• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czerwone plakiety rozdane. Gala Michelina w Olivia Star

Alicja Olkowska
29 czerwca 2024, godz. 09:00 
Opinie (56)
Dumni szefowie kuchni z wyróżnieniami Michelina. Dumni szefowie kuchni z wyróżnieniami Michelina.

Trójmiasto oficjalnie dołączyło do miast wyróżnionych gwiazdką Michelina. W piątek wieczorem, na 34 piętrze Olivia Star, rozdano najważniejsze nagrody w świecie gastronomicznym, czyli gwiazdki i rekomendacje Przewodnika Michelin Polska. W uroczystej gali wzięli udział nagrodzeni szefowie kuchni, gastronomowie, władze samorządowe oraz media. Łącznie rozdano 77 plakiet, w tym 18 dla Trójmiasta. Ceremonii, którą poprowadził Conrado Moreno, nie popsuła szalejąca nad Trójmiastem ulewa, a prawie wszyscy goście dotarli na czas.





"Dzisiaj serce polskiej gastronomii bije w Gdańsku"



Jak oceniasz fakt, że Trójmiasto po raz pierwszy pojawiło się w przewodniku Michelin i od razu otrzymało aż 19 wyróżnień?

Trójmiasto pierwszy raz znalazło się w zestawieniu słynnego czerwonego przewodnika. Od razu też posypały się dla niego wyróżnienia (łącznie otrzymaliśmy aż 13 rekomendacji Michelin oraz 4 wyróżnienia Bib Gourmand), inspektorzy przyznali również jedną gwiazdkę restauracji Arco by Paco Perez w Gdańsku, gdzie na co dzień szefem kuchni jest Włoch Antonio Arcieri, zaś patronem Hiszpan Paco Perez. Poza tym restauracja Eliksir jako pierwsza w Polsce zdobyła Zieloną Gwiazdkę Michelin za bycie liderem w zakresie zrównoważonych praktyk i ekologiczne podejście do kuchni.

- Długo czekałem na moment, kiedy w moim ukochanym mieście będę mógł zwrócić się do państwa tymi słowami. Z ogromną satysfakcją i wielką radością wręczymy dziś wspólnie w Gdańsku plakiety Przewodnika Michelin. Pamiętam lata, gdy wręczałem w całej Polsce 26 plakiet. Dzisiaj serce polskiej gastronomii bije w Gdańsku, a my wręczymy 77 plakiet - mówił ze wzruszeniem Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.
  • Plakiety Przewodnika Michelin Polska.
  • Wydarzenie poprowadził Conrado Moreno.
  • Część oficjalna: wręczenie plakiet.
  • Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.
  • Maciej Dobrzyniecki, Aleksandra Dulkiewicz, Magdalena Czarzyńska-Jachim, Rafał Szmytke (Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej).
  • Mieczysław Struk, Maciej Dobrzyniecki, Jacek Koprowski z restauracji Fino, Aleksandra Dulkiewicz, Rafał Szmytke.
  • Mieczysław Struk, Maciej Dobrzyniecki, Basia Ritz z restauracji Ritz, Aleksandra Dulkiewicz, Rafał Szmytke.
  • Mieczysław Struk, Maciej Dobrzyniecki, Alyona Orel z Hewelke, Aleksandra Dulkiewicz, Rafał Szmytke.
  • Łukasz Cegłowski i Antonio Ancieri z rekomendacją dla Treinta y tres.
  • Zielona gwiazdka Michelina na Mateusza Trzeciaka i Pawła Wątora z Eliksiru.
Przekazanie plakiet rozpoczęto od Warszawy, potem przyszła kolej na Kraków, Poznań i na końcu Trójmiasto. Macieja Dobrzynieckiego na scenie wsparli prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Sopotu Magdalena Czarzyńska-JachimMieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego. Na scenie pojawili się utalentowani szefowie i szefowe kuchni, w tym m.in. Basia RitzRestauracji Ritz, Alyona OrelHewelke oraz Rafał KoziorzemskiFishermana.

- Bardzo dziękuję, że w końcu udało się sprowadzić Przewodnik Michelin do Trójmiasta. Nasz sukces to ciężka praca i współpraca z naszym zespołem. Jest to dowód na to, że marzenia się spełniają, dziękuję - mówił Mateusz Trzeciak z Eliksiru, który zdobył wraz z Pawłem Wątorem pierwszą w Polsce zieloną gwiazdkę Michelina.
Lecz nie tylko Trójmiasto, choć wydarzyło się w nim coś historycznego, miało w piątek powody do świętowania. W tym rozdaniu pojawiły się 3 nowe lokale w Polsce, które po raz pierwszy otrzymały Gwiazdkę Michelin, do tego 9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand, podwajając tym samym liczbę tego typu lokali w kraju.

Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście

W Gdańsku pojawił się również Przemek Klima, szef kuchni najbardziej utytułowanej restauracji w Polsce wg Przewodnika Michelin Polska, czyli Bottiglieria 1881 z Krakowa. Rok temu lokal pierwszy raz jednorazowo zdobył aż dwie gwiazdki, zaś w tym utrzymał swoją "królewską" pozycję. Oprócz tego cenne czerwone plakiety odebrali szefowie dwóch innych gwiazdkowych restauracji: Rozbrat 20 z Warszawy oraz Giewont ze wsi Kościelisko. One także, podobnie jak Arco by Paco Perez, w 2024 roku dołączyły do rodziny Michelin z najwyższym wyróżnieniem.

  • Łukasz Cegłowski i Antonio Ancieri z gwiazdką dla Arco by Paco Perez.
  • Mieczysław Struk, Maciej Dobrzyniecki, Rafał Koziorzemski z restauracji Fisherman, Magdalena Czarzyńska-Jachim, Rafał Szmytke.
  • Nagrodzeni z Sopotu.
  • Dumni szefowie kuchni z wyróżnieniami Michelina.
  • Basia Ritz.
Na ten moment działa w Polsce pięć restauracji z jedną Gwiazdką Michelin, ponieważ Muga w Poznaniu i Nuta w Warszawie zachowały swoje zeszłoroczne wyróżnienia na kolejny rok. Ich przedstawiciele także przybyli do Gdańska na wieczorną uroczystość.

Podsumowując: w tegorocznej edycji przewodnika Michelin Polska znalazło się 77 restauracji - to łączna liczba restauracji z gwiazdkami, lokali z wyróżnieniem Bib Gourmand, przyznawanym restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny i obiektów rekomendowanych.

  • Szefowie kuchni nagrodzeni gwiazdkami Michelina.
  • Antonio Arcieri, szef kuchni Arco by Paco Perez, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelina w Trójmieście.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Plakiety Przewodnika Michelin Polska.
  • Kolacja.
  • Kolacja.

Czerwone plakiety Michelin - dlaczego są tak ważne?



Choć i bez plakiet wyróżnione gwiazdkami i rekomendacjami lokale w jednej chwili zdobywają sławę, to niewielka czerwona tabliczka, którą montuje się przy wejściu do restauracji (w zestawie są nawet śrubki), stanowi przysłowiową wisienkę na torcie. To wizualne zaświadczenie, że w tym miejscu rządzi najlepsza kuchnia z doskonałą obsługą, to również znak rozpoznawczy lokali należących do rodziny Michelin.

To jednak nie jest wyróżnienie dane na zawsze: w kolejnych miesiącach inspektorzy Michelina ponowne zjawią się w tych restauracjach (ponoć właśnie są w Trójmieście i już odwiedzają nagrodzone lokale) i sprawdzą, czy kuchnia oraz obsługa wciąż są na tym samym wysokim poziomie. Jeśli tak, gwiazdka czy rekomendacja zostaną na kolejny rok, lecz jeśli nie... będą odebrane.

- To ważne wyróżnienie, ale nie można myśleć tylko o nim, bo wtedy może wydarzyć się coś złego, szef kuchni też może tego nie dźwignąć. Trzeba po prostu wykonywać swoją pracę każdego dnia jak najlepiej i ciągle się rozwijać. Ten sukces nie może cię rozleniwić, bo stracisz rekomendację, a to ponoć bardzo boli (śmiech) - mówił mi jeden z ponownie nagrodzonych gwiazdką Michelina szefów kuchni.
  • Magda Gessler.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Magda Gessler, Maciej Dobrzyniecki.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Magda Gessler.
  • Kolacja.

Kolacja z najlepszymi szefami kuchni w Polsce



Po ponad godzinnej części oficjalnej, czyli rozdaniu wszystkich czerwonych plakiet wraz z listem gratulacyjnym, goście wzięli udział w kolacji, za której przygotowanie odpowiadał szef kuchni Olivia Star.

Na tę specjalną okazję zaproponował m.in. krokiet z szynką iberyjską i kawior Antonius, koktajl z krewetek, wołowinę black angus z bobem i kurkami oraz deser z karmelu, jaśminu i migdałów. Do każdego dania sommelier wybrał najbardziej odpowiednie, podkreślające smak potraw wina.

Wydarzenie poprowadził znany z programu "Europa da się lubić" Conrado Moreno, zjawiła się także gwiazda innego telewizyjnego show, Magda Gessler.

Gwiazdka Przewodnika Michelin Polska:

Arco by Paco Perez

Wyróżnienia Bib Gourmand w Trójmieście (menu dobrej jakości i w rozsądnej cenie):

Hewelke - Gdańsk
Treinta y Très - Gdańsk
1911 Restaurant - Sopot
Vinissimo - Sopot

Rekomendacje Przewodnika Michelin w Trójmieście:

Eliksir - Gdańsk (tu rekomendacja jako zielona gwiazdka)
Fino - Gdańsk
Mercato - Gdańsk
NieSztuka - Gdańsk
Piwna 47 - Gdańsk
Ritz - Gdańsk
True - Gdańsk
Tygle - Gdańsk
Butchery & Wine - Gdynia
Oberża 86 - Gdynia
Café Xander - Sopot
Fisherman - Sopot
L'Entre Villes - Sopot

Wydarzenia

Ceremonia wręczenia gwiazdek Michelin 2024 (3 opinie)

(3 opinie)
uroczystość oficjalna

Miejsca

Opinie (56) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Ciekawe jak ta plakietka wpłynie na ceny dań (2)

    • 21 0

    • Historycznie jest to miejsce gdzie po zmianie opon tej firmy mogłeś jechać coś zjeść... Ale mi medal...

      • 3 2

    • Bardzo

      dodatnio zapewne.

      • 2 1

  • Nie wierzę, że w Polsce jest aż 77 restauracji, które zasługują na to wyróżnienie (4)

    Nadal jesteśmy kulinarnie strasznie zacofani, jeśli przydzielaniem zajmowali się również Polacy, to wręcz marnotrawienie zasobów.

    • 7 13

    • To się kupuje (1)

      Tak jak informacje ze plaże w Gdańsku są na 10 miejscu na świecie. Pelikany łykają i się lepiej czują a mądry swoje wie.

      • 6 4

      • Polska to zaścianek. Skoro PiS owcy mogli rozsławić tanie ośmiorniczki w `Sowa i Przyjaciele`to znaczy że w tym Kraju

        ciemny lud kupi wszystko :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

        • 3 4

    • umiesz czytać ze zrozumieniem? Na ten moment działa w Polsce pięć restauracji z jedną Gwiazdką Michelin

      Czytaj więcej na: https://kulinaria.trojmiasto.pl/Czerwone-plakiety-rozdane-Gala-Przewodnika-Michelin-w-Olivia-Star-n190788.html

      • 3 1

    • Zacofani ?

      To jesteśmy teraz ,kiedyś to było jedzenie ,pewnie nie znasz takich dań z ziemniaka z twarogiem ,jedz chemię i się niewymądrzaj.

      • 2 0

  • Jakoś dziwnie że restauracja w Oliwia star wygrała. (5)

    Jak pakują na nią tyle kasy na promocje bo ciągnie w dół. Ale być może znaleźli właśnie sposób. Wszystko idzie kupić.

    • 20 3

    • Tytuły się kupuje

      Nie jesteś z branży to nie wiesz

      • 5 1

    • A to nie ten z pisu wybudował?

      • 1 3

    • Dlatego się omija takie knajpy. (2)

      Drogo i niesmacznie.

      • 2 2

      • I pisem wali

        • 1 1

      • Dlatego trzeba mnieć kasę

        A nie dziadem byc

        • 2 2

  • Mistrzowie Polski (1)

    Jak nasi piłkarze. Jak jest test klubowy to 5+ , a jak potem robia to farutex i nawet się nie chce po lepsze mięso jechać do Selgros. Praktyka robi 99% a potem się dziwisz, że po wyrwfinowanym smaku wizyta w toalecie. Wiem bo mam z nimi doczynienia na codzien

    • 6 1

    • Lepsze mięsa w Selgros? Interesujace

      • 0 0

  • Jakaś ściema (2)

    Nie wierzę kucharzowi, który jest chudy!

    • 12 1

    • Ja nie ufam rudym (1)

      • 6 2

      • Ja ufam tylko małym, grubym i bezzębnym, którzy mają brudne buty i za duży płaszcz

        • 2 3

  • Jest i Ola! (4)

    Takiej okazji nie przepuści

    • 23 5

    • (1)

      I siedzi ze swoim rehabilitantem przy stole.

      • 3 0

      • a rydwan stoi na zakazie

        • 2 0

    • Dalej z ochroną łazi bo się swojego cienia boi

      • 1 0

    • Bo to prawie jak festyn

      • 1 0

  • W związku z tym co nastąpiło mam zasadnicze pytanie: czy cennik w Menu już zmieniony na wyższy ? :))))))))) (4)

    W jednej z tych knajpek jadłem i nie `powaliło mnie` :))))))))))))))))))))))) Przerost formy nad treścią. Ps. Kryteria przyznawania gwiazdek oraz wyróżnień są coraz mniej przejrzyste :)

    • 8 3

    • Dlaczego uważasz, że są nieprzejrzyste (do tego coraz mniej)? (2)

      To są subiektywne odczucia kontrolera, ale oczywiście muszą spełniać szereg wysokich oczekiwań.

      Zaczynając od obsługi, czasu oczekiwania, itd.

      Inspektor ocenia podane dania pod względem wizualnym i organoleptycznym oraz zgodności ze sztuką kulinarną.

      Michellin nie może pozwolić sobie na bylejakość, to jest Michellina nie jakiś byle jaki lokalny przewodnik.

      Dlatego kontrole są tajne i restauracje nie wiedzą ani kiedy, ani kto może być przedstawicielem Michellina, a raz nadana gwiazdka, jeśli przy kolejnej kontroli wysoki standard się nie potwierdzi, jest odbierana.

      • 1 3

      • (1)

        Organoleptycznym? Ha ha ha! To nie dziedzina patomorfologii! Pomyliłeś działy!

        • 0 2

        • pozwól skierować się ruski trollu do słownika języka polskiego

          organoleptyka «metoda oceniania jakości środków spożywczych na podstawie ich wyglądu, smaku i zapachu»

          • 4 0

    • Ty uryno siedzisz na Kurkowej bo wali celą

      Uśmiech masz bo szwab kazał się uśmiechać. Wszyscy wiedzą że jesteś dawnym kierowca BMW na forum

      • 0 1

  • (4)

    A kogo będzie stać na takie restauracje ? Raz do roku na wyjście?

    • 19 6

    • Jeżeli na zdjęciu widzę Geslerównę to wiem jedno: tam nie mogą dobrze karmić :)))))))) (1)

      • 5 3

      • Ona przyszła tylko z zazdrością popatrzeć! Dalllllleko jej nawet do Rekomendacji Michalina! Został jej tylko PR zrobiony pod publiczkę przez TVN!!!

        • 2 1

    • To dla turystow, a nie biedakow

      • 0 1

    • Nie musi być drogo

      Jestem teraz w Hanoi. Wczoraj jadłem w restauracji z gwiazdką Michelin. Obskurny bar z drewnianymi stołami i plastikowymi taboretami ale jedzenie przepyszne. Koszt około 20 zł na osobę. Nawet jak na Wietnam to nie jest drogo.

      • 0 2

  • Opinia wyróżniona

    Ponieważ to novum w Trójmieście, to proponuję serię artykułów o nagrodzonych czy wyróżnionych restauracjach (2)

    Z oznaczeniem czerwonym logo i wytłumaczeniem, co konkretnie dane wyróżnienie oznacza. Oraz opisem co serwuje, jaki jest wystrój, itd. Może być dowolna subiektywna ocena redaktorów.

    Co do kontroli, to raczej nie można twierdzić, że są teraz przeprowadzane, bo akurat ktoś jest w Trójmieście - są robione w dowolnym momencie o którym oczywiście lokal nie ma zielonego pojęcia.

    Przypomnę po raz kolejny, ze polityka Michellina sprawdzania lokali w Polsce jak na razie jest skandaliczna.

    Właśnie dlatego, że chyba tylko u nas zajmowano się dotychczas tylko 2-3 miastami i promowano je, kompletnie w oderwaniu od pozostałych potencjalnie lepszych miejsc. W innych krajach inspektorzy jeżdżą po całym kraju, bo wyjątkowe restauracje często są poza dużymi miastami.

    Oczywiście cieszy, ze od teraz Pomorze będzie brane pod uwagę, ale przypominam, ze nadal są inne regiony, które nie są kontrolowane. Przy okazji widać jasno jak bardzo mylili się decydenci z Michellin, by promować jedynie Warszawę, Poznań czy Kraków przez ładnych parę lat, od kiedy pojawili się w Polsce. Bo świadczy o tym nie tylko jedna gwiazdka w Trójmieście nadana od pierwszego razu, ale także wiele innych wyróżnionych lokali.

    Gdyby Trójmiasto było restauracyjną pustynią czy średniakiem, to tych wyróżnień by nie przyznano.

    • 16 5

    • z adnotacją - tekst zawiera lokowanie produktu (1)

      • 2 2

      • no raczej recenzje, których jest tu sporo, to nie lokowanie produktu

        bo to zakłada opłacenie czyli artykuł sponsorowany

        • 0 0

  • Co tydzień gwiazdki rozdają. Żaden prestiż

    • 5 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane