• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Catering świąteczny: zamawiamy pierogi do domu

Magda Mielke
7 grudnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Co zrobić z choinką po świętach?
Lepienie pierogów to czasochłonne zajęcie. Zamiast spędzać długie godziny w kuchni, można skorzystać z ofert trójmiejskich restauracji i firm cateringowych. Wśród propozycji nie tylko pierogi z kapustą i grzybami. Lepienie pierogów to czasochłonne zajęcie. Zamiast spędzać długie godziny w kuchni, można skorzystać z ofert trójmiejskich restauracji i firm cateringowych. Wśród propozycji nie tylko pierogi z kapustą i grzybami.

Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez pierogów. Obojętnie, czy stanowią osobne danie czy dodatek, jak malutkie uszka do czerwonego barszczu, pierogi są jedną z najpopularniejszych świątecznych potraw. W tradycyjnym wigilijnym wydaniu powinny być bez mięsa. Najczęściej spotykanym farszem jest kapusta z grzybami, ale możliwości jest wiele. Sprawdziliśmy propozycje wybranych trójmiejskich cateringów i restauracji.



Zamów świąteczne jedzenie do domu - dużo ofert


Lepisz pierogi na święta?

Świąteczny czas to nie tylko rodzinna atmosfera, kolędowanie i prezenty, ale i ogrom pracy: sprzątania, dekorowania i gotowania. Przygotowując wigilijną kolację, świąteczny obiad czy wypieki, może zabraknąć nam czasu na tak pracochłonne zadanie jak lepienie pierogów. Nie musimy jednak nakładać na siebie presji czy martwić się, że na naszym wigilijnym stole zabraknie tej - zdawałoby się - obowiązkowej potrawy. Liczne oferty trójmiejskich restauracji i cateringów przychodzą z pierogową pomocą.

Pierogi w wileńskiej odsłonie



Wileńska Familia Bistro przygotowuje pierogi w dwóch rodzajach. Pierwsze to tradycyjne polskie pierogi do gotowania, które sprzedawane są jako produkt mrożony. Wybierać można spośród pierogów: z kapustą i grzybami leśnymi suszonymi (2,10 zł/szt.), z ziemniakami, twarogiem i cebulą (1,90 zł/szt.), z kaczką (2,90 zł/szt.), kołdunów z wołowiną, majerankiem i czosnkiem według przepisu wileńskiego (0,95 zł/szt.) oraz uszek z grzybami leśnymi (0,85 zł/szt.). W ofercie restauracji znajdziemy też kibiny - duże pieczone pierogi wyrabiane z kruchego ciasta. Zamawiać można porcje liczące min. 3 sztuki (1 szt. to ok. 200 g). Wśród smaków dominują te wytrawne, m.in.: z dorszem, cebulką i jabłkiem (9,90 zł/szt.), z łososiem wędzonym na ciepło, szpinakiem, serem cheddar i papryczką jalapenio (9,90 zł/szt.), z baraniną (9,90 zł/szt.), z gęsią w sosie winno-maślanym z porem (9,90 zł/szt.), z kaczką marynowaną w białym winie z żurawiną (9,90 zł/szt.) czy z mięsem wieprzowym i suszoną śliwką (7,90 zł/szt.), ale kibiny przygotowywane są również na słodko: z truskawką, adwokatem, krakersem i twarogiem (7,90 zł/szt.) oraz a'la makowiec - z makiem, miodem i siekanymi orzechami (7,90 zł/szt.).

Kibiny, czyli litewskie pierogi z ciasta drożdżowego wielkości ok. 10-15 cm, tradycyjnie zawierają mięsny farsz z baraniny. Familia Bistro w świątecznej ofercie przygotowała je w kilku smakach. Kibiny, czyli litewskie pierogi z ciasta drożdżowego wielkości ok. 10-15 cm, tradycyjnie zawierają mięsny farsz z baraniny. Familia Bistro w świątecznej ofercie przygotowała je w kilku smakach.

Powiew Lubelszczyzny



Wyjątkowe pierogi w swojej ofercie garmażu świąteczno-noworocznego ma restauracja Tabun. Znajdziemy tu kulebiaki, czyli wywodzące się z kuchni rosyjskiej duże, pieczone pierogi w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonane z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadziane farszem mięsnym lub warzywnym. Wypiek ten, w wersji nadziewanej kapustą, przyrządzany jest również w kuchni polskiej - zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Restauracja Tabun oferuje kulebiaki z chrupiącego ciasta z farszem ze słodkiej kapusty i grzybów leśnych (55 zł/kg). Zamówimy tu też uszka z grzybami leśnymi (60 zł/kg) oraz pierogi: z gęsiną i marynowaną gruszką (55 zł/kg) oraz z kapustą i grzybami leśnymi (45 zł/kg).

Kulebiaki, czyli pieczone chrupiące pierogi ma w swojej świątecznej ofercie restauracja Tabun. Kulebiaki, czyli pieczone chrupiące pierogi ma w swojej świątecznej ofercie restauracja Tabun.

