• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na pizzę neapolitańską w Trójmieście?

Julia Rzepecka
17 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Pizzę neapolitańską najlepiej podzielić na cztery kawałki, a następnie jeść sztućcami, zaczynając od jej cienkiego środka. Pizzę neapolitańską najlepiej podzielić na cztery kawałki, a następnie jeść sztućcami, zaczynając od jej cienkiego środka.

Cienka w środku, z grubymi, puchatymi brzegami i wypiekana w specjalistycznym piecu. Taka właśnie jest pizza neapolitańska. Jeszcze kilka lat temu ciężko było znaleźć lokal serwujący tę odmianę włoskiego przysmaku. Dzisiaj takich miejsc jest znacznie więcej, również w Trójmieście. Gdzie warto się wybrać, by spróbować pizzy, którą nie pogardziłby mieszkaniec Neapolu?




Mój ulubiony rodzaj pizzy to:

Chociaż przez wielu uznawana jest za najlepszą na świecie, nie każdy ją polubi. To dlatego, że jest zupełnie inna niż ta, do której się przyzwyczailiśmy. W środku jest cienka, a nawet rozmoknięta, przez co ciężko ją utrzymać w dłoni, natomiast jej brzegi są wyrośnięte, miękkie i puchate. Ozdobione są charakterystycznymi ciemnymi plamami, co spowodowane jest wysoką temperaturą wypiekania, która sięga kilkuset stopni Celsjusza. Najczęściej składa się tylko z kilku prostych składników, które są jednak wysokiej jakości.

Aby pizza mogła zostać uznana za prawdziwie neapolitańską, musi spełnić kilka ważnych warunków. Istotne są: odpowiedni rodzaj mąki - typu 00 o właściwej zawartości glutenu - i pomidory San Marzano z Kampanii, które uprawiane są na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, a które rozgniata się tak, aby sos był lekko grudkowaty. Do tego mozzarella, która powinna być przygotowana z bawolego mleka. To wszystko pieczone jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza przez 90 sekund.

Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?



Nadal można spotkać się z negatywnymi komentarzami zostawianymi na stronach uznanych pizzerii w Polsce przez klientów, którzy nie wiedzieli, czym właściwie jest pizza neapolitańska i czego się spodziewać. Najczęściej krytykowany jest "mokry" i "gumowaty" środek, który opada i "spalone" brzegi. Pizza z Neapolu zyskuje jednak coraz większą popularność, a świadomość wśród klientów stale rośnie. Również w Trójmieście znaleźć można lokale specjalizujące się w serwowaniu tej pizzy.

  • Pizzę neapolitańską najlepiej podzielić na cztery kawałki, a następnie jeść sztućcami, zaczynając od jej cienkiego środka.
  • Pizza neapolitańska w 2017 roku trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
  • Pizza neapolitańska w 2017 roku trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
  • Pizza neapolitańska w 2017 roku trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
- Napoletana to pizza wytwarzana z ciasta, które dojrzewa nawet do 24 godzin - mówi Paweł Olszówka z Ostro znajdującego się na Długim PobrzeżuMapka. - Ciasto ugniata się tylko ręcznie. Średnica wynosi zwykle około 30 cm, ale pizza nie jest idealnie okrągła, w czym tkwi cały jej urok. Ranty są wyrośnięte i spieczone, czasem nawet bardzo wysokie, natomiast środek nie przekracza grubości 3 mm, a w dodatku jest wilgotny, co sprawia, że trudno ją jeść rękami. Najlepiej przy użyciu sztućców, zaczynając od jej środka. Nie jest to także pizza, do której podaje się dodatkowe sosy, na przykład popularny czosnkowy, bo to po prostu zabija jej smak. Zamiast tego podajemy oliwę z oliwek. Wszystkie używane przez nas składniki są oznaczone jako D.O.P, co zapewnia ich wysoką jakość, na której nam zależy.
Pizzę neapolitańską zazwyczaj podaje się w trzech podstawowych odmianach.

- Serwuje się neapoletanę na czerwonym sosie z pomidorów, czyli po prostu klasyczną margheritę, druga wersja to marinara z pomidorami, ale bez sera, a trzecią opcją jest bianca, czyli pizza bez sosu z pomidorów. W Ostro podajemy również inne propozycje. Jest więc pizza z pysznymi włoskimi wędlinami, z pastą truflową, są bardziej pikantne propozycje, mamy też zawsze jedną pizzę sezonową, która uwzględnia różne warzywa i dodatki. W listopadzie była to pizza z dynią sous-vide, masłem, miodem i tymiankiem cytrynowym, a do tego mozzarella, nduje i cebula - dodaje Paweł Olszówka.
Istnieją nawet organizacje i stowarzyszenia, które przyznają specjalne certyfikaty potwierdzające jakość pizzy neapolitańskiej. Jednym z miejsc posiadającym takie wyróżnienie jest Pizza Napoli zlokalizowana na OruniMapka.

- Jako jedyni w Polsce Północnej ukończyliśmy prestiżowy kurs Associazione Verace Pizza Napoletana w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej) - opowiada Sebastian Krzoska z Pizza Napoli. - Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO. Jesienią minionego roku otrzymaliśmy także certyfikat od stowarzyszenia GPN, Gruppo La Piccola w Neapolu. Jesteśmy 270. pizzerią na świecie, która otrzymała taki certyfikat.
Zobacz także: Szybko nie znaczy kiepsko. "Inny" fast food w Trójmieście

  • Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, który rozgrzewa się do niemal 500 stopni Celsjusza.
  • Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, który rozgrzewa się do niemal 500 stopni Celsjusza.
  • Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, który rozgrzewa się do niemal 500 stopni Celsjusza.
  • Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, który rozgrzewa się do niemal 500 stopni Celsjusza.
Miłośnicy pizzy mają w Pizza Napoli do wyboru wiele opcji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na autorskich wariacjach kończąc. Jednak zamówić można nie tylko pizzę. Warto spróbować także kanapek panuozzo, a na deser cannoli, czyli rurki z kremem ricotta, okraszonej dodatkowo pistacjami. Rurka zasmakuje fanom faworków, ponieważ ciasto jest kruche i podobne do polskiego wypieku.

Pizzy neapolitańskiej można spróbować także w innych miejscach w Trójmieście. Warto zauważyć, że każdy lokal będzie serwował ją w nieco innym wydaniu, a to za sprawą techniki i dobranych składników. Pizzę z pieca opalanego drewnem znaleźć można również w GdyniMapkaViva La Pizza. W menu znajdziemy 30 opcji na jej podanie. Zamówić można także przystawki, panini, sałatki i słodkie desery. Zawsze pojawia się tam ponadto pizza tygodnia z najróżniejszymi kombinacjami smaków, np. z pieczonymi burakami, panchettą (włoskim boczkiem) i cebulą lub z pastą truflową, gorgonzolą, pikantną salsiccia, pieczarkami, oregano i bazylią. W GdyniMapka można zajrzeć też do Pizzerii Francesco, która proponuje 10 wersji pizzy neapolitańskiej, a także calzone, panini i makarony.

Warta odnotowania jest Magnifico - pizza&pasta, która serwuje włoskie przysmaki, w tym pizzę. W tamtejszym menu znaleźć można klasyki, ale również autorskie opcje. Godne polecenia wariacje na temat neapolitańskiego przysmaku przyrządzają też tutam oraz 01 Pizzarium. Nie można zapomnieć również o restauracji Napoli, która od lat serwuje włoską pizzę w niestandardowy sposób - do mąki i drożdży dodawane jest m.in. mleko i jajka, a całość fermentuje dwie doby. Restauracja istnieje najdłużej, bo od 1992 r.

Odwieczny dylemat - pizza z ananasem czy bez? Sprawdziliśmy na ulicach Trójmiasta!

Miejsca

Opinie (164) ponad 10 zablokowanych

  • W Neapolu wszyscy Włosi wskażą U Mikele. Dwa rodzaje pizzy, kafelki na ścianach, cerata na stole i kolejka ok. 50 metrów (4)

    A pizza? nie ma wiele wspólnego z tym, co zwykle w Polsce.

    • 7 2

    • Pepe in Grani

      Ostatnio spędziłem trochę czasu na poszukiwaniu informacji, żeby przygotować margheritę tak jak robią ją w Neapolu i trafiłem na materiały z You Tube o najlepszej pizzerii na świecie w ostatnich latach. Pizzeria nazywa się Pepe in Grani i znajduje się w Caiazzo nieopodal Neapolu.
      Właściciel Franco Pepe pokazuje jak się robi pizzę neapolitańską, także w domowym piekarniku.
      Ja zrobiłem wg jego przepisu pizzę margherita sbagliata. Polecam zrobić.

      • 0 0

    • De Michelis chyba ?

      Tradycja i nic poza tym, jada na bylej swietnosci. Taki tasmociag jak lody U Wlocha w Sopocie.
      Najlepsza pizza w Neapolu to gdzies na uboczu gdzie turysci z zadka albo i wcale nie docieraja.

      • 1 1

    • Da Michele

      Zdecydowanie najlepsza na swiecie:)

      • 0 1

    • No i spalona od spodu :/ są lepsze miejsca na pizzę w Neapolu. To typowe miejsce dla turystów "lokalsi" tam nie chodzą

      • 3 1

  • (16)

    Szkoda, że zestawienie nie jest pełne, zabrakło np. Pizzeria da Raffaele, Serio, Palec do Budki, Husak. Czy coś jeszcze dałoby się dodać?

    • 23 2

    • (3)

      Palec do budki to nie jest Napoletana.

      • 9 1

      • Palec do budki to wlasnie Neapolitana

        Palec do Budki to najlepsza pizza na Przymorzu. Warto sprobowac

        • 1 2

      • (1)

        Jakby się tak ściśle trzymać definicji Napoletany to może jedna czy dwie pizzerie by się załapały

        • 1 0

        • Jskby

          Jakby się trzymać definicji to tylko napoli ma prawdziwa neapolitane bo reszta nie ma żadnych certyfikatów co za tym idzie nikt ich nie kontroluje co do jakości

          • 2 0

    • Bo się nie kwalifikują do tematu artykułu

      • 0 0

    • (1)

      Di amadeo na morenie

      • 0 1

      • Hahahaah w życiu. Najgorsze co moze byc

        • 1 0

    • Monte Carlo w Motostrefie oczywiście (1)

      • 0 4

      • Zart

        Żartujesz sobie chyba. To ze jest piec na drewno to nie oznacza ze jest tam neapolitana

        • 0 0

    • To nie neapolitana (5)

      Gdyby tytuł artykułu byłby Np pizzerie w trojmiescie to możesz napisać ze ich zabrakło. Nie ma ich bo nie serwują pizzy neapolitańskiej. Proste :)

      • 9 1

      • musisz to powiedzieć neapolitańczykowi Raffaele, bo chyba nie wie, że nie robi pizzy neapolitańskiej (4)

        • 8 1

        • Haah (3)

          Ci wszyscy wielcy Włosi którzy przyjechali do Pl zazwyczaj we Włoszech sprzątali albo pracowali na zmywaku. Za dobrze im nie szło skoro wyjechali z kraju. Zreszta co niektórzy Neapol widzieli tylko w tv

          • 9 2

          • buraczku bynajmniej nie cukrowy... (2)

            • 2 4

            • Lol (1)

              Dlaczego mnie oczerniasz? Mowie tylko jak jest

              • 2 2

              • bo tak nie jest

                • 2 1

    • i jeszcze na Okargło we Wrzesczu

      • 3 5

  • Viva (1)

    Dla mnie Viva sie zepsuła nic specjalnego i z tego co widze opalaja brykietem a nie drzewem jak dawniej

    • 17 1

    • Niestety prawda :c tak jak dawniej przykładano się do stworzenia każdej pojedynczej pizzy, tak lockdown rozleniwił pracowników przez co pizza nie smakuje tak jak dawniej, a szkoda.

      • 1 0

  • Hmm

    San Marco na Długiej ma całkiem niezla pizze. Jadlem tam kilka razy.

    • 0 0

  • Pitca neapolitanska zdecydoeanie lepsza od turynskiej

    lub veneckiej, dobra tez jest pitca rzymska.

    • 0 0

  • Nie żartujcie

    Francesco skończyło trzymać jakość dobry rok temu. Obecnie już tam nie jadam, a swojego czasu to był absolutnie numer 1. Obecnie tylko Mąka i Kawa.
    Viva la pizza przebiła totalny poziom dna. 2 zamowienia w ostatnim miesiacu to zawsze zimne, gumowate mini pizzerki ze śladową domieszką składników. Przykro

    • 2 0

  • Kupiłem ciasto i dodatki w Lidlu. (1)

    Blacha pizzy dla dwóch osób wyszła 20 złotych. Bo tu nic o cenach nie piszą . Ani mru mru.

    • 4 8

    • Jo jem śląską za 9 zł za kg, w której w sumie mięsa prawie nie ma, i też żyje.

      Jeśli wygląda jak kiełbasa czy pizza, to po co przepłacać.

      • 0 1

  • Jest taka pizzeria Foccacio w Gdyni (5)

    Generalnie dobra pizza ale ciasto jest tak cieniutkie jak pergamin. Za cienkie. Przez to traci. Mówi to wiele osób ale właściciel oporny jest na uwagi.

    • 8 9

    • I jest to błąd. Pizza nie powinna strzelać jak wafelek na brzegach. Rzeczywiście jest cieńsza niż włoska (2)

      • 3 3

      • (1)

        Cienka i łamie sie na brzegach, znaczy Napolitana

        • 1 3

        • nie sądze żeby to była Napolitana jeśli jest cienka i łamie się na brzegach

          • 4 0

    • Typowa włoska pizza, tam się je sztućcami.

      Też jest ultra cienka

      • 9 3

    • Widocznie robi to z pasji a nie dla pieniędzy

      • 13 2

  • A co z

    Serio tam tez jest neapolitańska pizza

    • 0 0

  • lubie pizze ale ciepła i chrupiaca (1)

    A nie wystygnietą i zaparzona , dostarczana przez kuriera lub odbierana osobiście.

    • 5 0

    • Wstaw na parę minut do rozgrzanego piekarnika

      120 st.C

      • 0 0

  • Dokładnie. Najlepszą pizzę w Neapolu jadłem jakieś 300m od tego oblężonego przez turystów miejsca

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane