• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

Mateusz Groen
8 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat. Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat.

Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy uważasz, że obecne ceny w restauracjach bardziej "odczuwa" twój budżet?

Blisko pięć lat temu zrobiliśmy przegląd czterech najpopularniejszych pizzerii sieciowych z Trójmiasta. W artykule skupiliśmy się na pizzach o średniej wielkości. Do porównania wybraliśmy Pizzę Hut, Telepizzę, Da Grasso i Pepe Pizza. Dzisiaj ponownie przyglądamy się cenom w tych lokalach, porównując je do obecnych czasów.

Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.



Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.

Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa



Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.

Da Grasso Da Grasso
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.

Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.

Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny



Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.

W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe. W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.

Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (273) ponad 10 zablokowanych

  • (6)

    Za robioną w domu wychodzi mi jakieś 15 zeta, i jeszcze zostaje obłożenia na drugą, więc policzmy jakieś 20 zeta za dwie duże (40x50cm) pizze.

    • 21 4

    • Pod warunkiem że to pizze z cebulą . (4)

      • 2 11

      • Owszem, ale w komentarzach

        • 9 0

      • Z makaronem i pasztetem.

        • 0 0

      • I serem topionym xD (1)

        • 0 0

        • nie mylić z serkiem topionym

          • 0 0

    • pod warunkiem

      ze twoj czas pracy kosztuje zero. sam sobie przelicz. no chyba ze to hobby wiec spoko

      • 0 2

  • Przecież musza konkret zarobić ciągle mało pizza kosztuje grosze a oni ciągle ceny windują

    • 14 0

  • (3)

    Dlatego sieciówki się omija - drogie, niesmaczne, wszystko takie samo. Lepiej jeść w małych lokalach, gdzie nie ma masowej produkcji.

    • 27 0

    • Tylko że w małych lokalach (1)

      Oszczędza się na jakości, a dostawy są zazwyczaj robione w biedzie

      • 1 9

      • Chyba odwrotnie...

        • 5 0

    • Racja

      Nie jem pizzy z sieciówek. Wolę Zajezdnię i Kreskę Mąki. Jem rzadziej, ale za to smacznie. Pozdrawiam

      • 1 0

  • Nie dość że drogo to jeszcze w tych sieciówkach podają coś co nie powinno nazywać się pizzą. W Gdańsku polecam małe pizzerie: Włoszczyzna, La Famiglia, Niezły Młyn

    • 11 0

  • Nie umiem gotować a zrobienie pizzy to żaden problem (2)

    • 12 2

    • Bo pizzę się piecze, a nie gotuje. (1)

      • 2 9

      • Będziecie sami jeść Pizze z tymi cenami

        • 6 0

  • Dobre ciasto na pizzę jest w aldiku . Do tego sami kupujemy składniki. (1)

    I wypasiona pizza kosztuje max 25 złotych . Taka na dwie osoby . Prądu i robocizny nie liczę .

    • 12 5

    • Zrób ciasto sam, to wyjdzie ci jeszcze taniej. 2 szklanki mąki, drożdże, sól i pół szklanki wody, robisz ciasto rano i na obiad masz wyrośnięte.

      • 0 0

  • Ceny są przerażająco wysokie (2)

    Ostatnio jak zamawiałem, po chyba roku przerwy, to myślałem że im się po prostu coś na stronie popsuło. 50 za placek to przegięcie, inflacja nie ma jeszcze 50% !!!

    • 38 0

    • (1)

      Ale pozostałe koszty wzrosły.

      • 1 4

      • Ale dalej wożą je tico, a nie hummerem

        Gaz też nie skoczył o 100 procent, to mam uwierzyć że cena wzrosła z uwagi na składniki, czy nagle pracownikom pensje skoczyły w kosmos?

        • 4 1

  • (2)

    Margarita powyżej 20 zł to jakaś patologia. Ja jadam we Włoszczyźnie i tam ceny jakoś gigantycznie nie wzrosły.

    • 25 0

    • bo u nas wyzsza inflacja (1)

      ale tam i tak kolo 40-50zl...

      • 0 3

      • Piszę o nazwie pizzerii, a nie o Italii.. :-)

        • 2 0

  • Wszystko mocno drożeje, kiedy kolejne artykuły? (1)

    • 10 1

    • Drożeje, bo wielu wykorzystuje sytuację. Ale długo się nie da. Kończy się plajtą.

      • 1 0

  • pepe pizza

    panie Groen,
    bzdury Pan pisze,chorizo 32cm 37 pln,30,50 to było kilka mcy temu,

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane