• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czy kawa z palarni jest lepsza niż ze sklepu?

Aleksandra Wrona
1 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.

Czy kawa parzona w domu może być tak dobra jak w kawiarni? "Nawet lepsza" - przekonują trójmiejscy roasterzy, czyli specjaliści od palenia kawy. I wcale nie trzeba do tego drogiego sprzętu. Wystarczą świeżo palone ziarna i trochę wiedzy, żeby w małej czarnej wyczuć nie tylko "moc", ale np. czekoladę, karmel, owoce czy orzechy.



Palarnie kawy w Trójmieście


Najczęściej piję kawę:

- Kawa rzemieślnicza to kawa produkowana w małych lub średnich palarniach kawy, gdzie proces prażenia prowadzony jest przez doświadczonego roastera. W odróżnieniu od dużych "gigantów kawowych" w palarniach rzemieślniczych dominuje człowiek, a nie maszyna. Roaster w rzemieślniczej palarni skupia swoją uwagę na wydobyciu z ziaren pochodzących z określonej plantacji tego, co najlepsze. Dostosowuje stopień palenia tak, aby wydobyć z kawy pełny wachlarz smaków i aromatów - mówi Magdalena KiełpińskaCafe Ina.
Kawa. Jak wpływa na nasz organizm? Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?

Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po kawę z rzemieślniczej palarni?

- Kawy "marketowe" są niższej jakości, posiadają więcej ziaren z defektami, tj. połamane ziarna, ziarna z pleśnią czy ziarna pogryzione przez insekty. Ponadto kawy ze sklepów są palone ciemniej, aby zamaskować niepożądane cechy sensoryczne - mówi Rafał z palarni Skład Kawy.
W Trójmieście i okolicach znajdziemy kilkadziesiąt miejsc, które samodzielnie selekcjonują i wypalają kawę. Proces ten wymaga zarówno wiedzy, jak i umiejętności.

- Koncernowa kawa jest dosłownie "palona" w piecach o bardzo dużej wydajności w bardzo wysokiej temperaturze i bardzo krótkim czasie, w zależności od pieca to może być np. ok. 2 minut, następnie jest chłodzona wodą, co kończy proces prażenia i nie pozwala kawie się "rozwinąć" - mówi Jarosław Birut, Coffee Style. - Natomiast rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej, najczęściej w czasie 15-18 minut na jeden zasyp, a następnie jest chłodzona zimnym powietrzem. To pozwala kawie w pełni wydobyć z niej wszystkie związki aromatyczno-smakowe. W takiej kawie jest nawet do 800-1000 takich związków. Dla porównania w kawie surowej tylko ok. kilkadziesiąt.
Kawa. Jak wpływa na nasz organizm? Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?

Czy to znaczy, że każda kawa dostępna w sklepie jest kiepskiej jakości?

- Nie należy stygmatyzować kawy, którą kupujemy w sklepach. Wiele palarni rzemieślniczych, tak jak my, dostarcza kawę także na półki sklepowe. W tym wypadku naszym największym wyzwaniem jest dbanie, żeby kawy były zawsze świeże. Najlepiej, żeby kawa, którą kupuje się w sklepie, nie była starsza niż miesiąc od daty palenia, po tym okresie kawa nie będzie już smakowała tak, jak powinna, zaś jej wachlarz aromatów zostanie spłycony - mówi Magdalena Kiełpińska, Cafe Ina

Kawa rzemieślnicza - od czego zacząć?



Parzenie kawy rzemieślniczej może brzmieć jak tajemna sztuka, która wymaga drogiego sprzętu i dużej praktyki. W rzeczywistości wystarczy najprostszy dripper (ok. 10 zł), filtr papierowy i odrobina wiedzy, żeby poczuć różnicę. Wraz z czasem i stopniem zaangażowania możemy poszerzać swój kawowy repertuar o nowe sprzęty i sposoby parzenia.

- Przygodę z kawą warto rozpocząć od wypróbowania metody parzenia - może warto spróbować coś innego niż ekspres automatyczny? Ekspres przelewowy lub nawet sam dripper, czyli lejek z filtrem papierowym, potrafi wyciągnąć z kawy niesamowite smaki. I tak kawy afrykańskie, co do zasady, cechują aromaty cytrusów, a kawy z Ameryki Południowej - orzechy i czekolada - podpowiada Marcin Potkanski, Mitte.
Kawy na zimno. Gdzie, jakie i za ile? Kawy na zimno. Gdzie, jakie i za ile?
W jaki sposób wybrać ziarna, które będą nam smakować?

- Moim zdaniem warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Po pierwsze: co lubimy w kawie? Czy są to smaki idące w kierunku ciemnej czekolady, karmelu, owoców, orzechów? Po drugie: w czym najczęściej parzymy kawę? Jakie mamy urządzenia do tego? Następnie: czy pijemy kawę czarną czy z mlekiem? Czy lubimy łagodne smaki czy bardziej zdecydowane? Jest to bardzo pomocne przy wyborze kawy, ponieważ palarnie określają profil smakowy, a także stopień palenia, który mówi o tym, do jakich metod parzenia jest dana kawa. Warto też dopytać w konkretnej palarni, jeśli sami nie potrafimy zdecydować. Dobrze też jest na początku wybrać kilka mniejszych opakowań do spróbowania, żeby mieć porównanie i punkt odniesienia - mówi Magda Małagowska, Megan Coffee.
Pakiet startowy zawierający kilka różnych rodzajów kaw posiada w swojej ofercie m.in. palarnia Coffee Style.

- Najczęściej poszukiwane są kawy z Brazylii, ponieważ spełniają kryteria większości kawoszy - mówi Dawid Banaczek, Gdańska Palarnia Kawy. - Jednak warto bawić się smakiem i dla urozmaicenia spróbować ziarna z innych miejsc, chociażby z Indii.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.

Ciekawe propozycje z trójmiejskich palarni



Trójmiejskich roasterów zapytaliśmy o najciekawsze kawy, które posiadają w swoim asortymencie.

- W ofercie posiadamy kawy z całego tzw. pasa kawowego (z każdego kontynentu). Mamy ich 21 rodzajów i dlatego trudno jest wskazać tę najciekawszą. Każdy ma inne preferencje smakowe, a proces szukania i znalezienia tej jedynej jest fantastyczną przygodą - mówi Dawid Banaczek, Gdańska Palarnia Kawy.
Marcin Potkanski z palarni Mitte osobiście podróżuje po plantacjach, pomaga farmerom i importuje zielone ziarno, które wypala w Gdańsku. Na początek kawowej przygody poleca kawę Good Man pochodzącą z Indonezji.

- Bardzo subiektywnie patrząc, naszą najciekawszą kawą w ofercie jest Espresso Top. Jest to blend kaw pochodzących z Brazylii, Peru i Kenii, a każda z nich oferuje nam bogactwo aromatów tożsamych z miejscem, z którego pochodzi - mówi Rafał z palarni Skład Kawy. - Ponadto kawa ta jako jedyna z naszej oferty jest przygotowywana jako preblending, co oznacza, że ziarna z wszystkich trzech krajów są mieszane razem, a następnie mieszanka jest palona do koloru "medium espresso roast" - średni stopień palenia kawy, pod espresso.

- W naszej kawowej pracowni mamy kilka naprawdę ciekawych propozycji. A jedną z nich jest kawa Brazil Irish Coffee, której ziarna po wypaleniu leżakują w beczce po whisky i dzięki temu nabierają cudownego aromatu wanilii i drewna oraz zyskują słodycz i łagodność. Bardzo ciekawa jest też kawa Honduras Montecillos SHG o naturalnym aromacie ciemnej czekolady ze skórką pomarańczową - mówi Magda Małagowska, Megan Coffee.
- Nasze najpopularniejsze kawy to Verona Style, dla lubiących kawy intensywniejsze oraz delikatniejsza Venezia Style. Obie są mieszankami stuprocentowej arabiki. Natomiast najciekawszą opcją, przeznaczoną dla klientów gastronomicznych, jest możliwość skomponowania mieszanki na wyłączność w oparciu o oczekiwania naszych klientów. Taką mieszankę tworzymy od zera i jest ona oferowana jedynie u naszego klienta - mówi Jarosław Birut, Coffee Style.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (166)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane