• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Desery bez jajek, mleka, śmietany i masła. Szefowie kuchni promują roślinne cukiernictwo

Magdalena Raczek
22 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery. W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.

Udany, pyszny i pięknie wyglądający deser bez masła, jajek, mleka i śmietany - czy to w ogóle możliwe? Oczywiście! To nie tylko możliwe, ale teraz i łatwiejsze dzięki publikacji "Roślinny Przewodnik Cukierniczy", autorstwa zespołu profesjonalistów i ambasadorów projektu Chefs for Change, która miała premierę ubiegłym tygodniu. Znajdziecie w niej informacje o roślinnych zamiennikach, proste przepisy i porady, a także wskazówki, jak z sukcesem przygotowywać desery roślinne.



Najlepsze cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Brownie, cremeux pistacjowe, marynowane śliwki, "żółtko" z mirabelki, tartaletka mirabelka, tort burak & karmel dyniowy, śliwka węgierka ze słonym karmelem, biszkopt waniliowy w prażonych orzechach, cremeux z orzecha laskowego, żel z rokitnika i krem kokosowo-cytrynowy, napoleonka i krówka, w której skład wchodzą: pate sablee, karmelowy krem patissiere, compote porzeczkowe, karmelowa chmurka kokosowa z orzechami ziemnymi z dekorem z poppingu i czekolady belgijskiej, a także tapioka banan & curry, kremówka oraz tartaletki z kremem kawowym. Brzmi pysznie? I jest pyszne. Takimi specjałami roślinnymi uraczyli nas szefowie kuchni biorący udział w projekcie.

Przeczytaj także: Zdrowe desery w Trójmieście: wegańskie i bez cukru

  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.
  • W "Roślinnym Przewodniku Cukierniczym" znajdziemy przepisy na wegańskie desery.

Roślinne cukiernictwo



Kuchnia roślinna w ostatnich latach wzmacnia swoją pozycję na całym świecie. Również w Polsce przybywa zwolenników diety bezmięsnej, a Trójmiasto należy do czołówki miast wege w naszym kraju, o czym pisaliśmy w osobnym artykule. Jednocześnie zmienia się podejście Polaków do nabiału - już 23 proc. z nas nie je lub ogranicza spożycie mleka i produktów mlecznych, a 18 proc. podobnie zapatruje się na rolę jajek w swojej diecie. Mimo to wśród twórców wypieków i deserów bardzo często wciąż panuje błędne przekonanie, że słodkości w wersji wegańskiej nie są smaczne i rzadko się udają.

Przeczytaj także: Wegetarianie w Polsce: Trójmiasto w czołówce

Roślinny przewodnik cukierniczy



Czy stworzenie roślinnych wersji klasycznych pączków, drożdżówek lub kremówek jest możliwe? Oczywiście. Jeśli nie wiecie, czym zastąpić mleczne produkty, z pomocą przychodzi nowo wydany przewodnik po cukiernictwie roślinnym.

- Tradycyjne cukiernictwo zbudowane na maśle, śmietanie i jajkach to język, który jest zrozumiały dla profesjonalistów i domowych cukierników. Aby zasady przygotowywania roślinnych deserów były przystępne dla wszystkich, ważne jest, by odnosić się do kultury kulinarnej, w której jesteśmy osadzeni. Ale także pamiętać, że za wspaniałymi deserami stoją reakcje chemiczne, które dają pożądany efekt i można go osiągać także bez składników odzwierzęcych - mówiła podczas spotkania prasowego Dominika Targosz, ambasadorka Chefs for Change i współautorka przewodnika.
Podobnie wypowiadał się drugi ambasador Chefs for Change i współautor przewodnika - Tadeusz Muller (Make Me Food, Warszawa), który mówił m.in. o swoim przepisie na bezę kawową.

- Odnoszenie się do tradycji to przygotowywanie deserów, które wyglądają znajomo, także dla osób w średnim czy starszym wieku. Należy więc zmienić myślenie o składnikach, ale nie o wrażeniach, których oczekujemy od najpyszniejszych deserów, jakie tylko można sobie wyobrazić - mówił Muller.
Podczas premierowego deseru prasowego ideę oraz zawartość przewodnika przybliżyli ponadto Weronika Pochylska - w imieniu zespołu projektowego CFC oraz Piotr Wrotyński - dyrektor ds. Rozwoju w zespole globalnym firmy Upfield Professional będącej partnerem wydania. Firma Upfield to specjaliści od roślinnych alternatyw masła, śmietany i tłuszczów. Od 1871 roku zajmuje się opracowywaniem zdrowych alternatyw dla tych składników.

Czworo autorów-szefów kuchni z Trójmiasta



"Roślinny Przewodnik Cukierniczy" pod patronatem Chefs for Change & RoślinnieJemy stworzony został wraz z ambasadorkami i ambasadorami kampanii. Aż czworo autorów przepisów, które zostały zamieszczone w tej publikacji, działa na co dzień w Trójmieście. Są to trójmiejscy szefowie kuchni i lokalni cukiernicy: Patryk Szczepański (Pure Sugar), Natalia Stachowska (Fino), Karolina Kowalczyk (Biały Królik) i Agnieszka Sierac (Fukafe).

Sprawdź sklepy ze zdrową żywnością w Trójmieście


  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.
  • Desery roślinne Karoliny Kowalczyk z Białego Królika.

Desery wegańskie od Białego Królika



Udział Białego Królika w projekcie "Roślinnego Przewodnika Cukierniczego" zapewne dla wielu nie jest zaskoczeniem. Restauracja ta współpracuje z RoślinnieJemy już od czterech lat, a Chef Patron tej restauracji - Marcin Popielarz, był jednym z pierwszych ambasadorów inicjatywy Chefs for Change. Restauracja ta pojawiła się już wcześniej na łamach przewodnika dla gastronomii "Kuchnia Roślinna", brała udział w kolacjach wegańskich i innych inicjatywach RoślinnieJemy.

- Staramy się na co dzień wspierać ich działania, gdyż są zgodne z naszą filozofią. Menu wegańskie w Białym Króliku już od dawna ma swoją pełnoprawną pozycję. Szefowa naszej cukierni - Karolina Kowalczyk od dwóch lat czuwa nad deserami, które trafiają na nasze stoły. Wegańskie desery, z których jest szczególnie dumna, to ciastko czekoladowe z wiśniami i rozmarynem oraz wegański sernik migdałowy na twarogu z kiszonych migdałów podany z własnej roboty wegańską białą czekoladą oraz truskawkami. Tymczasem podczas deseru prasowego dziennikarze mieli okazję posmakować propozycji z naszej aktualnej karty - śliwki węgierki ze słonym karmelem. Kruszonka z ciasta bez użycia masła to już dla nas standard, który nie sprawia nam problemów. Małym wyzwaniem było zrobienie wegańskiego kajmaku, bo przecież to nic innego niż śmietana i masło. Z powodzeniem udało się osiągnąć konsystencję i smak, który może konkurować z tym tradycyjnym - mówi Marta Dworak PR & Marketing Manager Hotelu Quadrille i Restauracji Biały Królik.
W przewodniku pojawia się z kolei przepis V-melba z lodami waniliowymi i migdałami. Jest to wegańska wersja Melby, w której znalazło się kilka ciekawych wegańskich zamienników, takich jak: śmietanka kokosowa zamiast zwykłej, agar zamiast żelatyny czy - w ciastku migdałowym - granulat sojowy zamiast jaj. Karolina Kowalczyk dzieli się także przepisem na własną wersję wegańskiej czekolady o bardzo kremowej postaci. Cała receptura jest do odtworzenia w domu, choć na pewno wymaga odwiedzin w sklepie ze zdrową żywnością.

  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.
  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.
  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.
  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.
  • Roślinne desery Natalii Stachowskiej z Restauracji Fino.

Desery wegańskie od Fino



Z kolei Natalia Stachowska z gdańskiej restauracji Fino przygotowała deser złożony z brownie, cremeux pistacjowego, marynowanych śliwek i "żółtka" z mirabelki.

- Do udziału w projekcie, jakim jest "Roślinny Przewodnik Cukierniczy", przekonała nas chęć dzielenia się wiedzą z zakresu wegańskiego cukiernictwa, które wciąż jest niszowe, jednak cały czas zyskuje na popularności. Wierzymy, że dzięki takim kampaniom jesteśmy w stanie przekonać wiele osób do spróbowania roślinnych deserów, a tym samym udowodnić, że ich jakość i smak wcale nie odbiega od tradycyjnych słodkości. Mamy również nadzieję, że osoby z branży, sceptycznie nastawione do diety roślinnej, sięgną po Przewodnik i przekonają się, że wegańskie cukiernictwo jest równie ciekawe, co klasyczne. Nasze menu w Fino zmienia się często, jednak zawsze jest w nim miejsce na pozycje roślinne. W karcie zawsze znajduje się przynajmniej jeden deser wegański oraz dwa rodzaje petit fours, które są również zwieńczeniem w pełni roślinnego menu degustacyjnego - mówi Natalia Stachowska z Fino.

Jakie i czyje przepisy znajdziemy jeszcze w przewodniku?



Swoimi przepisami podzielili się ponadto: Tadeusz Muller, Patryk Szczepański, Ernest Jagodziński, Wojciech Starowicz, Jakub Mołda z zespołem, Laura Monti, Agnieszka Sierac, Dariusz Jatczak, Karolina Nej. W środku znajdziemy m.in. przepisy na: czekoladowy biszkopt nasączony likierem pomarańczowym, tatar ze śliwek z pomarańczowym "żółtkiem", dwa rodzaje bez, irlandzkie ciasto piernikowe, mus rocher i wiele innych.

Poza przepisami w przewodniku znajdują się rodzaje wegańskich zamienników, zbiór przepisów podstawowych (m.in. na ciasto kruche, drożdżowe czy biszkopt), kierunki rozwoju, a także przykłady lokali, które z powodzeniem wprowadziły wegańskie wypieki i desery, tipy i triki. Z kolei dzięki praktycznej formie z miejscem na notatki przewodnik sprawdzi się w czasie eksperymentowania w kuchni. O wizualny efekt całości zadbała Katarzyna Sokołowska.

Przewodnik dostępny jest w dwóch formach: za darmo w formie cyfrowej na stronie RoślinnieJemy oraz odpłatnie w pięknej wersji drukowanejsklepie Otwarte Klatki. Więcej na stronie projektu Chefs for Change. Celem kampanii jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań.

O projekcie: Chefs for Change to projekt stworzony pod skrzydłami kampanii RoślinnieJemy. Owoce akcji, która ma w swoich szeregach już ponad 50 ambasadorów i ambasadorek, to m.in.: seria roślinnych kolacji charytatywnych, Wielka Lekcja Kuchni Roślinnej online, roślinne szkolenia w ramach wirtualnej Akademii RoślinnieJemy, a także przewodniki dla restauracji. Regularne publikacje to duża dawka merytorycznej wiedzy i inspiracji, którą można wykorzystać do rozwoju własnej restauracji.

Miejsca

Miejsca

Opinie (103) 5 zablokowanych

  • Propaganda wegańska jest powiązana z tęczowa .Posłanka europejska LGBT z Polski chce zakazać sprzedaży miesa w UE! (2)

    Taka jest ich ideologia wegańska i tolerancja oni chca narzucać innym co mamy jeść i jak zyć!Mimo ze to jest szkodliwe dla zdrowia!
    Przypomnijcie sobie najnowsze wymysły "Słowa europosłanki Sylwii Spurek, która chce zabronić łowienia ryb z powodu cierpienia zwierząt "chce tez zabronic sprzedarzy produktów zwierzecyhc jak mleko ,jajka itp wszystko ma byc tylko i wyłącznie wege!!
    Wiec mamy kolejny przykład szkodliwych działań wegańskich tęczowców i odradzam by sie nie truć tymi speudo wyrobami cukierniczymi

    • 14 12

    • Wróć do szkoły gimbazo i naucz się najpierw pisać :(((

      • 3 8

    • Jak ona ta spurek wyglada jak trup

      Nie popieram

      • 1 0

  • Prawda jest taka

    Że żaden wyrób cukierniczy nie jest zdrowy, bo cukier nie jest zdrowy
    A na cukierniach powinien byc napis, że wchodzisz tam na własną odpowiedzialność

    • 10 1

  • wyglądają super

    no dotychczas to myślałem raczej że weganskie desery to zmielone orzechy i daktyle, a te wyglądają i brzmią naprawdę spoko :) jadłbym

    • 5 3

  • Cremeux orzechowe. Ulala. Ciekawe czy to dobre.

    • 3 3

  • Tylko ceny niewegańskie !

    • 2 1

  • Mama alergika (1)

    Bardzo się cieszę że desery wegańskie są coraz bardziej popularne. Zjedzenie najmniejszej ilości mleka lub jajek oznacza wstrząs anafilaktyczny u mojego dziecka

    • 5 2

    • mama

      A spirytus????same roślinki

      • 3 0

  • (2)

    Niech żyje chemia i chemiczni smakosze, potem skąd są raczyska? Przecież ja odrzywiam się wegańską chemią.

    • 4 4

    • Po pierwsze "odżywiam"

      Po drugie- całe pożywienie to chemia... Wszystko składa się z chemii, bo niby z czego? Z geografii? Literatury? To że do czegoś użyto reakcji chemicznych (naturalnie występujących w przyrodzie) nie oznacza że jest to szkodliwe. Kwaszenie ogórków i kapusty to reakcja chemiczna, destylowanie alkoholi- chemia...

      • 2 0

    • Jesteś moim ałtorytetem.

      • 1 0

  • jednak wolę wódkę

    też wegańska

    • 6 3

  • To Kpiny jakieś Styropian polecam jest bardzo lekki

    • 4 3

  • Dobra zmiana? (1)

    Zaczynam się zastanawiać kiedy minie ta wspaniała ideologia rodem z pastwiska. Pewnie odrzućcie wszystko co zdrowe dobre i normalne. Jeszcze nic jedzone z umiarem nikomu nie zaszkodziło. Przestańcie robić ludziom wodę z mózgu. I przestańcie wmawiać wszystkim brak tolerancji na białko itd...

    • 10 3

    • Właśnie- z umiarem!

      A obecnie człowiek je dużo wiecej mięsa i produktów odzwierzęcych, niż powinien z przyczyn czysto biologicznych/zdrowotnych.
      Więc może warto tam gdzie się da skupić się na roślinach?

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane