• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Obiad na świeżym powietrzu w Trójmieście. Te miejsca was zachwycą

Julia Rzepecka
1 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (56)
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Słoneczna pogoda sprawia, że dużo chętniej spędzamy czas na zewnątrz. Na zdjęciu: restauracja Nowosopocka. Słoneczna pogoda sprawia, że dużo chętniej spędzamy czas na zewnątrz. Na zdjęciu: restauracja Nowosopocka.

Chłodne dni powoli zostawiamy za sobą, a wiosna zaczyna pokazywać swoje świeże kolory. Dobrą pogodę celebrować można na wiele sposobów, a jednym z nich jest długi spacer, a następnie smaczny obiad, również na świeżym powietrzu. W Trójmieście nie brakuje restauracji z ogródkami gastronomicznymi, a kilka z nich ma wyjątkową lokalizację lub klimat.




Posiłki na świeżym powietrzu...

Restauracja Nowosopocka



To miejsce, do którego można pójść prosto z plaży lub przejażdżki rowerowej nadmorskim szlakiem. Restauracja Nowosopocka znajduje się w odrestaurowanym zabytkowym budynku hotelu Eureka, przy wejściu na plażę w Sopocie nr 32Mapka. Karta składa się z lekkich przystawek, przez konkretne dania główne, aż po apetyczne desery. Do restauracji przylega rozległy ogródek wśród zieleni.

W karcie są różnorodne dania, znajdziemy między innymi tatar, halibuta smażonego na maśle, dorsza w tempurze, golonkę, żeberka w sosie BBQ, stek bavette, burger i makarony. Wśród deserów są sernik słony karmel, wegańskie ciasto orzechowe i fondant czekoladowy. Jest także szeroki wybór napojów, wina i alkoholi.

  • Restauracja Nowosopocka
  • Restauracja Nowosopocka
  • Restauracja Nowosopocka
  • Restauracja Nowosopocka
  • Restauracja Nowosopocka
  • Restauracja Nowosopocka

Oberża86



Przechadzając się śródmieściem Gdyni, warto zajrzeć do restauracji Oberża86. Domek Abrahama to miejsce z ciekawą historią, pięknie wykonanym wnętrzem, a także z uroczym ogródkiem, znajdujący się w przy ul. Starowiejskiej 30Mapka w Gdyni. Serwują kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, przygotowywaną z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik.

- Źródła naszej pasji, wiedzy i tradycji są dwa. Kaszuby i Francja. Z pierwszego wzięliśmy bogactwo regionalnych smaków i naturalnych produktów. Z drugiego wiedzę oraz doświadczenie, poparte nauką i współpracą z francuskimi szefami kuchni. W naszej restauracji w sercu Gdyni kaszubska i polska kuchnia łączy się z francuską sztuką gotowania - opowiadają właściciele.
W karcie takie smakołyki jak śledź w kwaśnej śmietanie z selerem naciowym i chrupiącym jabłkiem, smażona kaszanka z borowikami w cieście francuskim, rosół z bażanta z pierogiem, pstrąg na kalafiorze z sosem beurre blanc, pyzy z gęsiną czy duszona gicz jagnięca z puree z bakłażana. Można zmówić też schab z kością, golonkę w sosie kminkowym czy stek wołowy. Na deser Oberża86 proponuje strudel jabłkowy z lodami czy gruszkę duszoną w syropie korzennym.

  • Restauracja Oberża86
  • Restauracja Oberża86
  • Restauracja Oberża86
  • Restauracja Oberża86
  • Restauracja Oberża86
  • Restauracja Oberża86

Villa Eva



Jeśli złapie was głód podczas spaceru po parku leśnym Jaśkowej Doliny, nordic walkingu przy Teatrze Leśnym lub biegania w okolicach pomnika Jana Gutenberga we Wrzeszczu, skierujcie swoje kroki do Villi Eva. To niewielki hotel z restauracją i barem, lokalizowany tuż przy lesie, przy ul. Stefana Batorego 28bMapka. Miejsce prowadzone jest przez jedną rodzinę od ponad 25 lat.


Klienci chwalą przestronny, malowniczy ogród pełen kwiatów i drzew owocowych graniczący z lasem, który otacza budynek. To miejsce, w którym z pewnością można odpocząć od miejskiego zgiełku. Kuchnia w Villi Eva opiera się na daniach kuchni polskiej i gdańskiej, a w karcie win widnieje ponad 200 pozycji. Zamówimy takie dania jak gdański śledź, knedle orkiszowe, wędzona zupa brukwiowa na gęsinie, pulpety z dzika, wegański wellington, udko kaczki, stek wołowy czy turbot. Wśród deserów znajdziemy paschę, "ser" jabłeczny czy przekąski do wina. Villa specjalizuje się też w organizacji wesel, przyjęć okolicznościowych i cateringów.

