- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (12 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (38 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (29 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Desery bez jajek, mleka, śmietany i masła. Szefowie kuchni promują roślinne cukiernictwo
Udany, pyszny i pięknie wyglądający deser bez masła, jajek, mleka i śmietany - czy to w ogóle możliwe? Oczywiście! To nie tylko możliwe, ale teraz i łatwiejsze dzięki publikacji "Roślinny Przewodnik Cukierniczy", autorstwa zespołu profesjonalistów i ambasadorów projektu Chefs for Change, która miała premierę ubiegłym tygodniu. Znajdziecie w niej informacje o roślinnych zamiennikach, proste przepisy i porady, a także wskazówki, jak z sukcesem przygotowywać desery roślinne.
Najlepsze cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Brownie, cremeux pistacjowe, marynowane śliwki, "żółtko" z mirabelki, tartaletka mirabelka, tort burak & karmel dyniowy, śliwka węgierka ze słonym karmelem, biszkopt waniliowy w prażonych orzechach, cremeux z orzecha laskowego, żel z rokitnika i krem kokosowo-cytrynowy, napoleonka i krówka, w której skład wchodzą: pate sablee, karmelowy krem patissiere, compote porzeczkowe, karmelowa chmurka kokosowa z orzechami ziemnymi z dekorem z poppingu i czekolady belgijskiej, a także tapioka banan & curry, kremówka oraz tartaletki z kremem kawowym. Brzmi pysznie? I jest pyszne. Takimi specjałami roślinnymi uraczyli nas szefowie kuchni biorący udział w projekcie.
Przeczytaj także: Zdrowe desery w Trójmieście: wegańskie i bez cukru
Roślinne cukiernictwo
Kuchnia roślinna w ostatnich latach wzmacnia swoją pozycję na całym świecie. Również w Polsce przybywa zwolenników diety bezmięsnej, a Trójmiasto należy do czołówki miast wege w naszym kraju, o czym pisaliśmy w osobnym artykule. Jednocześnie zmienia się podejście Polaków do nabiału - już 23 proc. z nas nie je lub ogranicza spożycie mleka i produktów mlecznych, a 18 proc. podobnie zapatruje się na rolę jajek w swojej diecie. Mimo to wśród twórców wypieków i deserów bardzo często wciąż panuje błędne przekonanie, że słodkości w wersji wegańskiej nie są smaczne i rzadko się udają.
Przeczytaj także: Wegetarianie w Polsce: Trójmiasto w czołówce
Roślinny przewodnik cukierniczy
Czy stworzenie roślinnych wersji klasycznych pączków, drożdżówek lub kremówek jest możliwe? Oczywiście. Jeśli nie wiecie, czym zastąpić mleczne produkty, z pomocą przychodzi nowo wydany przewodnik po cukiernictwie roślinnym.
- Tradycyjne cukiernictwo zbudowane na maśle, śmietanie i jajkach to język, który jest zrozumiały dla profesjonalistów i domowych cukierników. Aby zasady przygotowywania roślinnych deserów były przystępne dla wszystkich, ważne jest, by odnosić się do kultury kulinarnej, w której jesteśmy osadzeni. Ale także pamiętać, że za wspaniałymi deserami stoją reakcje chemiczne, które dają pożądany efekt i można go osiągać także bez składników odzwierzęcych - mówiła podczas spotkania prasowego Dominika Targosz, ambasadorka Chefs for Change i współautorka przewodnika.
Podobnie wypowiadał się drugi ambasador Chefs for Change i współautor przewodnika - Tadeusz Muller (Make Me Food, Warszawa), który mówił m.in. o swoim przepisie na bezę kawową.
- Odnoszenie się do tradycji to przygotowywanie deserów, które wyglądają znajomo, także dla osób w średnim czy starszym wieku. Należy więc zmienić myślenie o składnikach, ale nie o wrażeniach, których oczekujemy od najpyszniejszych deserów, jakie tylko można sobie wyobrazić - mówił Muller.
Podczas premierowego deseru prasowego ideę oraz zawartość przewodnika przybliżyli ponadto Weronika Pochylska - w imieniu zespołu projektowego CFC oraz Piotr Wrotyński - dyrektor ds. Rozwoju w zespole globalnym firmy Upfield Professional będącej partnerem wydania. Firma Upfield to specjaliści od roślinnych alternatyw masła, śmietany i tłuszczów. Od 1871 roku zajmuje się opracowywaniem zdrowych alternatyw dla tych składników.
Czworo autorów-szefów kuchni z Trójmiasta
"Roślinny Przewodnik Cukierniczy" pod patronatem Chefs for Change & RoślinnieJemy stworzony został wraz z ambasadorkami i ambasadorami kampanii. Aż czworo autorów przepisów, które zostały zamieszczone w tej publikacji, działa na co dzień w Trójmieście. Są to trójmiejscy szefowie kuchni i lokalni cukiernicy: Patryk Szczepański (Pure Sugar), Natalia Stachowska (Fino), Karolina Kowalczyk (Biały Królik) i Agnieszka Sierac (Fukafe).
Sprawdź sklepy ze zdrową żywnością w Trójmieście
Desery wegańskie od Białego Królika
Udział Białego Królika w projekcie "Roślinnego Przewodnika Cukierniczego" zapewne dla wielu nie jest zaskoczeniem. Restauracja ta współpracuje z RoślinnieJemy już od czterech lat, a Chef Patron tej restauracji - Marcin Popielarz, był jednym z pierwszych ambasadorów inicjatywy Chefs for Change. Restauracja ta pojawiła się już wcześniej na łamach przewodnika dla gastronomii "Kuchnia Roślinna", brała udział w kolacjach wegańskich i innych inicjatywach RoślinnieJemy.
- Staramy się na co dzień wspierać ich działania, gdyż są zgodne z naszą filozofią. Menu wegańskie w Białym Króliku już od dawna ma swoją pełnoprawną pozycję. Szefowa naszej cukierni - Karolina Kowalczyk od dwóch lat czuwa nad deserami, które trafiają na nasze stoły. Wegańskie desery, z których jest szczególnie dumna, to ciastko czekoladowe z wiśniami i rozmarynem oraz wegański sernik migdałowy na twarogu z kiszonych migdałów podany z własnej roboty wegańską białą czekoladą oraz truskawkami. Tymczasem podczas deseru prasowego dziennikarze mieli okazję posmakować propozycji z naszej aktualnej karty - śliwki węgierki ze słonym karmelem. Kruszonka z ciasta bez użycia masła to już dla nas standard, który nie sprawia nam problemów. Małym wyzwaniem było zrobienie wegańskiego kajmaku, bo przecież to nic innego niż śmietana i masło. Z powodzeniem udało się osiągnąć konsystencję i smak, który może konkurować z tym tradycyjnym - mówi Marta Dworak PR & Marketing Manager Hotelu Quadrille i Restauracji Biały Królik.
W przewodniku pojawia się z kolei przepis V-melba z lodami waniliowymi i migdałami. Jest to wegańska wersja Melby, w której znalazło się kilka ciekawych wegańskich zamienników, takich jak: śmietanka kokosowa zamiast zwykłej, agar zamiast żelatyny czy - w ciastku migdałowym - granulat sojowy zamiast jaj. Karolina Kowalczyk dzieli się także przepisem na własną wersję wegańskiej czekolady o bardzo kremowej postaci. Cała receptura jest do odtworzenia w domu, choć na pewno wymaga odwiedzin w sklepie ze zdrową żywnością.
Desery wegańskie od Fino
Z kolei Natalia Stachowska z gdańskiej restauracji Fino przygotowała deser złożony z brownie, cremeux pistacjowego, marynowanych śliwek i "żółtka" z mirabelki.
- Do udziału w projekcie, jakim jest "Roślinny Przewodnik Cukierniczy", przekonała nas chęć dzielenia się wiedzą z zakresu wegańskiego cukiernictwa, które wciąż jest niszowe, jednak cały czas zyskuje na popularności. Wierzymy, że dzięki takim kampaniom jesteśmy w stanie przekonać wiele osób do spróbowania roślinnych deserów, a tym samym udowodnić, że ich jakość i smak wcale nie odbiega od tradycyjnych słodkości. Mamy również nadzieję, że osoby z branży, sceptycznie nastawione do diety roślinnej, sięgną po Przewodnik i przekonają się, że wegańskie cukiernictwo jest równie ciekawe, co klasyczne. Nasze menu w Fino zmienia się często, jednak zawsze jest w nim miejsce na pozycje roślinne. W karcie zawsze znajduje się przynajmniej jeden deser wegański oraz dwa rodzaje petit fours, które są również zwieńczeniem w pełni roślinnego menu degustacyjnego - mówi Natalia Stachowska z Fino.
Jakie i czyje przepisy znajdziemy jeszcze w przewodniku?
Swoimi przepisami podzielili się ponadto: Tadeusz Muller, Patryk Szczepański, Ernest Jagodziński, Wojciech Starowicz, Jakub Mołda z zespołem, Laura Monti, Agnieszka Sierac, Dariusz Jatczak, Karolina Nej. W środku znajdziemy m.in. przepisy na: czekoladowy biszkopt nasączony likierem pomarańczowym, tatar ze śliwek z pomarańczowym "żółtkiem", dwa rodzaje bez, irlandzkie ciasto piernikowe, mus rocher i wiele innych.
Poza przepisami w przewodniku znajdują się rodzaje wegańskich zamienników, zbiór przepisów podstawowych (m.in. na ciasto kruche, drożdżowe czy biszkopt), kierunki rozwoju, a także przykłady lokali, które z powodzeniem wprowadziły wegańskie wypieki i desery, tipy i triki. Z kolei dzięki praktycznej formie z miejscem na notatki przewodnik sprawdzi się w czasie eksperymentowania w kuchni. O wizualny efekt całości zadbała Katarzyna Sokołowska.
Przewodnik dostępny jest w dwóch formach: za darmo w formie cyfrowej na stronie RoślinnieJemy oraz odpłatnie w pięknej wersji drukowanej w sklepie Otwarte Klatki. Więcej na stronie projektu Chefs for Change. Celem kampanii jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań.
Miejsca
-
Restauracja Biały Królik Gdynia, Folwarczna 2
-
Fukafe Gdańsk, Wajdeloty 22
-
Restauracja Fino Gdańsk, Grząska 1
Miejsca
Opinie (103) 5 zablokowanych
-
2021-09-22 17:37
Propaganda wegańska jest powiązana z tęczowa .Posłanka europejska LGBT z Polski chce zakazać sprzedaży miesa w UE! (2)
Taka jest ich ideologia wegańska i tolerancja oni chca narzucać innym co mamy jeść i jak zyć!Mimo ze to jest szkodliwe dla zdrowia!
Przypomnijcie sobie najnowsze wymysły "Słowa europosłanki Sylwii Spurek, która chce zabronić łowienia ryb z powodu cierpienia zwierząt "chce tez zabronic sprzedarzy produktów zwierzecyhc jak mleko ,jajka itp wszystko ma byc tylko i wyłącznie wege!!
Wiec mamy kolejny przykład szkodliwych działań wegańskich tęczowców i odradzam by sie nie truć tymi speudo wyrobami cukierniczymi- 14 12
-
2021-09-22 17:47
Wróć do szkoły gimbazo i naucz się najpierw pisać :(((
- 3 8
-
2021-09-24 16:30
Jak ona ta spurek wyglada jak trup
Nie popieram
- 1 0
-
2021-09-22 18:19
Prawda jest taka
Że żaden wyrób cukierniczy nie jest zdrowy, bo cukier nie jest zdrowy
A na cukierniach powinien byc napis, że wchodzisz tam na własną odpowiedzialność- 10 1
-
2021-09-22 18:25
wyglądają super
no dotychczas to myślałem raczej że weganskie desery to zmielone orzechy i daktyle, a te wyglądają i brzmią naprawdę spoko :) jadłbym
- 5 3
-
2021-09-22 19:25
Cremeux orzechowe. Ulala. Ciekawe czy to dobre.
- 3 3
-
2021-09-22 21:35
Tylko ceny niewegańskie !
- 2 1
-
2021-09-22 22:29
Mama alergika (1)
Bardzo się cieszę że desery wegańskie są coraz bardziej popularne. Zjedzenie najmniejszej ilości mleka lub jajek oznacza wstrząs anafilaktyczny u mojego dziecka
- 5 2
-
2021-09-23 11:48
mama
A spirytus????same roślinki
- 3 0
-
2021-09-22 22:55
(2)
Niech żyje chemia i chemiczni smakosze, potem skąd są raczyska? Przecież ja odrzywiam się wegańską chemią.
- 4 4
-
2021-09-23 08:39
Po pierwsze "odżywiam"
Po drugie- całe pożywienie to chemia... Wszystko składa się z chemii, bo niby z czego? Z geografii? Literatury? To że do czegoś użyto reakcji chemicznych (naturalnie występujących w przyrodzie) nie oznacza że jest to szkodliwe. Kwaszenie ogórków i kapusty to reakcja chemiczna, destylowanie alkoholi- chemia...
- 2 0
-
2021-09-23 14:49
Jesteś moim ałtorytetem.
- 1 0
-
2021-09-22 23:01
jednak wolę wódkę
też wegańska
- 6 3
-
2021-09-22 23:14
To Kpiny jakieś Styropian polecam jest bardzo lekki
- 4 3
-
2021-09-22 23:32
Dobra zmiana? (1)
Zaczynam się zastanawiać kiedy minie ta wspaniała ideologia rodem z pastwiska. Pewnie odrzućcie wszystko co zdrowe dobre i normalne. Jeszcze nic jedzone z umiarem nikomu nie zaszkodziło. Przestańcie robić ludziom wodę z mózgu. I przestańcie wmawiać wszystkim brak tolerancji na białko itd...
- 10 3
-
2021-09-23 08:27
Właśnie- z umiarem!
A obecnie człowiek je dużo wiecej mięsa i produktów odzwierzęcych, niż powinien z przyczyn czysto biologicznych/zdrowotnych.
Więc może warto tam gdzie się da skupić się na roślinach?- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.