- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (17 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie
Kulinarny portal TasteAtlas od wielu lat publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Na liście 100 najgorszych dań świata znalazła się polska czernina. Chociaż w Trójmieście i na Kaszubach nie brakuje sympatyków tego specyficznego dania, w większości przypadków zupa wzbudza skrajne emocje.
Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście
W rankingu, który powstał na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym 2 zupy z Polski. Polska czernina, czyli tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi, zdeklasowała wszystkie inne zupy, zajmując 11 miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5).
Czernina - zupa z ciekawą historią
Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna, czyli jedna z najstarszych polskich zup, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. Czernina ma długą i bogatą historię. Uwielbiana w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach, w wielu innych regionach Polski jest nieznana albo budzi niechęć.
W dawnej Polsce podawana była kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. O czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy, wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".
Ta tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Lekko kwaskowata, podawana jest z kawałkami mięsa oraz kluskami. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak czernina zawdzięcza obecności cukru i octu, które zmieszane z krwią, zapobiegają jej skrzepnięciu. Poza podstawowymi składnikami charakterystyczny smak nadają zupie aromatyczne dodatki, takie jak suszone lub świeże owoce: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie i rodzynki, a także syropy z owoców, miód, ocet winny bądź jabłkowy. Czerninę zwykle podaje się z lanymi kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.
Gdzie w Trójmieście spróbujemy czerniny?
Czerninę z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami zjemy w obu lokalach Kucharii - przy ul. Słonimskiego 6 i przy ul. Białoszewskiego 6. Zupę można zamówić w dwóch wariantach - większym (450 ml) w cenie 25 zł i mniejszym (270 ml) za 15 zł. To dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby tylko spróbować i sprawdzić, czy smakuje im czernina.
Restauracja Bursztynowa, znajdująca się w hotelu Bartan na Wyspie Sobieszewskiej, serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, żuławskiej i kaszubskiej. Poza takimi klasykami, jak polewka z ryb, śledź po żuławsku, kaczka z jabłkiem czy kogel mogel, zjemy tu też czerninę z kaszubskimi kluskami łyżką kładzionymi. Zupa powstaje na wywarze i krwi z kaczki, z suszonymi owocami, z cząbrem, majerankiem i kluskami ziemniaczanymi. Zupa serwowana jest w dwóch rozmiarach: mała (250 ml) kosztuje 15 zł, duża (400 ml) 25 zł.
- W tej chwili podrobów jada się bardzo mało, a szkoda, bo są zdrowe i mają dużo wartości odżywczych - mówi Bożenna Gast, szefowa hotelu Bartan, bistro Kucharia i restauracji Kucharia 1. - Tak jak niektórzy nie jedzą różnych skorupiaków, tak inni nie lubią czerniny, ale ona jest przepyszna. Często zdarza się u nas, że ci, którzy bardzo lubią tę zupę, przyprowadzają swoich gości, nie mówiąc im z czego ona jest, jak wygląda i smakuje. Tamci próbują, mówią, że jest bardzo dobra, a dopiero potem dowiadują się, co zjedli. Do nas na Wyspę Sobieszewską potrafią przyjechać goście z Sopotu - właśnie specjalnie na czerninę, a ostatnio szef kuchni miał przygotować na wynos 6 porcji, bo ktoś chciał zabrać do domu, żeby poczęstować gości.
Kaszubskie potrawy, w tym czerninę, znajdziemy w wielu regionalnych restauracjach położonych za miastem. Zupa ta stanowi kulinarną wizytówkę restauracji Mùlk położonej w Miszewku, przy drodze na Chwaszczyno. Za kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i golcami, czyli ziemniaczanymi kluskami, zapłacimy tu 18 zł. Mùlkowa czernina przywołuje smak odwiedzin u babci, co ma w sobie wiele prawdy, ponieważ zupa powstaje według autorskiego przepisu babci szefa kuchni.
W położonym we wsi Gowino koło Wejherowa gościńcu Oycowa Zagroda czernina kaszubska podawana jest z kawałkami gęsiny. Za tę kaszubską zupę zapłacimy tu 28 zł.
- Specjalnie na czerninę przyjeżdżają smakosze, którzy uwielbiają takową zupkę. Wiele osób bardzo ją zachwala, w związku z czym też wiele jej sprzedajemy - mówi Lucyna Bigus z Oycowej Zagrody.
Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?
Jarzynowa w zestawieniu najgorszych dań
W zestawieniu znalazła się jeszcze jedna polska zupa. O ile czernina nawet u nas uchodzi za danie kontrowersyjne i wielu zarzeka się, że nie byłoby w stanie jej spróbować, to druga polska zupa, która trafiła do rankingu najgorszych dań świata, może zaskoczyć. Jest to bowiem popularna zupa jarzynowa, która uplasowała się na 93. miejscu zestawienia. W poprzednich rankingach najgorszych dań znajdowały się także flaki, kaszanka i salceson.
Jakie jest najgorsze danie świata?
Za najgorsze danie świata tym razem uznano rosyjską sałatkę o nazwie indigirka. Indigirka to tradycyjna rybna sałatka (z dodatkiem cebuli i oleju) pochodząca z Jakucji.
Polskie ciasta na topie
Choć polskie zupy nie podbiły podniebień smakoszy, udało się tego dokonać ciastom. W zaktualizowanym niedawno rankingu 100 najsmaczniejszych ciast świata w pierwszej 10 uplasowały się aż 3 rodzime wypieki: karpatka (9. miejsce), sękacz (6. miejsce) i sernik (2. miejsce). Od sernika lepszy okazał się tylko rosyjski miodownik.
Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście
Miejsca
Opinie (149) ponad 10 zablokowanych
-
2023-02-09 08:58
Nie znają się.
- 4 2
-
2023-02-09 08:39
Nie ma co się przejmować Spartanie
jeśli podobną tylko w uboższej wersji .
- 0 1
-
2023-02-09 07:31
Każda zupa może być smaczna i każda może być paskudna - zalezy od kucharza
kucharz to jest gość
- 2 1
-
2023-02-09 07:10
Ja czarniny również nie cierpię.
Jarzynową kocham. Dziwny ranking
- 2 3
-
2023-02-08 22:41
Czarnina
Ja robię jesienią często, nawet młode pokolenie ją lubi tj. 28 lat , 10 lat i młodsze, doprawiam owocami , jest najlepszą zupą ma świecie.
- 4 4
-
2023-02-08 22:30
To jest tak obrzydliwe, jak można być taką parówą, żeby jeść krew.
- 4 7
-
2023-02-08 21:57
Bzdura (1)
Pewnie kolejny ranking ekoterrorystow, wege-terrorystow i innych maniaków od kochania zwierzatek
- 7 4
-
2023-02-08 22:18
Sa jeszcze terrorysci od czerwonych paskow w tv
- 1 1
-
2023-02-08 16:33
jako, że nie miałem okazji zjeść czerniny jako dziecko (2)
To powiem, że jest to zupa mocno przereklamowana, ani mi smakowała, ani też nie smakowała. Jest taka sobie, wzbudza tylko emocje z powodu jej składu.
- 3 7
-
2023-02-08 21:28
Zamknij oczy (1)
Tradycja zobowiązuje, xryj amerykańskie płatki i burgery i też będziesz tak wyglądał. Masakra
Ludzie czym wy żyjecie , gdzie wspomnienia , gdzie natura itd..
Wojna za progiem a tu wydziwianie bo chleba ze smalcem nie zjem.. koniec świata i pół Ameryki- 2 1
-
2023-02-08 22:07
Pogięło cię ?
Napisałem tylko, że czernina jest taka sobie, że nie budzi u mnie żadnych kulinarnych emocji, a ty każesz xryć jakieś badziewie. Od czerniny wolę flaki, cynaderki, wątróbkę, kaszankę, słoninę wędzoną, smalec. Przeczytaj najpierw dokładnie, a dopiero komentuj albo jak piszesz to nie pij.
- 4 0
-
2023-02-08 14:17
Opinia wyróżniona
(15)
Zupełnie nietrafiony ranking.Polska zupa to król świata.Pomidorowa,barszcz,rosół,kapuśniak,ogórkowa,żurek,wodzianka,flaczki,jarzynowa,krupnik,grochówka i wiele innych.
- 152 40
-
2023-02-08 14:32
(7)
Cebulowa , ziemniaczana , marchewkowa , buraczkową , dyniowa trzeba te również uwzględnić ,bo są smaczne .
- 9 5
-
2023-02-08 15:33
cebulowa nie jest polska :P (2)
- 9 1
-
2023-02-08 22:06
chyba francuska
jak się mylę, proszę poprawić
- 3 0
-
2023-02-08 20:23
Czasami ciężko w to uwierzyć.
- 4 0
-
2023-02-08 19:58
szczawiowaz jajkiem.
- 3 0
-
2023-02-08 14:34
(2)
Tak oczywiście ale przez 3 minuty ciężko napisać merytoryczny komentarz.
- 2 8
-
2023-02-08 14:45
(1)
To musisz mieć napięty grafik bo nigdy takiego nie napisałeś :)
- 23 4
-
2023-02-08 14:50
Ox
Hahah dobra cieta riposta! Dla tego intelektualnego absztyfikanta
- 8 4
-
2023-02-08 18:55
No, bez jaj, a gdzie Ucha?
Czyli zupa rybna
- 0 0
-
2023-02-08 18:28
Ale mowa o czarninie, a nie pozostałych polskich zupach.
- 1 0
-
2023-02-08 16:43
Mowa jest o czerninie.
Za trudne, byś to ogarnął?
- 4 1
-
2023-02-08 15:00
Pomidorowa to nie polska zupa tylko pierwsze wzmianki są z książki kucharskiej z usa. Barszcz z kolei ukraiński. Rosół, kapuśniak to według internetu też stare zupy pochodzą z innych rejonów. Podane zupy tylko tyle, że są popularne w polsce. Trzeba dużo różnych potraw z kuchni świata spróbować i kulinarnie dorosnąć a nie głosić jakiś dziwny patriotyzm kulinarny.
- 11 7
-
2023-02-08 15:00
Ale tu opis dotyczy jednej zupy a nie wszystkich zup!!! - Czerniny
Ja jej tez nie lubię
- 12 0
-
2023-02-08 14:53
Zgadzam sie, ale piszesz nie na temat.
- 3 0
-
2023-02-08 14:46
Jak nigdy, muszę się zgodzić
Nasze zupy to sztos.
- 7 4
-
2023-02-08 14:45
Prawdziwa czarnina (4)
Ktoś, kto to pisał, nie ma o tej zupie zielonego pojęcia.
jedyna prawdziwa czarnina składa się: 1. mięso kaczki; 2. krew kaczki; 3. wiśnie; 4. odrobina cukru, soli i pieprzu; 5. makaronu, najlepiej własnej roboty lub kupnego Czanieckiego.
Howgh- 27 8
-
2023-02-08 16:22
Czernina (1)
A nie czarnina
- 4 2
-
2023-02-08 21:54
Zalezy w jakim regionie, czarnina tez jest ok
- 2 1
-
2023-02-08 19:24
Bez wiśni.
- 1 2
-
2023-02-08 16:44
i frytki do tego
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.