  • Villa Eva
  • Villa Eva
  • Villa Eva
  • Villa Eva
  • Villa Eva
  • Villa Eva

Restauracja Vinegre



W zestawieniu trójmiejskich restauracji nie może zabraknąć także lokalu z widokiem na morze. Restauracja Vinegre mieści się na dachu Muzeum Marynarki WojennejMapka w Gdyni. Z restauracji rozciąga się piękny widok na gdyńską plażę, a także morski horyzont.

Sezonowe menu zachęca smakami kuchni śródziemnomorskiej. W karcie przede wszystkim ryby i owoce morza, ale też grillowane mięsa, świeże warzywa i owoce. Zamówimy takie dania jak siekany matias z ziemniakami i szalotką, pastę z bakłażana i selera, eillette z wędzonego pstrąga, zupę rybną, szprotki, tatar z łososia, deskę śródziemnomorską. Wśród dań głównych znajdziemy hot vege bowl, makarony, krewetki, stek z indyka, a także żeberka BBQ czy stek z polędwicy wołowej. Wśród deserów jest m.in. crème brulee czy deser z mango.

  • Restauracja Vinegre
  • Restauracja Vinegre
  • Restauracja Vinegre
  • Restauracja Vinegre
  • Restauracja Vinegre
  • Restauracja Vinegre
  • Restauracja Vinegre

Restauracja Nad Potokiem



Będąc nad morzem w Gdańsku, a dokładniej w Jelitkowie, ulgę zmęczonym nogom zapewnicie w restauracji Nad Potokiem. Lokal znajduje się przy ul. Morskiej 4Mapka. Ogródek nie jest duży, jednak zasłonięty zielenią, blisko drogi spacerowej.



Wśród przystawek jest śledź, krewetki, tatar czy ser kozi w Nori. Jeśli chodzi o zupy, zamówić można klasyczny rosół czy cebulową, ale też "pomorską rybną" czy krem z pasternaku. Są sałatki, w tym z Rostbefem, pierogi, makarony oraz oczywiście ryby: miętus, sandacz, halibut, dorada. Wśród mięs znajdziemy poliki wołowe confit, ragout z dzika z warzywami czy udo z gęsi. Gorąca szarlotka, ciastko migdałowe czy sernik dyniowy to deserowe propozycje restauracji Nad Potokiem.

  • Restauracja Nad Potokiem
  • Restauracja Nad Potokiem
  • Restauracja Nad Potokiem
  • Restauracja Nad Potokiem
  • Restauracja Nad Potokiem

Miejsca

Opinie (56) ponad 10 zablokowanych

  • Nie lubię jadać na dworze bo zaraz zlatują się muchy.

    Jadam tylko w renomowanych restauracjach w klimatyzowanych salach.

    Janusz

    • 26 22

  • Tylko w wyjątkowo ciepłe i bezwietrzne dni (3)

    Wiatr nad talerzem wykonuje pracę wentylatora i posiłek po 3 min. jest zimny. Przy lodach raczej nie przeszkadza :)

    • 87 5

    • Popieram, bo również nie odstępuję od tych zasad

      .

      • 8 1

    • Jest kilka lokali z zacisznym ogródkiem gdzie nie hula wiatr.Fakt że niewiele.

      .

      • 0 0

    • Byle nie na Glownym Miescie w Gdansku

      • 4 0

  • Co za (1)

    Obiad w cztwrogwiazdkowym hotelu po nordic walkingu.

    • 19 2

    • A przed czy po kąpieli skunksie?

      • 1 5

  • Kiedy tylko można jadam na powietrzu (2)

    Balkon to jest to miejsce, można przyrządzić, spożyć, nawet w misce pozmywać, potem się zdrzemnąć.

    Ps. Co pan janusz jada że mu muchy zaraz lecą ;)? . Mc Donald restauracja inna niż wszystkie

    • 19 23

    • muchy w McD sie nie stoluja, bo swoj honor maja (1)

      • 17 0

      • Dokładnie.

        Jest wiele lepszych kup na mieście.

        • 4 1

  • taaa...

    szczególnie w okolicach 9 st celsjusza...
    Jak obecnie...
    Albo w sąsiedztwie ulicy,,,

    • 53 1

  • Przy tych temperaturach to chyba słabo

    • 41 1

  • W obecną majówkę (1)

    to chyba w kurtce puchowej ;-)

    • 52 2

    • Jżeli przy 13-15 stopniach potrzebujesz kurtki puchowej...

      to zastanawiam się co nosisz zimą jak temperatura spada do "syberyjskich" -5.

      • 1 2

  • Drogo, głośno, ciasno, małe porcje, brak miejsc parkingowych (1)

    Można wybrać się ale niekoniecznie w majówkę

    • 50 9

    • Jesz na parkingu, czy co.

      • 0 8

  • Owszem. Jednak musi być ciepło. Inaczej obiad szybko wystygnie. No kto lubi zimne danie gorące?

    • 32 1

  • Stary olej, sól drogowa i nieświeże produkty. Na koniec paragon grozy. Nie dziękuję. (3)

    • 35 9

    • Proszę. Nie nadajesz się do towarzystwa.

      • 4 11

    • Gdzie ty jadasz, w Macu?

      • 1 3

    • No i techniczne zboze

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane