- 1 Święto wszystkich kawoszy (75 opinii)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
- 6 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (14 opinii)
Czy kawa z palarni jest lepsza niż ze sklepu?
Czy kawa parzona w domu może być tak dobra jak w kawiarni? "Nawet lepsza" - przekonują trójmiejscy roasterzy, czyli specjaliści od palenia kawy. I wcale nie trzeba do tego drogiego sprzętu. Wystarczą świeżo palone ziarna i trochę wiedzy, żeby w małej czarnej wyczuć nie tylko "moc", ale np. czekoladę, karmel, owoce czy orzechy.
Palarnie kawy w Trójmieście

Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po kawę z rzemieślniczej palarni?
- Kawy "marketowe" są niższej jakości, posiadają więcej ziaren z defektami, tj. połamane ziarna, ziarna z pleśnią czy ziarna pogryzione przez insekty. Ponadto kawy ze sklepów są palone ciemniej, aby zamaskować niepożądane cechy sensoryczne - mówi Rafał z palarni Skład Kawy.
W Trójmieście i okolicach znajdziemy kilkadziesiąt miejsc, które samodzielnie selekcjonują i wypalają kawę. Proces ten wymaga zarówno wiedzy, jak i umiejętności.
- Koncernowa kawa jest dosłownie "palona" w piecach o bardzo dużej wydajności w bardzo wysokiej temperaturze i bardzo krótkim czasie, w zależności od pieca to może być np. ok. 2 minut, następnie jest chłodzona wodą, co kończy proces prażenia i nie pozwala kawie się "rozwinąć" - mówi Jarosław Birut, Coffee Style. - Natomiast rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej, najczęściej w czasie 15-18 minut na jeden zasyp, a następnie jest chłodzona zimnym powietrzem. To pozwala kawie w pełni wydobyć z niej wszystkie związki aromatyczno-smakowe. W takiej kawie jest nawet do 800-1000 takich związków. Dla porównania w kawie surowej tylko ok. kilkadziesiąt.

Czy to znaczy, że każda kawa dostępna w sklepie jest kiepskiej jakości?
- Nie należy stygmatyzować kawy, którą kupujemy w sklepach. Wiele palarni rzemieślniczych, tak jak my, dostarcza kawę także na półki sklepowe. W tym wypadku naszym największym wyzwaniem jest dbanie, żeby kawy były zawsze świeże. Najlepiej, żeby kawa, którą kupuje się w sklepie, nie była starsza niż miesiąc od daty palenia, po tym okresie kawa nie będzie już smakowała tak, jak powinna, zaś jej wachlarz aromatów zostanie spłycony - mówi Magdalena Kiełpińska, Cafe Ina
Kawa rzemieślnicza - od czego zacząć?
Parzenie kawy rzemieślniczej może brzmieć jak tajemna sztuka, która wymaga drogiego sprzętu i dużej praktyki. W rzeczywistości wystarczy najprostszy dripper (ok. 10 zł), filtr papierowy i odrobina wiedzy, żeby poczuć różnicę. Wraz z czasem i stopniem zaangażowania możemy poszerzać swój kawowy repertuar o nowe sprzęty i sposoby parzenia.
- Przygodę z kawą warto rozpocząć od wypróbowania metody parzenia - może warto spróbować coś innego niż ekspres automatyczny? Ekspres przelewowy lub nawet sam dripper, czyli lejek z filtrem papierowym, potrafi wyciągnąć z kawy niesamowite smaki. I tak kawy afrykańskie, co do zasady, cechują aromaty cytrusów, a kawy z Ameryki Południowej - orzechy i czekolada - podpowiada Marcin Potkanski, Mitte.

W jaki sposób wybrać ziarna, które będą nam smakować?
- Moim zdaniem warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Po pierwsze: co lubimy w kawie? Czy są to smaki idące w kierunku ciemnej czekolady, karmelu, owoców, orzechów? Po drugie: w czym najczęściej parzymy kawę? Jakie mamy urządzenia do tego? Następnie: czy pijemy kawę czarną czy z mlekiem? Czy lubimy łagodne smaki czy bardziej zdecydowane? Jest to bardzo pomocne przy wyborze kawy, ponieważ palarnie określają profil smakowy, a także stopień palenia, który mówi o tym, do jakich metod parzenia jest dana kawa. Warto też dopytać w konkretnej palarni, jeśli sami nie potrafimy zdecydować. Dobrze też jest na początku wybrać kilka mniejszych opakowań do spróbowania, żeby mieć porównanie i punkt odniesienia - mówi Magda Małagowska, Megan Coffee.
Pakiet startowy zawierający kilka różnych rodzajów kaw posiada w swojej ofercie m.in. palarnia Coffee Style.
- Najczęściej poszukiwane są kawy z Brazylii, ponieważ spełniają kryteria większości kawoszy - mówi Dawid Banaczek, Gdańska Palarnia Kawy. - Jednak warto bawić się smakiem i dla urozmaicenia spróbować ziarna z innych miejsc, chociażby z Indii.
Ciekawe propozycje z trójmiejskich palarni
Trójmiejskich roasterów zapytaliśmy o najciekawsze kawy, które posiadają w swoim asortymencie.
- W ofercie posiadamy kawy z całego tzw. pasa kawowego (z każdego kontynentu). Mamy ich 21 rodzajów i dlatego trudno jest wskazać tę najciekawszą. Każdy ma inne preferencje smakowe, a proces szukania i znalezienia tej jedynej jest fantastyczną przygodą - mówi Dawid Banaczek, Gdańska Palarnia Kawy.
Marcin Potkanski z palarni Mitte osobiście podróżuje po plantacjach, pomaga farmerom i importuje zielone ziarno, które wypala w Gdańsku. Na początek kawowej przygody poleca kawę Good Man pochodzącą z Indonezji.
- Bardzo subiektywnie patrząc, naszą najciekawszą kawą w ofercie jest Espresso Top. Jest to blend kaw pochodzących z Brazylii, Peru i Kenii, a każda z nich oferuje nam bogactwo aromatów tożsamych z miejscem, z którego pochodzi - mówi Rafał z palarni Skład Kawy. - Ponadto kawa ta jako jedyna z naszej oferty jest przygotowywana jako preblending, co oznacza, że ziarna z wszystkich trzech krajów są mieszane razem, a następnie mieszanka jest palona do koloru "medium espresso roast" - średni stopień palenia kawy, pod espresso.
- W naszej kawowej pracowni mamy kilka naprawdę ciekawych propozycji. A jedną z nich jest kawa Brazil Irish Coffee, której ziarna po wypaleniu leżakują w beczce po whisky i dzięki temu nabierają cudownego aromatu wanilii i drewna oraz zyskują słodycz i łagodność. Bardzo ciekawa jest też kawa Honduras Montecillos SHG o naturalnym aromacie ciemnej czekolady ze skórką pomarańczową - mówi Magda Małagowska, Megan Coffee.
- Nasze najpopularniejsze kawy to Verona Style, dla lubiących kawy intensywniejsze oraz delikatniejsza Venezia Style. Obie są mieszankami stuprocentowej arabiki. Natomiast najciekawszą opcją, przeznaczoną dla klientów gastronomicznych, jest możliwość skomponowania mieszanki na wyłączność w oparciu o oczekiwania naszych klientów. Taką mieszankę tworzymy od zera i jest ona oferowana jedynie u naszego klienta - mówi Jarosław Birut, Coffee Style.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-09-01 16:07
Proponuję złoty środek (36)
Nie trzeba kawy "rzemieślniczej" żeby się nią cieszyć. Tym bardziej jak ktoś pije z mlekiem albo cukrem. Większość knajp podaje nam typowe włoskie robusty po 15zl/kg w detalu sprzedając to po 10 złotych za filiżankę. Polecam w domu wypić kawkę z kawiarki (koszt sprzętu od 30 złotych), albo ekspresu kolbowego (od 200 złotych). Tak uzbrojeni, kupujemy kawę za jakieś 30zl/kg i mamy lepszą w domu od niemalże wszystkich knajp w Trójmieście. Nie trzeba wcale stówki za kilogram
- 88 13
-
2022-09-01 16:30
(9)
Ogólnie się zgadzam, ale kawa za 30 zł/kg to kosmos. Nie wiem, gdzie można taką kupić - sensowne zaczynają się od 2x tyle, co oczywiście i tak jest bardzo tanio (i smaczniej) w porównaniu do dowolnej kawy na mieście.
- 29 3
-
2022-09-01 17:00
cena jest względna i niczego nie gwarantuje, to samo z winami (8)
jak trafisz na dobrą kawę, to zapamiętaj typ i markę, bo jest tego tyle, ze trudno przypadkiem dopaść coś dobrego
i najważniejsze - to tobie ma smakować, nie sprzedawcy. Jeśli smakuje ci za 20PLN to tym lepiej, jak taka za 150... cóż trudno.- 16 2
-
2022-09-01 17:26
(2)
Aktualnie MK cafe na allegro kosztuje 21 za pol kilo, to w markecie pewnie co najmniej 25, czyli 50 zlotych za kilogram. A obok dobrej kawy to to nie lezalo.
- 19 2
-
2022-09-02 09:56
Mc cafe w markecie Selgros 130 zł /kg ! 100 % Arabica . Były tańsze Tchibo ale ta nie do picia !
- 0 0
-
2022-09-02 20:33
A co Mk Cafe ma wspólnego z kawą? To są palone żołędzie.
- 2 0
-
2022-09-01 18:30
(4)
"Marka" kawy, proszę Cię... to naprawdę nie ma startu do kawy speciality.
- 8 9
-
2022-09-01 19:22
przepraszam ale nie rozumiem slangu dzielni (3)
co to jest kawa speciality?
- 14 7
-
2022-09-01 22:34
to się doucz
- 1 15
-
2022-09-02 08:56
(1)
Kawa speciality to ta z najmniejszą ilością defektów. Czyli nie to, co leci do Jacobsa, czy Tchibo :)
- 2 2
-
2022-09-02 11:29
Nie - kawa speciality, której nazwy użył nie znając do końca znaczenia ten specjalista
to jest dokładnie kawa markowa o ustalonej recepturze, obojętne czy to mieszanka czy konkretny typ wypalany w konkretny sposób
kawa speciality to nie jest synonim kawy rzemieślniczej
trollnia na tym portalu jest mniej więcej na poziomie kibolstwa, do tego nawet nie łapie prostego sarkazmu- 1 0
-
2022-09-01 17:06
(9)
Kawiarka i express kolbowy to dwie najgorsze metody parzenia kawy, jedyna ich zaleta to ze jest w tych metodach mniej zabawy (ale wcale nieduzo mniej), juz wole poprawnie zaparzona kawe w kubku. Nie wspominajac o Frenchpressie, ktory kosztuje od 40 zlotych, czy Aeropressie, ktory kosztuje od stowy.
Jacobs kosztuje niemniej niz 20 zlotych zaKawiarka i express kolbowy to dwie najgorsze metody parzenia kawy, jedyna ich zaleta to ze jest w tych metodach mniej zabawy (ale wcale nieduzo mniej), juz wole poprawnie zaparzona kawe w kubku. Nie wspominajac o Frenchpressie, ktory kosztuje od 40 zlotych, czy Aeropressie, ktory kosztuje od stowy.
Jacobs kosztuje niemniej niz 20 zlotych za pol kilo, wiec nie wiem jaka kawe ty chcesz kupic za 30/kg i sie nia cieszyc :)
A dwa- czy wy naprawde pijecie tyle tej kawy, zeby cena 12 zlotych za 100 gram rozwalala wam budzet? Jesli tak to przede wszystkim zmniejszcie zuzycie a nastepnie zainwestujcie w jakosc. Ja moge sobie pozwolic, by wydac 12 zlotych tygodniowo na kawe i wy tez prawdopodbnie mozecie to zrobic. Owszem, w robocie mam kawe za darmo, wiec swoja pije tylko w weekend i faktycznie w pracy nie potrzebuje takiej dobrej, bo i tak jej tu nie celebruje i zgodze sie, ze do takiego celu dobra kawa z marketu sie nadaje. Natomiast jak chce w sobote usiasc i celebrowac kawke to wole pic cos co faktycznie daje ciekawy smak.- 8 22
-
2022-09-01 17:35
Bzudra na bzdurze (5)
Ja wypijam z żoną 4kg kawy miesięcznie. Kupujemy kawę za 90 zł /kg, więc kosztuje to nas prawie 400zl. Dodatkowo sorry, ale jak ktoś tu wcześniej pisze, ze ekspres kolbowy za 200zl,to dyskusja raczej bezprzedmiotowa. Najtańsza normalna kolba kosztuje od 1500zl (gaggia baby), a to jest i tak najnizszy level entry.
- 9 20
-
2022-09-01 17:58
Super na superze
Tylko co z tego skoro w Aeropressie za stowe tez zaparzysz dobra kawe? Owszem, tani ekspres kolbowy nie ma sensu, duzo zabawy z parzeniem i sprzataniem a kawa srednia, a aeropres to polowa kosztu tej taniej kolby.
Uwazam, ze picie wiecej niz 2 kubkow kawy dziennie moze byc niezdrowe, wiec ja bym wolal sie po prostu ograniczyc. No i napisalemTylko co z tego skoro w Aeropressie za stowe tez zaparzysz dobra kawe? Owszem, tani ekspres kolbowy nie ma sensu, duzo zabawy z parzeniem i sprzataniem a kawa srednia, a aeropres to polowa kosztu tej taniej kolby.
Uwazam, ze picie wiecej niz 2 kubkow kawy dziennie moze byc niezdrowe, wiec ja bym wolal sie po prostu ograniczyc. No i napisalem (czytanie?), ze jak pije kawe w trakcie pracy to jej jakosc nie ma dla mnie az takiego znaczenia (jasne, jest jakis prog ponizej ktorego nie zejde, ale rozumiem, ze czesto pije sie kawe nie z potrzeby celebracji). Sa tez tacy, ktorzy nie rozumieja, jak ludzie moga nie jesc codziennie kolacji we francuskiej restauracji, pewnie, ze sa. No ale napisalem jakim cudem ja sie mieszcze z moim spozyciem kawy w 50 zlotych i troche bardzo dobrej kawy wypijem, ale wypijam tez duzo OK kawy :)- 7 3
-
2022-09-01 18:03
oho... znawca się znalazł... (3)
2kg miesięcznie to interesujące, bo zwykle espresso to jakieś 7 gram 2000:7=286/30=10
Niby można ale 10 espresso to raczej już nałóg i to raczej ciężki.
Normalny ekspres to nie jest ekspres markowy, którym możesz chwalić się na portalu, to ekspres, który ma spełniać pewne, zasadniczo proste, warunki
Czyli2kg miesięcznie to interesujące, bo zwykle espresso to jakieś 7 gram 2000:7=286/30=10
Niby można ale 10 espresso to raczej już nałóg i to raczej ciężki.
Normalny ekspres to nie jest ekspres markowy, którym możesz chwalić się na portalu, to ekspres, który ma spełniać pewne, zasadniczo proste, warunki
Czyli podgrzać wodę do odpowiedniej temperatury i wytworzyć odpowiednie ciśnienie.
kropka
Fontanny i gwizdki są dla gawiedzi lubiącej szpanować.- 20 2
-
2022-09-01 22:32
Kolejny znawca, jak ten od kawy po 15 zł za kilogram... (1)
Ekspres automatyczny ma zapewnić przepływ wody o odpowiedniej temperaturze i ciśnieniu, w trakcie właściwie dobranego czasu przez dobrze uformowany na sitku krążek kawowy. Do tego odpowiednia grubość mielenia dla danego specjału. Technologicznie jest to dużo trudniejsze niż wstawienie do urządzenia dotykowego wyświetlacza i zaprogramowanie 40 rodzajów gotowych kaw.
Przy kolbie czy dźwigni 90% pracy wykonuje użytkownik i wtedy od niego zależy czy kawa się uda.- 5 4
-
2022-09-02 00:58
widze że kolega zatrzymał sie na etapie kolby sprzed 20 lat
- 5 0
-
2022-09-02 20:39
Nie wiesz ile kawy pije i ile jeszcze osób przy okazji pije. Ja piję dużo. Żona mniej. Jeszcze goście. 2 kg miesięcznie schodzą.
- 0 1
-
2022-09-02 09:25
100 gramów, a nie gram.
- 3 0
-
2022-09-02 10:00
(1)
Ha ha ha kawa w kubku ! To prawie jak w USA , gdzie kawę dolewają z czajnika co 10 minut ! Uśmiałem się nieźle ! Idę zrobić sobie kawę espresso z mojej Jury.
- 2 4
-
2022-09-02 11:25
oczywiście typowa amerykańska to jak ta z PRLu u nas - ale ja bym był ostrożny z tym wyśmiewaniem
kaw z pojemnika
przecież teraz od paru lat jest moda na jakieś chemexy czy inne sreksy, które właśnie polegają na jakimś macerowaniu kawy w pojemnikach
a nie jak to przez wiele dziesięcioleci było najczęściej uznawana za dobrą kawę z włoskiego ekspresu- 0 0
-
2022-09-01 17:24
typowa włoska kawa w kawiarni włoskiej to nie jest robusta, tylko mieszanka (3)
mieszanka Robusty i Arabiki (w mniejszej części), a co knajpy podają i w jakiej cenie, to już inny problem
Nie wiem skąd wzięła się moda na 100% Arabiki, ja akurat takich kaw nie lubię, bo mają w 99% przypadków kwaskowaty posmak, który według mnie psuje cały smak.- 7 9
-
2022-09-02 10:07
(1)
Nie masz racji ! Właśnie 100 % Arabika jest najlepszą kawą na świecie ! Nie wiem jak w Polsce selekcjonowana jest ta kawa Arabika ale w Brazylii jak pływałem w PLO nie raz piłem ,naprawdę Wyśmienitą Arabikę . I o dziwo jedna kawa espresso starczała na cały dzień . Pozdrawiam .
- 1 3
-
2022-09-02 11:11
czytaj ze zrozumieniem proszę i nie równaj do trollni na tym portalu
napisałem że typowa włoska kawa w kawiarni to mieszanka a nie Arabika, bo ktoś twierdził że wloskie kawiarnie podają tylko robustę
mnie nie interesuje co kto pije, bo w przeciwieństwie do pseudoznawców pozostawiam ten wybór kazdemu, niech kazdy pije to co lubi
Arabika nie jest najlepszą, po prostu jest inna, ma inne walory smakowe, inna zawartość kofeiny, ale przecież arabika arabice nie jest równa, zależy choćby od regionu- 1 2
-
2022-09-02 20:41
Arabike z robustą pomyliłeś.
- 0 0
-
2022-09-01 19:22
Za 15 zł/kg to nie dostaniesz zielonych ziaren robusty zmiatanej z pokładu statku. Nie masz pojęcia o czym piszesz. (1)
30 zł/kg przy obecnych cenach gazu to w/w zmiotki w stadium przepalenia.
Żadna knajpa, która jest nastawiona na powrót klienta nie podaje nędznej jakości kawy. Mając marżę na każdej filiżance po 1500% jest to zupełnie nieopłacalne, bo często wyłącznie z samego napoju można utrzymać cały lokal.
Oczywiście, że rzemieślniczej30 zł/kg przy obecnych cenach gazu to w/w zmiotki w stadium przepalenia.
Żadna knajpa, która jest nastawiona na powrót klienta nie podaje nędznej jakości kawy. Mając marżę na każdej filiżance po 1500% jest to zupełnie nieopłacalne, bo często wyłącznie z samego napoju można utrzymać cały lokal.
Oczywiście, że rzemieślniczej kawy nie trzeba. Często nawet powinno się jej unikać, bo małe palarnie nie mają odsiewaczy kamieni/szkła/gałęzi i płacąc 200zł za kg "kraftowej" kawy w parę sekund możemy rozwalić żarna młynka.- 4 8
-
2022-09-01 19:51
głupszego komentarza nie czytałem od paru godzin
- 7 4
-
2022-09-01 19:32
Robusta to najlepsza kawa. Ale wciskanie kitu robi swoje i wszyscy mysla ze arabika to top. (2)
- 5 8
-
2022-09-01 19:50
też uważam, że robusta jest lepsza od arabiki choć najczęściej ta dobra jest w mieszankach
samej arabiki unikam jak ognia, choć czasem trafi sie jakaś 'zjadliwa'
- 3 7
-
2022-09-02 09:58
Jest inna, czy lepsza czy gorsza to juz kwestia indywidualna.
- 3 0
-
2022-09-01 19:35
15 za kg :d
- 9 1
-
2022-09-01 20:17
No i nie musimy iść na miasto na kawę
Izolujemy się i fajnie jest- 7 1
-
2022-09-01 23:26
30 zł za kg?! Skąd, chyba jakiś syf.
- 4 1
-
2022-09-01 23:52
Kawa...
Bzdury, nie ma dobrej kawy w cenie 30 zł/ kg. Dobra kawa rzemieślnicza kosztuje od 90 zł/kg.
- 3 2
-
2022-09-02 09:53
A gdzie masz kawę za 30 zł / kg ! Podaj namiary chętnie kupię ! Ostatnio kupowałem kawę ziarnistą i to najtańszą z wyłożonych kaw na półce sklepu za 58zł /kg .
- 2 0
-
2022-09-02 20:34
Mało kto serwuje robuste bo to dosyć niszową odmiana. Do tego dość specyficznie smakuje.
- 0 0
-
2022-09-02 20:35
30 za kg? To raczej jakaś mieszanka żołędzi z kawą
- 1 0
-
2022-09-02 09:48
Tylko herbata (6)
Nigdy nie zrozumiem, co ludzie widzą w kawie. Ani to nie jest dobre, ani niczego nie daje.
- 5 35
-
2022-09-02 09:50
(1)
A ja nie rozumie jak można pić herbatę ! Papier moczony w szklance ani to dobre i kompletnie bez smaku !
- 4 5
-
2022-09-02 12:25
dobra herbata to herbata liściasta
ekspresowe to zmiotki z linii
- 4 1
-
2022-09-02 09:52
Nie rozumiesz
to nie pij. Pozdrawiam :)
- 10 0
-
2022-09-02 10:20
Szokujące, że są różni ludzie na świecie z różnymi gustami, co nie?
- 14 0
-
2022-09-02 13:09
może to i lepiej, że nie rozumiesz
- 4 0
-
2022-09-02 13:33
Nigdy nie zrozumiem ludzi którzy myślą, że kogoś to obchodzi czy coś lubią czy nie.
- 6 1
-
2022-09-02 08:42
Komu co smakuje. (1)
Ktoś kto jest smakoszem potrafi docenić i ocenić nie tylko kawę, herbatę ale nawet pospolite dania mięsne itp. Trzeba mieć pewne predyspozycje smakowe a nie tak jak jedna pani mówi drugiej "mój to wszystko zje co mu podam na stół i jeszcze chwali". Tych predyspozycji smakowych brakuje też często snobom,
- 11 0
-
2022-09-02 11:53
Snob kupuje kawę taką której nie uświadczysz w sklepie i koniecznie będzie się tym chwalił.
- 5 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.