• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie

Magda Mielke
8 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (149)
Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać. Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać.

Kulinarny portal TasteAtlas od wielu lat publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Na liście 100 najgorszych dań świata znalazła się polska czernina. Chociaż w Trójmieście i na Kaszubach nie brakuje sympatyków tego specyficznego dania, w większości przypadków zupa wzbudza skrajne emocje.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Czy lubisz czerninę?

Kulinarny serwis TasteAtlas, który słynie z przepisów na lokalne dania ze wszystkich stron kuli ziemskiej oraz różnego rodzaju rankingów, opublikował zestawienie najgorszych dań świata.

W rankingu, który powstał na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym 2 zupy z Polski. Polska czernina, czyli tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi, zdeklasowała wszystkie inne zupy, zajmując 11 miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5).

Czernina znalazła się na 11. miejscu w rankingu najgorszych dań świata portalu TasteAtlas. Czy słusznie? Czernina znalazła się na 11. miejscu w rankingu najgorszych dań świata portalu TasteAtlas. Czy słusznie?

Czernina - zupa z ciekawą historią



Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna, czyli jedna z najstarszych polskich zup, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. Czernina ma długą i bogatą historię. Uwielbiana w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach, w wielu innych regionach Polski jest nieznana albo budzi niechęć.

W dawnej Polsce podawana była kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. O czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy, wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".

Ta tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Lekko kwaskowata, podawana jest z kawałkami mięsa oraz kluskami. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak czernina zawdzięcza obecności cukru i octu, które zmieszane z krwią, zapobiegają jej skrzepnięciu. Poza podstawowymi składnikami charakterystyczny smak nadają zupie aromatyczne dodatki, takie jak suszone lub świeże owoce: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie i rodzynki, a także syropy z owoców, miód, ocet winny bądź jabłkowy. Czerninę zwykle podaje się z lanymi kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.

  • Czernina w restauracji Kucharia.
  • Czernina w restauracji Kucharia.

Gdzie w Trójmieście spróbujemy czerniny?



Czerninę z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami zjemy w obu lokalach Kucharii - przy ul. Słonimskiego 6Mapka i przy ul. Białoszewskiego 6Mapka. Zupę można zamówić w dwóch wariantach - większym (450 ml) w cenie 25 zł i mniejszym (270 ml) za 15 zł. To dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby tylko spróbować i sprawdzić, czy smakuje im czernina.

Restauracja Bursztynowa, znajdująca się w hotelu Bartan na Wyspie SobieszewskiejMapka, serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, żuławskiej i kaszubskiej. Poza takimi klasykami, jak polewka z ryb, śledź po żuławsku, kaczka z jabłkiem czy kogel mogel, zjemy tu też czerninę z kaszubskimi kluskami łyżką kładzionymi. Zupa powstaje na wywarze i krwi z kaczki, z suszonymi owocami, z cząbrem, majerankiem i kluskami ziemniaczanymi. Zupa serwowana jest w dwóch rozmiarach: mała (250 ml) kosztuje 15 zł, duża (400 ml) 25 zł.

- W tej chwili podrobów jada się bardzo mało, a szkoda, bo są zdrowe i mają dużo wartości odżywczych - mówi Bożenna Gast, szefowa hotelu Bartan, bistro Kucharia i restauracji Kucharia 1. - Tak jak niektórzy nie jedzą różnych skorupiaków, tak inni nie lubią czerniny, ale ona jest przepyszna. Często zdarza się u nas, że ci, którzy bardzo lubią tę zupę, przyprowadzają swoich gości, nie mówiąc im z czego ona jest, jak wygląda i smakuje. Tamci próbują, mówią, że jest bardzo dobra, a dopiero potem dowiadują się, co zjedli. Do nas na Wyspę Sobieszewską potrafią przyjechać goście z Sopotu - właśnie specjalnie na czerninę, a ostatnio szef kuchni miał przygotować na wynos 6 porcji, bo ktoś chciał zabrać do domu, żeby poczęstować gości.

Kaszubskie potrawy, w tym czerninę, znajdziemy w wielu regionalnych restauracjach położonych za miastem. Zupa ta stanowi kulinarną wizytówkę restauracji Mùlk położonej w Miszewku, przy drodze na Chwaszczyno. Za kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i golcami, czyli ziemniaczanymi kluskami, zapłacimy tu 18 zł. Mùlkowa czernina przywołuje smak odwiedzin u babci, co ma w sobie wiele prawdy, ponieważ zupa powstaje według autorskiego przepisu babci szefa kuchni.

W położonym we wsi Gowino koło Wejherowa gościńcu Oycowa Zagroda czernina kaszubska podawana jest z kawałkami gęsiny. Za tę kaszubską zupę zapłacimy tu 28 zł.

- Specjalnie na czerninę przyjeżdżają smakosze, którzy uwielbiają takową zupkę. Wiele osób bardzo ją zachwala, w związku z czym też wiele jej sprzedajemy - mówi Lucyna Bigus z Oycowej Zagrody.
Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy? Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?

Jarzynowa w zestawieniu najgorszych dań



W zestawieniu znalazła się jeszcze jedna polska zupa. O ile czernina nawet u nas uchodzi za danie kontrowersyjne i wielu zarzeka się, że nie byłoby w stanie jej spróbować, to druga polska zupa, która trafiła do rankingu najgorszych dań świata, może zaskoczyć. Jest to bowiem popularna zupa jarzynowa, która uplasowała się na 93. miejscu zestawienia. W poprzednich rankingach najgorszych dań znajdowały się także flaki, kaszanka i salceson.

Jakie jest najgorsze danie świata?



Za najgorsze danie świata tym razem uznano rosyjską sałatkę o nazwie indigirka. Indigirka to tradycyjna rybna sałatka (z dodatkiem cebuli i oleju) pochodząca z Jakucji.


Polskie ciasta na topie



Choć polskie zupy nie podbiły podniebień smakoszy, udało się tego dokonać ciastom. W zaktualizowanym niedawno rankingu 100 najsmaczniejszych ciast świata w pierwszej 10 uplasowały się aż 3 rodzime wypieki: karpatka (9. miejsce), sękacz (6. miejsce) i sernik (2. miejsce). Od sernika lepszy okazał się tylko rosyjski miodownik.

Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście

Miejsca

Opinie (149) ponad 10 zablokowanych

  • Nie znają się.

    • 4 2

  • Nie ma co się przejmować Spartanie

    jeśli podobną tylko w uboższej wersji .

    • 0 1

  • Każda zupa może być smaczna i każda może być paskudna - zalezy od kucharza

    kucharz to jest gość

    • 2 1

  • Ja czarniny również nie cierpię.

    Jarzynową kocham. Dziwny ranking

    • 2 3

  • Czarnina

    Ja robię jesienią często, nawet młode pokolenie ją lubi tj. 28 lat , 10 lat i młodsze, doprawiam owocami , jest najlepszą zupą ma świecie.

    • 4 4

  • To jest tak obrzydliwe, jak można być taką parówą, żeby jeść krew.

    • 4 7

  • Bzdura (1)

    Pewnie kolejny ranking ekoterrorystow, wege-terrorystow i innych maniaków od kochania zwierzatek

    • 7 4

    • Sa jeszcze terrorysci od czerwonych paskow w tv

      • 1 1

  • jako, że nie miałem okazji zjeść czerniny jako dziecko (2)

    To powiem, że jest to zupa mocno przereklamowana, ani mi smakowała, ani też nie smakowała. Jest taka sobie, wzbudza tylko emocje z powodu jej składu.

    • 3 7

    • Zamknij oczy (1)

      Tradycja zobowiązuje, xryj amerykańskie płatki i burgery i też będziesz tak wyglądał. Masakra
      Ludzie czym wy żyjecie , gdzie wspomnienia , gdzie natura itd..
      Wojna za progiem a tu wydziwianie bo chleba ze smalcem nie zjem.. koniec świata i pół Ameryki

      • 2 1

      • Pogięło cię ?

        Napisałem tylko, że czernina jest taka sobie, że nie budzi u mnie żadnych kulinarnych emocji, a ty każesz xryć jakieś badziewie. Od czerniny wolę flaki, cynaderki, wątróbkę, kaszankę, słoninę wędzoną, smalec. Przeczytaj najpierw dokładnie, a dopiero komentuj albo jak piszesz to nie pij.

        • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    (15)

    Zupełnie nietrafiony ranking.Polska zupa to król świata.Pomidorowa,barszcz,rosół,kapuśniak,ogórkowa,żurek,wodzianka,flaczki,jarzynowa,krupnik,grochówka i wiele innych.

    • 152 40

    • (7)

      Cebulowa , ziemniaczana , marchewkowa , buraczkową , dyniowa trzeba te również uwzględnić ,bo są smaczne .

      • 9 5

      • cebulowa nie jest polska :P (2)

        • 9 1

        • chyba francuska

          jak się mylę, proszę poprawić

          • 3 0

        • Czasami ciężko w to uwierzyć.

          • 4 0

      • szczawiowaz jajkiem.

        • 3 0

      • (2)

        Tak oczywiście ale przez 3 minuty ciężko napisać merytoryczny komentarz.

        • 2 8

        • (1)

          To musisz mieć napięty grafik bo nigdy takiego nie napisałeś :)

          • 23 4

          • Ox

            Hahah dobra cieta riposta! Dla tego intelektualnego absztyfikanta

            • 8 4

    • No, bez jaj, a gdzie Ucha?

      Czyli zupa rybna

      • 0 0

    • Ale mowa o czarninie, a nie pozostałych polskich zupach.

      • 1 0

    • Mowa jest o czerninie.

      Za trudne, byś to ogarnął?

      • 4 1

    • Pomidorowa to nie polska zupa tylko pierwsze wzmianki są z książki kucharskiej z usa. Barszcz z kolei ukraiński. Rosół, kapuśniak to według internetu też stare zupy pochodzą z innych rejonów. Podane zupy tylko tyle, że są popularne w polsce. Trzeba dużo różnych potraw z kuchni świata spróbować i kulinarnie dorosnąć a nie głosić jakiś dziwny patriotyzm kulinarny.

      • 11 7

    • Ale tu opis dotyczy jednej zupy a nie wszystkich zup!!! - Czerniny

      Ja jej tez nie lubię

      • 12 0

    • Zgadzam sie, ale piszesz nie na temat.

      • 3 0

    • Jak nigdy, muszę się zgodzić

      Nasze zupy to sztos.

      • 7 4

  • Prawdziwa czarnina (4)

    Ktoś, kto to pisał, nie ma o tej zupie zielonego pojęcia.
    jedyna prawdziwa czarnina składa się: 1. mięso kaczki; 2. krew kaczki; 3. wiśnie; 4. odrobina cukru, soli i pieprzu; 5. makaronu, najlepiej własnej roboty lub kupnego Czanieckiego.
    Howgh

    • 27 8

    • Czernina (1)

      A nie czarnina

      • 4 2

      • Zalezy w jakim regionie, czarnina tez jest ok

        • 2 1

    • Bez wiśni.

      • 1 2

    • i frytki do tego

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane