- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (50 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie
Kulinarny portal TasteAtlas od wielu lat publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Na liście 100 najgorszych dań świata znalazła się polska czernina. Chociaż w Trójmieście i na Kaszubach nie brakuje sympatyków tego specyficznego dania, w większości przypadków zupa wzbudza skrajne emocje.
Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście
W rankingu, który powstał na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym 2 zupy z Polski. Polska czernina, czyli tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi, zdeklasowała wszystkie inne zupy, zajmując 11 miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5).
Czernina - zupa z ciekawą historią
Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna, czyli jedna z najstarszych polskich zup, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. Czernina ma długą i bogatą historię. Uwielbiana w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach, w wielu innych regionach Polski jest nieznana albo budzi niechęć.
W dawnej Polsce podawana była kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. O czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy, wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".
Ta tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Lekko kwaskowata, podawana jest z kawałkami mięsa oraz kluskami. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak czernina zawdzięcza obecności cukru i octu, które zmieszane z krwią, zapobiegają jej skrzepnięciu. Poza podstawowymi składnikami charakterystyczny smak nadają zupie aromatyczne dodatki, takie jak suszone lub świeże owoce: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie i rodzynki, a także syropy z owoców, miód, ocet winny bądź jabłkowy. Czerninę zwykle podaje się z lanymi kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.
Gdzie w Trójmieście spróbujemy czerniny?
Czerninę z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami zjemy w obu lokalach Kucharii - przy ul. Słonimskiego 6 i przy ul. Białoszewskiego 6. Zupę można zamówić w dwóch wariantach - większym (450 ml) w cenie 25 zł i mniejszym (270 ml) za 15 zł. To dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby tylko spróbować i sprawdzić, czy smakuje im czernina.
Restauracja Bursztynowa, znajdująca się w hotelu Bartan na Wyspie Sobieszewskiej, serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, żuławskiej i kaszubskiej. Poza takimi klasykami, jak polewka z ryb, śledź po żuławsku, kaczka z jabłkiem czy kogel mogel, zjemy tu też czerninę z kaszubskimi kluskami łyżką kładzionymi. Zupa powstaje na wywarze i krwi z kaczki, z suszonymi owocami, z cząbrem, majerankiem i kluskami ziemniaczanymi. Zupa serwowana jest w dwóch rozmiarach: mała (250 ml) kosztuje 15 zł, duża (400 ml) 25 zł.
- W tej chwili podrobów jada się bardzo mało, a szkoda, bo są zdrowe i mają dużo wartości odżywczych - mówi Bożenna Gast, szefowa hotelu Bartan, bistro Kucharia i restauracji Kucharia 1. - Tak jak niektórzy nie jedzą różnych skorupiaków, tak inni nie lubią czerniny, ale ona jest przepyszna. Często zdarza się u nas, że ci, którzy bardzo lubią tę zupę, przyprowadzają swoich gości, nie mówiąc im z czego ona jest, jak wygląda i smakuje. Tamci próbują, mówią, że jest bardzo dobra, a dopiero potem dowiadują się, co zjedli. Do nas na Wyspę Sobieszewską potrafią przyjechać goście z Sopotu - właśnie specjalnie na czerninę, a ostatnio szef kuchni miał przygotować na wynos 6 porcji, bo ktoś chciał zabrać do domu, żeby poczęstować gości.
Kaszubskie potrawy, w tym czerninę, znajdziemy w wielu regionalnych restauracjach położonych za miastem. Zupa ta stanowi kulinarną wizytówkę restauracji Mùlk położonej w Miszewku, przy drodze na Chwaszczyno. Za kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i golcami, czyli ziemniaczanymi kluskami, zapłacimy tu 18 zł. Mùlkowa czernina przywołuje smak odwiedzin u babci, co ma w sobie wiele prawdy, ponieważ zupa powstaje według autorskiego przepisu babci szefa kuchni.
W położonym we wsi Gowino koło Wejherowa gościńcu Oycowa Zagroda czernina kaszubska podawana jest z kawałkami gęsiny. Za tę kaszubską zupę zapłacimy tu 28 zł.
- Specjalnie na czerninę przyjeżdżają smakosze, którzy uwielbiają takową zupkę. Wiele osób bardzo ją zachwala, w związku z czym też wiele jej sprzedajemy - mówi Lucyna Bigus z Oycowej Zagrody.
Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?
Jarzynowa w zestawieniu najgorszych dań
W zestawieniu znalazła się jeszcze jedna polska zupa. O ile czernina nawet u nas uchodzi za danie kontrowersyjne i wielu zarzeka się, że nie byłoby w stanie jej spróbować, to druga polska zupa, która trafiła do rankingu najgorszych dań świata, może zaskoczyć. Jest to bowiem popularna zupa jarzynowa, która uplasowała się na 93. miejscu zestawienia. W poprzednich rankingach najgorszych dań znajdowały się także flaki, kaszanka i salceson.
Jakie jest najgorsze danie świata?
Za najgorsze danie świata tym razem uznano rosyjską sałatkę o nazwie indigirka. Indigirka to tradycyjna rybna sałatka (z dodatkiem cebuli i oleju) pochodząca z Jakucji.
Polskie ciasta na topie
Choć polskie zupy nie podbiły podniebień smakoszy, udało się tego dokonać ciastom. W zaktualizowanym niedawno rankingu 100 najsmaczniejszych ciast świata w pierwszej 10 uplasowały się aż 3 rodzime wypieki: karpatka (9. miejsce), sękacz (6. miejsce) i sernik (2. miejsce). Od sernika lepszy okazał się tylko rosyjski miodownik.
Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście
Miejsca
Opinie (149) ponad 10 zablokowanych
-
2023-02-10 07:25
Jestem seniore
- 0 0
-
2023-02-10 07:24
Niepowtarzalny,
niepowtarzalny smak zup gotowanych przez moją już przeszło 90-letnią Mamę. A jakie piekła jeszcze niedawno pączki - duże, smakowite, z wiśniową konfiturą. To nie to, co badziewie sprzedawane hurtem, tłuste i nadziewane jakąś straszliwie słodką mazią.
- 2 0
-
2023-02-10 07:17
Czernina
to nie jest zupa. To jest zagotowania krew z zamordowanej w bestialski sposób kaczki!
- 3 2
-
2023-02-09 15:09
Żadnej krwi! (3)
Wszyscy, którzy uważają się za chrześcijan, albo chcą kroczyć drogą Bożą, powinni wiedzieć, że zgodnie z nauką Pisma Świętego spożywanie krwi, w jakiejkolwiek postaci, jest zabronione. Zakaz ten był dany Izraelitom i został utrzymany dla chrześcijan. "Gdyż życie ciała jest we krwi, a Ja dałem wam ją do użytku na ołtarzu, abyście dokonywali nią przebłagania za dusze wasze, gdyż to krew dokonuje przebłagania za życie. Dlatego powiedziałem do synów izraelskich: Nikt z was nie będzie spożywał krwi, także obcy przybysz, który mieszka pośród was, nie będzie spożywał krwi." Księga Kapłańska 17,11-12 BW. "Macie powstrzymywać się od tego, co ofiarowano bożkom, od krwi, od mięsa uduszonych zwierząt i od niemoralnych kontaktów seksualnych. Jeśli będziecie się tego starannie wystrzegać, dobrze się wam powiedzie." Dzieje Apostolskie 15,29 PNŚ2018. Dotyczy to kaszanki, czerniny i każdego mięsa z krwią.
- 2 7
-
2023-02-10 00:04
Przecież krew w bibli leje się
hektolitrami ....no tak ale to krew czcicieli innych Bogów ..
- 0 2
-
2023-02-09 18:23
Chrześcijanie nie są synami izraelskimi.
Coś Ci się pokićkało.
- 0 2
-
2023-02-09 15:30
Chrześcijanie = kanibale
Jedzcie ciało moje i pijcie krew moją... niejaki Dzizus Krajst
- 1 4
-
2023-02-08 16:43
ryba w oleju z cebulą, jako najgorsza potrawa?? (1)
rozumiem, że nie lubimy teraz ruskich ale ten ranking robili jacyś sojarze, a sushi pewnie wcinają aż im uszy latają
- 16 0
-
2023-02-09 23:06
Nigdy ich nie lubiliśmy.
- 0 0
-
2023-02-08 14:09
Czy zwyczaj picia krwi zwierząt nie przyszedł od ludów pasterskich? (6)
- 11 9
-
2023-02-08 19:05
Nie, pochodzi z tradycji szacunku do spożywanego pokarmu zwierzęcego. (2)
Nic nie miało prawa się zmarnować.
- 1 1
-
2023-02-08 19:28
szanujesz parówkę którą spożywasz? (1)
- 1 1
-
2023-02-09 23:04
Parówka zawiera mięso?
- 0 0
-
2023-02-08 14:44
(1)
No tak, bo Polacy to była szlachta żyjąca w pałacach kiedy to na świecie biegali z patykami za mamutami
- 4 4
-
2023-02-08 15:34
marianku zylka ci pekla. nikt nie pisal nic o narodowsciach ale u ciebie ojkofobia jednak zwyciezyla
- 2 2
-
2023-02-08 14:15
Wieśniackie
Jedzenie
- 1 13
-
2023-02-09 21:22
Czarnina
Czarninę trzeba umieć przyrządzić . Bo jak zrobiona jak trzeba to palce lizać
- 1 1
-
2023-02-08 14:43
Ta (9)
zupa to barbarzyństwo i prostactwo w czystej postaci, dobrze,że jestem veganką
- 10 74
-
2023-02-08 16:15
Ja też, gotuję zupy na wodzie, zagęszczam zmiksowanymi warzywami, czasem z płatkami owsianymi (1)
- 2 7
-
2023-02-09 21:19
Czyli jesz wodę z warzywami:))) i to nazywasz zupą:))
- 1 1
-
2023-02-09 18:11
A świerszcze?
- 1 0
-
2023-02-09 15:23
Oczywiście że dieta wegetariańska, a w naszych warunkach wegańska, jest najlepszą dietą i także dietą przyszłości. Na Nowej Ziemi zwierzęta nie będą zjadane. Polecam wszystkim lekturę Biblii.
- 1 6
-
2023-02-08 16:39
Weganie doprowadzą do klęski głodu. (1)
Zwierzęta jedzą części roślin, których człowiek nie jest w stanie zjeść (odpady po owocach, ziarnach, bulwach itp), a mięso 7 razy bardziej kaloryczne od pokarmu roślinnego. Produkcja żywności roślinnej jest tylko po prostu tańsza, ale czy bardziej ekologiczna, to już nie sądzę. Podobnie ma się rzecz z samochodami elektrycznymi.
- 11 2
-
2023-02-08 19:03
Też tak uważam.
pola uprawne to przyrodniczo jest jałowa pustynia. przyroda nie ma z nich żadnego pożytku. Ani tam zwierząt nie uświadczysz ani bioróżnorodności roślinnej. Do tego w błyskawicznym tempie przyczyniają się do degradacji gleby i jej wyjałowienia.
- 2 1
-
2023-02-08 18:59
Veganka = kosmitka
która dla swoich upraw zmodyfikowanej soi wykarczowała lasy, żniszczyła łąki pełne dzikiej zwierzyny i bioróżnorodności.
- 6 2
-
2023-02-08 16:25
W polskim alfabecie nie ma v, a raczysz pisać o prostactwie.
- 7 1
-
2023-02-08 15:34
to chyba nie wiesz czym jest uboj rytualny u zydow
- 8 1
-
2023-02-09 17:58
Czernina
Nigdy nie jadłam, a zawsze chciałam spróbować. Chyba pora się wybrać na miasto poszukać :) Skoro jest słodko-kwaśna, to pewnie mi zasmakuje, lubię to połączenie smaków. Jak w kuchni azjatyckiej normalnie
- 1 1
-
2023-02-09 17:31
teraz wygrywają zupy z chrabąszczy
takie czasy
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.