Smak polskiej tradycji



Teksańsko-meksykańska restauracja Texmex na czas Bożego Narodzenia przygotowała propozycje tradycyjnych polskich dań. W ofercie cateringowej znajdziemy pierogi w czterech smakach: z kapustą i grzybami (1,50 zł/szt.), z mięsem (1,70 zł/szt.), z łososiem i sosem ziołowym (2 zł/szt.) oraz dyniowe ze szpinakiem (1,80 zł/szt.).

W świątecznej ofercie lokali Marmolada Chleb i KawaMamy wypieki znalazły się takie wyroby garmażeryjne, jak: klasyczny barszcz, wegepasztet z fasoli, ciasta: sernik cynamonowy, tarta dyniowa, tort makowo-kawowy, ale i pierogi: ruskie, z kapustą i grzybami, z kaczką i żurawiną oraz ze szpinakiem i serem feta. Za każde zapłacimy 24,90 zł za kilogram.

Czytaj także: Jedzenie na telefon: testujemy pierogi

Stara Pierogarnia w Gdańsku już piąty rok z rzędu przyjmuje zamówienia na dania wigilijne i świąteczne. Są one przygotowywane z produktów najwyższej jakości, bez ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku, a pierogi i uszka są lepione ręcznie. W ofercie pierogarni można znaleźć: uszka z grzybami leśnymi (69 zł/kg) oraz pierogi w kilku smakach: z kapustą i grzybami leśnymi (32 zł/kg), z gęsiną i malinami (39 zł/kg), ze świeżym łososiem i koperkiem (35 zł/kg), ruskie postne/wege (28 zł/kg), a także ze świeżymi prawdziwkami i smażoną cebulką (75 zł/kg).

  • Oferta Starej Pierogarni.
  • Oferta Starej Pierogarni.
  • Oferta Starej Pierogarni.
Rodzinna restauracja Villa Eva od 22 lat specjalizuje się w przyrządzaniu tradycyjnych potraw, także wigilijnych. W świątecznej ofercie nie mogło zabraknąć więc pierogów: z kapustą i grzybami (3 zł/szt.), ruskich (3 zł/szt.), z grzybami (3,50 zł/szt.), z mięsem (3 zł/szt.) oraz uszek z grzybami (2 zł/szt.).

Tradycyjne pierogi w formie mrożonej przygotowuje również Restauracja Filharmonia. Oferta garmażu zawiera pierogi: z mięsem (24 zł/10 szt.), ruskie (23 zł/10 szt.), z kapustą i grzybami (24 zł/10 szt.) oraz uszka z kapustą i grzybami (35 zł/500 g).

Z nutą orientu



A może coś mniej tradycyjnego? Jak czytamy na stronie restauracji Malika: "nie twierdzimy, że zrobimy najlepsze pierogi lub grzybową lepszą od Twojej ulubionej, zrobimy to po prostu po naszemu, ze szczyptą orientu, z najlepszych składników - przecież tam, skąd wywodzi się Boże Narodzenie, też jadano inaczej". W ofercie garmażu świątecznego gdyńskiej restauracji znalazły się nietypowe pierogi: kulebiak, czyli pieczony pieróg w chrupiącym i maślanym serkowym cieście, z tradycyjnym farszem z kapustą i borowikami (7 zł/100 g), kulebiak Maliki z orientalną wołowiną - sambusek (10 zł/100 g) oraz pierożki koka z ciasta filo z pieczonym łososiem i kiszoną cytryną (8 zł/100 g).

  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Jacek Placek nie tylko na słodko



Cukiernia Jacek Placek na czas Świąt oprócz ciast i tortów przygotowuje również słone przekąski w postaci pasztecików i pierogów. W ofercie znajdziemy pierogi: wyśmienite - z farszem z kapustą i grzybami, myśliwskie - z farszem mięsnym z dodatkiem kapusty i grzybów, ze szpinakiem i fetą, Maciusia - z twarogiem na słodko, ruskie - z twarogiem, ziemniakami i cebulą oraz jagodowe.


Pierogi, zwłaszcza te z kapustą i grzybami, znajdziemy w wielu świątecznych ofertach cateringów i restauracji. Oferują je m.in. restauracja PG4 - w cenie 22 zł za 10 sztuk, firma cateringowa BanGlob - za 10 sztuk zapłacimy 25 zł oraz hotel Hilton - za pierogi z kapustą i grzybami zapłacimy 26 zł/6 szt. czy hotel Venus, który przygotowuje pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem (34 zł/kg) i ruskie (32 zł/kg). Znaleźć je można także w świątecznej ofercie przygotowanej przez Focus Hotel, restaurację Walewscy czy Bar Mleczny Stągiewna.

Miejsca

Opinie (46) 6 zablokowanych

  • Święta są przereklamowane (2)

    mam wrażenie ze Święta coraz bardziej sa potrzebne dla wszelkiego rodzaju biznesów.Coraz mniej dla ludzi, ,albo przy okazji dla ludzi.
    Nagonka na komercjalizację jest straszna. Komercha i konsumpcja to prawdziwe przesłanie świąt.
    Nie jestem katolikiem ale tak to widzę

    • 22 2

    • To święta handlu, objadania się, nie ma miejsca na duchowość

      Najbardziej mnie śmieszy gdy ludzie z pracy narzekają w styczniu ile to wydali na święta, niektórzy nawet brali chwilówki. Gdy nie było covida , koleżanki zawalały nas sałatką, pierogami, bo ,,rodzina nie zjadła". Zostawało dużo w lodówce w kuchni w firmie i się marnowało. Także nie jestem katolikiem, jednak nie rozumiem tej zbiorowej histerii kupowania i gotowania.

      • 2 0

    • Swieta to interes jak cała reszta łacznie z religia

      • 1 0

  • Było minęło (1)

    Święta które nam serwuje już w październiku biznes handlowy stają się wyblakłe. Gdy przyjdzie ich czas człowiek przyjmuje to jak chleb powszedni.

    • 13 1

    • Zdrowy rozsądek

      Wystarczy zachować zdrowy rozsądek i nie podążać ślepo za modą. Podejść do przygotowań tak, zeby miec z tego przyjemnosc. Nie spędzić mnóstwa czasu w kuchni, ale też nie dać naciągnąć sie na koszty kupując produkty po zdecydowanie zawyzonej cenie, tylko po to by miec to "z glowy". Bycie lub nie katolikiem nie ma tu nic do rzeczy bo swiat ostatecznie i tak dzieli sie na madrych i madrych inaczej. Wesolych!

      • 1 0

  • Najcudowniejsze i najsmaczniejsze (1)

    Pierogi pierożki najcudowniejsze i najsmaczniejsze to robi moja kobieta. Nie ma smaczniejszych pierogów od tych które ona zrobi. Ludzie już w lutym dzwonią i piszą prośby aby im zrobić wigilijne uszka lub pierożki. Żadne tam nowobogackie wymysły z orientem czy bez orientu. Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami. Oczywiście robi też i inne pierogi, kołduny pielemienie. Wigilia to jednak polska tradycja i tylko pierogi z kapustą i grzybami lub uszka do barszczu jak ktoś chce to może na wigilię sobie zjeść pierogi z mięsem, chińskie, japońskie itd.
    Zawsze działamy w duecie przed świętami, ja przygpotowuję wigilijny barszczyk a moje szczęcię robi uszka..

    • 12 2

    • Potwierdzam

      • 0 0

  • Pierogi to kwintesencja świąt (4)

    Co roku czekam na nie z utęsknieniem. Przypominają mi babcie, a teraz czas spędzany z siostrą i siostrzenicą na ich lepieniu. Obowiązkowo podjadanie farszu! Jeśli nie jedliście nigdy pierogów z ziemniakami:polecam, to smak mojego dzieciństwa. Prosty przepis rodzinny. Gdy kiedyś babcia nie miała twarogu bo czasy były ciężkie , kupiła ziemniaki , żółty ser i odrobinę boczku. Do tego cebulka i mamy oto przepyszną gotowaną miłość na talerzu.

    • 6 3

    • To

      Dobrze napisano miłość na talerzu Biedna lecz wytworna w prostocie a podana z uczuciem i chęcią zrobienia radości potrawa

      • 6 1

    • Jak pierogi mogą być kwintesencją śwąt ? (nie jestem katolikiem, ale i tak trudno zrozumieć, że nie duchowość, a żarcie)

      Zaiste ciężkie musiały być czasy, gdy nie było twarogu, ale był żółty ser i boczek.
      Sorki, ale kto to pisze ????

      • 2 3

    • Nie było twarogu

      A był żółty ser i boczek? Co to za czasy i miejsce było?

      • 3 0

    • to lokalna tradycja

      u mnie w domu nie ma pierogów na świeta, tyle innego dobrego jest, że szkoda się pierogami zapychać

      • 2 0

  • Pierogi

    Przy takich Cenach to Nie kupuję pierogów ! Można w zamian zjeść rybę w galaretce i popić setką ! Smacznego .

    • 10 0

  • Ceny są kosmiczno-komiczne. (1)

    Po prostu, przesadzają. Nie wróżę im przeżycia z takimi cenami. Dzięki, ale wolę domowe, wiem co jem i znam jakość swoich potraw.

    • 14 0

    • Dopiero sie zacznie

      Wyobrazcie sobie jak ceny wzrosna po wygasnieciu pandemii. Dopiero wtedy zobaczymy gdzie sa granice absurdu

      • 1 0

  • Pierogi to (1)

    Jedzenie biedoty wiejskiej. Nażre sie i przez caly dzien syta. W kuchni dworskiej nie jadalo sie. Wiecej, w Polsce zachodniej na Wigilii nieznane.

    • 2 6

    • a TY to skąd się urwałeś? Jesteś tak jak większość wieśmak

      • 1 0

  • u mnie sie nie jadało pierogów

    co najwyżej barszcz z uszkami

    • 3 0

  • Babcine smaki - pierogarnia, garmażerka

    To ja ze swojej strony polecę pierogarnię "Babcine smaki" na Morenie, mają też drugi sklep. Garmażerka, duży wybór i ceny normalne

    • 1 2

  • czy ktos poleci gdzie zamowic w Gdyni pierogi ?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane