• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

23 zł za kawę z tonikiem - dużo czy mało? Jak kawiarnie liczą ceny

Aleksandra Wrona
22 czerwca 2024, godz. 09:30 
Opinie (347)
Espresso tonic, jak sama nazwa wskazuje, składa się z espresso i toniku. Do napoju często dodaje się też lód i cytrynę lub limonkę. Espresso tonic, jak sama nazwa wskazuje, składa się z espresso i toniku. Do napoju często dodaje się też lód i cytrynę lub limonkę.

23 zł za kawę z tonikiem to dużo czy mało? Wydawać by się mogło, że jest to cena mocno zawyżona. Okazuje się jednak, że ma ona swoje uzasadnienie. Film na ten temat postanowiła nagrać jedna z baristek, tłumacząc na przykładzie kawy, jak restauracje wyliczają ceny poszczególnych pozycji w menu.





Tonic espresso - dlaczego tyle kosztuje?



Jak dużo jesteś w stanie zapłacić za mrożoną kawę na mieście?

- Czy może mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi z cenami kawy w Polsce? Dzisiaj wracałem z pracy i wstąpiłem do kawiarni na mój nowy, ulubiony napój - tonic espresso. I uwaga, zapłaciłem za to 23 zł. Naprawdę rozumiem, że utrzymanie lokalu kosztuje, utrzymanie pracownika kosztuje, ale 23 zł za 300 ml toniku i shot espresso?! - z takim pytaniem zwrócił się do baristek i baristów jeden z użytkowników platformy TikTok.
Jak łatwo było przewidzieć, w komentarzach zawrzało. Jedni podzielali oburzenie tiktokera, inni bronili ceny, tłumacząc ją wysokimi kosztami. Rękawicę podjęła jedna z młodych pracowniczek kawiarni, która postanowiła krok po kroku wyjaśnić, jak liczona jest cena tego napoju.

W kawiarni można jeszcze dostać W kawiarni można jeszcze dostać "zwykłą kawę"?
- Łączny koszt netto produktów pod espresso tonic u nas to ok. 6 zł, lejąc najtańszy tonik. Warto dodać, że różne kawiarnie pracują na różnych tonikach, które potrafią kosztować 5-6 zł za 200 ml w hurcie - tłumaczy dziewczyna. - Kawa w naszej kawiarni kosztuje 110 zł za kg, więc 20 g na podwójnego shota espresso daje nam jakieś 2,2 zł- 2,5 zł. Do tego musimy doliczyć sobie lód, kubek i limonkę, co daje nam łącznie 6 zł. Kwotę 6 zł dzielimy przez 23 zł i mnożymy razy 100, bo taki jest wzór na food cost w restauracji. Pozostaje pytanie: czy 4 zł zarobku to naprawdę aż tak dużo?
Orange espresso to inna wariacja na temat mrożonej kawy. Tym razem espresso połączone jest z sokiem pomarańczowym. Orange espresso to inna wariacja na temat mrożonej kawy. Tym razem espresso połączone jest z sokiem pomarańczowym.

Wzór na food cost



Żeby lepiej zrozumieć opisywane zależności, warto pochylić się nad wspomnianym przez dziewczynę wzorem. "Food cost" to pojęcie odnoszące się do kosztów związanych z jedzeniem, zwłaszcza w restauracjach i innych miejscach, gdzie się je przygotowuje i sprzedaje. Oznacza to sumę pieniędzy, którą wydaje się na zakup składników potrzebnych do przygotowania potraw. Na przykład, jeśli restauracja sprzedaje pizzę, to "food cost" obejmuje cenę mąki, sera, sosu pomidorowego i innych dodatków używanych do jej zrobienia.


Często jednak pojęcia "food cost" używa się jako określenia procentowego wskaźnika stosunku kosztu zakupionego towaru, względem przychodu z jego sprzedaży. I to właśnie tym wzorem posługuje się baristka. Food cost liczy się w następujący sposób:

sumaryczny koszt produktów (netto) / cena dania w menu (netto) x 100

Wynik, który otrzymamy, pokazuje, jaki procent ceny całego dania stanowi cena produktów wykorzystanych do jego przygotowania. Przyjmuje się, że wartość wskaźnika food cost w gastronomii powinna mieścić się w przedziale 25-30 proc.

Wracając do przykładu tonic espresso za 23 zł. Jeśli koszt produktów niezbędny do jego przygotowania to wspomniane 6 zł, to food cost wynosi w tym przypadku ok. 26 proc. Warto jednak zaznaczyć, co szybko wypunktowali internauci, że 110 zł za kilogram kawy w hurcie to wyjątkowo wysoka cena.


Warto pamiętać, że oprócz wspomnianego kosztu produktów restauratorzy ponoszą też szereg innych wydatków: czynsz za lokal, opłaty za media (prąd, gaz, woda, ogrzewanie), wynagrodzenie pracowników, środki czystości, tantiemy za muzykę itd. Ostatecznie restauratorowi powinno zostać od 30 do 10 proc. ceny dania. Trzeba pamiętać, że od miesięcznego zysku muszą jeszcze odjąć podatek dochodowy.

Espresso tonic w Trójmieście



A ile zapłacimy za espresso tonic w Trójmieście? Okazuje się, że ceny za ten orzeźwiający napój są bardzo zróżnicowane. Najtańsze udało nam się znaleźć za 18 zł (Plenum, Blisko), niewiele więcej, bo 19 zł, zapłacimy w Spokój cafe. W Capuccino Cafe koszt tej kawy wynosi 22 zł, a w I love you - 28 zł.

Miejsca

Opinie (347) ponad 50 zablokowanych

  • Droga ta kawa

    Podaca cena za kawe jako produkt 110-120 za kilogram to cos nie tak. Chcialbym zobaczyc to opakowanie. Kupuje kawe w jednej z dobrych kawiarni 1kilogram cale opakowanie za 85 zl a zapewne i oni tez cos na tym zarabiaja. Kawa smaczna ale to sprawa gustu i smaku. Nie sadze ze kawa z artykulu to jakis rarytas. Niedaleko gdzie mieszkam 250 gram kawy z upraw ekologicznych kosztuje w detalu 40 zlotych. Zyczyc tylko powodzenia aby kawiarnia sie utzymala na rynku dluzej.

    • 24 2

  • jedziesz na wakacje zagranice zachodnia i sie okazuje ze tam zarabiają 5 razy wiecej a wszystko maja taniej!!

    • 31 0

  • Opinia wyróżniona

    Prowadzenie gastronomi jest bardziej skomplikowane (8)

    Nie zapominajcie o VAT oraz podatku dochodowym. Na napoje VAT w większości 23 % a podatek dochodowy od 12 do 19% do tego jeszcze + 9 % zdrowotna od dochodu. Ta dam! Wszędzie dobrze tam gdzie nas nie ma.

    • 31 67

    • No ale też vacik od kosztów się odliczy

      A dochodowy i zdrowotną, co do zasady, płaci każdy, kto zarabia.
      Nie ma tym nic nadzwyczajnego.

      • 16 2

    • Czy umiesz policzyć do ziemniaka?

      • 1 1

    • żałujecie ! (2)

      a na tace łubu dubu . Stać cię to, zamawiasz i płacisz ,nie stać cię ,siedzisz w domu i w niedziele do kk i na tace . teraz te ingresy kongresy ,to kasę przytulą

      • 2 7

      • Tak można ze wszystkim i tylko iść z cenami w górę i w górę i powtarzać jak mantrę, będą nadal osoby co będzie ich stać nawet 100zł za kawę ale jaki jest w tym cel?

        Nie lubię porównywać do Zachodu ale muszę to zrobić, kawa zaczyna się tam od 1,2 euro? Zwykłe babcie siedzą i sobie popijają w kawiarni, naszych babć z ich emeryturami już nie stać na kawkę z koleżankami

        • 5 0

      • Wolę dać te 2 dychy na tace niż za jedną kawę w kawiarni

        • 3 4

    • (1)

      Co za bzdura, kawa 110zł na allegro brutto to juz bardzo dobra wloska kawa nie z sieciowki (zadna lavazza illy a tym bardziej nie lidlowskie). kobieta policzyla chyba ceny netto x2..

      • 1 1

      • pańskie podniebienie

        a co nie tak z illy

        • 0 0

    • Goń się

      zachłanny biznesmenie, prowadzić knajpę to nie znaczy mieć na wszystko nawet na wakacje na Dominikanie, a Wy chcecie mieć wszystko bo jesteście prezesami....

      • 3 3

  • marża (2)

    Marża to : cena sprzedaży - cena zakupu / cena sprzedaży x 100% ( 23-6/23x100%=73,91% ) i to jest wasza marża.Więc nie oszukujcie klientów , że to 26% .Wówczas kawa powinna kosztować 8,20 zł.

    • 18 2

    • (1)

      8,20 PLN to uczciwa cena i dużo osób wybrałoby się do kawiarni na kawę w tej cenie ale po co ma mi się przez restaurację przewijać góra ludzi skoro można gościć 4x mnie podwyższająć ceny

      • 7 1

      • 8zl?

        To za drogo doch!

        • 0 1

  • Zdzierstwo

    I zachłanność. Chcą nic nie robić i milion w miesiąc zarobić. We Włoszech espresso kosztuje ok. 6 zł, a są bary gdzie można dostać za ok. 4 zł.

    • 18 2

  • wyliczenia słuszne Januszowe . koszt kawy to składniki + % za obsługę i środki do realizacji zamówienia + marża / (7)

    Janusze tak maja ze nie będą szukać dobrych jakościowo skalników tylko odpowiednio drogich bo marża jest to % od wartości materiałów użytych wiec im droższe tym kwotowo wychodzi większa marża ,a % jest nadal taka sama .
    zamiast tłumaczyć się wysokimi kosztami naprawdę skorzystajcie z hurtowni lub uderzajcie do producenta ,wówczas wasz produkt będzie w przystępnej cenie

    • 55 12

    • A pracownicy dostają grosze od.kawy. (2)

      • 6 2

      • około 30zl/h netto - takie są obecne stawki (1)

        przy klasycznym wymiarze 160h to około 4800 na rękę

        • 1 0

        • Czyli grosze. Sam wynajem mieszkania to okolo 3500zl

          • 5 0

    • jasne - porównujmy ziarno za 60 zł z Lidla do najwyższej jakości za wspomniane 110 zł (3)

      • 1 9

      • Zapomniales o Polskiej firmie MK Cafe (2)

        Przy długoterminowym kontrakcie 1kg kawy wyjdzie jakoś 20-30 zl

        • 5 3

        • MK Cafe - z tą ich kwaśną kawą? Nie żartuj. (1)

          110 pln za kg dobrej kawy to jest dobra cena. W filiżance jest tej kawy może ze dwie łyżeczki - ile to 10gramów? Czyli 1/100 kilograma. Cena kawy w napoju to 1,1 pln
          Ceny w PL gastro w porównaniu do cen np Włoszech są porównywalne, a tam kelner zarabia jednak więcej...
          Tak jak piszą przedmówcy - albo pazerność kawiarni albo właściciela nieruchomości...

          • 3 1

          • Obrzydliwa

            • 0 0

  • Nawet tonic 6pln za 200ml to dużo (1)

    • 9 1

    • Drogi drogo

      Szybkie przejrzenie allegro i Kinley tonic w litrowych butelkach w cenie 5 zł/L brutto.

      • 7 0

  • 4 razy (11)

    Wzór jest po to, żeby nikt nie wiedział o co chodzi! A to proste! Koszt składników 6 zł, cena sprzedaży 23. Wystarczy koszt składników pomnożyć przez 4.

    • 105 19

    • Jedno mnożenie, jedno dzielenie (10)

      Faktycznie tajna wiedza xD

      • 14 0

      • (9)

        Jedno mnożenie, jedno dzielenie, nijak nie tłumaczy 23 złotych. Z innej mańki, czy ktoś wie, dlaczego dzisiaj znikają wpisy bez żadnych kontrowersyjnych treści? Kogoś mocno poniosło.

        • 29 4

        • tłumaczy - poza kosztem składników są tez inne: pracownicy, lokal, energia, zużywające się elementy. (8)

          A na końcu jednak chodzi o to by był zysk. Chyba, że otwierać biznes charytatywnie.

          • 11 16

          • (4)

            No to przykład. Taka okoliczna oferta garmażeryjna, całkiem wysokiej jakości. Robią dania gdzieś (głównie oparte na rybach i drobiu), mają swoje punkty sprzedaży. Mają zatem pracowników w punkcie wytwarzania oraz w punktach sprzedaży. Powiedz mi, jakim zatem cudem mogę u nich kupić obiad typu dorsz+ziemniaki+surówka za mniej, niż wołają za tę kawę? Przygotowanie kosztuje więcej i jest bardziej czasochłonne. Produkty są droższe. Koszty pracownicze też wyglądają na większe. A skoro działają, to najwyraźniej nie jest to działalność charytatywna.

            • 26 0

            • Pamietaj o czynszu za lokal (3)

              Nikt nie chciał by pić kawusi w miejscu gdzie kupujesz garmaż.
              Dodatkowo tez baristka serwujaca Ci kawa ma inna prezencje od ekpedoentki pojacej ci rybe w syropianie.
              Porownujesz usluge premium z najtańszym żarciem z budy.
              Jak wychodzi taniej to zjedz dwie odgrzane ryby w domu, a nie myśl o kawie na Starym Mieście.

              • 4 30

              • to mnie i ubawiłeś. Twierdzisz, że te kelnerki na starym miecie przeważnie studentki są przeszkolone jak obsługa chociażby w szeratonie? Robisz sobie żarty, czy jesteś ograniczony? Jeżeli składniki kosztują 6 zł dołóż do tego 6 zł kosztów to zarabia co najmniej z 10 zł na tej kawie.

                • 16 0

              • Oj kolego, pudło i pudło. Kawę z tonikiem nazywasz usługą premium? Podaną przez studentkę, żeby zaoszczędzić na kosztach pracy? Gdzie tu premium? Zwykła usługa, tyle że mocno przeszacowana finansowo. Prezencja baristki średnio mnie zaś interesuje, nie przychodzę tam na podryw.

                Co do wspomnianego garmażu, jest on o trzy klasy lepszy, niż "najtańsze żarcie z budy". A miejsca zakupu to także miejsca, gdzie można te dania zjeść na ciepło. Zlokalizowane w dość dobrych punktach, więc i czynsz nietrafiony. Koszty wyglądają na wyższe, niż dla kawiarni.

                • 8 1

              • Jasiu ale Ty jesteś prymitywny

                • 0 0

          • Brawo, w punkt a lewacy i tak tego nie zrozumią (2)

            • 4 10

            • Czego nie zrobią? A może nie zrobiom?

              • 4 0

            • Oj chłopie ty nie nie powinien prowadzić biznesu

              • 0 0

  • Ja tam idę do znajomej i mam za darmo. Kawę również.

    • 9 0

  • Na poludniu Europy kawa 1,5-2 euro, a u nas 25zl

    • 12 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane