- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Darmowa kranówka w restauracji: tak czy nie?
Darmowa kranówka w restauracji wciąż niektórych zaskakuje, choć w ofercie posiada ją coraz więcej trójmiejskich lokali. Restauratorzy podkreślają, że jest zdrowa i smaczna, a korzystając z niej, nie tylko oszczędzamy pieniądze, ale i środowisko.
Mimo że kranówka wciąż wzbudza zaskoczenie albo niedowierzanie wśród wielu gości restauracji i barów, to liczba miejsc serwujących darmową wodę z kranu jako alternatywę dla tej butelkowej wciąż rośnie. W Trójmieście jest ich kilkadziesiąt. Dlaczego restauratorzy decydują się ją wprowadzić?
- Motywacja do wprowadzenia do karty "gdańskiej kranówki" była prosta - tłumaczy Joanna Krupicka, która prowadzi wegańskie lokale pod szyldem Avocado. Przede wszystkim ograniczenie produkcji plastikowych butelek. Podkreślamy to, że kranówka jest dobra, i zachęcamy naszych klientów do picia wody z kranu, bo dlaczego mamy produkować śmieć i kupować coś, co może być za darmo. W naszych lokalach można kupić polską wodę w szklanych butelkach, jeśli ktoś jest nieprzekonany, ale zdecydowanie częściej nasi klienci proszą o podanie kranówki. Rozdajemy jej naprawdę dużo, latem podajemy z lodem i cytryną.
Darmowa woda z kranu "tap water" to oczywistość na zachód od polskiej granicy. Często można ją spotkać w Niemczech, zaś na Wyspach Brytyjskich "tap water" to knajpiany standard. Właśnie z podróży ten pomysł przywiózł właściciel gdańskich zupiarni Chochla.
Kacper Suchecki wspomina: - Początkowo goście nie dowierzali, że oferujemy coś za darmo. Jednak powoli zaczęli się z tym oswajać, zauważyliśmy, że sporo innych knajp także podchwyciło temat darmowej wody, więc teraz jest to już raczej normalność. Wodę uzupełniamy na bieżąco, więc możemy śmiało powiedzieć, że zainteresowanie jest. W nowym lokalu na Morenie mamy wystawione dwie karafki, w dwóch miejscach, by dostęp był jeszcze łatwiejszy.
Warto przypomnieć: sanepid i wodociągi zapewniają, że kranówka jest zdrowa i bezpieczna, a ewentualne wątpliwości w jej użytkowaniu w lokalach gastronomicznych weryfikuje obowiązkowe dla restauratorów systematyczne badanie wody. W niektórych miejscach woda jest dodatkowo filtrowana.
- Znaczna część naszych gości wybiera wodę przefiltrowaną i schłodzoną przez dystrybutor. W tym wypadku otrzymuje wodę niegazowaną lub gazowaną o dowolnej temperaturze. Dla nas oznacza to również mniejsze zużycie plastiku, który wcześniej generował się przy okazji zakupu wody gazowanej, którą wykorzystywaliśmy do produkcji własnych lemoniad - mówi Katarzyna Ogonowska z restauracji Nie/mięsny na Dolnym Mieście i dodaje, że darmowe napojenie spragnionego to dla niej podstawowa forma okazania gościnności w jej lokalu.
Miejsca
Opinie (129) ponad 10 zablokowanych
-
2019-09-15 15:49
Gdyby do wody w lokalach dawali darmowe plastikowe kubki jak w urzedach miasta
to bym tez pił kranówke.
- 1 3
-
2019-09-15 16:26
Pyszna woda z ujęć podskórnych Wisły
Mniammmmm
- 2 2
-
2019-09-15 18:43
wow co za łaska
- 1 0
-
2019-09-15 18:49
w momencie, kiedy wysycha Wisła i kryzys klimatyczny dotyka cała planetę trzeba być d**ilem zeby kupowac wodę/ napoje w plastiku
- 4 0
-
2019-09-16 15:42
Co z tego że w ujęciach jest woda ok?
skoro jest transportowana przez zardzewiałe i zanieczyszczone w inny sposób wodociągi? W Gdańsku na starówce, okolicach i innych starych dzielnicach ponoć są jeszcze rury ołowiane... tak więc woda wejściowa nie jest tą sama wodą na wyjściu!
- 0 0
-
2019-09-16 20:03
dobra woda
Ja też piję kranówę, ale dopiero z dzbanka z filtrem. Zamówiłam sobie takie z wassermana i jestem bardzo zadowolona i jakoś tak lepiej się czuję pijąc taką oczyszczoną wodę.
- 1 1
-
2019-09-17 12:33
Nic nie jest za darmo, woda też nie.
- 0 1
-
2019-09-19 17:31
Jak już jestem w restauracji to piję cisowiankę perlage, w tych lepszych zwykle jest dostępna, jeśli nie to sok. Wody z kranu, nie piję.
- 1 1
-
2019-10-04 10:14
TAK!
Jak najbardziej tak! Za granicą praktykowane od dawna, Francja, Włochy i najdłuższa jakość życia w Europie. Ja jestem od roku na filtrowanej kranówce i mogę śmiało polecić. Miałam opory nie tyle ze względu na skład, co na smak wody i okazuje się, że niesłusznie. Po przefiltrowaniu bez różnicy w stosunku do butelkowej, a do tego duże oszczędności. Zasoby wody powoli się kończą i takie podejście proeko w restauracji to dla mnie punkt na + przy wyborze knajpy na obiad, zdecydowanie! Ja do filtrowania wody używam dystrybutora Waterpoint System, podpinanego bezpośrednio do instalacji w budynku, z tego co wiem obsługują też gastronomię, polecam się zainteresować.
- 1 0
-
2020-02-12 04:43
Super
Super, jak widzę cenę za filiżanke herbaty, to odechciewa mi się cokolwiek pić, a tak bardzo chetnie się napiję wody za darmo
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.