- 1 Pijesz cappuccino po 12? Nie mów Włochom (120 opinii)
- 2 Nowe lokale: z cukierni do klubu (89 opinii)
- 3 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (55 opinii)
- 4 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (61 opinii)
- 5 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
- 6 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
Alchemia Wina i Sugoi Sushi - połączenie włoskiej i japońskiej kuchni w jednym miejscu
Alchemia Wina i Sugoi Sushi, to wyjątkowe miejsce na trójmiejskiej mapie kulinarnej. Znajdzie się tu zarówno coś dla wielbicieli sushi, jak i włoskich specjałów. Smaki urozmaicą odpowiednio dobrane wina i delikatne włoskie piwo. Restauracja znajduje się w centrum Oliwy, w powstałym w zeszłym roku budynku Argon.
Każdy kiedyś doświadczył sytuacji, kiedy część współtowarzyszy ma ochotę na pizzę, ktoś zjadłby sushi, a jeszcze ktoś inny ma ochotę na tradycyjne danie obiadowe. Wychodząc z założenia, że każdy z grupy przyjaciół czy członków rodziny może lubić zupełnie inne smaki, powstało właśnie połączenie dwóch restauracji w jednym miejscu: Alchemii Wina i Sugoi Sushi.
- Połączyłem dwie ulubione przeze mnie kuchnie - włoską i japońską. Dania są serwowane w sumie w dwóch, ale architektonicznie w jednym miejscu. Do tego w części włoskiej, a szerzej śródziemnomorskiej, serwujemy wina z różnych regionów, z których większość sami wybieramy odwiedzając winnice. Uważam, że takie połączenie ma jedną podstawową zaletę: miłośnik sushi może spotkać się w jednym miejscu, przy jednym stoliku, z kimś, kto za tą kuchnią nie przepada, a lubi kuchnię europejską. Myślę, że to będzie także duża zaleta dla rodzin z dziećmi, bo jak wiemy, dość ciężko namówić nasze pociechy na eksperymenty w kuchni. Rodzice zjedzą zatem sushi, a dzieci pizzę z włoskich produktów - przekonuje właściciel restauracji Tomasz Rytlewski.
Zestawienie śródziemnomorskiej i japońskiej kuchni w jednym miejscu, to pierwszy tego typu koncept w Trójmieście. Włoska kuchnia w Alchemii jest obecna w najlepszej jakości za sprawą sprowadzanych z Włoch produktów. Makaron w postaci schłodzonej importowany jest z okolic Neapolu, dzięki czemu wytrzymuje podróż, ale zachowuje swój smak. Również mąka, czy typowo włoskie składniki, jak pomidory, oliwy, oliwki, szynka parmeńska i sery: Parmigiano Reggiano i Grana Padano sprowadzane są z Włoch. Dzięki temu przygotowywane dania mają oryginalny smak.
W menu znajdziemy szeroki wybór antipasti - przystawek, zup i sałatek. Specjalnością restauracji są jednak makarony, pizze i dania główne, np. klasyczne spaghetti, lasagne, albo tagliatelle frutti di mare. W kategorii pizza restauracja oferuje zarówno tradycyjne propozycje, jak i te dla bardziej wymagających. Wśród dań głównych dodatkowo warto wspomnieć o piersi z kaczki podawanej z czerwoną kapustą i puree z jabłka, polędwicy wołowej w sosie gorgonzola, czy o daniu z doradą w roli głównej. Osobno pojawiają się także pozycje poświęcone owocom morza. Do wyboru jest talerz krewetek, muli lub kalmarów panierowanych. Najmłodsi goście i ich rodzice znajdą również propozycje "bambini" przygotowywane specjalnie dla nich. Za wszystkie dania odpowiedzialny jest szef kuchni Łukasz Lewandowski.
Smaki dań podkreślą wyselekcjonowane wina. Oprócz win możemy tu także spróbować typowego włoskiego piwa - Birra Italia, które dobrze będzie się komponowało z przekąskami. Alchemia to miejsce, w którym oprócz smacznego jedzenia znajdziemy wyśmienitą kawę, rzecz jasna - sprowadzaną z Włoch - Caffe Vero.
W karcie Sugoi Sushi znajdziemy każdy rodzaj sushi: od sashimi, nigiri z tuńczykiem, łososiem, ośmiornicą lub kalmarami, przez gunkan z krewetką, hosomaki z awokado, albo paluszkiem krabowym, futomaki z węgorzem, krewetkami, poprzez californie np. z opalanym halibutem, po kilku rodzajów temaków. W menu znajdują się także przystawki i zupy charakterystyczne dla tej kuchni, np. shirumono Ebi, czyli pikantna zupa krem z krewetkami. Jedząc tak urozmaicone sushi, można się poczuć przez chwilę, jak w Japonii. Nad wszystkim czuwa szef kuchni japońskiej, Paweł Szczeszka.
Lokal Alchemii Wina i Sugoi Sushi to też miejsce spotkań, w którym cyklicznie odbywają się kolacje komentowane, podczas których możemy spróbować pięciu potraw skomponowanych z pięcioma winami pochodzącymi, w zależności od tematu kolacji, z jednej z winnic z danego regionu świata. Najbliższe takie wydarzenie odbędzie się już 5 kwietnia, a tematem przewodnim będą wina z winnicy Turnau. Kolejne spotkanie z winami z Australii zaplanowano na koniec kwietnia. Natomiast w maju będziemy mieli okazję poznać niemieckie i hiszpańskie wina.
Warto wspomnieć, że do dyspozycji gości są dwa parkingi: tuż przed wejściem, przy ul. Kołobrzeskiej lub parking na pierwszym piętrze budynku Argon, do którego wjeżdżamy od strony peronów SKM.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (9)
-
2018-04-03 15:45
Klient
Polecam pizzę , ktora jest tam naprawdę rewelacyjna .Wszystkie składniki są swieże , a spód jest prima!Pomysł stworzenia takiego miejsca był strzałem w 10.Klimat w tej restauracji jest wyjątkowy!!!Życzę dużo klientów , ktorzy docenią waszą pracę i będą wracać.Negatywne posty mogą być od konkurencji obok.
- 0 0
-
2018-04-03 14:53
byłem - nie polecam
byłem z klientem - takiego wstydu nigdy się nie najadłem. wino na kieliszki nalewane z takiego kurka nakręcanego na butelkę, że rozlewa, rozchlapuje wino po kieliszku - masakra jak to nalewają przy tobie. mają kieliszek wina za 30 PLN, i ścibolą żeby chociaż kropelka się nie zmarnowała :/ także nic nowego - nastawienie na dużą kasę, ale za tym niestety nie idzie poziom usługi. po to kieliszek wina kosztuje 30 PLN a nie 3 PLN żeby warto było otworzyć normalnie butelkę, nawet jeśli jej część miała się niestety zmarnować. nigdy już tam nie pojde
- 2 0
-
2018-04-01 21:31
Winnica Turnau
Chodzi o Turnau w Austrii czy o naszego rodzimego Turnaua, teścia Kondrata?
- 2 0
-
2018-04-01 21:29
Powodzenia Tomku R. TOMEK R
- 1 0
-
2018-04-01 19:11
Czy Argon jest na 100% w centrum Oliwy?
- 3 0
-
2018-04-01 12:01
Wole Bary Mleczne (1)
Jak tu się najeśc . Nie dość ze porcja malutka to cena mega duża . Ale każdy ma swój wybór .
- 0 5
-
2018-04-01 12:48
Kasiu!
Do kuchni - marsz!
- 2 0
-
2018-04-01 08:27
O ile ser Reggiano jest super, optykę Włosi uznają grana padano jako badziewie
Wiec chwalenie się tym -wypada słabo
- 4 3
-
2018-03-29 17:15
DLA WYMAGAJĄCYCH
Polecam Wszystkim którzy lubią kuchnię Japońską i Włoską . Sushi wyśmienite , personel z dużą wiedzą i bardzo uprzejmy. Dobór win do posiłków trafny . Zaskakująca ilość wina i rodzaje( tak duża), a przy tym cena do zaakceptowania. Na 5 pkt przyznaję 4,8 pkt.
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.