• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Noc Restauracji w nowej odsłonie

Łukasz Stafiej
13 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Propozycja restauracji Niepokorni na Noc Restauracji - tatar z ongleta, piklowany ogórek, szalotka, żółtko, chrupki z kaparów, majonez anchois.
  • Restauracja Mercato - pierogi, twaróg, ziemniak, szpinak, koperek
  • Restauracja Magiel - polędwica z dorsza z crustem ze świeżych ziół, zielonymi warzywami i sosem szafranowym.
  • Restauracja Kubicki - kaczka na kapuście czerwonej w sosie żurawinowym
  • Restauracja Eliksir - tatar z polskiej wołowiny, plastyczne żółtko, wódka, własny syrop miodowo-imbirowy.

Wyłącznie restauracje certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska wezmą udział w imprezie Noc Restauracji, która odbędzie się 6 lipca. Każdy szef kuchni przygotuje specjalne, nocne menu degustacyjne. Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł.



Noc Restauracji odbywa się w Gdańsku od kilku lat. To impreza oparta na formule tzw. szlaku kulinarnego. Podczas nocnej kulinarnej eskapady uczestnicy mają okazję spróbować specjalnych dań przygotowanych przez szefów kuchni wybranych restauracji. W tym roku impreza będzie kontynuowana w zbliżonej formule, ale czekają ją drobne zmiany.

Pierwsza dotyczy selekcji miejsc. W tegorocznej edycji udział wezmą wyłącznie miejsca, które zostały certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska - akcji promocyjnej prowadzonej od zeszłego roku przez miejskie biuro promocji. Trafiają do niej lokale, które nie tylko posiadają wysoki standard obsługi, ale przede wszystkim oferują w swojej karcie dania związane z lokalną tradycją kulinarną.

- Chcemy w ten sposób podkreślić tradycyjną, gdańską kuchnię i zwrócić uwagę na regionalne składniki. Trzeba pamiętać, że Gdańsk w przeszłości ze względu na nadmorską lokalizację i portową działalność był jednym z ciekawszych kulinarnie miejsc w Polsce. W daniach nie tylko pojawiały się liczne ryby czy owoce morza, ale i także mniej znane w innych regionach kraju takie specjały jak migdały, rum czy szafran - mówi - Grzegorz Niklas z firmy Landbrand, która organizuje wydarzenie na zlecenie Miasta Gdańska.
  • Restauracja Szafarnia 10 przygotuje pierogi z grasicą cielęcą w cieście francuskim z sosem rakowym.
  • Restauracja Winne Grono - kaszubskie ferkase: pierś z kurczaka kukurydzianego, sous vide w potrawce, ryż z warzywami brunaise, por
  • Restauracja Zafishowani - śledzik marynowany, sałatka z buraczków, mus jabłkowy, sos z zielonej pietruszki
  • Restauracja Papieroovka - krem z raków z pudrem z polskiej kiełbasy
  • Restauracja Otwarta - ozory wołowe
Podczas tegorocznej Nocy Restauracji, która odbędzie się 6 lipca, zjeść będzie można w dziesięciu lokalach (być może ich liczba wzrośnie do 12). Będą to: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, NiepokorniSzafarnia 10.

- W poprzednich edycjach szefowie kuchni przygotowywali specjalne, festiwalowe nocne danie. Tym razem przygotują autorskie menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które będą autorską interpretacją gdańskich smaków - tłumaczy Niklas.
W Mercato będzie można zjeść m.in. chłodnik z buraka z marynowanym jesiotrem i sorbetem ze szczawiu czy turbota z cukinią, szparagami i puree ze szpinaku. Z kolei w Papieroovce w menu znajdą się m.in. śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce, krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka czy lody rabarbarowe z anyżem i wanilią.

Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł. Szczegółowe informacje o menu będzie można niebawem znaleźć na stronie nocrestauracji.pl.

Wydarzenia

Noc Restauracji (13 opinii)

(13 opinii)
75 zł

Miejsca

Opinie (84) 2 zablokowane

  • to będzie raczej noc burżuja

    • 6 2

  • (7)

    Jutro po południu zaczynam długi weekend i moje menu wygląda tak:)
    -jajka sadzone podane z pomidorami ,avokado i chlebem własnego wypieku
    - zupa z botwinka ,fasolka szparagowa ,młodymi ziemiaczkami i marchewką z kleksem z jogurtu naturalnego
    -Nalesniki nadziewane serem bialym,polane sosem jogurtowo waniliowym z owocami świeżymi lub wiśniami że słoika
    -Ziemiaczki opiekane w folii aluminiowej i łosoś na parze z sosem kopertowym
    -Arbuzik
    -Truskawki
    -Ziarna słonecznika
    -Figi
    - chlebek maczany w oliwie z bazylią
    -Piergi z serem feta i gorgonzola podane z sosem żurawinowym
    -herbatka
    -tarta rabarbarowa z pierzynką bezową
    Oj jak ja lubię mieć długi weekend

    • 6 3

    • Ahh te pierogi będą miały jeszcze gruszkę w nadzieniu :)

      • 2 1

    • Nie zes....j się
      Kot też będzie z Tobą?

      • 3 1

    • Masz 5 lat, ze tak kochasz zdrobnienia?

      • 6 1

    • ale te wymienione rzeczy to tylko na środę?

      • 4 0

    • Można wpaść do Ciebie na ten weekend?

      • 2 0

    • A na koniec

      obstrukcja bolesna.

      • 2 1

    • Ale dieta

      A ja nie jestem na diecie i jem normalnie.Mniam,mniam np.prosiaczek pieczony.

      • 1 0

  • Snobizm jak hevelka

    czyli kolejny "modny" event dla managerow, "zawód, syn" i hipsteriady, już OD 75pln/osoba... w jednym miejscu, ale na pewno porcje na tyle małe żeby odwiedzić przynajmniej 2-3 miejsca...

    • 8 1

  • Przykro czyta się niepochlebne opinie. Bardzo dobrze ze cena jest wysoka, przynajmniej Państwa nie spotkam w restauracji! (4)

    • 4 10

    • jakie restauracje?

      to są bistra bez kelnerów, bez obrusów i można tam wejść w klapkach Kubota

      • 4 1

    • Na Hevelce też Was hejterzy nie widziałem. .... i dobrze! (1)

      • 1 0

      • I nie zobaczysz.

        Trzeba mieć zdrowo nasr.... aby pić te wynalazki w kosmicznych cenach.
        Ani to smaczne ani zdrowe.
        Ale rozumiem że hipister z brodą w czinosach musi tam być.

        • 1 1

    • do bogacza

      i te pieniądze masz pewnie z cięzkiej pracy, od mamusi :P

      • 1 0

  • Nie dziekuje wole Marmolade chleb i kawe

    Tanio smacznie i można siedziec do nocy

    • 3 3

  • Znowu w komentach same narzekania.... Oj wam ludziska dogodzic...

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane