    • (1)

      Pasożyt.. . Może zaproś matkę do siebie nierobie?

      • 4 0

      • Haha`

        W alternatywie do pójścia do jednej z takich knajp, wolę zjeść u mamy, i jak najbardziej, zapraszam ją również do siebie, ale przecież po tym wpisie trzeba wywnioskować że pasożytuję... ale aż zalajkuję twój koment... pozdro ;)

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane