• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Mateusz Groen
12 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Utarło się stwierdzenie, że Trójmiasto słynie z ryb. Gdzie zatem zjemy dobrą rybę przyrządzoną w ciekawy sposób? Utarło się stwierdzenie, że Trójmiasto słynie z ryb. Gdzie zatem zjemy dobrą rybę przyrządzoną w ciekawy sposób?

Trójmiasto przez wiele osób uważane jest za stolicę kuchni rybnej. Na naszej gastronomicznej mapie znajdziemy wiele lokali, które oferują dania rybne, my zaś przejrzeliśmy restauracyjne menu w poszukiwaniu czegoś ekstra - szukaliśmy rzadkich i smacznych gatunków, ciekawych połączeń smakowych i oryginalnych form podania. Oferta jest naprawdę spora, a my wybraliśmy dla was pięć trójmiejskich restauracji.



Przeczytaj także: Ceny ryb w smażalniach w Gdyni w 2022

Zafishowani przy Motławie Mapka



  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani

Czy jadasz ryby w restauracjach?

Szef kuchni restauracji Zafishowani, tworząc menu, odwoływał się do morskiej tradycji Gdańska, a  "zakręceni" na punkcie kuchni rybnej restauratorzy zapewniają, że o każdej porze roku podają na talerzach świeże ryby. Lokal położony jest w gdańskim śródmieściu, nad Motławą, serwuje się tutaj autorską kuchnię, a ryby przyrządzane są na wiele rozmaitych sposobów.

W aktualnym menu lokalu znajdziemy m.in. przystawki w postaci: dorsza podawanego z kaszą pęczak z musem dyniowym, suszonymi winogronami i sosem pomarańczowym (65 zł), śledzia marynowanego z musem jabłkowym podawanego z sałatką z buraków i sosem z natki pietruszki (26 zł), tatar z przegrzebków z kawiorem z pstrąga i lodami stworzonymi z pietruszki (49 zł), halibuta marynowanego z rzodkwią, salsą z ogórka i majonezem porowym (36 zł), a także wartą uwagi zupę rybną przyrządzaną na bazie starodawnej gdańskiej receptury (26 zł). Na większy głód możemy polecić halibuta podawanego na pesto z czosnku niedźwiedziego z karmelizowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami (72 zł), a także sandacza z kaszą pęczak, musem z kalafiora, brokułami i sosem rakowym (68 zł).

Czytaj też: Historyczne smaki Pomorza w trójmiejskich lokalach

Rybakówka w OliwieMapkana Wyspie SpichrzówMapka



  • Rybakówka
  • Rybakówka
  • Rybakówka
Rybakówka to rodzinna restauracja. Właściciele posiadają dwa lokale, jeden w Oliwie w Dolinie Radości i drugi na Wyspie Spichrzów przy ulicy Stągiewnej. Ryby, które trafiają na stoły gości, pochodzą m.in. z własnych stawów hodowlanych w Dolinie Radości oraz od lokalnych dostawców i rybaków.

W menu znajdziemy ryby przyrządzone na patelni i w piecu, podawane w najróżniejszej postaci. Naszą uwagę zwrócił m.in. filet z jesiotra przyrządzany w piecu (15 zł/100 g) czy też smażone na patelni filety z suma i z okonia. Koszt zakupu ryby z patelni wynosi od 12 do 15 zł za 100 g. Ryby w całości znajdziemy w cenie od 8 do 14 zł, a wśród nich dostępne są: przez cały rok pstrąg i halibut oraz turbot i szprotki sezonowo. Wartymi uwagi są też pierogi z łososiem i szpinakiem za 28 zł oraz deska przystawek dla dwóch osób pełna rybnych specjałów i pasujących do nich dodatków (89 zł).

Sklepy rybne w Trójmieście



Fisherman w Sopocie Mapka



  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
Już sama nazwa restauracji zdradza nam kluczowe smaki, które znajdziemy w lokalu. Rafał Koziorzemski, szef kuchni, o świcie odbiera świeże ryby od zaufanych, lokalnych dostawców. Kuchnia Koziorzemskiego tak bardzo rozkochała w sobie ludzi, że zdobyła nagrodę na "Najlepszą restaurację w Trójmieście" w ramach jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week. Z pewnością nie jest to restauracja na każdą kieszeń, niemniej dla miłośników niebanalnych smaków rybnych jest to punkt obowiązkowy. Prawdziwym rarytasem jest tutaj kawior z jesiotra syberyjskiego (300 zł).

W aktualnym menu znajdziemy: tatar z pstrąga tęczowego (35 zł) przyrządzony na bazie solonej ryby, gorczycy, żółtka, kaparów i piklowanej cebuli, opalanego łososia szkockiego (39 zł) z dodatkiem wędzonej ikry, a także zabielany rosół rybny podawany z makaronem z kalmarami, łososiem, pstrągiem i pomidorami (29 zł). Jest też okoń morski z mizerią, demi glacem rybnym i przypalaną pietruszką (67 zł), a także dorsz atlantycki w wyjątkowym wydaniu "frutti di mare" - to polędwica z dorsza z sosem koperkowym, kałamarnicą, omułkami, ślimakami, ryżem, cytrusami i koprem włoskim (115 zł).

Czytaj też: Rafał Koziorzemski: Moi goście mają luksus na talerzach

Pescado przy al. Zwycięstwa w Gdyni Mapka



  • Pescado
  • Pescado
  • Pescado
Gdyńska restauracja, której rybne smaki są godne wyróżnienia, to Pescado. Specjalizują się w kuchni śródziemnomorskiej. To właśnie z rejonu basenu Morza Śródziemnego pochodzą inspiracje do potraw, których możemy skosztować w lokalu. Jak sami podkreślają, ich nazwa definiuje również ich misję, ponieważ Pescado w języku hiszpańskim oznaczać ma zarówno świeżo złowioną rybę, jak i wyśmienite danie.

W Pescado króluje okoń morski, inaczej zwany labraksem. Podawany jest tutaj w soli lub w pomidorach (cena zależy od gramatury ryby oraz dodatków). Jest również grillowana dorada (73 zł/500 g) z warzywami i gremolatą oraz owoce morza, sola dover podawana z dodatkami sezonowymi (250 zł/600-800 g) czy turbot również podawany z sezonowymi dodatkami. Goście często też zamawiają tatar z tuńczyka z guacamole, chipsami z glonów i majonezem szczypiorkowym (59 zł), zupę rybną na bazie łososia, dorsza, papryki i mleczka kokosowego dodającego nieco egzotycznej słodyczy (31 zł).



Mondo di Vinegre w Muzeum Emigracji Mapka



  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
Restauracja Mondo di Vinegre jest nieco oddalona od ścisłego centrum Gdyni. Mieści się ona w historycznym budynku Dworca Morskiego i dzieli przestrzeń z Muzeum Emigracji. Prócz wyśmienitej kuchni oferuje nietypowe widoki, których największym plusem jest panorama rozciągająca się na gdyński port i morze. Kulinarne propozycje zmieniają się tutaj dwa razy do roku: wiosną oraz jesienią. Inspirowane sezonowymi składnikami wkładki do kart potrafią zaskoczyć smakiem dań i ich wyglądem.

Czytaj też: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

W obecnie obowiązującej karcie znajdziemy: śledzia w emulsji ziemniaczanej z oliwą koperkową, podawaną z nietypowym, orzeźwiającym kawiorem z jabłka i piklowaną czerwoną cebulą (32 zł), chrzanową zupę rybną na bazie wędzonego jesiotra z solirodem, czyli morskim szparagiem (23 zł), makrelę podawaną z tatarem z buraka, majonezem chrzanowym i piklowaną sałatą rzymską i granolą (49 zł), pstrąga z perłowym kuskusem, grzybami, wędzonymi małżami, chipsami z jarmużu i rydzami (59 zł) oraz jesiotra z czarną soczewicą, cytryną, pak-choi i marynowaną czerwoną cebulą (62 zł).

Dokąd na rybę w Trójmieście? Restauracje, bary i smażalnie



Gdzie waszym zdaniem zjemy najlepszą rybę w Trójmieście? Podzielcie się w komentarzach swoimi ulubionymi "rybnymi" miejscówkami.

Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł

Miejsca

Opinie (104) 7 zablokowanych

  • Gdzie w Trójmieście można zjeść dorsza bałtyckiego? (7)

    • 11 4

    • teoretyczny zakaz polowow dorsza baltyckiego zarzadzony przez Brukselke (3)

      • 4 7

      • Fakt. Powinni go wyłowić całkowicie i ostatnie okazy do zoo dać. Zła Bruksela. (2)

        • 9 4

        • Duńczycy i Szwedzi łowią bez organiczeń. Polacy maja limity i okresy lęgowe podczas gdy (1)

          tamci łowią cały czas. Gdy Polacy łowili w okresie zabronionym, to Szwedzi podnieśli larum do UE i owa nam zabroniła

          • 2 4

          • Bzdura

            Ładnie to tak kłamać?

            • 3 1

    • Niestety nigdzie !

      • 14 0

    • Moim zdaniem

      Na dawnych pocztówkach i zdjęciach tam można najeść się widokiem. Gdy Dorsz czy flondra była w każdym barze przy plaży. Teraz to tylko wspomnienie

      • 10 1

    • najbliżej to Łódź-Zgierz-Pabianice

      • 13 2

  • smuteczek

    Smutne to jest, że w mieście nad morzem są tak mało porządnych restauracji z rybą, a w obecnych taki słaby wybór

    • 8 0

  • Opinia wyróżniona

    (7)

    Haha. Najlepiej było w prlu. Tekturowe tacki. Na nich fladerka z kromka chlebka. Bez PRu. Bez otoczki. Bez bajeru a pyszne.

    • 113 2

    • (2)

      PRL w ogóle był najlepszy cham był Pan, jajogłowy zginał kark i porządek był. A dziś wyzywają od fizoli i żrą kleksy, za które proletariusze żywią się tydzień.

      • 7 12

      • Borewicz na jednym z odcinków

        zajadała się flądrą na papierowej tacce z chlebem i zimnym piwkiem w kuflu

        • 4 0

      • ale on pisze tylko o flądrze a nie o całym głupim systemie

        • 16 0

    • Tak Ci się wydaje, że było najlepiej.

      To sentymenty za młodością.

      • 2 5

    • Bo nie było Makro Cash & Carry (2)

      I selgrosa.

      • 5 0

      • (1)

        Bo była wolność. Połowów.

        • 9 0

        • Bo było co łowić.

          • 9 2

  • co to za dziwoloag

    lody stworzone z pietruszki ?

    • 3 0

  • Kaszubskie szwingle

    I to nie tylko na rybach,gdzie są kary za cenę ryb latem

    • 2 0

  • Super rybna restauracja

    Przed mostem w Sobieszewie vis a vis centrum ogrodniczego można zjeść rybę prosto z naturalnej wędzarni.A obiady rybne tam zjedzone to czysta poezja rybna.polecam.

    • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (6)

    Najlepsza ryba jest w Sobieszewie,tawerna robinson, zupa rybna najlepsza w Trójmieście

    • 23 9

    • Zgadza się. Ryby z Makro. (3)

      • 10 4

      • sam jesteś z makro (2)

        nie kupowałeś nigdy w Świbnie ryb z połowu? Jeszcze żywych. Dla przyjezdnych są droższe, ale dla swojego tańsze. Nie opłaca się kupować w makro, chyba że po sezonie na połów danego gatunku. Ale wtedy się warto zainteresować co jest a czego nie ma i jeść świeże.

        • 10 1

        • tam przyjeżdza ryba w kartonach (1)

          złowiona i zamrożona daleko stąd

          • 6 1

          • Mrożenie nie pozbawia cennych składników za to złowioną tu jest aż ciężka od metali.

            • 0 0

    • W tawernie jest smacznie i można się najeść, a patrząc na te talerze ze zdjęć to niekoniecznie. Cenowo Robinson też się obroni.

      • 6 0

    • Wyspa to nie 3miasto

      Wyspa to stan umysłu

      • 0 14

  • "Grillowana dorada: 73 zł/500 g"

    Nie wiedziałem, że to aż taki drogi rarytas.

    W robocie na statku, przed sobotnim BBQ Filipińczycy skaczą z wędkami na pokładzie, łowią kilogramy tych dorad i zanoszą filipińskiemu kucharzowi.

    W sobotę wieczorem BBQ, ruszt na pokładzie, grillowanie i karaoke.

    • 5 0

  • Ryby w całości znajdziemy w cenie od 8 do 14 zł, a wśród nich dostępne są: przez cały rok pstrąg i halibut oraz turbot i szprotki sezonowo.

    cena dotyczy turbota czy szprotki?

    • 1 0

  • sandacza duszonego w maśle i cebulce dają gdzieś? (5)

    • 5 5

    • Dawać to przestali już w Mezopotami.

      • 0 0

    • sam... (1)

      umiem złapać i przyrządzić i prdle wasze opinie hehe ;)

      • 7 0

      • na Martwiej można złowić , co z tego jak niejadalny ?

        • 2 1

    • Uwielbiam sandacza. Ale niestety teraz w sprzedaży to tylko z chinskich hodowli :-(

      • 2 0

    • w Zakopanem

      nad ranem

      • 8 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane