• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na śniadanie wielkanocne w restauracji?

Magda Mielke
29 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (86)
Wybierając święta w restauracji możemy cały wolny czas poświęcić na rozmowy z bliskimi. Wybierając święta w restauracji możemy cały wolny czas poświęcić na rozmowy z bliskimi.

Najważniejsze święta religijne w roku - Boże Narodzenie i Wielkanoc kojarzą się z rodzinną atmosferą i spotkaniami w gronie najbliższych. Zwykle odbywają się w naszych domach, jednak coraz częściej zaczynamy spotykać się w tym czasie w restauracjach. Przedstawiamy przegląd miejsc w Trójmieście i okolicach, w których Wielkanoc upłynie w eleganckiej i bezstresowej atmosferze.




Gdzie chciał(a)byś spędzić Wielkanoc?

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Część z nas tradycyjnie spędzi ją w domu. Co roku przybywa jednak osób, które wybierają niekonwencjonalne rozwiązania. Spędzanie świąt poza domem - w hotelu lub restauracji - przestało być jednostkowym wyborem. Wolimy się zrelaksować, spędzić ze sobą więcej czasu, a nie ulegać domowej krzątaninie. W końcu czas wolny jest dziś najbardziej luksusowym towarem, o czym przypominamy sobie najczęściej w okresie świąt.

Z tego powodu coraz chętniej wybieramy się w święta do restauracji. Wraz ze wzrostem zainteresowania rośnie również liczba ofert restauracji, które decydują się na zorganizowanie takich spotkań. W Trójmieście również nie zabraknie miejsc, w których serwowane będą wielkanocne dania.


Wielkanocne śniadanie



Piękne i smaczne święta można spędzić w restauracji White Marlin. Restauracja organizuje też śniadanie wielkanocne.

- Nasze menu na wielkanocne śniadanie jest bogate w tradycyjne potrawy, ale również w nowoczesne smaki, które na pewno zachwycą wasze podniebienia. Nasza restauracja jest idealnym miejscem, aby zjeść pyszne dania, w pięknej, urokliwej okolicy, w sercu Sopotu. Zapraszamy was do skorzystania z oferty i doświadczenia niezapomnianych chwil z bliskimi wśród smaku i aromatu naszych potraw - zapewnia przedstawiciel restauracji.
Śniadanie zostanie zaserwowane w formie bufetu zimnych i ciepłych dań. Na stołach znajdą się: żurek, biała kiełbasa, pasztet z kaczki, wybór pieczonych mięs czy jajka faszerowane musem z łososia lub z kaczych wątróbek, słodkie wypieki (sernik, mazurek, babka cytrynowa, beza), ale także standardowe pozycje z bufetu śniadaniowego (sery, wędliny, warzywa, konfitury, płatki, naleśniki itp.). Cena śniadania wielkanocnego wynosi 149 zł za osobę. Dzieci do lat 4 korzystają z bufetu za darmo, a w wieku 4-12 lat za 50 proc. regularnej ceny.

  • Oferta śniadania wielkanocnego w restauracji White Marlin.
  • Śniadania Wielkanocne w Nowym Browarze Gdańskim.
  • Serwowane śniadanie wielkanocne organizuje restauracja M15 w Sopocie.
  • Śniadanie wielkanocne będzie można zjeść także w restauracji Piaskownica.
  • Śniadanie wielkanocne będzie można zjeść także w restauracji Piaskownica.
Uroczyste śniadanie wielkanocne odbędzie się również w Nowym Browarze Gdańskim. Restauracja zaprasza w niedzielę, 9 kwietnia w godz. 9-12. Kucharze przygotują tradycyjne potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, między innymi: tradycyjny żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem, pasztety własnego wyrobu, sałatkę jarzynową czy tymiankową parzoną białą kiełbasę, ale i jajecznicę na maśle, naleśniki z twarogiem i słonym karmelem, frankfurterki z grilla opalanego drewnem, tosty francuskie na słodko, jaja poche w kremowym sosie holenderskim czy ser cheddar w czarnej panierce. Do tego selekcja serów, deski wędlin, swojskie mięsa pieczone, świeże warzywa czy chleby własnego wypieku. Koszt udziału w śniadaniu to 80 zł za osobę, dzieci do lat 10 płacą 50 proc. ceny. Śniadania odbędą się również w sobotę i poniedziałek (8. i 10.04, godz. 9-12).


Na śniadanie wielkanocne można wybrać się także do sopockiej restauracji M15. Śniadanie wielkanocne będzie tu serwowane w sobotę, niedzielę i poniedziałek wielkanocny (8-10.04). Zamówić będzie można jajka gotowane na twardo z sosem tatarskim i wędzonym pstrągiem (36 zł), białą kiełbasę pieczoną w piwie (31 zł), świąteczną prażnicę na słoninie podaną na gorącej patelni (32 zł) czy selekcję pasztetów świątecznych z marynatami (36 zł). Do wyboru są także świąteczne półmiski w dwóch wariantach - klasycznym (m.in. biała kiełbasa z ćwikłą, pasztet z kaczki, jajka w sosie tatarskim - 42 zł) oraz wegetariańskim (m.in. pieczeń z soczewicy, pasztet z dorsza, jajka w sosie tatarskim - 39 zł). Stolik można zarezerwować telefonicznie lub e-mailowo (tel. 720 827 827, kontakt@m15.sopot.pl).

  • Śniadanie wielkanocne w Prawdzic Resort.
  • Śniadanie wielkanocne w Prawdzic Resort.
  • Śniadanie wielkanocne w Prawdzic Resort.
  • Śniadanie wielkanocne w Prawdzic Resort.
  • Śniadanie wielkanocne w Prawdzic Resort.
  • Śniadanie wielkanocne w Prawdzic Resort.
Serwowane śniadanie wielkanocne odbędzie się w niedzielę (9.04) w godz. 10-12 również w restauracji Piaskownica. Podane zostaną zestawy składające się m.in. z żurku, białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim, jajek faszerowanych pieczarkami/łososiem, sałatki warzywnej i pasztetu pieczonego. Cena zestawu śniadaniowego to 85 zł za osobę. Rezerwacje na śniadania przyjmowane są wyłącznie w restauracji.

Dokąd na śniadanie? Restauracje ze śniadaniami w Gdyni, Sopocie i Gdańsku



Śniadanie wielkanocne organizuje też restauracja hotelu Prawdzic. W menu przekąski na zimno (m.in. kurczak faszerowany, pasztet w cieście francuskim, schab nadziewany musem chrzanowym, kiełbasa z własnej wędzarni, jajka faszerowane, sałatki czy wędzone ryby), a także bufet ciepły (barszcz biały, biała kiełbasa chrzanowa, zapiekanka z jaj czy jaja panierowane) oraz ciasta (mazurki, babki, serniki). Na dzieci czekać zaś będzie szereg atrakcji: zabawy z animatorem czy poszukiwanie upominków z wielkanocnym królikiem. Cena: 199 zł za osobę dorosłą i 99 zł za dzieci w wieku 3-12 lat. Restauracja zaprasza także na obiadokolacje wielkanocne.

Świąteczne brunche i bufety wielkanocne



W restauracji Verres en Vers, znajdującej się w hotelu Radisson Blu w niedzielę wielkanocną organizowany jest brunch. W godz. 14-18 będzie można skorzystać z bufetu wielkanocnego, który jest doskonałą okazją, aby razem z rodziną i przyjaciółmi delektować się wspaniałymi daniami i spędzić miło czas przy stole.

W menu znajdziemy zarówno przekąski na zimno: jajka faszerowane, rostbef pieczony, pasztet z kaczki, sałatki, śledź po kaszubsku, zupy (tradycyjny żurek na zakwasie i minestrone z ciecierzycą), dania główne (pieczona pierś z indyka, gnocchi z masłem i szałwią, pstrąg tęczowy w sosie marchewkowym, lazania z burakami i kozim serem, brokuł z fetą i migdałami), desery (mazurek i babka) oraz napoje. Koszt udziału w brunchu wynosi 190 zł za osobę. Dzieci w wieku 6-12 lat płacą 95 zł, a dzieci do 5 lat jedzą bezpłatnie.

Catering wielkanocny. Skąd zamówić potrawy? Catering wielkanocny. Skąd zamówić potrawy?
Na rodzinne bufety wielkanocne w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny zaprasza też restauracja Grino znajdująca się w hotelu Rezydent. Elegancką atmosferę nadadzą posiłkom niezwykłe wnętrza butikowego hotelu znajdującego się w samym sercu Sopotu.

W menu przekąski zimne, zupa, dania ciepłe, desery oraz kawa, herbata, woda, soki. Pierwszego dnia zaserwowane zostaną m.in. śledź po kaszubsku, mus z ryb wędzonych, selekcja pasztetów, deska serów, kremowy żurek z białą kiełbasą, sandacz, pierogi z łososiem, udko z kaczki, gnocchi, babka drożdżowa i sernik waniliowy. Bufety odbędą się w godz. 13-16 i 16:30-19:30. Koszt to 190 zł za osobę dorosłą. Dzieci do lat 3 jedzą bezpłatnie, a do lat 12 za połowę ceny.

Bogatą ofertę bufetów wielkanocnych w salach balowych z widokiem na molo przygotował również hotel Sheraton. Zaserwowane zostaną tradycyjne wielkanocne dania, lokalne smaki i wyborne słodkości. Bufety odbędą się w sobotę w godz. 14:30-18:30 (cena: 330 zł za osobę, dzieci 4-12 lat - 165 zł) i w niedzielę w godz. 15-19 (cena: 360 zł za osobę, dzieci 4-12 lat - 180 zł).


Wielkanoc za miastem



A może śniadanie wielkanocne za miastem? Zamek Łeba zaprasza na uroczysty posiłek z widokiem na Bałtyk. Menu śniadania obejmuje: domowy żurek, jaja na trzy sposoby, zamkowe wędliny, pasztet z makreli, pasztet z grzybów, trufli i soczewicy, łososia marynowanego, sałatkę jarzynową, mazurek w dwóch odsłonach, babkę wielkanocną i naleśniki dla dzieci. Śniadanie serwowane jest w godzinach 8-10 oraz 11-13, a jego cena wynosi 200 zł za osobę.

  • Śniadanie wielkanocne w Zamku Łeba.
  • Oferta wielkanocna Pałacu Łebunia.
Swoją ofertę przygotowała również restauracja i ośrodek wypoczynkowy Tabun.

- Nie masz pomysłu na Wielkanoc? Chcesz uciec od nużących przygotowań, zaoszczędzić pracy i po prostu odpocząć w te święta? Nic prostszego: zarezerwuj pobyt u nas w Tabunie! Czekają na ciebie piękne pokoje w zaciszu na skraju lasu. I prawdziwa wielkanocna uczta! - czytamy w ogłoszeniu. - Nasza wielkanocna oferta pobytowa to moc atrakcji - od wspólnego malowania pisanek, przez ognisko i szukanie wielkanocnych pisanek, po zwiedzane naszej cydrowni (oczywiście z degustacją!).
Tabun przygotował zarówno uroczyste śniadanie wielkanocne, jak i bufety śniadaniowe i odświętną obiadokolację. Na gości czekają m.in.: domowej roboty wędliny, pasztety i kiełbasy, żurek i zupa chrzanowa, domowe sery, własny chleb na zakwasie i wiele innych rzeczy. Szczegóły telefonicznie (58 3039710) i e-mailowo (hotel@restauracjatabun.pl).

Na śniadanie wielkanocne zaprasza też Pałac Łebunia. Restauracja zaserwuje tradycyjne śniadanie wielkanocne, podczas którego na stole nie zabraknie lokalnych wyrobów. W menu m.in. biała kiełbasa z jabłkiem i majerankiem, żur wielkanocny, kiełbasy cielęce, a także bufet zimnych przekąsek i słodkości. Cena: 99 zł za osobę, dzieci 4-12 lat - 50 zł.

Quiz Wielkanocne przysmaki Średni wynik 75%

Wielkanocne przysmaki

Rozpocznij quiz

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (86) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • W sumie spoko opcja (1)

    Byleby jeszcze był wybór "child free", bo nie po to człowiek wybiera święty spokój i odpoczynek, żeby słuchać cudzego jazgotu (bo dobre wychowanie jest w deficycie.)

    • 47 10

    • Ciekawe jak tam z Twoim wychowaniem, jeszcze Wam sie to całe child free odbije piękni, młodzi i niezależni. W przyrodzie nic nie ginie.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    chciałbym (4)

    W tym roku to nie na moją kieszeń, ale gdyby było... myślę, że to super opcja. Zamiast stania przy garach, nerwów i tony jedzenia zalegającego w lodówce, wspólne wyjście na śniadanie, a potem spacer z rodzinką. A potem można wrócić do swoich ulubionych smaków zamiast trzy dni męczyć sałatkę warzywną na zmianę z jajkami.

    • 65 23

    • Sam sobie zaprzeczasz. Z jednej strony piszesz o tonach jedzenia zalegającego w lodówce, równocześnie wspominasz o braku pieniędzy.

      • 24 3

    • Xxxxxxx

      Dosłownie i to sztuczne czasem wymuszone gościny. Powinno się kupić jedzenie tylko ile trzeba i spokojnie posiedzieć bo życie jest na codzien w jednym kieracie.
      Po co latać po sklepach i kupować tony jedzenia bo tak trzeba bo tradycja i już widać co ludzie kupują z jednej strony narzekają z drugiej całymi koszami zakupów operują.

      • 16 2

    • To ile ty robisz tej salatki ze 3 dni ja maczysz całą rodziną? (1)

      • 8 0

      • Całą wannę.

        • 13 0

  • Chleb za 8 zł, pomidory za 22, mąka za 4,5. (3)

    Dzięki PiS, dzięki Janusz Kowalski

    • 27 17

    • (2)

      Ja kupuję chleb po 3pln. Pomidory po 13pln.

      • 7 5

      • to nie chleb, to produkt chlebopodobny sprowadzany mrożony m.in. z Chin i na miejscu odpiekany.

        • 12 5

      • Za rudego stawki byly po 7zl na godzine,a waloryzacja emerytor o 10zl na rok buahaaaa

        • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    A ja razem z żoną w czasie świąt (13)

    wykupiliśmy sobie wycieczkę do Egiptu. Chcemy być z dala od tego całego świątecznego zamieszania.

    • 66 33

    • I brawo ! Odpoczywajcie sobie i miło spędzajcie czas . Ja lecę w maju na majówkę i trochę po .

      • 16 4

    • (4)

      Żeby byc z dala od tych pseudo swiat wcale nie trzeba wyjeżdzac.

      • 5 14

      • (3)

        Jeżeli nazywasz Święta Wielkanocne zakłamanymi, to po co je obchodzisz?

        • 15 6

        • A po czym wywnioskowałaś, że je obchodzi?

          • 0 0

        • Wielkanoc wzięła się z pogańskiego święta (1)

          i takie właśnie, pogańskie święto wiosny, narodzenia (roślin, zwierząt, dnia) obchodzę

          • 0 2

          • i zjedzą cie robaki i ciebie nie będzie a ja pójdę do nieba

            • 0 1

    • (2)

      Jesteście ofiarami TVN i Gazety Aborczej. Żal i smuteczek.

      • 18 28

      • Czyją ofiarą Ty jesteś

        to nawet nie będę pisał. Mimo wszystko to żal mi Ciebie.

        • 11 13

      • nie każdy wysterowany czymś jak ty - są ludzie co sami widzą i sami oceniają bez narzuconej z góry opini jak dla i**otów , którzy w dodatku przyjmąujhą ją jako swoją opinie

        • 0 0

    • Na 3 dni? (2)

      Trochę krótkawo.
      Dodatkowo zemsta faraona siedzi przyczajona

      • 9 6

      • Tak, do Egiptu wycieczka na trzy dni.

        Ale co na ten temat może wiedzieć człowiek, co wierzy w zemstę faraona.

        • 2 12

      • niczym Jezus w grobie

        • 0 0

    • Miłego wypoczynku, zazdroszczę pogody.

      • 5 3

  • Nagotuję żuru na białej, upiekę kakę (3)

    Zrobię sałatkę jarzynową. Czego więcej do życia potrzeba? No , może sernika z rodzynkami. Też będzie

    • 32 3

    • (1)

      kakę to chyba zrobisz po zjedzeniu żuru

      • 14 3

      • Nie znasz j.obcych to nie zabieraj

        Glosu

        • 1 0

    • Wódki trzeba

      • 8 2

  • (5)

    My na Wielkanoc lecimy do Zanzibaru na safari.Polecam.

    • 8 20

    • To liczę na brak i**otycznych postów

      w te dni. Wypoczywaj z daleka, bajo!

      • 8 0

    • To jakaś wieś koło Gdyni?

      Ahahaha.

      • 3 0

    • To z czego ty ten pesztet zrobisz. (2)

      Przecież nie upolujesz tam zająca.

      • 1 0

      • zajęca

        • 0 0

      • jn

        • 0 0

  • a może dać odpocząć paniom ze zmywaka, kuchni, pokojówkom? one tez mają dzieci i rodziny. (5)

    przyjadą, nabrudzą, narzygają, wybrzydzają a ty sprzataj po nich kible za 2300zl mies na um- zlec.

    • 14 14

    • przymusu pracy nie ma, niech poszukają lepszej (1)

      nikt łańcuchem nie przykuł

      • 8 2

      • napisał dyrektor lub prezes

        • 2 0

    • (2)

      Jako osoba z prawie 15-letnim doświadczeniem w branży hotelarsko-gastronomicznej mogę zapewnić że żaden z pracowników pracujących na pełen etat nie zarabia 2300zł miesięcznie.
      Ponadto w czasach bardzo szybko postępującej sekularyzacji społeczeństwa jest naprawdę wiele osób które tych świąt nie obchodzą i nie jest dla nich problemem przyjście do pracy.

      • 6 1

      • zarabiają dzięki mnie 2800zł

        tyle wynosi płaca minimalna na rękę obecnie

        • 3 0

      • pracując w tej branży wiem, ze mało kto ma umowy o prace a tylko zlecenia. Za pokój jest od 8-15 zl ,

        pokoi od 4 do 20 dziennie i to w sezonie, do wypłaty ok 2700zł

        • 2 0

  • Niestety.

    Dużo restauracji będzie rano nieczynna.

    • 10 6

  • Współczuję pracownikom (1)

    Tych chciwych przybytków.

    • 28 10

    • Dlaczego?

      • 4 1

  • Ceny konkret (2)

    no ale skoro oferty są to pewnie i są chętni, widać Polacy mają jeszcze bardzo dużo pieniędzy do wydania

    • 23 1

    • ceny nie są wyskokie (1)

      dlatego w tym roku idziemy całą rodziną do restauracji

      • 2 0

      • To tylko potwierdza, że są Polacy, którzy mają tyle pieniędzy, że dla nich te ceny nie są wysokie.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane