• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czerwone plakiety rozdane. Gala Michelina w Olivia Star

Alicja Olkowska
29 czerwca 2024, godz. 09:00 
Opinie (56)
Dumni szefowie kuchni z wyróżnieniami Michelina. Dumni szefowie kuchni z wyróżnieniami Michelina.

Trójmiasto oficjalnie dołączyło do miast wyróżnionych gwiazdką Michelina. W piątek wieczorem, na 34 piętrze Olivia Star, rozdano najważniejsze nagrody w świecie gastronomicznym, czyli gwiazdki i rekomendacje Przewodnika Michelin Polska. W uroczystej gali wzięli udział nagrodzeni szefowie kuchni, gastronomowie, władze samorządowe oraz media. Łącznie rozdano 77 plakiet, w tym 18 dla Trójmiasta. Ceremonii, którą poprowadził Conrado Moreno, nie popsuła szalejąca nad Trójmiastem ulewa, a prawie wszyscy goście dotarli na czas.





"Dzisiaj serce polskiej gastronomii bije w Gdańsku"



Jak oceniasz fakt, że Trójmiasto po raz pierwszy pojawiło się w przewodniku Michelin i od razu otrzymało aż 19 wyróżnień?

Trójmiasto pierwszy raz znalazło się w zestawieniu słynnego czerwonego przewodnika. Od razu też posypały się dla niego wyróżnienia (łącznie otrzymaliśmy aż 13 rekomendacji Michelin oraz 4 wyróżnienia Bib Gourmand), inspektorzy przyznali również jedną gwiazdkę restauracji Arco by Paco Perez w Gdańsku, gdzie na co dzień szefem kuchni jest Włoch Antonio Arcieri, zaś patronem Hiszpan Paco Perez. Poza tym restauracja Eliksir jako pierwsza w Polsce zdobyła Zieloną Gwiazdkę Michelin za bycie liderem w zakresie zrównoważonych praktyk i ekologiczne podejście do kuchni.

- Długo czekałem na moment, kiedy w moim ukochanym mieście będę mógł zwrócić się do państwa tymi słowami. Z ogromną satysfakcją i wielką radością wręczymy dziś wspólnie w Gdańsku plakiety Przewodnika Michelin. Pamiętam lata, gdy wręczałem w całej Polsce 26 plakiet. Dzisiaj serce polskiej gastronomii bije w Gdańsku, a my wręczymy 77 plakiet - mówił ze wzruszeniem Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.
  • Plakiety Przewodnika Michelin Polska.
  • Wydarzenie poprowadził Conrado Moreno.
  • Część oficjalna: wręczenie plakiet.
  • Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.
  • Maciej Dobrzyniecki, Aleksandra Dulkiewicz, Magdalena Czarzyńska-Jachim, Rafał Szmytke (Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej).
  • Mieczysław Struk, Maciej Dobrzyniecki, Jacek Koprowski z restauracji Fino, Aleksandra Dulkiewicz, Rafał Szmytke.
  • Mieczysław Struk, Maciej Dobrzyniecki, Basia Ritz z restauracji Ritz, Aleksandra Dulkiewicz, Rafał Szmytke.
  • Mieczysław Struk, Maciej Dobrzyniecki, Alyona Orel z Hewelke, Aleksandra Dulkiewicz, Rafał Szmytke.
  • Łukasz Cegłowski i Antonio Ancieri z rekomendacją dla Treinta y tres.
  • Zielona gwiazdka Michelina na Mateusza Trzeciaka i Pawła Wątora z Eliksiru.
Przekazanie plakiet rozpoczęto od Warszawy, potem przyszła kolej na Kraków, Poznań i na końcu Trójmiasto. Macieja Dobrzynieckiego na scenie wsparli prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Sopotu Magdalena Czarzyńska-JachimMieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego. Na scenie pojawili się utalentowani szefowie i szefowe kuchni, w tym m.in. Basia RitzRestauracji Ritz, Alyona OrelHewelke oraz Rafał KoziorzemskiFishermana.

- Bardzo dziękuję, że w końcu udało się sprowadzić Przewodnik Michelin do Trójmiasta. Nasz sukces to ciężka praca i współpraca z naszym zespołem. Jest to dowód na to, że marzenia się spełniają, dziękuję - mówił Mateusz Trzeciak z Eliksiru, który zdobył wraz z Pawłem Wątorem pierwszą w Polsce zieloną gwiazdkę Michelina.
Lecz nie tylko Trójmiasto, choć wydarzyło się w nim coś historycznego, miało w piątek powody do świętowania. W tym rozdaniu pojawiły się 3 nowe lokale w Polsce, które po raz pierwszy otrzymały Gwiazdkę Michelin, do tego 9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand, podwajając tym samym liczbę tego typu lokali w kraju.

Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście

W Gdańsku pojawił się również Przemek Klima, szef kuchni najbardziej utytułowanej restauracji w Polsce wg Przewodnika Michelin Polska, czyli Bottiglieria 1881 z Krakowa. Rok temu lokal pierwszy raz jednorazowo zdobył aż dwie gwiazdki, zaś w tym utrzymał swoją "królewską" pozycję. Oprócz tego cenne czerwone plakiety odebrali szefowie dwóch innych gwiazdkowych restauracji: Rozbrat 20 z Warszawy oraz Giewont ze wsi Kościelisko. One także, podobnie jak Arco by Paco Perez, w 2024 roku dołączyły do rodziny Michelin z najwyższym wyróżnieniem.

  • Łukasz Cegłowski i Antonio Ancieri z gwiazdką dla Arco by Paco Perez.
  • Mieczysław Struk, Maciej Dobrzyniecki, Rafał Koziorzemski z restauracji Fisherman, Magdalena Czarzyńska-Jachim, Rafał Szmytke.
  • Nagrodzeni z Sopotu.
  • Dumni szefowie kuchni z wyróżnieniami Michelina.
  • Basia Ritz.
Na ten moment działa w Polsce pięć restauracji z jedną Gwiazdką Michelin, ponieważ Muga w Poznaniu i Nuta w Warszawie zachowały swoje zeszłoroczne wyróżnienia na kolejny rok. Ich przedstawiciele także przybyli do Gdańska na wieczorną uroczystość.

Podsumowując: w tegorocznej edycji przewodnika Michelin Polska znalazło się 77 restauracji - to łączna liczba restauracji z gwiazdkami, lokali z wyróżnieniem Bib Gourmand, przyznawanym restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny i obiektów rekomendowanych.

  • Szefowie kuchni nagrodzeni gwiazdkami Michelina.
  • Antonio Arcieri, szef kuchni Arco by Paco Perez, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelina w Trójmieście.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Plakiety Przewodnika Michelin Polska.
  • Kolacja.
  • Kolacja.

Czerwone plakiety Michelin - dlaczego są tak ważne?



Choć i bez plakiet wyróżnione gwiazdkami i rekomendacjami lokale w jednej chwili zdobywają sławę, to niewielka czerwona tabliczka, którą montuje się przy wejściu do restauracji (w zestawie są nawet śrubki), stanowi przysłowiową wisienkę na torcie. To wizualne zaświadczenie, że w tym miejscu rządzi najlepsza kuchnia z doskonałą obsługą, to również znak rozpoznawczy lokali należących do rodziny Michelin.

To jednak nie jest wyróżnienie dane na zawsze: w kolejnych miesiącach inspektorzy Michelina ponowne zjawią się w tych restauracjach (ponoć właśnie są w Trójmieście i już odwiedzają nagrodzone lokale) i sprawdzą, czy kuchnia oraz obsługa wciąż są na tym samym wysokim poziomie. Jeśli tak, gwiazdka czy rekomendacja zostaną na kolejny rok, lecz jeśli nie... będą odebrane.

- To ważne wyróżnienie, ale nie można myśleć tylko o nim, bo wtedy może wydarzyć się coś złego, szef kuchni też może tego nie dźwignąć. Trzeba po prostu wykonywać swoją pracę każdego dnia jak najlepiej i ciągle się rozwijać. Ten sukces nie może cię rozleniwić, bo stracisz rekomendację, a to ponoć bardzo boli (śmiech) - mówił mi jeden z ponownie nagrodzonych gwiazdką Michelina szefów kuchni.
  • Magda Gessler.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Magda Gessler, Maciej Dobrzyniecki.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Kolacja.
  • Magda Gessler.
  • Kolacja.

Kolacja z najlepszymi szefami kuchni w Polsce



Po ponad godzinnej części oficjalnej, czyli rozdaniu wszystkich czerwonych plakiet wraz z listem gratulacyjnym, goście wzięli udział w kolacji, za której przygotowanie odpowiadał szef kuchni Olivia Star.

Na tę specjalną okazję zaproponował m.in. krokiet z szynką iberyjską i kawior Antonius, koktajl z krewetek, wołowinę black angus z bobem i kurkami oraz deser z karmelu, jaśminu i migdałów. Do każdego dania sommelier wybrał najbardziej odpowiednie, podkreślające smak potraw wina.

Wydarzenie poprowadził znany z programu "Europa da się lubić" Conrado Moreno, zjawiła się także gwiazda innego telewizyjnego show, Magda Gessler.

Gwiazdka Przewodnika Michelin Polska:

Arco by Paco Perez

Wyróżnienia Bib Gourmand w Trójmieście (menu dobrej jakości i w rozsądnej cenie):

Hewelke - Gdańsk
Treinta y Très - Gdańsk
1911 Restaurant - Sopot
Vinissimo - Sopot

Rekomendacje Przewodnika Michelin w Trójmieście:

Eliksir - Gdańsk (tu rekomendacja jako zielona gwiazdka)
Fino - Gdańsk
Mercato - Gdańsk
NieSztuka - Gdańsk
Piwna 47 - Gdańsk
Ritz - Gdańsk
True - Gdańsk
Tygle - Gdańsk
Butchery & Wine - Gdynia
Oberża 86 - Gdynia
Café Xander - Sopot
Fisherman - Sopot
L'Entre Villes - Sopot

Wydarzenia

Ceremonia wręczenia gwiazdek Michelin 2024 (3 opinie)

(3 opinie)
uroczystość oficjalna

Miejsca

Opinie (56) ponad 20 zablokowanych

  • Sami sobie rozdaja nagrody czyli stan umyslu po polsku biahaa yhyy

    Te nagrody to powinny dostac gdankie ikony gastronomi jak np bar:kmar,turysryczny albo "u szwagra"

    • 6 5

  • Niby tak exkluzywnie,drogo i na pokaz a to zwykle pozery co zamawiaja ubera bo zydza na normalna taxe buahaa yhyy.To ta sama liga co polski patol z audi albo merca co parkuje w krzach bo zaluje 20zl na parking biahaa

    • 2 2

  • Wyglądają jak oznaczenie "sołtys" na każdej wsi (2)

    • 7 5

    • A co powinna być złota? Jak trampki Trumpa? (1)

      • 0 1

      • Nie wiem jak powinny wyglądać. Napisałem, z czym mi się kojarzą

        Może powinny mieć inny kształt? Dostajesz gwiazdkę, do fasady orsyczepiasz kwadrat. No właśnie może w kształcie gwiazdy powinny być te plakietki?

        • 2 1

  • Do roboty, panie prezydęęętki! (2)

    Zgodnie z przewidywaniami, trójmiasto ma teraz dwie festyniary. Nawet mi nie żal nas, mieszkańców. Zadowoleni z wyboru? Na razie Gdynia się wyłamuje. Zobaczymy, czy pani Kosiorek będzie robotna.

    • 27 14

    • Pani Kosiorek właśnie desygnowała byłego SB-ka do RN Portu Gdynia

      Taka sytuacja...

      • 11 1

    • ? że co ?

      ale o co kaman ?

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Zapoznam się z ta ofertą z zaciekawieniem. Zostanę jednak zapewne przy świetnej kuchni innych restauracyjek i ulubionych

    ... pizzerii (choćby Włoszczyzna) oraz barów rybnych (np. Przetwórnia). Bywało się w rożnych miejscach z gwiazdkami, Ostatnio w Goteborgu (polski kucharz). Bywało jednak rozmaicie. Dlatego uważa, że warto mieć swe ulubione miejsca i być im wiernymi.

    • 9 5

  • jak za komuny - ordery dla orderów

    • 4 1

  • mam to głęboko w ............... szufladzie

    czy z gwiazdkami czy bez i tak tam nie zajrzę snobem nie jestem , jak ide do restauracji to chce sie najeść ,a nie napatrzeć

    • 5 0

  • Mam firmę transportową. Plus bar firmowy dla pracowników (1)

    Zapłacę za * i będę miał *. Jak na każdych targach itp. Cennik ustala organizator tej hucpy. A wy frajerzy płacicie

    • 2 0

    • Ty masz, ale kawalerkę w falowcu po zmarłych rodzicach

      • 0 0

  • Znowu będzie

    drożej !!!

    • 0 0

  • Z daleka wyglądają jaknolakietki komornika

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane