• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: Karnawałowe przekąski

Viola Urban
17 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kiedy wybierasz się na przyjęcie do znajomych, zabierz ze sobą to na co masz ochotę i co nie kłóci się z zasadami zdrowego odżywiania. Kiedy wybierasz się na przyjęcie do znajomych, zabierz ze sobą to na co masz ochotę i co nie kłóci się z zasadami zdrowego odżywiania.

Okiem Dietetyka to nowy cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym tygodniu podpowiada, jak przygotować zdrowe przekąski na karnawałową imprezę. Dwa tygodnie temu radziła, jak rozmawiać z kelnerem, za dwa napisze, w jakim sposób czytać etykiety na produktach.



Karnawałowe szaleństwo trwa w najlepsze. A każde towarzyskie spotkanie to świetna okazja by wypić jakieś wyskokowe trunki i zagryźć je czymś niekoniecznie zdrowym. W końcu całonocne tańce wymagają doładowania energetycznego. Czy są alternatywne przekąski, które można wcinać bez wyrzutów sumienia? Oczywiście!

Alkohol i inne napoje

Zacznijmy od alkoholu. Z punktu widzenia dietetyka najlepszym wyborem będzie czerwone wino. Poza alkoholem dostarcza też sporo przeciwutleniaczy pochodzących z winogron. Oto sekret zdrowia Francuzów nazywany "francuskim paradoksem". Jeśli wybierzemy wino wytrawne lub półwytrawne, pominiemy najmniej pożądany składnik w napojach alkoholowych, czyli cukier. Wino wytrawne jest zdecydowanie mniej kaloryczne. Wino białe w porównaniu z czerwonym zawiera zdecydowanie mniej antyoksydantów.

Piwo wbrew powszechnie panującej opinii również nie jest złe, ponieważ - podobnie jak wino - ma wysoki potencjał antyoksydacyjny. Pamiętajmy jednak, że mówimy o piwie, które przygotowywane jest tradycyjnymi metodami, a nie o koncernowym eurolagerze, który niewiele ma wspólnego z jakością trunku, jaka mogłaby nas satysfakcjonować. Jeśli chcemy napić się czegoś wartościowego, szukajmy piw niefiltrowanych, ciemnych, stosunkowo mocno chmielonych.

Napoje o wysokiej zawartości alkoholu to najmniej trafny wybór z tej kategorii. Nie jestem tutaj jednak, aby czegokolwiek zabraniać, ale podać kompromisowe rozwiązanie. W przypadku spożywania alkoholu wysokoprocentowego najlepiej przez cały wieczór pić sporo wody z sokiem z cytryny. Zwiększona dawka witaminy C i odpowiednie nawodnienie zniwelują niechciane skutki dnia następnego.

Bardzo ważne jest, aby podczas imprezy unikać jak ognia słodkich napojów. Płynna, gazowana tona cukru w połączeniu z alkoholem to najgorsze z możliwych połączeń, jakie możemy sobie zaaplikować. Powinniśmy tego unikać nie tylko celem utrzymania satysfakcjonującej sylwetki, ale przede wszystkim dla ochrony zdrowia. Jeśli już chcemy pić drinki, to najlepiej wybrać takie ze świeżymi sokami lub mlekiem kokosowym. Do uzupełnienia elektrolitów, których pozbywamy się razem z metabolizowanym alkoholem, przyda się woda kokosowa. Warto pić ją w trakcie imprezy, ale najbardziej przyda się następnego dnia. Równie dobrze sprawdzi się też sok pomidorowy z solą morską.

Przygotowanie hummusu trwa dokładnie tyle, co wrzucenie składników do blendera i wciśnięcie guzika "start". Przygotowanie hummusu trwa dokładnie tyle, co wrzucenie składników do blendera i wciśnięcie guzika "start".
Hummus, pasta z fasoli i jogurtowe dipy

Nie oszukujmy się: na imprezach królują chipsy, krakersy, solone fistaszki, przekąski z ciasta francuskiego. Tona soli, tłuszczów trans i pszenicy, czyli nic co mogłabym polecić. Są jednak sposoby na to, aby szybko przygotować alternatywne przekąski.

Przygotowanie pasty trwa dokładnie tyle, co wrzucenie składników do blendera i wciśnięcie guzika "start". Awaryjna puszka fasoli czy ciecierzycy sprawdzi się, kiedy przychodzą niespodziewani goście. Do ciecierzycy najlepiej dodać pastę tahini, oliwę, kolendrę, cytrynę oraz czosnek - klasyczny hummus gotowy. Pastę z czerwonej fasoli warto doprawić kuminem i pietruszką - w ten sposób powstanie meksykańska przystawka idealna do pełnoziarnistych tortilli.

Podczas imprez, na których nie chcemy serwować niczego na talerzykach, sprawdzą się również dipy z serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu - wystarczy dodać czosnek oraz świeże zioła. Do takich przekąsek najlepiej zaserwować warzywa pokrojone w słupki - szczególnie dobrze sprawdzi się seler naciowy oraz korzeniowy, marchewka, papryka, młoda cukinia oraz ogórki. Dla gości, którzy nie lubią nadmiaru warzyw polecamy pełnoziarniste, chrupiące tortille czy też wielozbożowe paluszki grissini z dodatkiem rozmarynu.

Świetną przekąską na imprezy są także marchewki zamoczone w maśle orzechowym delikatnie oprószone cukrem trzcinowym. Zaskakujące połączenie smaków do przygotowania w 5 minut.

Muffiny nie muszą być słodkie. Przygotuj je w wersji wytrawnej używając pełnoziarnistej mąki. Muffiny nie muszą być słodkie. Przygotuj je w wersji wytrawnej używając pełnoziarnistej mąki.
Wytrawne babeczki, tortilla i sajgonki

Muffiny nie muszą być słodkie. Przygotuj je w wersji wytrawnej używając pełnoziarnistej mąki (np. orkiszowej). Do ciasta dodaj mozzarellę, parmezan lub twardy owczy ser, ulubione warzywa (sprawdzi się papryka, cebula, cukinia) i piecz przez około 25 minut. Smakuje jak pizza, a jest o wiele zdrowsze.

Dobrym pomysłem będzie przygotowanie też czegoś dla fanów treściwych posiłków. Jeden z moich ulubionych patentów to hiszpańska tortilla, czyli coś na kształt omletu z dodatkiem gotowanych ziemniaków, papryki, cebuli i ziół. Wystarczy pokroić w niewielką kostkę i przebić wykałaczką.

Dla fanów lekkich przekąsek w azjatyckim stylu polecam surowe sajgonki, czyli papier ryżowy wypełniony warzywami z ewentualnym dodatkiem smażonych krewetek, wołowiny lub kurczaka. Do takiej przekąski przygotujmy prosty sos orzechowy z masła orzechowego, imbiru, sosu sojowego i wody. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej.

Koreczki i szaszłyki

Mogą wydawać się trochę retro, ale kiedy dobierzemy ciekawe składniki, na pewno znajdą swoich zagorzałych zwolenników. W wersji mięsnej: kawałki pieczonego indyka lub krewetki i ulubione warzywa. W wersji wegetariańskiej: kulki mozzarelli zamarynowane w pesto w połączeniu z listkami świeżej bazylii i pomidorkami - proste, smaczne i bardzo efektowne. Inna propozycja? Ugotowany burak i kozi ser. A dla fanów mięsa mielony indyk doprawiony tak jak tradycyjny turecki kebab, nadziany na długie patyczki i upieczony na grillu. Do tego gęsty miętowy sos i goście będą zachwyceni. Koreczki z korniszonów, kiełbasy krakowskiej i żółtego sera raczej odstawmy do lamusa.

Chrupiąca ciecierzyca to doskonała alternatywa dla popcornu. Chrupiąca ciecierzyca to doskonała alternatywa dla popcornu.
Chrupiące przegryzki

Smażone ziemniaki w formie frytek albo chipsów to istna dietetyczna zmora. Trudno się dziwić, bo wielu wartości odżywczych nie posiadają. W zasadzie dostarczają tylko skrobię, sól i kwasy tłuszczowe typu trans. Są jednak godne alternatywy. Moim faworytem są chipsy z batatów lekko oprószone cynamonem oraz banalnie proste w przygotowaniu chipsy z jarmużu. Kilka kropli oleju rzepakowego, ulubione zioła i słodka papryka wystarczą, by w kilkanaście minut zamienić je w zdrowe przekąski. W ten sam sposób można przygotować chrupiącą ciecierzycę.

A popcorn? Świetny pomysł, ale wybij sobie z głowy gotowy popcorn z torebki albo taki do przygotowania w mikrofalówce. Tam poza kukurydzą znajdziesz olej palmowy, dużo soli i sztuczny maślany aromat. Najlepiej kupić najtańsze, suszone ziarno kukurydzy i wrzucić je na rozgrzany olej kokosowy. Taki popcorn to świetna przegryzka dostarczająca sporo błonnika i przeciwutleniaczy.

Jak widać, zdrowszych opcji na imprezowe przekąski jest sporo i można dostosować je do gustu innych uczestników imprezy. A kiedy wybierasz się na przyjęcie do znajomych, zabierz ze sobą to na co masz ochotę i co nie kłóci się z zasadami zdrowego odżywiania. Najważniejsze to zachować umiar i świetnie się bawić, w końcu mamy karnawał!

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (40) 3 zablokowane

  • (5)

    Zimne nóżki, śledź w oleju, śledź w śmietanie, sałatka warzywna, biała z wody, kiszonki, schab ze śliwką, chlebek Boży, musztarda, ćwikła, chrzan, majonez, destylat.

    • 15 2

    • trojglicerydy poziom 600 i udar przy 40-tce (2)

      • 1 6

      • Na coś trzeba umrzeć.

        • 2 1

      • Jak będziesz się tak odżywiać codziennie to na pewno. A ciebie na lekcjach religii uczyli,

        że karnawał trwa cały rok, na okrągło? Taki to tylko na plebaniach i u biskupów jest. Resztę obowiązują posty i adwenty.

        • 1 0

    • Biała fajniej wychodzi zapiekana z cebulą
      Ale dobrą trzeba kupować min. 20 zł/kg

      • 3 0

    • Widać, że bywalec ;)

      • 0 0

  • Co proponuje Anna Lewandowska?

    • 3 2

  • Z doświadczenia wiem że do wódki i mocnych alkoholi - trzeb bardzo odpowiedzialnie i z rozwagą dobierać jedzenie.
    Generalnie nie dla smaku je się tłusto na mocno zakrapianych...

    • 8 0

  • Słodycze nie takie złe

    Cukier kojarzy nam się dobrze, bo już niemowlęta dostają słodkie mleko od mamy. Ewolucyjnie potrzebujemy słodkiego, np. owoców i nie zgodzę się, że przekąski słone są lepsze, bo nie ma takiej skali porównawczej. Ja nie widzę nic złego w podjadaniu słodyczy, ale z głową, moja nastoletnia córka prosi mnie ciągle, żebym jej kupowała słodycze Oho zamiast zagranicznych, ale słabych jakościowo przekąsek, bo mówi, że nie może żyć bez słodkiego, a nie może być gruba :))

    • 3 0

  • Tradycyjnie

    Tradycyjnie poziom artykułu urąga inteligencji nawet średnio wykształconej małpy. Pomijając błędy wynikające z niedbalstwa (literówki), błędy stylistyczne, interpunkcja zaś "leży i kwiczy" - tradycyjnie. Skoro promujecie się jako portal "ą ę", chociażby przez dział "Deluxe", zadbajcie o coś tak podstawowego jak poziom językowy tekstów, dzięki temu nawet mimo dennych tematów, artykuły da się jakoś strawić bez konieczności wydłubania sobie oczu.
    P.S. Oczywiście komentarz zostanie natychmiast usunięty, ale nie martwcie się, droga Redakcjo, mam screena - tradycyjnie! :-)

    • 0 0

  • blender - sposób na zdrowie

    "Przygotowanie pasty trwa tyle, co naciśnięcie guzika start w blenderze" - i z tego powodu kupiłam sobie blender molekularny, jestem - chyba jak każdy normalny człowiek - trochę leniwa w przygotowywaniu posiłków, a codziennie muszę mieć zdrowe posiłki, co jest podyktowane nie tylko chęcią zachowania szczupłej sylwetki, ale i zaleceniami lekarza. Na szafce stoi więc czerwono-biały ronic i niczym strażnik przypomina mi, że pastę warzywną to mogę zrobić zawsze w kilka-kilkanaście minut :) A, nie zgodzę się co do pszenicy - to jest prywatna opinia dietetyczki, nie fakt naukowy.

    • 2 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane