• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Burgery inne niż wszystkie. Gdzie zjemy coś nietypowego?

Alicja Olkowska
7 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (105)
Burger z mięsem z dzika od burgerowni La Kabana. Burger z mięsem z dzika od burgerowni La Kabana.

Burgery to wciąż jedno z najchętniej zamawianych dań przez Polaków. Choć nadal prym wiodą klasyczne burgery z wołowiną, to lubimy też sięgnąć po kulinarne nowinki. Poniżej propozycje dla tych, którzy lubią zjeść "coś innego". Skusicie się na burgera ze śledziem albo baraniną? Ciekawych opcji jest więcej!




Burger ze śledziem w oleju - Bistro Cisowa


Jesteśmy nad morzem, w Gdyni, więc burger z bałtycką rybą nie powinien tu nikogo dziwić. Ba! Takie zestawienie dodatków mogłoby stać się naszym lokalnym znakiem rozpoznawczym i kulinarną ciekawostką dla turystów.

Najchętniej zamawiam burgery:

- Pomysł na tego burgera wywodzi się się częściowo z kuchni niemieckiej, gdzie śledź podawany jest w sosie "pani domu", w którego skład wchodzą m.in. jabłka, cebula i korniszony. Z ciekawości przerzuciliśmy całość do wypiekanej przez lokalnego dostawcę maślanej bułki, dodaliśmy czerwoną cebulę oraz kiszonego buraka. Był to zdecydowanie strzał w 10 - mówi Przemek KaizerBistro CisowaMapka.
Zanim jednak danie trafiło do menu, zostało przetestowane przez okolicznych mieszkańców. Ekipa bistro na ulicy częstowała nim przechodniów i pytała o opinię. Odbiór był na tyle pozytywny, że buła ze śledziem w oleju na dobre zagościła w karcie.

- Niewątpliwie jest to danie, które wzbudza sporo emocji wśród zwolenników typowego burgera z mięsem, ale tych których uda się przekonać do "podjęcia ryzyka", zazwyczaj gościmy ponownie z początkowym pytaniem "czy macie śledzia?" - dodaje Kaizer.
Burger ze śledziem kosztuje 27 zł.

Burger ze śledziem - Bistro Cisowa. Burger ze śledziem - Bistro Cisowa.

Burger z golonką - Nowy Browar Gdański



Oto idealna propozycja dla fanów konkretnych porcji i tradycyjnych polskich smaków. To również pozycja, której smak dopełni jedno z wielu dostępnych w lokalu piw - w końcu nazwa lokalu zobowiązuje.

Nowe lokale w Trójmieście - zobacz, co się otwiera


- Po sporym sukcesie naszej autorskiej golonki i burgera klasycznego, postanowiliśmy pójść o krok dalej i stworzyliśmy burgera z golonką. Wyróżnia go oryginalny smak: po procesie długiego peklowania mięsa, golonka jest duszona w autorskiej mieszance przypraw - mówi Małgorzata Pieczychlebek, manager restauracji Nowy Browar GdańskiMapka.
Żeby było jeszcze ciekawiej, między bułkami, oprócz wspomnianej golonki, znajdziemy również kapustę zasmażaną, lekko pikantny sos z mascarpone i jalapeno, anchois oraz podkręcający smak chrzan. Co istotne, bułki są wypiekane na miejscu.

Burger z golonką kosztuje 32 zł.

Burger z golonką - Nowy Browar Gdański. Burger z golonką - Nowy Browar Gdański.

Burger z kaktusem - No. 5



Pikantny burger, który ponoć doczekał się wielu wiernych fanów, mimo że do najpiękniejszych nie należy. Nie wygląd jest tu wszak najważniejszy, a unikalny smak i kulinarne zaskoczenie. To danie, dla którego też warto się nieco... ubrudzić.

Jemy na mieście: No.5 - udany powrót w nowej odsłonie Jemy na mieście: No.5 - udany powrót w nowej odsłonie
- Ten pikantny i serowy burger jest przepełniony warstwami smaków, które wzajemnie się uzupełniają i tworzą wyjątkowe doświadczenie burgerowe - mówi nam Bartłomiej Wojewoda, manager restauracji No. 5Mapka w Sopocie. I dodaje:

- Dodajemy meksykańskie przyprawy chorizo do naszej świeżej mielonej wołowiny, która jest następnie grillowana w stylu smash burger na płycie grillowej. Mięso jest pokryte grillowanymi kawałkami kaktusa nopales i szalotkami, które dodają tekstury i wyrazistości, a domowej roboty majonez chipotle-ananasowy i piklowane jalapeno są dodane, aby zapewnić dodatkowy poziom dymu i kremowości. Wszystko to jest następnie oblane naszym domowym sosem serowym cheddar, aż kapie z każdego miejsca. I nie zapominajmy o świeżo opiekanej bułce brioche! Burger Queso Fundido zadowala na każdym poziomie. Dodatkowe serwetki są wymagane.

Burger z wołowiną z Kaszub i kaktusem nopales (zielony kaktus z gatunku opuncji) kosztuje 52 zł.

Burger Queso Fundido w restauracji No. 5 z kaktusem. Burger Queso Fundido w restauracji No. 5 z kaktusem.

Burger z mięsem z dzika - La Kabana



Gdyńska La KabanaMapka przede wszystkim specjalizuje się w kuchni myśliwskiej, polskiej i ukraińskiej. W karcie rządzi dziczyzna. Są tradycyjne zupy (np. solanka i rosół z bażanta), pierogi (m.in. pielmieni i chinkali) oraz steki z sarniny. Są też trzy burgery, w tym jeden z mięsem z dzika.

- Nazwa La Kabana wzięła się od ukraińskiego słowa "kaban", co w tłumaczeniu oznacza dzik. Stąd więc pomysł, żeby podawać właśnie mięso dzika w różnych odsłonach, także w postaci burgera. Aby zachować w tym wszystkim klimat lasu, postanowiliśmy go trochę podrasować: podajemy go w czarnej, barwionej węglem jadalnym, bułeczce, jednak nie tylko jego wygląd robi wrażenie - mówi nam przedstawiciel lokalu. - Po wielu próbach opracowaliśmy przepis idealny. Oczywiście nie możemy zdradzić całego sekretu jego niezwykłego smaku (śmiech), ale jedną z najważniejszych rzeczy w przygotowaniu jest świeże i dobrze doprawione mięso dzika, które własnoręcznie mielimy i lepimy w kotlety.

Mięsu towarzyszą podkreślające jego smak dodatki: ser, prażona cebulka, liście sałaty, pomidor, kiszony ogórek oraz sos tatarski.

- Dorzucamy również papryczkę jalapeno, która jest zwięczeniem całej kompozycji smaków. Gotowego burgera podajemy w zestawie wraz z sosem i chrupiącymi frytkami. Goście nam mówią, że jego smak zwala z nóg.
Burger z dziczyzną kosztuje 45 zł.

Burger z mięsem z dzika - La Kabana. Burger z mięsem z dzika - La Kabana.

Burger z baraniną - Kobo Burger



Nietypowe danie, które nie tylko oryginalnie smakuje, ale też... wygląda. Nie ma tu tradycyjnego kotleta - są za to trzy rolki z baraniny.

- W skład burgera wchodzi baranina od polskiej masarni, ser kozi, papryczki w occie winnym, cebulki w occie balsamicznym, rukola oraz musztarda Dijon - opowiada Michał Bokun, szef Kobo BurgerMapka. - Baranina jest bardzo wyraźna w smaku i zapachu. Dodatki jakie wybrałem do tego burgera, miały uwydatnić, ale nie stłumić baraniny. Ser kozi uwydatnił jej zapach, a cebulki w occie balsamicznym celowo podbiły jej smak swoją wytrawnością. Papryczki, co było ważne, nie ostre i w occie winnym - ten dodatek podsunął mi kucharz z Turcji. Finiszem tego dania jest rukola - pieprzna oraz najlepsza musztarda Dijon, która jeszcze "podkręca" jego smak.
Burger z baraniną kosztuje 41 zł.

Burger z baraniną - Kobo Burger. Burger z baraniną - Kobo Burger.

Burger z mięsem konopnym w Las Vegan


W gdańskim lub gdyńskim Las VaganMapka możemy skosztować roślinnego "mięsa", o którym mówi się coraz więcej. Nie we wszystkim lokalach z wegańskim menu można je jednak dostać. Czemu to taka ciekawostka? Otóż roślinne "mięso" na bazie konopi w smaku do złudzenia przypomina kurczaka. Uchodzi też za jego zdrową alternatywę, m.in. zawiera znacznie więcej białka.

Philly Cheesesteak, Croque Madame, bao. Gdzie zjemy słynne kanapki świata? Philly Cheesesteak, Croque Madame, bao. Gdzie zjemy słynne kanapki świata?
- Burger Wikinga to jedyny w swoim rodzaju burger. Swoją wyjątkowość zawdzięcza chrupiącej bułce, wegańskiej wersji sera, świeżym warzywom, ale przede wszystkim innowacyjnemu burgerowi konopnemu od Hempeat. Pomimo tego, że stworzony jest z ziaren konopi, ma idealną soczystość i włóknistość, dzięki czemu nasi klienci często nie orientują się, ze jest to wegański burger. Jest to jeden z najczęściej zamawianych u nas burgerów - zapewnia właścicielka Majka Młynarczyk.
Burger Wikinga kosztuje 45 zł.

Burger z mięsem konopnym - Las Vegan. Burger z mięsem konopnym - Las Vegan.

Miejsca

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • (3)

    "Burger ze śledziem kosztuje 27 zł."

    Kawałek za Gdynią w karczmie - śledź po kaszubsku w śmietanie z ogórkiem, cebulą i jabłkiem podawany z ziemniakami.
    Za 24 złote.

    • 26 2

    • Aha...

      • 0 0

    • A co to ma do burgerow?

      • 1 0

    • Wybieram burgera w Gdyni.

      • 7 6

  • Nie ma czegoś takiego jak mieso konopne. (6)

    • 26 5

    • (3)

      Purysta językowy się znalazł. Tak samo nie ma czegoś takiego jak kabanosy drobiowe, frytki z kurczaka, hummus z indyka i kolorowa bielizna, a jednak istnieją. Marna prowokacja trollu.

      • 7 11

      • to nie prowokacja a poprawnosc nazewnictwa produktu (2)

        Wiele nazw jak mleko, maslo, sok ma jasno okreslone normy. Tak samo jak Poloneza nie mozna nazwac Ferrari. Mozesz uzyc nazwy, weganski odpowiednik kabanosa, weganski odpowiedni sera. Ale ani kabanosem ani serem to nie jest.

        • 6 4

        • bzdury, bardzo często nazwy produktów są przejmowane przez całą branżę (1)

          np. adidasy nie zawsze, w naszym języku, są to buty marki Adidas. Awionetka to też wcale nie jest lekki samolot jednosilnikowy typu np. Cessna C150, a przypomnij sobie ile razy używałeś tego słowa. Motor potocznie oznacza motocykl, a przecież motor to literalnie silnik. Język jest żywy i pewne nazwy się utrwalają. Nie bądźmy urzędnikami.

          • 3 3

          • Usprawiedliwasz swoje braki w wykształceniu?

            Pewnie też "włanczasz" światło, bo przecież tak w naszym języku mówi połowa społeczeństwa.

            • 2 3

    • (1)

      Zupelnie jak burger ze sledziem, ale do tego sie nie przyczepiles.

      • 4 1

      • burger ze śledziem akurat może być, hamburger natomiast wypadałoby by był, skoro gość już się tak czepia, z szynką a nie wołowiną. W końcu to ma w nazwie.

        • 5 0

  • Co za czasy

    Kiedyś wystarczył schabowy w bułce, a teraz takie dziwadła. W du*ach się poprzewracało.

    • 3 2

  • Burger z kaktusem - 52 PLN (2)

    Puszka 3 kg kaktusa - 30 PLN. Co dają do tego burgera, że taka cena?
    Sos serowy też na pewno z puszki (3 kg - 100 PLN).

    • 4 2

    • Co dają do niego? (1)

      czynsz, pensje pracowników, cenę prądu, amortyzację wyposażenia lokalu. Spadłbyś z krzesła jakbyś się dowiedział ile kosztuje wynajem metra na starym mieście. Jak kupujesz schabowe w biedrze to też się targujesz że przecież żywiec w skupie tyle nie kosztuje?

      • 2 4

      • Wojewoda, nie spinaj się

        Macie nie uzasadnioną cenę za tego burgera i tyle. Bajki wciskaj turystom.

        • 2 1

  • I jak ja mam to ugryźć jak to ma ze 20cm wysokości!!

    A jak mam rozwalać i kroić nożem to się mija. L z Celem

    • 2 0

  • Szkoda że nie napiszą gdzie zjeść prawdziwą: (6)

    roladę, gołąbka, zraza, bigos, fasolkę po bretońsku i przede wszystkim prawdziwe świeże ziemniaki ze świeżą surówką ....
    Bo wszystko co podają to polskie wariacje danio podobne z nazwy za to z zacną ceną:)

    • 37 4

    • nie napiszą bo każdy to wie

      taką garkuchnią jest bar mleczny

      • 1 2

    • Miejsca gdzie zjesz po polsku: (3)

      Mulk, Przystań Ptasi Raj, Swojski Smak (ale tam mają problem z wentylacją i ciuchy strasznie później śmierdzą), Karczma Swojak

      • 3 0

      • Knajpy z polskim jedzeniem zwykle długo nie funkconują (chyba, że bary mleczne). (1)

        Problemem jest to, że zwolennicy tego rodzaju jedzenia spodziewają się dużo i tanio, a to się finansowo nijak nie spina.

        • 6 2

        • Restauracja Gdańska, Kubicki, Gvara czy Mestwin działają ho-ho i jeszcze dłużej. Problem jeden to to, co napisałeś, problem drugi, że to co większość je jako kuchnię polską, to nie kuchnia polska, tylko jej lumpenproletariacki surogat.

          • 4 0

      • Gospoda przy dawnym placu zebrań

        • 1 0

    • no cóż, zakładam że mało kto skusi się na wybranie się do restauracji na ziemniaki z surówką,

      pewnie w cenie 45zł, bo zakładam że takie ziemniaki z baru mlecznego Ci nie odpowiadają?

      • 5 2

  • Tak tak, wszyscy lecimy na burgerka za 50zł :) (9)

    a dajcie spokój

    • 64 6

    • Pewnie, (2)

      Czemu nie??

      • 3 17

      • (1)

        I koniecznie filmik na tiktoka i fotka na Insta.

        • 20 2

        • a ty focie z babcią i dziadkiem zza stołu w kuchni, bo przecież to naturalne bo wszystkie foty masz właśnie zza stołu ze spotkań rodzinnych

          • 0 4

    • .... za 40zł to mam obiad domowy dla 4 osób z kurczakiem bez antybiotyków + fasola,ryż,ziemniaki (4)

      ....+surówka

      • 20 6

      • spoko, tylko że każdy kurczak po uboju jest już bez antybiotyków

        Jedynie w czasie ich tuczenia są im podawane żeby nie chorowały. Na ponad 2 tygodnie przed ubojem trzeba zaprzestać bo inaczej sanepid nie dopuści i nikt w skupie takiego kurczaka nie weźmie. Nerki kurczaka usuwają leki z organizmu max 2 tygodnie.

        • 1 0

      • A z czego ta surówka?

        • 0 0

      • Ale to nie jest stolowka, w ktorej masz sobie wykupic miesieczny bon na zywienie.

        To jest jak pisanie, ze nie ma co isc do kina, bo przeciez taniej jest ogladac telewizje w domu. Kompletne niezrozumienie tematu.

        • 4 8

      • Prawda !

        • 2 0

    • Masz rację, idź do Żabki na hotdoga za 5zł :)

      • 0 4

  • (1)

    Burger za 52 zł. Bravo. Jeszcze moment, a doszusuje do lidera absurdów cenowych czyli tosta za 40 zyli.

    • 3 0

    • Jeśli się oburzasz że za Tortellone truflowe musisz zapłacić 60zł bo przecież twoja babcia taniej robi makaron z pieczarkami to nie dostrzegasz pewnych różnic związanych z tymi potrawami. Za jakość się płaci, za składniki, za jedzenie w restauracji, za czyjąś pracę no i szczególnie za prąd ostatnio też. To wszystko kosztuje.

      • 0 6

  • Wszędzie burgery... (11)

    nawet restauratorzy na profilowych fotkach swoich knajp (które zresztą wcale nie są burgerowniami) bardzo często je umieszczają. Wściekli się wszyscy czy co?

    • 30 1

    • Ludzie tego oczekują. Proste. (4)

      • 8 0

      • (3)

        Haha, jak można pobudzić w ludziach takie cechy by sami doprowadzili się do takiego upadku. :O

        • 1 2

        • Trojmiejskie jedzenie (2)

          Miedzy innymi niektorzy redaktorzy tego portalu, co kawalek przypalonego kalafiora z majonezem na giga talerzu opisuja jako dzielo sztuki warte setek zlotych. Mile zaskoczenie przezylem ostatnio na podhalu- goralom mozna wiele zarzucac, ale jedzenie, nawet w zwyklych podrzednych barach jest zwykle fenomenalne w smaku, porcje duze a ceny. Nawet w restauracji w Kuznicach zjadlem taniej niz w Trojmiescie, a bardzo czesto zamawiam lub jem na miescie - trudno u nas znalezc uczciwa kuchnie codzienną za normalne pieniadze, bo albo wyzej wspomnisne udziwnienia i dziela sztuki, albo same pizzerie i burgerownie, bo najprosciej. To, jaki wplyw ma reklama dziennikarska na mode pokazuje popularnosc tzw foodtruckow- jakis niezrozumialy fetysz na punkcie bud z fastfoodami przygotowywanymi w niehigienicznych warunkach- tlumy ktore jada tam specjalnie zeby sie nazrec z budy. Co innego na jakims koncercie, jak by sie zjadlo nawet papier toaletowy do piwa.

          • 9 1

          • (1)

            Ja w ostatnich kilku latach trafiłem na może trzy dobre posiłki. Najlepszy był w Ustrzykach Górnych bodajże. Ale było wyważone 80% na jakość i max 20% na fancy. A w 3m jest odwrotnie i mówią, że dobre. W dodatku się tym interesują, lol.

            • 4 0

            • z palcem w d..e znajdę dobrą jakościowo restaurację. Inna sprawa że nie będzie tanio.

              • 3 0

    • (4)

      Jak każda inwestycja deweloperska musi mieć mityczne "v" w nazwie(dla dodania prestiżu), tak każda knajpaobecnie musi na siłę być burgerownia...

      • 13 0

      • Antyprestiz (1)

        To fakt, jakies kuriozum. Niektore firmy tego nie stosuja (choc inny deweloper zamiast Nowe Orlowo dalby Nove Orlovo albo Nove or-love ale sa na szczescie tacy, co nie musza sobie dodawac prestizu. Hitem natomiast jest Nove Matemblevvo - nawet gdyby mi sie podobalo i mial kase to zastanowilbym sie ze wzgledu na nazwe

        • 6 0

        • Ale nie masz miedzi, więc...

          • 0 0

      • wiem o co ci chodzi mimo że tego mitu nie znałem

        • 0 0

      • Jedzeniologizm. Stylizacja. Kto na to leci, omg :)

        • 2 0

    • Bo to najtańsze badziewie ! Burgery gotowe kupione w fabryce lęborskiej , bułki hurtowo tez , trochę cebuli i cena 60 zł !

      • 14 0

  • Lubię wegańskie żarcie, ale 'burger wikinga' brzmi jak coś wybitnie mięsnego i tłustego :|

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane