• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dziś Światowy Dzień Wegetarian

Magda Mielke
11 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Coraz więcej osób coraz chętniej włącza do swojej diety dania roślinne i eksperymentuje z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych. Coraz więcej osób coraz chętniej włącza do swojej diety dania roślinne i eksperymentuje z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych.

Wege czy mięso? Ten dychotomiczny podział powoli odchodzi do lamusa. Osób, które decydują się przejść na dietę wegetariańską lub wegańską systematycznie przybywa, a motywowane jest to zarówno kwestiami ideologicznymi, zdrowotnymi, ale i modą. Nie brakuje także tych, którzy coraz chętniej urozmaicają tradycyjny jadłospis o dania typowo wegetariańskie. Dzisiaj, 11 stycznia, obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian.



Kuchnia wegetariańska. Sprawdź, gdzie zjeść w Trójmieście


Czy był(a)byś w stanie zostać wegetarianinem/-ką?

Liczba konsumentów, którzy przechodzą na dietę roślinną wzrasta. Nie jest to tylko dieta eliminująca mięso, lecz często także styl życia wyrosły z filozofii związanej z szacunkiem do przyrody i działaniem na rzecz obrony praw zwierząt czy wspieraniem organizacji ekologicznych.

Równocześnie rośnie liczba osób, które coraz chętniej włączają do swojej diety dania roślinne i eksperymentują z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych, mimo tego, iż ich sposób odżywiania jest bardziej "tradycyjny". Jest to między innymi efektem większego zapotrzebowania na produkty oferujące zróżnicowane profile odżywcze i smakowe.

Kim są polscy wegetarianie?



Choć Polaków uważa się raczej za mięsolubny naród, to coraz więcej z nas decyduje się przejść na dietę wegetariańską. Wyniki przeprowadzonej na zlecenie firmy Maczfit w marcu zeszłego roku ankiety pokazują, że już jedna piąta z nas (dokładnie 20,87 proc.) nie je mięsa.

Pod względem demograficznym bardziej skłonne do rezygnacji z mięsa są kobiety. Okazuje się, że im jesteśmy młodsi, tym łatwiejsza jest decyzja o rezygnacji z mięsa. Najwięcej osób, które zadeklarowały wegetarianizm, mieści się w przedziale wiekowym 18-25 lat (aż 70 proc. z wszystkich ankietowanych osób, które nie jedzą mięsa). To dość jednorodna wiekowo grupa. Wśród ankietowanych w wieku 56-65+ znalazło się niewiele ponad 3 proc. wegetarian, a w przedziale wiekowym 46-55 lat wegetarianie to zaledwie 2,37% respondentów).

Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce. Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.
Osoby deklarujące wegetarianizm mają głównie średnie i wyższe wykształcenie. Zaledwie 1 proc. to ankietowani z wykształceniem podstawowym. Wegetarianie mieszkają przeważnie w dużych miastach. Najwięcej osób niejedzących mięsa mieszka we Wrocławiu (25 proc.), na drugim miejscu uplasowała się Warszawa (23 proc.). W gronie najbardziej wegetariańskich miast znalazły się także Kraków, Poznań i Trójmiasto (21 proc.).

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Kalifornii z Jama Network, dieta wegetariańska ma niebagatelny wpływ na długość życia. Kalifornijscy naukowcy potwierdzili, że osoby, które nie spożywają dań mięsnych, cierpią na mniejszą liczbę chorób. Badanie to trwało pięć lat i zostało przeprowadzone na grupie 78 tys. osób jedzących mięso i stosujących dietę wegetariańską.

Ograniczanie jedzenia mięsa dla klimatu



Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Z kolei wyniki badania świadomości mieszkańców Polski "Zmiany klimatu a produkcja żywności" przeprowadzone kilka miesięcy temu przez Upfield pokazują, że niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę.

Zgodnie z odpowiedziami respondentów, aż 73 proc. mieszkańców Polski jada "standardowo", tzn. zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. 22 proc. ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzając do swojego jadłospisu więcej produktów roślinnych - będąc na diecie fleksitariańskiej. 3 proc. respondentów to natomiast wegetarianie, którzy zadeklarowali, że w ich diecie nie ma mięsa. 1 proc. to weganie, którzy jadają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Wegetariańskie potrawy kojarzą się z bardzo kolorowymi propozycjami. Nic dziwnego, w diecie tej nie brakuje warzyw.
Wegetariańskie potrawy kojarzą się z bardzo kolorowymi propozycjami. Nic dziwnego, w diecie tej nie brakuje warzyw.

Wege miejsca w Trójmieście



Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa



Avocado

Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro serwuje roślinne lunche i obiady, a także desery. W menu znajdują się takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.

manna 68

Bogatą ofertę dań wegetariańskich znaleźć można także w restauracji manna 68. W menu m.in. zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki, np. "rybną" z marchewką a'la łosoś wędzony. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z czerwonej fasoli, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to placki owsiano-bananowe z wegańskim "twarożkiem", a "Nie jestem głodny" to penne z sosem a'la Bolognese.

  • Wegetariańskie propozycje od manny 68.
  • Wegetariańskie propozycje od manny 68.
  • Wegetariańskie propozycje od manny 68.
Nie/mięsny

W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy.

Canis

W Światowy Dzień Wegetarian idealnie wpisuje się promocja przygotowana przez restauracją Canis: Wege Wtorek. Sezonowe, lokalne produkty, dania wegetariańskie, czasem wegańskie, a na zachętę 25 proc. zniżki na wszystkie dania wegetariańskie z karty.

Fukafe

Z kolei wege łasuchy znajdą wiele rarytasów w cukiernio-kawiarni Fukafe we Wrzeszczu. Wszystkie serwowane tu wyroby to propozycje roślinne, nie zawierają produktów odzwierzęcych. Na co dzień można znaleźć w witrynie od ośmiu do piętnastu pozycji roślinnych, w tym część bez cukru czy na produktach z natury bezglutenowych. Fukafe piecze również na zamówienie (od maleńkich ciast po takie na 400 osób). Cukierni tej udało się odczarować wegańskie wypieki dla wielu mieszkańców Trójmiasta.

Miejsca

Opinie (173) ponad 20 zablokowanych

  • Flexivege

    Ma dużo sensu. Głównie rośliny a czasem jakaś rybka albo owoce morza.

    • 5 4

  • jedziemy (6)

    ok wegetarianie
    cofnijmy sie choc o zaledwie 300 lat wstecz
    nie ma lidla biedroniki komorki (!) mrozonych warzyw
    zyjecie na polnocy europy itd itp
    i co zima bedziecie zarli jak snieg i lod
    wynika z tego ze nasze czasy pozwalaja byc wegetarianami
    a wczesniej sie nie dalo

    • 12 10

    • Opinia wyróżniona

      To co jedli chłopi panszczyzniani. Chleb, kluski, mleko, maślankę, kapustę, później ziemniaki. (4)

      Jaja, także podbierane dzikiemu ptactwu. Na przedwiośniu był głód. Chłop widział mięso dwa razy do roku, na święta, bo nie było go stać na zabicie kury czy świni. Są opracowania historyków na ten temat. Szlachty i magnaterii było 5 do 10%., a wszystkim sie wydaje, że społeczeństwo jadło jak te 10%

      • 9 2

      • weźźź.... (1)

        przestań ćpać ,a zacznij czytać ok ?

        • 1 4

        • Założę się że w "przedpiśca" przeczytał w zeszłym roku więcej kisiążek, niż ty przez całe życie.

          Opisana przez niego sytuacja jest jak najbardziej akuratna historycznie.
          Ale jak ktoś nie ma nawet podstawowej wiedzy, a koniecznie chce błyszczeć w internecie, to pisze agresywne i głupie komentarze.

          • 4 1

      • ZUS lubi to

        Racja racja a średnia długości życia była wtedy na poziomie 40_50 lat

        • 1 0

      • Tak się rozgorączkowałeś, że zapomniałeś napisać tezy.

        O co Ci w takim razie chodzi z tym chłopstwem?

        • 0 0

    • No dobrze, kiedyś tak było, ale co w związku z tym? Nie mogę jeść wege, bo kiedyś tak się nie dało? A ile kiedyś niemowlaków/dzieci umierało, bo medycyna nie była na tyle rozwinięta, też mam nie korzystać? Nie wypada czy jak?

      • 8 2

  • Canis= psi (2)

    Gratuluję nazwy restauracji??

    • 5 1

    • Jakispostrzegawczy i uczony! (1)

      Ale myślę że wzzyscy to wiedzą, łącznie z właścicielami, którzy umieścili psa w logo.
      Nazwa ładna a ty się czepiasz niepotrzebnie.

      • 2 0

      • Restauracja przy Ogarnej :)

        platea Canum

        • 1 0

  • Tyle ołowiu i pestycydów w tych warzywach.

    Bio, że niezły kawał

    • 11 0

  • (1)

    Jedz marchewkę, a będziesz żył zawsze a przynajmniej 400 lat

    • 6 2

    • JP2-gi nie zastosował sie mimo ostrzeżeń i Co ?

      • 0 1

  • Opinia wyróżniona

    Wege nie dla każdego (7)

    Przeszłam na dietę wege i męczyły mnie straszne wzdęcia, gazy i bóle brzucha . Soczewica, ciecierzyca, kalafiory kaszki itd to niestety na dłuższą metę nie dla mnie. Teraz jem zarówno mięsko jak i potrawy wege i jest lepiej.

    • 21 5

    • Kiełbacha dobrze nastrajała , szczególnie parówy ?

      • 1 9

    • Znaczy się, że nieprawidłowo przygotowywałaś posiłki (1)

      Po dobrze i namoczonych i dobrze wypłukanych strączkach nic się nie ma prawa dziać.

      • 6 9

      • Osoby z jelitem wrażliwym , mają problem nawet nie jedząc , Gazy i wzdęcia .

        • 0 0

    • Kolejna która dała wiare naiwnie wteczowa ideologie niema dan wegańskich sa dania miesne i warzywne! (2)

      • 3 7

      • ok boomer!

        • 2 1

      • Każda roślina jest NIEMA, bo NIE MA głosu.

        • 1 1

    • Układ trawienny zwykle potrzebuje około 21 dni na przystosowanie się do nowej diety. Poza tym w przypadku strączkowych, może źle je przygotowywalas. Strączki trzeba namoczyć i wypłukać przed gotowaniem. Problem wzdęcia znika. Po kalafiorze z tym problemem się nie spotkałam.

      • 2 1

  • "Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału (3)

    to jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu."
    Nie mam więcej pytań...

    • 12 6

    • Zdanie niefortunne ale te sprawy się łączą (1)

      Inna sprawa że wyprodukowanie żywności Vege czasem też swoje klimat kosztuje

      • 1 0

      • Wielokrotnie mniej.

        • 0 1

    • A co tu nie pasuje?

      • 0 1

  • Ni ufam ludziom, którzy jedzą jedzenie mojemu jedzeniu.

    • 6 1

  • Nowe świeckie wyznanie

    • 7 1

  • (1)

    jasne dla klimatu to niech ogranicza przemysł cięzki stalowy!!! Cieżko pracujacy ludzie musza zjeśc mięso, bo bedą wyglądac w przyszłosci wszyscy jak te zielone ludziki UFO z anyenkami zamiast uszu!

    • 4 2

    • What?!?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane