- 1 Grzechy gastronomii: kto winny? (202 opinie)
- 2 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (100 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (56 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
3 polskie dania na liście 100 najgorszych potraw 2023 r.
Portal Taste Atlas to międzynarodowy przewodnik dla fanów kulinariów, który regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Tym razem internauci wybrali 100 najgorszych potraw 2023 r. Na liście znalazły się aż 3 dania z Polski.
Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście
Do tej pory docenili m.in. żurek - polska zupa uplasowała się na drugim miejscu w plebiscycie najsmaczniejszych zup świata. Niedawno zaś pisaliśmy, że na liście najgorszych wyrobów mięsnych świata znalazł się polski salceson.
Pod koniec roku serwis podsumował wszystkie oceny, a następnie wytypował najlepsze i najgorsze dania 2023 r. Na liście 100 najgorszych potraw 2023 r. znalazły się aż 3 polskie dania.
Czernina najgorszym polskim daniem
W niechlubnym zestawieniu najwyżej, bo na 11. miejscu, uplasowała się czernina. Tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi już wcześniej została liderką rankingu najmniej smacznych zup świata.
Kuchnia kaszubska. Gdzie w Trójmieście spróbujemy tradycyjnych dań?
Czernina ma długą i bogatą historię. To jedna z najstarszych polskich zup, którą w dawnej Polsce podawano kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. Zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Ma charakterystyczny słodko-kwaskowaty smak, a podawana jest zwykle z kawałkami mięsa oraz lanymi kluskami, częstym dodatkiem są też suszone lub świeże owoce.
Zupa truskawkowa i kiełbasa parówkowa
Nieco niżej - na 19. miejscu - uplasowała się zupa truskawkowa. Dla wielu jest to smak dzieciństwa. Zupa ta bardziej przypomina deser niż pierwsze danie. Gotuje się ją ze świeżych lub mrożonych truskawek z dodatkiem cukru, a podawana jest z makaronem i kwaśną śmietaną. Zupę można jeść zarówno na ciepło, jak i schłodzoną.
Z kolei na 30. miejscu znalazła się kiełbasa parówkowa. To wyrób, który łączy w sobie walory smakowe kiełbasy oraz parówek. Swoją konsystencją przypomina właśnie klasyczne parówki, ale cechuje się grubszą skórą. Kiełbasa parówkowa zazwyczaj jest przygotowywana z mieszanki półtłustej wieprzowiny i podgardli z dodatkiem soli, gałki muszkatołowej, czosnku, papryki i białego pieprzu.
Fermentowany rekin najgorszą potrawą 2023 r.
Liderem rankingu okazał się natomiast islandzki hakarl, czyli potrawa przygotowywana z fermentowanego mięsa rekina polarnego. Na drugim miejscu znalazł się amerykański ramen burger (burger wykorzystujący zupkę chińską zamiast bułki), a na trzecim Yerushalmi Kugel (pikantna zapiekanka z cienkiego, ugotowanego makaronu obtaczanego w karmelizowanym cukrze).
Tu możecie sprawdzić cały ranking Taste Atlas.
Opinie (107) 6 zablokowanych
-
2024-01-03 15:06
Opinia wyróżniona
(7)
Kiełbasa parówkowa może i średnia, ale przy typowych anglosaskich kiełbasach to rarytas.
- 293 10
-
2024-01-04 08:56
Angielska kuchnia jest chyba najgorsza na świecie
Ale ich śniadania bardzo lubię.
- 7 1
-
2024-01-04 07:34
Ci ludzie nie probowali chinskich kielbasek - to jest dopiero ochydztwo
- 4 0
-
2024-01-03 15:30
Nie wspominając o niemieckim (4)
Wurście
- 19 13
-
2024-01-03 17:54
(1)
Nie masz pojęcia, o czym mówisz.
- 7 12
-
2024-01-03 22:00
Jawohl
- 6 3
-
2024-01-03 15:45
akurat wurst jest spoko (1)
- 19 16
-
2024-01-04 10:44
jak zwykle to kwestia gustu
Próbowałam jeść kiełbasy angielskie - niejadalne. Niemieckie, oprócz suchych/podsuszanych - ohyda. Nasza parówkowa przy ich Wiennerwurst i różnych parówkowo- i mortadelopodobnych to uczta smakowa. W niemieckim mieście, w którym czasami bywam otworzył się bardzo duzy Kaufland z bardzo dużym wyborem polskich artykułów spozywczych, m.in. wędlin - cieszą sie wielką popularnoscią. Ja sie nie dziwię:)))
- 8 0
-
2024-01-03 15:12
Opinia wyróżniona
Parówek nie jem od lat (6)
Zupa truskawkowa przestala mi smakować bo zs dużo jej w szkole jadłam...taka darmoszka obiadowa...Ale czernina? Pamiętam jej wyjątkowy smak.
- 60 61
-
2024-01-04 10:57
(1)
Widać żeś ze wsi! W mieście czerniny nikt nie jadł!
- 3 10
-
2024-01-08 15:23
???
I co z tego? To jakiś wstyd być ze wsi? Albo zasługa i chluba być z miasta?
- 2 1
-
2024-01-03 22:37
Czernina jest okropna, a zupa truskawkowa to smak dzieciństwa, w połączeniu z wiśniową super. (1)
- 12 6
-
2024-01-04 08:27
Zupa truskawkowa ohyda
kompot a nie zupa.Ogólnie owocowe są wstrętne.A czernina jest pyszna.
- 5 10
-
2024-01-03 21:47
Mam krew kaczą i podroby chętnie się podzielę z dobrego źródła, jednak nie odważę się gotować czerniny po raz pierwszy w życiu (1)
- 3 6
-
2024-01-04 09:46
jak wczesniej,niech zrodelko podzieli sie sposobem pozyskiwania krwi od kaczek!!.
- 0 4
-
2024-01-03 15:21
Opinia wyróżniona
czernina fuj, zupa truskawkowa nie znam u mnie robiło się zupę owocową (10)
truskawki, wiśnie itd, to było niezjadliwe, jak ciepły gęsty kompot z kluskami, bleeee
za flakami też nie przepadam, ale to raczej kwestia samych flaków, tę potrawę trzeba umieć zrobić a nie każdy potrafi- 35 53
-
2024-01-03 17:46
Dania
Czernina super zupa tylko trzeba ją umieć ugotować ja często ją gotuje i nikt gęby nie krzywi
- 21 18
-
2024-01-03 16:02
Czernina jest pyszna. (8)
Co ciekawe podobną jedzą w Chinach
- 25 20
-
2024-01-04 06:00
(4)
a widziales jak kaczki,,honorowo"krew oddaja,mama mowila ci ze to zupka czekoladowa"?.
- 2 9
-
2024-01-04 08:26
Widziałam (3)
mama nigdy nie nazywała tej zupy czekoladową tylko czerniną.Jest pyszna.
- 5 5
-
2024-01-04 10:12
(1)
to jak!,pozyskiwanie krwi od kaczki tez ci sie podobalo?,moze twojego pieska na gryla wezmiemy,jak odpowiednio przyprawic smaczny jest,łabedzie tez sa smaczne tylko molode,szare,biale mieso łykowate maja to ptak z krolewskigo stolu!.
- 0 1
-
2024-01-05 08:58
Nie widze problemu
- 0 0
-
2024-01-04 08:44
to prosze opisz ostatnie ,,tchnienie" kaczki z dziura w glowie!!.
- 2 3
-
2024-01-03 16:46
Tam wszystko zjedzą
- 21 3
-
2024-01-03 16:19
a jak się ta chińska nazywa? (1)
czym doprawiają?
- 1 1
-
2024-01-03 20:51
Musztardo z Pucka.
- 5 1
Wszystkie opinie
-
2024-01-03 15:03
(2)
Taste Atlas najlepszym kompanem sezonu ogórkowego.
- 20 1
-
2024-01-03 15:08
przeczytane? to co marudzisz (1)
- 2 3
-
2024-01-03 15:44
Nie czytuję artykułów opisujących clickbaitowe rankingi.
- 4 1
-
2024-01-03 15:06
Opinia wyróżniona
(7)
Kiełbasa parówkowa może i średnia, ale przy typowych anglosaskich kiełbasach to rarytas.
- 293 10
-
2024-01-03 15:30
Nie wspominając o niemieckim (4)
Wurście
- 19 13
-
2024-01-03 15:45
akurat wurst jest spoko (1)
- 19 16
-
2024-01-04 10:44
jak zwykle to kwestia gustu
Próbowałam jeść kiełbasy angielskie - niejadalne. Niemieckie, oprócz suchych/podsuszanych - ohyda. Nasza parówkowa przy ich Wiennerwurst i różnych parówkowo- i mortadelopodobnych to uczta smakowa. W niemieckim mieście, w którym czasami bywam otworzył się bardzo duzy Kaufland z bardzo dużym wyborem polskich artykułów spozywczych, m.in. wędlin - cieszą sie wielką popularnoscią. Ja sie nie dziwię:)))
- 8 0
-
2024-01-03 17:54
(1)
Nie masz pojęcia, o czym mówisz.
- 7 12
-
2024-01-03 22:00
Jawohl
- 6 3
-
2024-01-04 07:34
Ci ludzie nie probowali chinskich kielbasek - to jest dopiero ochydztwo
- 4 0
-
2024-01-04 08:56
Angielska kuchnia jest chyba najgorsza na świecie
Ale ich śniadania bardzo lubię.
- 7 1
-
2024-01-03 15:12
Ramen Burger
A tak się nim co niektórzy zachwycali. Ciekawe co teraz powiedzą jak zobaczą tego foodtrucka??
- 16 2
-
2024-01-03 15:12
Opinia wyróżniona
Parówek nie jem od lat (6)
Zupa truskawkowa przestala mi smakować bo zs dużo jej w szkole jadłam...taka darmoszka obiadowa...Ale czernina? Pamiętam jej wyjątkowy smak.
- 60 61
-
2024-01-03 21:47
Mam krew kaczą i podroby chętnie się podzielę z dobrego źródła, jednak nie odważę się gotować czerniny po raz pierwszy w życiu (1)
- 3 6
-
2024-01-04 09:46
jak wczesniej,niech zrodelko podzieli sie sposobem pozyskiwania krwi od kaczek!!.
- 0 4
-
2024-01-03 22:37
Czernina jest okropna, a zupa truskawkowa to smak dzieciństwa, w połączeniu z wiśniową super. (1)
- 12 6
-
2024-01-04 08:27
Zupa truskawkowa ohyda
kompot a nie zupa.Ogólnie owocowe są wstrętne.A czernina jest pyszna.
- 5 10
-
2024-01-04 10:57
(1)
Widać żeś ze wsi! W mieście czerniny nikt nie jadł!
- 3 10
-
2024-01-08 15:23
???
I co z tego? To jakiś wstyd być ze wsi? Albo zasługa i chluba być z miasta?
- 2 1
-
2024-01-03 15:21
Opinia wyróżniona
czernina fuj, zupa truskawkowa nie znam u mnie robiło się zupę owocową (10)
truskawki, wiśnie itd, to było niezjadliwe, jak ciepły gęsty kompot z kluskami, bleeee
za flakami też nie przepadam, ale to raczej kwestia samych flaków, tę potrawę trzeba umieć zrobić a nie każdy potrafi- 35 53
-
2024-01-03 16:02
Czernina jest pyszna. (8)
Co ciekawe podobną jedzą w Chinach
- 25 20
-
2024-01-03 16:19
a jak się ta chińska nazywa? (1)
czym doprawiają?
- 1 1
-
2024-01-03 20:51
Musztardo z Pucka.
- 5 1
-
2024-01-03 16:46
Tam wszystko zjedzą
- 21 3
-
2024-01-04 06:00
(4)
a widziales jak kaczki,,honorowo"krew oddaja,mama mowila ci ze to zupka czekoladowa"?.
- 2 9
-
2024-01-04 08:26
Widziałam (3)
mama nigdy nie nazywała tej zupy czekoladową tylko czerniną.Jest pyszna.
- 5 5
-
2024-01-04 08:44
to prosze opisz ostatnie ,,tchnienie" kaczki z dziura w glowie!!.
- 2 3
-
2024-01-04 10:12
(1)
to jak!,pozyskiwanie krwi od kaczki tez ci sie podobalo?,moze twojego pieska na gryla wezmiemy,jak odpowiednio przyprawic smaczny jest,łabedzie tez sa smaczne tylko molode,szare,biale mieso łykowate maja to ptak z krolewskigo stolu!.
- 0 1
-
2024-01-05 08:58
Nie widze problemu
- 0 0
-
2024-01-03 17:46
Dania
Czernina super zupa tylko trzeba ją umieć ugotować ja często ją gotuje i nikt gęby nie krzywi
- 21 18
-
2024-01-03 15:23
Czarnina (9)
Nie rozumiem dlaczego ludzie jej nie lubią, jest niedoceniana. Bo krew kaczki? W kaszance krew nikomu nie przeszkadza, a we mnie wzbudzą obrzydzenie.
- 39 18
-
2024-01-03 15:39
Janosiki to piją ją
Jak Clinton z niemowlaka pił
- 4 1
-
2024-01-03 23:55
A kto jej nie lubi jak 99% nawet nie wie co to jest (1)
ja też już prawie zapomniałem jak smakuje, na wsi często się robiło bo jak robiono np. świniobicie to niczego się nie marnowało - poza tym akurat tą zupę to chyba na pierdzilion sposobów można zrobić, jedna będzie smakować lepiej a inna gorzej.
I takie rankingi internetowe to wiadomo, że trzeba traktować raczej jako ciekawostkę.- 14 3
-
2024-01-07 11:52
Zupa z krwią
świniobicie nie ma z tą zupa nic wspólnego.To krew z kaczki ,królika lub koguta.Można ja zrobić bardziej na kwaśno ,albo na słodko z owocami ,suszone śliwki ,gruszki i wiśnie .Tak podają w Wielkopolsce.Jest pyszna.
- 1 0
-
2024-01-03 23:59
Jest ohydna w smaku zawiesina jak błoto z owocami (1)
- 2 9
-
2024-01-04 08:29
Może ktoś
Kto gotować nie umie poczęstował cię ohydną. Bo czernina jest smaczna.
- 6 2
-
2024-01-04 07:38
(2)
mama mowila ci ze to zupka czekoladowa,a widziales jak kaczka,,honorowo"krew oddaje?.
- 1 7
-
2024-01-04 08:28
Powtarzasz się (1)
Czarnina jest pyszna. I nikt nie nazywa jej czekoladową.
- 9 3
-
2024-01-04 09:11
to opisz honorowe krwiodawstwo kaczki!.
- 0 2
-
2024-01-04 09:20
to opisz jak jest pozyskiwana krew od kaczki,a jak od swini.
- 0 0
-
2024-01-03 15:37
Te amerykańskie knajpy to szajs
Poza prawem robią nawet w niedziele
- 15 4
-
2024-01-03 15:43
Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno
- 22 1
-
2024-01-03 16:01
Takimi kiełbasami parówkowymi zajada (3)
się ci drugi Niemiec z warstw biedniejszych oczywiście. To nawet niemiecki pomysł przeszczepiony do nas w latach 90.
- 13 8
-
2024-01-03 19:02
Twierdzisz, że 50 lat temu w Niemczech nie było kiełbasy parówkowej? W Berlinie Wsch. na Alexanderplatz w latach 70-tych
ok. 1975 był duży bar samoobsługowy, parówkowa czyli serdelki sobie pływały w gorącej wodzie, pokazywało się nakładającej, którą konkretnie się chce. Dodawali musztardę i bułkę - i szło się jeść, na stojąco. Ja nie wiedziałem, że można pokazywać wybraną dla siebie, no ale podpatrzyłem u Niemców (enerdowców), co przed nami stali w kolejce. Może i tam piwo było do kupienia, nie pamiętam. Ale to tak, że jedno - dwa i dalej. A nie, że piwosze bar obsiedli.
- 9 0
-
2024-01-03 20:00
U nas też w latach sześćdziesiątych była parówkowa. (1)
- 6 0
-
2024-01-03 21:11
I 50 lat temu była. A na samym początku lat 90-tych w Polsce tu i tam pojawiły sie frankfurterki, na wzór niemiecki
Robione przez dobre zakłady państwowe w dużych miastach, co najmniej jednym. Do jedzenia ich na ciepło. Moja matka od 1993 nazywała je "szczurze ogony", bo były wyraźnie cieńsze od wszystkiego produkowanego w Polsce z wyjątkiem kabanosów. Ale gdy kupiłem i przyniosłem, chętnie skubnęła. Na gorąco i z musztardą. Tylko że gdzieś po 5-6 latach sprzedaży znikły. Był to produkt dość drogi, z najlepszego mięsa, a i ww zakłady zaczęły chyba mieć problemy finansowe mimo bardzo dobrych wyrobów. na które coraz mniej ludzi stać było. Rynek przejmowały średniej wielkości zakłady z prowincji, z szemranymi właścicielami, specjaliści od nastrzykiwania szynek wodą itp.
- 6 0
-
2024-01-03 16:21
Czarnina najgorszą zupą?!
Taki plebiscyt to mogla układać wyłącznie biedota intelektualna, która na co dzień żywi się hamburgerami i zalewajką pseudo-mlekiem płatków owsianych wyprodukowanych w zakładach chemicznych.
- 65 21
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.