• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test Smaku: przeciętna kuchnia w Vertigo

Beata Testsmaku
6 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy gastropub Vertigo zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Ostatnio pisaliśmy o bistro Cały Gaweł. Za dwa tygodnie w środę opiszemy Eliksir (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.



W Centrum Filmowym w Gdyni mamy szansę nie tylko zaspokoić swoje kinowe pragnienia. Dzięki temu, że powstała tutaj restauracja Vertigo, możemy zadbać też o kulinarne potrzeby. Na wstępie muszę wspomnieć, że od dłuższego czasu testy staram się przeprowadzać w miejscach, które chciałabym polecić. Szkoda mi czasu na odwiedzanie lokali z przeciętną czy słabą kuchnią. Przyznaję, że mój zapał do ganienia "mrożonkowych imperiów" trójmiejskiej gastronomii trochę ostygł. To również efekt tego, że powstaje coraz więcej lokali, w których właściciele i szefowie kuchni stawiają na świeżość, na jakość i przede wszystkim na oryginalność.

Co mną kierowało, aby odwiedzić Vertigo? Ogromna ciekawość, bo to nowa restauracja, w samym centrum miasta i z szokującymi nazwami dań. Prawie wszystkie nazwy potraw są tytułami filmów. Znajdziemy w karcie takie dania, jak "Ptak Hitchocka", "Milczenie Owiec", "Zemsta Porkiego", "Żebro Adama", "Bruce Wszechmogący", "Lot nad Kukułczym Gniazdem", "Moje Córki Krowy", "Alicja w Krainie Czarów", "Kac Vegas w Bangkoku". Ja rozumiem, że zamysł, że pomysł, że taka nowa koncepcja, że to wyraz miłości do kina i tak dalej. Jednak, gdy nazwa jest tytułem horroru lub bardzo kiepskiej komedii, zaczynam się bać o to, co dostanę na talerzu.

Wystrój lokalu utrzymany jest w minimalistycznym stylu. Prosto, przyjemnie i skromnie. Na ścianach wiszą plakaty związane z różnymi kinowymi hitami. Nad barem wisi półka, a na niej ustawiono figurki filmowych postaci. Dzięki ogromnym, niczym niezagraconym oknom jest tutaj jasno, a goście mają szansę na obserwowanie ciekawych widoków.

Jaki rodzaj kuchni króluje w Vertigo? Z każdego zakątka świata: od Włoch, przez Polskę, po Japonię i Tajlandię. Miszmasz, kulinarne Eldorado, miejsce, w którym szef kuchni aspiruje chyba do miana wybitnego znawcy w dziedzinie wszystkich smaków? Ciekawe. Dawno nie widziałam tak poplątanego menu. Myślałam, że to relikt czasów, które nauczyły wielu, że gdy ktoś lub coś jest od wszystkiego, to jest zazwyczaj do niczego.

Zamówiliśmy:
Marx Gaucho (14 zł);
Ptak Hitchcocka (29 zł);
Żebro Adama (43 zł);
Kac Vegas w Bangkoku (31 zł);
Tom yum z krewetkami (17 zł);
Sernik (10 zł);
Wino domu (30 zł/500 ml);
Woda (10 zł/dzbanek).

Tom yum z krewetkami to jakaś totalna pomyłka. Kucharz chyba nigdy nie miał do czynienia z prawdziwą tajską zupą. Smak daleki od oryginału i naprawdę nie była to jakaś wariacja na temat tej zupy, to było po prostu nieudane, nieumiejętnie przyrządzone, koszmarne danie. Podrabiany tom yum oddałam zmniejszony tylko o jedną łyżkę. I nie wiem dlaczego pani kelnerka nawet nie zapytała, co z tym daniem było nie tak.
 
Marx Gaucho w wydaniu Vertigo to meksykańska gulaszowa zupa z kurczakiem. W odróżnieniu od tajskiego dziwactwa ta potrawa była w porządku. Prosta, sycąca, z odpowiednią ilością mięsa. Porcja dla głodnego Gaucho.
 
Ptak Hitchcocka jest obietnicą połowy kurczaka w przyprawach kuchni cajun. Kurczak ma być przyprawiany i podwędzany przez tutejszych kucharzy. Kompozycja składała się z kawałka kolby kukurydzy, miseczki wypełnionej roztopionym masłem (w smaku niestety bardzo przemysłowe, z typowym brakiem aromatu), sałaty z paczki bez dresingu oraz z zapieczonej połówki limonki. Całość podano na "finezyjnie" brudnej patelni. W mojej ocenie smak mięsa to klasyczna bejca wędzarnicza. Dodany sos barbecue nie uratował smaku. Kurczak z rożna z ulicznej budki jest lepszy od tego tutaj. "Ptak Hitchcocka" powinien odfrunąć straszyć w tytułowym dreszczowcu słynnego reżysera.

Żebro Adama - nazwa rodem z podręcznika anatomii. Mało apetycznie to brzmi. Nietrudno się domyślić, że kryją się pod nią żeberka wieprzowe. Jak się później okazało, była to najlepsza potrawa, jaką jedliśmy w Vertigo. Mięso było dobrze wypieczone, z łatwością odchodziło od kości, sos barbecue całkiem poprawny. Podano również krążki cebuli, na szczęście nie za tłuste, frytki (mrożone z paczki) i sałatkę colesław. Dlaczego Żebro Adama? Jeśli trzymać się już tych tytułów filmów, to bardzo pasowałby tu jakiś western.

Kac Vegas w Bangkoku, czyli Pad Thai z kurczakiem to kolejne tajskie inspiracje, które kompletnie nie wyszły kucharzowi. Makaron rozgotowany, kawałki kurczaka bardzo duże, źle doprawione, wysmażenie też niezachęcające, smaku sosu nie odnotowałam, bo ani to było słodkie, ani kwaskowe, ani esencjonalne i aromatyczne. Przeważała wypalająca moc chilli. Pewnie jego ilość miała uatrakcyjnić płytki smak całości. W każdym razie nie polecam, zwłaszcza tym, którzy znają i kochają azjatyckie smaki.
 
I na koniec tej nie do końca udanej przygody zjedliśmy sernik z lodami. Gdybym robiła ranking na najlepszy sernik, ten z Vertigo uplasowałby się na dole listy. Lody z pojemnika, bo przecież kto zawracałby sobie głowę ich własnoręcznym wyrobem.

Przykro to pisać, ale Vertigo to miejsce, którego nie polecam. Pomysł na menu zasługuje nie na Oscara, ale raczej na Złotą Malinę. Wykonanie dań jest bardzo słabe, królują mrożone produkty, odgrzewane potrawy, brak poprawności ich wykonania - nie mówiąc już o dobrym smaku. Szkoda, że tak wspaniała lokalizacja została zmarnowana na lokal z tak przeciętną kuchnią.

Ocena: 3.0

Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. Nowa recenzja co drugą środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

  • Vertigo Gdynia, pl. Grunwaldzki 2

Opinie (117) 4 zablokowane

  • (1)

    Zastanawiam się czy na podstawie spróbowania kilka dań z karty można ocenić całość. Ja na przykład jadłem w Vertigo policzki wołowe i krem z batatów i akurat te dwie pozycje były pyszne.

    • 9 5

    • batatowy krem

      No jasne krem z batatów w vertigo ,ma się do kremu z batatów tego prawdziwego kremu z batatów jak krzesło elektryczne do tronu .I na tym się siedzi i na tym drugim też .Policzki wołowe ,mogły się kucharzowi udać

      • 3 6

  • Policzków nie jadłem,ale Pulled Pork wymiata.
    I ta ocena 3. Czemu ocenia jedna osoba a nie klienci ???
    Skoro innym wolno to mi też. Ja daję 5

    • 8 4

  • Beatę pewnie boli że inne lokale dobrze sobie radzą bez jej "pomocy".

    • 9 7

  • polecam (2)

    Nie zgadzam się z bardzo nie profesjonalna recenzja. Moim zdaniem opinia nie jest rzeczowa i bardzo naciągana. Vertigo jest jednym z niewielu miejsc w Gdyni, które jest godne polecenia.

    • 9 10

    • Jakieś argumenty? (1)

      W artykule są, a krzyczeć "nie zgadzam się!" może każdy.

      • 4 5

      • Argumenty? Chyba domysły.

        • 0 1

  • Szkoda że tylko modzi widzą kto pisze z tego samego IP pozytywne opinie :)

    • 4 3

  • Żebro Adama nawiązuje do polskiej komedii z 1963 r. o inżynierze bigamiście.

    • 4 2

  • Prawdziwy Test Smaku (2)

    byłby wtedy, gdyby autorka tych bohomazów, odwiedzała lokale istniejące z minimum trzy lata na rynku.
    To byłyby prawdziwe i szczere recenzje restauracji, które przetrwały sztormy podatkowo-sanepidowskie, powodzie populizmu kulinarnego, kilka kompletów załóg łącznie z nawigatorami i kapitanami, okresową flautę klientów, omijające wszelkie rafy i mielizny i cumujące przy kei dumne, że jeszcze są i że należałaby się im rzetelna ocena, także w kontekście przeżycia trudów tego rejsu.
    Niestety, od roku mamy jedynie możliwość czytywania relacji z momentu wodowania jednostek, które z wielu powodów albo idą pod inne na ogół tańsze bandery albo mimo szumnych zapowiedzi są wyjątkowo słabe i zwyczajnie toną.

    • 11 8

    • Dokładnie, takie lokale z "przebiegiem" mają na ogół jakieś swoje danie, o którym się na mieście mówi i właśnie na nie tam się przybywa.

      • 2 3

    • Pełna zgoda. Prosimy o opinie o lokalach dających radę od paru lat, a nie o efemerydach, bo nim się wybiorę, to już ich nie ma.

      • 1 1

  • (3)

    Beata, jedziesz z podrabiańcami, tak to jest jak za kuchnię bierze się amator i oszczędza na kuchni.

    • 11 6

    • (1)

      Byłaś tam? Jadłaś? Jeśli nie to najpierw spróbuj a potem krytykuj

      • 0 2

      • Byłem jadłem i powiem Tobie że lepszą Tajską to zrobiła moja 69 letnia Mama korzystając z przepisu kotlet.tv czy jakoś tak. W Vertigo po prostu nie da się tego jeść!

        • 3 2

    • Brawo dla Beaty. Mrożonkowe imperia to poracha. Bardzo dobrze napisane, sam się dałem nabrać na tą knajpę jakieś 2 tygodnie temu. Totalna żenada! Brawo!

      • 3 2

  • zdziwiona

    Witam, od początku obserwuję i oczekuję na kolejne opisy restauracji aż do dzisiaj.. sposób w jaki ta opinia została napisana i przekazana pozostawia wiele do życzenia.. mam wrażenie, że autor już przed wejściem do knajpy wiedział co chce napisać.. przykładowo zarzuty co do nazw dań nawiązujących do filmowych akcentów jak dla mnie jest to rewelacyjny pomysł patrząc na lokalizację restauracji. Nie wiem czy jest ktoś "dodatkowy" piszący opinię i chciał zacząć z grubej rury..

    • 9 7

  • pomijając ocenę tej knajpy,

    fajnie jakby recenzentka uchyliła rąbka tajemnicy jak wygląda metodologia oceny, tak by wyszło może i subiektywnie, ale porównywalnie względem innych lokali.

    Na mój chłopski rozum jeśli przychodzi kobita może i anonimowo a zamawia 5 dań, robi zdjęcia każdego z nich i cosik notuje... na pewno obsługa nic nie domyśla się o co cho. ;) No chyba że chadza dla niepoznaki stadem i wymieniają się talerzami+ focie :D

    • 8 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane