- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (55 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Dokąd na śniadanie wielkanocne w restauracji?
Najważniejsze święta religijne w roku - Boże Narodzenie i Wielkanoc kojarzą się z rodzinną atmosferą i spotkaniami w gronie najbliższych. Zwykle odbywają się w naszych domach, jednak coraz częściej zaczynamy spotykać się w tym czasie w restauracjach. Przedstawiamy przegląd miejsc w Trójmieście i okolicach, w których Wielkanoc upłynie w eleganckiej i bezstresowej atmosferze.
Z tego powodu coraz chętniej wybieramy się w święta do restauracji. Wraz ze wzrostem zainteresowania rośnie również liczba ofert restauracji, które decydują się na zorganizowanie takich spotkań. W Trójmieście również nie zabraknie miejsc, w których serwowane będą wielkanocne dania.
Wielkanocne śniadanie
Piękne i smaczne święta można spędzić w restauracji White Marlin. Restauracja organizuje też śniadanie wielkanocne.
- Nasze menu na wielkanocne śniadanie jest bogate w tradycyjne potrawy, ale również w nowoczesne smaki, które na pewno zachwycą wasze podniebienia. Nasza restauracja jest idealnym miejscem, aby zjeść pyszne dania, w pięknej, urokliwej okolicy, w sercu Sopotu. Zapraszamy was do skorzystania z oferty i doświadczenia niezapomnianych chwil z bliskimi wśród smaku i aromatu naszych potraw - zapewnia przedstawiciel restauracji.
Śniadanie zostanie zaserwowane w formie bufetu zimnych i ciepłych dań. Na stołach znajdą się: żurek, biała kiełbasa, pasztet z kaczki, wybór pieczonych mięs czy jajka faszerowane musem z łososia lub z kaczych wątróbek, słodkie wypieki (sernik, mazurek, babka cytrynowa, beza), ale także standardowe pozycje z bufetu śniadaniowego (sery, wędliny, warzywa, konfitury, płatki, naleśniki itp.). Cena śniadania wielkanocnego wynosi 149 zł za osobę. Dzieci do lat 4 korzystają z bufetu za darmo, a w wieku 4-12 lat za 50 proc. regularnej ceny.
Uroczyste śniadanie wielkanocne odbędzie się również w Nowym Browarze Gdańskim. Restauracja zaprasza w niedzielę, 9 kwietnia w godz. 9-12. Kucharze przygotują tradycyjne potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, między innymi: tradycyjny żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem, pasztety własnego wyrobu, sałatkę jarzynową czy tymiankową parzoną białą kiełbasę, ale i jajecznicę na maśle, naleśniki z twarogiem i słonym karmelem, frankfurterki z grilla opalanego drewnem, tosty francuskie na słodko, jaja poche w kremowym sosie holenderskim czy ser cheddar w czarnej panierce. Do tego selekcja serów, deski wędlin, swojskie mięsa pieczone, świeże warzywa czy chleby własnego wypieku. Koszt udziału w śniadaniu to 80 zł za osobę, dzieci do lat 10 płacą 50 proc. ceny. Śniadania odbędą się również w sobotę i poniedziałek (8. i 10.04, godz. 9-12).
Na śniadanie wielkanocne można wybrać się także do sopockiej restauracji M15. Śniadanie wielkanocne będzie tu serwowane w sobotę, niedzielę i poniedziałek wielkanocny (8-10.04). Zamówić będzie można jajka gotowane na twardo z sosem tatarskim i wędzonym pstrągiem (36 zł), białą kiełbasę pieczoną w piwie (31 zł), świąteczną prażnicę na słoninie podaną na gorącej patelni (32 zł) czy selekcję pasztetów świątecznych z marynatami (36 zł). Do wyboru są także świąteczne półmiski w dwóch wariantach - klasycznym (m.in. biała kiełbasa z ćwikłą, pasztet z kaczki, jajka w sosie tatarskim - 42 zł) oraz wegetariańskim (m.in. pieczeń z soczewicy, pasztet z dorsza, jajka w sosie tatarskim - 39 zł). Stolik można zarezerwować telefonicznie lub e-mailowo (tel. 720 827 827, kontakt@m15.sopot.pl).
Serwowane śniadanie wielkanocne odbędzie się w niedzielę (9.04) w godz. 10-12 również w restauracji Piaskownica. Podane zostaną zestawy składające się m.in. z żurku, białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim, jajek faszerowanych pieczarkami/łososiem, sałatki warzywnej i pasztetu pieczonego. Cena zestawu śniadaniowego to 85 zł za osobę. Rezerwacje na śniadania przyjmowane są wyłącznie w restauracji.
Dokąd na śniadanie? Restauracje ze śniadaniami w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Śniadanie wielkanocne organizuje też restauracja hotelu Prawdzic. W menu przekąski na zimno (m.in. kurczak faszerowany, pasztet w cieście francuskim, schab nadziewany musem chrzanowym, kiełbasa z własnej wędzarni, jajka faszerowane, sałatki czy wędzone ryby), a także bufet ciepły (barszcz biały, biała kiełbasa chrzanowa, zapiekanka z jaj czy jaja panierowane) oraz ciasta (mazurki, babki, serniki). Na dzieci czekać zaś będzie szereg atrakcji: zabawy z animatorem czy poszukiwanie upominków z wielkanocnym królikiem. Cena: 199 zł za osobę dorosłą i 99 zł za dzieci w wieku 3-12 lat. Restauracja zaprasza także na obiadokolacje wielkanocne.
Świąteczne brunche i bufety wielkanocne
W restauracji Verres en Vers, znajdującej się w hotelu Radisson Blu w niedzielę wielkanocną organizowany jest brunch. W godz. 14-18 będzie można skorzystać z bufetu wielkanocnego, który jest doskonałą okazją, aby razem z rodziną i przyjaciółmi delektować się wspaniałymi daniami i spędzić miło czas przy stole.
W menu znajdziemy zarówno przekąski na zimno: jajka faszerowane, rostbef pieczony, pasztet z kaczki, sałatki, śledź po kaszubsku, zupy (tradycyjny żurek na zakwasie i minestrone z ciecierzycą), dania główne (pieczona pierś z indyka, gnocchi z masłem i szałwią, pstrąg tęczowy w sosie marchewkowym, lazania z burakami i kozim serem, brokuł z fetą i migdałami), desery (mazurek i babka) oraz napoje. Koszt udziału w brunchu wynosi 190 zł za osobę. Dzieci w wieku 6-12 lat płacą 95 zł, a dzieci do 5 lat jedzą bezpłatnie.
Catering wielkanocny. Skąd zamówić potrawy?
Na rodzinne bufety wielkanocne w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny zaprasza też restauracja Grino znajdująca się w hotelu Rezydent. Elegancką atmosferę nadadzą posiłkom niezwykłe wnętrza butikowego hotelu znajdującego się w samym sercu Sopotu.
W menu przekąski zimne, zupa, dania ciepłe, desery oraz kawa, herbata, woda, soki. Pierwszego dnia zaserwowane zostaną m.in. śledź po kaszubsku, mus z ryb wędzonych, selekcja pasztetów, deska serów, kremowy żurek z białą kiełbasą, sandacz, pierogi z łososiem, udko z kaczki, gnocchi, babka drożdżowa i sernik waniliowy. Bufety odbędą się w godz. 13-16 i 16:30-19:30. Koszt to 190 zł za osobę dorosłą. Dzieci do lat 3 jedzą bezpłatnie, a do lat 12 za połowę ceny.
Bogatą ofertę bufetów wielkanocnych w salach balowych z widokiem na molo przygotował również hotel Sheraton. Zaserwowane zostaną tradycyjne wielkanocne dania, lokalne smaki i wyborne słodkości. Bufety odbędą się w sobotę w godz. 14:30-18:30 (cena: 330 zł za osobę, dzieci 4-12 lat - 165 zł) i w niedzielę w godz. 15-19 (cena: 360 zł za osobę, dzieci 4-12 lat - 180 zł).
Wielkanoc za miastem
A może śniadanie wielkanocne za miastem? Zamek Łeba zaprasza na uroczysty posiłek z widokiem na Bałtyk. Menu śniadania obejmuje: domowy żurek, jaja na trzy sposoby, zamkowe wędliny, pasztet z makreli, pasztet z grzybów, trufli i soczewicy, łososia marynowanego, sałatkę jarzynową, mazurek w dwóch odsłonach, babkę wielkanocną i naleśniki dla dzieci. Śniadanie serwowane jest w godzinach 8-10 oraz 11-13, a jego cena wynosi 200 zł za osobę.
Swoją ofertę przygotowała również restauracja i ośrodek wypoczynkowy Tabun.
- Nie masz pomysłu na Wielkanoc? Chcesz uciec od nużących przygotowań, zaoszczędzić pracy i po prostu odpocząć w te święta? Nic prostszego: zarezerwuj pobyt u nas w Tabunie! Czekają na ciebie piękne pokoje w zaciszu na skraju lasu. I prawdziwa wielkanocna uczta! - czytamy w ogłoszeniu. - Nasza wielkanocna oferta pobytowa to moc atrakcji - od wspólnego malowania pisanek, przez ognisko i szukanie wielkanocnych pisanek, po zwiedzane naszej cydrowni (oczywiście z degustacją!).
Tabun przygotował zarówno uroczyste śniadanie wielkanocne, jak i bufety śniadaniowe i odświętną obiadokolację. Na gości czekają m.in.: domowej roboty wędliny, pasztety i kiełbasy, żurek i zupa chrzanowa, domowe sery, własny chleb na zakwasie i wiele innych rzeczy. Szczegóły telefonicznie (58 3039710) i e-mailowo (hotel@restauracjatabun.pl).
Na śniadanie wielkanocne zaprasza też Pałac Łebunia. Restauracja zaserwuje tradycyjne śniadanie wielkanocne, podczas którego na stole nie zabraknie lokalnych wyrobów. W menu m.in. biała kiełbasa z jabłkiem i majerankiem, żur wielkanocny, kiełbasy cielęce, a także bufet zimnych przekąsek i słodkości. Cena: 99 zł za osobę, dzieci 4-12 lat - 50 zł.
Wielkanocne przysmaki
Rozpocznij quizMiejsca
Wydarzenia
Opinie (86) 6 zablokowanych
-
2023-03-30 08:31
(1)
Wymysły...:/ Sniadanie wielkanocne tylko tradycyjnie w rodzinnym domu. Najgorzej jak to niewierzący zaczynają mieszać w katolickich świetach.
- 5 3
-
2023-03-30 12:06
Dokładnie
- 0 0
-
2023-03-30 08:36
Święta? (1)
Święta to wymiar duchowy i wspólnotowy. Żeby przeżywać radość Zmartwychwstania nie są potrzebne żadne kateringi ani niedomykająca się lodówka. Jak ktoś bardzo chce celebrować ten czas tradycyjnie, wystarczy mu jedno ugotowane jajko do podzielenia się z bliskimi. A te wszystkie wydatki, przepych, zakupy - to komercyjna otoczka, która ze Świętami ma niewiele wspólnego. Drodzy niewierzący, jedzcie, pijcie i bawcie się na zdrowie przy okazji wolnego dnia zdobytego dzięki tradycji chrześcijańskiej, ale nie nazywajcie tego Wielkanocą!
- 8 2
-
2023-03-30 09:20
Tradycja chrześcijańska?! Toż to święto pogańskie było!
"Maik" bodajże.
- 0 0
-
2023-03-30 08:45
No wszystko pięknie ale za co takie sniadanie kupic
.... za te bździny, co człowiek zarabia.
- 1 1
-
2023-03-30 09:52
Ja na sniadanie w swieta ide do kmara na zabianke.biore jajecznice za 20zl a napiwku zostawiam 100zl.bo dzentelmeni o
Pieniadzach nie rozmawiaja
- 1 2
-
2023-03-30 10:28
no da a my z rodzino na ukraine wracamy i bedziem 1 miesiac
2 swienta zrobimy
- 3 1
-
2023-03-30 10:46
W święta wszystkie restauracje powinny być zamknięte, to święta rodzinne i pracownikom restauracji także one się należą. Tylko problem tkwi w chciwości właścicieli, którzy każą pracować a niejednokrotnie sami spędzają święta w gronie rodzinnym.
- 3 3
-
2023-03-30 11:46
Problem w tym, że w restauracjach nie potrafią nawet ugotować dobrze jaja na twardo...
...jaja są przegotowane, z siną obwódką, o kremowych żółtkach zapomnij... I pewnie w zdecydowanej większości klatkowe, a co najwyżej ściółkowe (jak znam pazerność i cwaniactwo tych tzw. restauratorów)
- 4 0
-
2023-03-30 11:53
Kawa, herbata, woda, soki??? A gdzie wino?
Ja mam te pieczone mięsa i foie grasy zapijać herbatą? A może kompotem? P.S. W Sheratonie np. jak wykupujesz kolację tematyczną to wliczone w to jest wino i to powinien być standard.
- 1 2
-
2023-03-30 11:54
Już widzę te rozwydrzone dzieciaki biegające między stolikami...
Brrrrrr...
- 3 2
-
2023-03-30 12:06
Ineligentny
Inaczej to wymyślił?
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.