Wiadomości

stat

Nowe lokale: kuchnia tajska, polska i fast-food

Kolejny przegląd nowych lokali zaczynamy od Oliwy, potem wybierzemy się do południowych dzielnic Gdańska, a skończymy w centrum. Za tydzień opiszemy przede wszystkim nowe miejsca w Gdyni i Sopocie.



Ryż
Oliwa w kulinarnym natarciu. Otwiera się tutaj coraz więcej ciekawych miejsc, m.in. w suterenie kamienicy przy Starym Rynku Oliwskim 2 zobacz na mapie Gdańska. Można śmiało powiedzieć, że Ryż to restauracja, której na trójmiejskiej gastromapie brakowało. Lokali oferujących kuchnię tajską co prawda nie brakuje, ale tutaj jest ona wywindowana do autorskiego poziomu, a nie powiela oklepanych standardów. Szef kuchni Piotr Żelich spędził kilkanaście lat w Australii, m.in. praktykując w renomowanych restauracjach z kuchnią azjatycką. Miał też okazję sporo podróżować po Azji Południowo-Wschodniej. Po powrocie do Polski postanowił te doświadczenia i - co najważniejsze - smaki przenieść do kuchni niewielkiego lokalu w Oliwie. Karta jest niedługa i pełna azjatyckich smaków i aromatów przedstawionych w kreatywny, rzadko spotykany w trójmiejskich lokalach sposób. Zjemy m.in. łososia jurajskiego wędzonego w liściach bananowca podanego na liściach betelu (19 zł), kalmary i boczek na chrupko z imbirem i azjatyckim selerem (19 zł), wołowinę z fermentowanym ryżem, kolendrą i chilli (46 zł) czy omlet z krewetkami i wieprzowiną, karmelizowanym kokosem i reliszem ogórkowym (43 zł). W karcie jest też tajskie curry, pad thai czy zupa tom yum. Ryż czynny jest od wtorku do niedzieli w godz. 12-22.

W skrócie: Ryż to restauracja z autorską kuchnią tajską.
Adres: Gdańsk Oliwa, Stary Rynek Oliwski 2 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawki - 19 zł, dania główne - od 39 zł.



Tutaj
Tutaj to idealne miejsce dla bywalców kawiarni, którzy w ich ofercie szukają kawowych alternatyw, a w wystroju modnego, minimalistycznego designu. Lokal przy ul. Cystersów 12 zobacz na mapie Gdańska jest malutki (to niecałe 30 m kw.) i spełnia wszystkie kryteria hipsterskiej kawiarni: na półkach stoją kawowe ziarna z niszowych palarni, bariści przygotują dripa, chemexa, a nawet espresso tonic, do kawy zjemy ciasta, tarty i wegańskie ciastka, a tłem do tego wszystkiego jest muzyka puszczana z winyli. Do tego organiczne herbaty, sklepik z kawowymi gadżetami oraz minigaleria prac lokalnych artystów na ścianie. Można się też podszkolić z kawowej wiedzy - właściciele planują tzw. "cuppingi", czyli degustacje różnych ziaren. Espresso za 5 zł, alternatywy od 10 zł, desery od 7 zł. Czynne od wtorku do czwartku i w niedziele w godz. 12-19, w piątki i soboty - w godz. 12-20, w poniedziałki - zamknięte. Godziny otwarcia niebawem ulegną zmianie.

W skrócie: Tutaj to kawiarnia z kawowymi alternatywami.
Adres: Gdańsk Oliwa, ul. Cystersów 12 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: kawa od 5 zł, deser od 7 zł.



Kobo Burger
Wydawałoby się, że czas burgerów mija, ale wciąż otwierają się nowe miejsca. Kobo to pierwszy bar z tym popularnym fast-foodem na Ujeścisku. Lokal mieści się w kompleksie handlowym przy ul. Warszawskiej 69 zobacz na mapie Gdańska i można się po nim spodziewać dokładnie tego, co oferują inne tego typu miejsca. Jest karta burgerów standardowych z domowymi sosami (od 15 zł), są pozycje sezonowe, belgijki, znajdziemy też kilka polskich piw rzemieślniczych oraz z belgijskich browarów. Wystrój jest nowoczesny i modny, w tle leci muzyka, na ścianach można pooglądać reprinty starych plakatów. Tym, co Kobo wyróżnia, jest rzadko spotykana w takich miejscach wołowina wysokiej jakości z gospodarstwa w Pniewach. Tamtejsze mięso wykorzystywane jest nie tylko na kotlety, ale również podawane pod postacią steków z frytkami i grillowanymi sezonowymi warzywami - za 200-gramową polędwicę zapłacimy 29 zł, a za 300-gramowy stek T-bone - 49 zł. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-21, w piątek i sobotę 12-22. Lokal prowadzi dowozy na terenie okolicznych dzielnic.


Kobo Burger to bar z burgerami i stekami.
Adres: Gdańsk Ujeścisko, ul. Warszawska 69 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: burger - od 15 zł, steki - od 29 zł.



Basta! Pizza&Pasta
Jak sama nazwa wskazuje, to restauracyjka specjalizująca się w dwóch daniach: włoskim placku i makaronach. Ten pierwszy pieczony jest w piecu opalanym drewnem i na pewno zasmakuje miłośnikom cienkiego, chrupiącego ciasta. Zdecydować można się na jedenaście kompozycji (od 16 zł), warto spróbować tej z pastą truflową, ostrym salami i serem mascarpone. Co prawda ciasto na makaron nie jest robione tutaj na miejscu, ale kucharze korzystają z włoskich produktów. Zjemy m.in. klasyczny aglio olio (16 zł) czy bolognese (19 zł). W weekendy przyrządzana jest carbonara, można też trafić na specjalną pizzę spoza karty. Menu zamykają sałaty - m.in. z kurczakiem, szynką parmeńską czy tuńczykiem (od 16 zł). W lokalu napijemy się przeróżnych niszowych napojów, soków i lemoniad, niebawem będzie też wino. Dowozy nie są prowadzone, ale można zamówić telefonicznie i samodzielnie odebrać. Basta! urządzona jest w prostym, jasnym stylu. Przed lokalem znajduje się ogródek zbudowany z drewnianych palet. Lokal mieści się w pawilonach na skwerku handlowym przy rondzie przy ul. Platynowej zobacz na mapie Gdańska na Oruni Górnej. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 13-21, w piątki i soboty do godz. 22.

Basta! Pizza&Pasta to pizzeria z pizzą z pieca opalanego drewnem.
Adres: Gdańsk Orunia Górna, ul. Platynowa 2zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: pizza - od 16 zł, makarony - od 16 zł.



California Diner Express
Kolejny punkt kulinarny przy deptaku prowadzącym od stacji SKM na Politechnicę w stronę opery (ul. Trubadurów zobacz na mapie Gdańska). Zdawałoby się, że zjemy tam wszystko - od pizzy, przez pączka, po kebaba - ale właściciel amerykańskiej knajpki z Żabianki California Diner wpadł na pomysł, aby otworzyć tam niewielki punkt z autorskimi kanapkami. Kanapkami w stylu amerykańskim, czyli sporych rozmiarów i załadowanymi świeżymi składnikami do oporu. Każdy gość komponuje je samodzielnie wybierając bułkę (pszenna, grahamka, żytnia) oraz mięsną bazę (bekon, kurczak, pasztet, karkówka, szynka, schab). Kanapkę uzupełniają sałaty, warzywa i inne dodatki. Wszystkie mięsa pieczone są przez właściciela, sosy również robione są samodzielnie - w California Diner Express nie używa się gotowców. Cena: 7 zł. Za 10 zł włoska kawa w zestawie. Menu uzupełniają: napoje, burrito oraz zupy (5 zł). Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 6:30-18.

California Diner Express to bar z autorskimi kanapkami.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Trubadurów 6 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: kanapka - 7 zł.



Gvara
Restauracja z polską kuchnią w samym centrum Gdańska przy ul. Chlebnickiej 48/51 zobacz na mapie Gdańska. W karcie nie znajdziemy przekombinowanych dań - zamiast tego znane i lubiane, proste potrawy. Zjemy m.in. tatar (29 zł), kaszankę z boczkiem i szalotką (16 zł), gęsie wątróbki z sorbetem jabłkowym (19 zł), rosół wołowy (13 zł), spory wybór różnych domowych pierogów (od 18 zł), pieczonego pstrąga z duszonymi warzywami (36 zł), schabowe (29 zł), golonkę (36 zł), zrazy z dzika w sosie jałowcowym (58 zł) czy pierś kaczki w rozmarynie (43 zł). Zestawy śniadaniowe z kawą lub herbatą podawane są w cenie 10 zł. Lokal przystosowany jest dla rodzin z dziećmi - w środku funkcjonuje spory kącik do zabawy, a ciekawostką jest obszerna karta dla dzieci, na podstawie której najmłodsi klienci sami mogą skomponować swój posiłek. Gvara czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 9-22, w piątki i soboty w godz. 9-24.

Gvara to rodzinna restauracja z kuchnią polską.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Chlebnicka 48/51 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawki - od 16 zł, pierogi - od 18 zł, dania główne - od 28 zł.



Pod Basztami
Kolejna restauracja z polską kuchnią w centrum Gdańska. Pod Basztami to powrót do korzeni pawilonu przy ul. Latarnianej 2 zobacz na mapie Gdańska. W tej lokalizacji działały różne biznesy gastronomiczne, ale pierwszym był właśnie bar pod taką nazwą. Właściciel odwołuje się do przeszłości, ale w świeży sposób. W karcie znajdziemy i klasykę, i dania polskie lekko podkręcone nowoczesnym spojrzeniem na gotowanie. Chlubą szefa kuchni jest pół kaczki podawane z opiekanymi ziemniaczkami i czerwoną kapustą (48 zł). Zjemy też potrawkę z dzika z grzanką (35 zł), golonkę w bułce maślanej (29 zł), grillowanego łososia na sałatce z cieciorki (45 zł) czy duszoną pierś z kurczaka w sosie z rodzynkami (29 zł). W karcie jest też solony śledź (14 zł), tatar z łososia (24 zł), smażony kozi ser na sałatce z mango (24 zł), żurek (19 zł) i czernina (16 zł). Wystrój jest prosty, nierzucający się w oczy, właściciele postanowili nie urządzać lokalu zgodnie z wszechobecnymi modnymi trendami. Czynne codziennie od południa do północy.

Pod Basztami to restauracja z kuchnią polską.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Latarniana 2 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawki - od 14 zł, dania główne - od 28 zł.



Dancing Anchor
Druga - obok Ink - restauracja w gdańskim hotelu Puro przy ul. Stągiewnej 26 zobacz na mapie Gdańska. Podobnie jak słynący z ciekawego designu hotel, Dancing Anchor również zadowoli gusta poszukujących niebanalnej estetyki. Lokal urządzony jest drewnie i surowych materiałach, stoliki i krzesła są różnorodnie stylizowane, lampy przygotowano na zamówienie, a na ścianach wiszą prace młodych współczesnych twórców, m.in. z gdańskiej ASP. Menu opiera się na trzech filarach: kurczak, wieprzowina oraz ryby i owoce morza. Na przystawkę zjemy m.in. ceviche z przegrzebków i dorsza (29 zł), chrupiący boczek z arbuzem (19 zł) czy talerz owoców morza (97 zł). Główne dania to m.in. pierś z kurczaka zagrodowego z truflą (39 zł), turbot atlantycki z palonym kalafiorem (47 zł), poliki wieprzowe z bulgurem, sosem wiśniowym i słoniną (34 zł) czy krewetki z miso i szpinakiem (41 zł). Ciekawostką są "dania do dzielenia się", m.in. talerz wieprzowiny w różnym wydaniu (74 zł) czy cały kurczak z różna (89 zł). Co ważne, do restauracji można wejść bezpośrednio od ulicy, nie trzeba przechodzić przez hotelowe hobby. To sprzyja mniej formalnej atmosferze. Tym bardziej, że wieczorami Dancing Anchor zamienia się w klubokawiarnię z żywszą muzyką w głośnikach. Wieczorna wizyta to dobry czas, aby spróbować tamtejszej karty autorskich koktajli ułożonej przy współpracy ze znanym warszawskim koktajl-barem Kita Koguta. Lokal czynny jest codziennie w godz. 11-23.

Dancing Anchor to restauracja z kuchnią fusion.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Stągiewna 26 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawki - od 18 zł, dania główne - od 39 zł.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (130)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Nowe lokale

Chleb i Wino

Restauracje
Gdańsk
Stągiewna

Ryż

Restauracje
Gdańsk
Stary Rynek Oliwski 2

Zaufajni

Restauracje
Gdańsk
gen. Emila Augusta Fieldorfa 2

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Fukafe 3.2

Kawiarnie i herbaciarnie
35 minut czekaliśmy na kawę i ciastko. Tylko dwa stoliki zajęte więc właściwie pusto. Ceny też nie najniższe, a biorą... więcej

Mandaryn pokaż na mapie 5.0

Restauracje
Po przeczytaniu negatywnych ocen zastanawialiśmy się z żoną czy warto iść. Bardzo pozytywnie zaskoczyla nas ta restau... więcej

Da Grasso 2.3

Pizzerie
Bardzo nie polecam. Wlaśnie odesłałam dostawce z pizzą do lokalu (Gdańsk Piastowska) bo Pani przyjmująca zamówienie j... więcej

Gvara pokaż na mapie 5.7

Restauracje
Obsługa bardzo miła, znająca menu i co ważniejsze alergeny. Karta może i nie posiada wielu dań ale chyba świadczy o ... więcej