• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dary morza, lasu i czekolada, czyli Weekend Kulinarny w Gdyni

Łukasz Stafiej
31 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Dary morza (oraz lasu) to motyw przewodni sobotnich wydarzeń na Placu Grunwaldzkich w ramach Weekendu Kulinarnego w Gdyni. Dary morza (oraz lasu) to motyw przewodni sobotnich wydarzeń na Placu Grunwaldzkich w ramach Weekendu Kulinarnego w Gdyni.

Dwadzieścia gdyńskich restauracji od piątku do niedzieli będzie kusić mieszkańców daniami w promocyjnych cenach, a na Placu Grunwaldzkim zobacz na mapie Gdyni odbędzie się kulinarny festyn z pokazami gotowania na żywo i degustacjami - zarówno dań z grzybów i ryb, jak i z czekolady.



Weekend Kulinarny to przede wszystkim okazja, aby zrobić szybki (i stosunkowo tani) rekonesans po gastronomicznej scenie Gdyni. W czasie imprezy (od piątkowego popołudnia do niedzielnego wieczoru) dwadzieścia restauracji przygotowuje specjalne festiwalowe menu, które będzie wizytówką szefa kuchni.

Do udziału zgłosiły się: Aleja 40, Bliżej, Chwila Moment, Coco Club & Restaurant, Da Vinci, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kanapki Świata Jack Strong Deli, Mała Ukraina, Numa Numa, Piqniq, Polska Melodia, Serio, Tako, Tawerna, The Klops, Tom's Diner, Trio, Vertigo i Zielony rower.

Specjalne festiwalowe menu w cenie 5 zł i 10 zł przygotuje 20 gdyńskich lokali, w tym Kanapki Świata Jack Strong Deli. Specjalne festiwalowe menu w cenie 5 zł i 10 zł przygotuje 20 gdyńskich lokali, w tym Kanapki Świata Jack Strong Deli.
- Ten kulinarny rajd to najlepszy sposób, aby bez wydawania dużych pieniędzy sprawdzić, w jakich smakach specjalizują się restauracje - mówi koordynatorka imprezy Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni. - Każda biorąca udział w imprezie restauracja przygotuje dwa dania: jedno za 5 zł, drugie za 10 zł, które będzie można zamówić w wybranych godzinach. Happy hours będą dostępne na ulotce imprezy i w internecie.
Za każdą degustację gość otrzyma naklejkę. Po zebraniu trzech, wklejeniu ich na kartę zgłoszeń i wrzuceniu jej do konkursowej skrzyni w Infoboksie można wziąć udział w losowaniu nagród, m.in. voucherów na posiłek w gdyńskich restauracjach oraz rejsu promem Stena Line.

- Możemy wrzucić nawet kilka zgłoszeń, więc im więcej miejsc odwiedzimy, tym większą mamy szansę na wygraną - dodaje Bińkowska. - Losowanie odbędzie się w niedzielę o godz. 15 na Placu Grunwaldzkim.
To właśnie na Placu Grunwaldzkim przez cały weekend potrwa stacjonarna część Weekendu Kulinarnego.

- Sobotnie wydarzenia odbędą się pod znakiem darów lasu i darów morza. Z morzem Gdynię kojarzą wszyscy, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że prawie pięćdziesiąt procent powierzchni miasta porastają lasy - dodaje Bińkowska.
Jednym z gości imprezy będzie Grzegorz Labuda, szef kuchni w restauracji Szafarnia 10. Jednym z gości imprezy będzie Grzegorz Labuda, szef kuchni w restauracji Szafarnia 10.
W sobotę o godz. 12 odbędzie się pokaz gotowania na żywo (oraz degustacja specjałów) z udziałem uczestników programu "MasterChef", Diany VolokhovejMariusza Szweda. Kolejną atrakcją będzie o godz. 14:15 kulinarna gra, w której wezmą udział zarówno profesjonalni kucharze, jak i publiczność. Będzie można stanąć ramię w ramię przy kuchence z takimi szefami kuchni, jak Patryk Dziamski, Grzegorz Labuda, Iwona Niemczewska czy Dariusz Struciński. Następnie o godz. 15:30 odbędzie się finał konkursu na "Gdyński Chleb", czyli chlebową wizytówkę miasta. Trzy finalistki zaprezentują swoje wypieki i zaproszą do degustacji, a publiczność wybierze najlepszy.

Drugi dzień upłynie pod znakiem czekolady. Od godz. 11 do godz. 15 Diana Volokhova będzie uczyć dzieciaki, jak zrobić domową czekoladę, która może być zdrowszą alternatywą dla tej sklepowej. Będzie też czekoladowa fontanna i słodkie fondue oraz pokazy zabiegów spa z wykorzystaniem czekolady.

Wstęp na wydarzenia i degustacje na Placu Grunwaldzkim są darmowe.

Tak relacjonowaliśmy Weekend Kulinarny dwa lata temu.

Wydarzenia

VIII Weekend Kulinarny

Miejsca

Opinie (55) 1 zablokowana

  • Szkoda, ze mnie ominęło

    Zgłodniałam od tego artykułu, szczególnie jak pomyślę o świeżo upieczonym chlebie i chętnie skoczyłabym na obiad do restauracji Pania Grzegorza Labudy. Szef kuchni na 5! :)

    • 0 0

  • Szatańskie potrawy. (5)

    Widać od razy, że to nie polskie-katolickie strawy!!!
    i na pewno nie były święcone!!!
    więc to szatańskie potrawy trzeba je spalić, wezwać księdza i ,modlić się!
    jedzenie które jest obce i nie święcone jest zakazane i lepiej prostować niż grzeszyć bo jak grzesznymi to diabeł się cieszy.

    • 6 3

    • wezwij lepiej lekarza do siebie (2)

      • 2 2

      • (1)

        Bezbożniku idź ty lepiej do kościoła bo diabeł cię kusi i dusza twa stracona !!!

        • 3 0

        • szmatan mi wylazł od jedzenia pączków

          i dynda

          • 0 0

    • i przy okazji skopać paru KODowców (1)

      • 3 2

      • Nie kręcą mnie naszywki KODu ale czysto hipotetycznie

        Czy gdybym przyszedł na weekend kulinarny z naszywką KODu byłoby to już prowokacjOM?

        • 2 0

  • Weekend kulinarny a ulice pozamykane, jak to tak?

    W niedzielę całe centrum miasta jest zamknięte bo rowerzyści, tak że nazywanie tej kulawej imprezy weekendem kulinarnym to pomyłka.
    Co najwyżej sobota degustacyjna.

    • 0 0

  • Restauracje zrobią porządek w zamrażarkach i znajdą się naiwniacy którzy za to zapłacą:). (3)

    • 24 24

    • (2)

      a ty nie kupujesz jedzenia? :)

      • 3 3

      • (1)

        Oby było lepiej niż dwa tygodnie temu na świętojańskiego, gdzie można było tylko kupić kanapki, pizzę i ciastka. I strasznie słabo zorganizowano stoiska i miejsca do przekąszenia. Kucharze zgięci w pół przygotowywali potrawy, nic dziwnego wiec, że mieli dość i szybko sie wszystko skończyło. Pojechaliśmy całą rodziną popróbować nowych rzeczy a i tak skończyło sie na tradycyjnej knajpie...

        • 6 2

        • ja jadłam normalne dania, pyszne zupy itp. organizacja też w porządku pomimo tłumu ludzi. Chyba cię tam nie było :)

          • 0 1

  • mam plan podac duzo razy kielbase

    Mam juz kilka ustawek z kelnerkami. Zobaczymy jak wyjdzie...

    • 0 1

  • jak widzę menu, to coraz bardziej mam wrażenie (2)

    że mieszkam nad jakimś chińskim ściekiem, a nie w Polsce.

    • 11 9

    • (1)

      nie widzę w menu chińszczyzny

      • 2 2

      • ja nie widzę nawet menu

        • 3 0

  • Smiesza mnie te likendy kulinarne. Nowy trend ? Obżarstwo, ale nie w McD czy KFC tylko w nalesnikarni, burgerowni. (4)

    • 8 12

    • lepiej schabowy i kartofle prawda? (3)

      tylko surówka co jakiś czas inna, bo ile można to samo jeść...

      • 5 7

      • a co masz to schabowego i kartofli ? (2)

        • 4 1

        • Wiener Schnitzel mit Kartoffel - Gurken - Salat ;P

          • 1 0

        • Sztućce.

          • 10 0

  • Jak ceny będą się kształtowały? (8)

    Czy tylko kawiorową lewice i pseudo-liberalne elyty bedzie stać?

    • 8 20

    • (1)

      o rety.... :))) co za ludzie tu się wypowiadają :)))

      • 2 3

      • to nie ludzie, to krewetki

        i plankton

        • 2 2

    • Trzeba było nie przepijać pińcet od stra-szydła (3)

      to byś teraz miał na zbytki

      • 2 6

      • Gdybyś uczestniczył w Gdańsku w hucpie KOD,to otrzymałbyś z rąk mydłka z siwą kitą w czerwonych portkach,plakietkę KODu,kulki analne (znak rozpoznawczy) oraz 75zł.

        • 1 3

      • a skąd wiesz że dostał 500, to twój znajomy i razem piliście ? (1)

        • 3 2

        • nie moj znajomy, ale razem pilismy, takze wiem

          I co, teraz Ci glupio.

          • 1 1

    • Ciebie i tak nie wpuszczą
      nie ma wjazdu dla anal-fabetów

      • 2 3

    • trzeba czytać zanim się napisze to byś wiedział

      • 6 2

  • (4)

    Świeża, dobra ryba - taki "osoś", pstrąg, czy dorsz ok, ale jakieś "rarytasy" typo krewetki, kalmary, małże... Nie przepadam, próbowałem i nie smakują mi.

    • 9 25

    • (3)

      a kogo obchodzi co ty tam lubisz czy nie........
      i do tego anonim

      • 10 9

      • (2)

        A kogo to obchodzi, że Ciebie to nie obchodzi?
        I do tego anonim.

        • 8 8

        • a kogo obchodzi że anonim (1)

          i frytki do tego

          • 3 0

          • o, frytki zrozumiałem :)

            dlatego plus

            • 1 0

  • Poprawcie sobie zdjecia satelitarne na mapce, nie musi redakcja dziekowac

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane