- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (31 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (41 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej
18 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku)
Kto z nas nie zna śledzia? W śmietanie, oleju, na słodko, a może w occie? To jedna z najpopularniejszych przystawek rybnych na stołach w całej Polsce. Śledź przez wiele osób uznawany jest za prostą rybę i niezbyt wykwintną, jednak nie dla wszystkich. Smak ryby docenia wiele osób, a jej popularność stale rośnie, o czym może świadczyć fakt pojawiania się w menu coraz większej ilości restauracji. Gdzie zjemy dobrego śledzia w Trójmieście? Wybraliśmy kilka miejsc.
Smażalnie ryb w Trójmieście
Idealna regionalna przystawka
W Polsce jednym ze zwyczajów, w którym śledź występował w roli głównej są oczywiście zwyczaje związane z Wielkim Postem. Wtedy też wieszało się śledzie na drzewach, na znak wytchnienia po postnym okresie. Mimo że ryba ta jest głównie kojarzona z okresem postu i dla wielu uznawana za niezbyt "elitarny" przysmak, to warto jednak poznać ją z innej perspektywy.
Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Śledź jest jedną z ryb, którą ukochaliśmy sobie od wieków, czego dowodem są przepisy na przerobienie go na wszelki możliwy sposób. Od zrolowania go z owocami, smażenia na maśle, zamarynowania w occie, a może podanego z cebulą lub curry. Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym i bogatym m.in. w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, selen, wapń, magnez, potas i żelazo daniem.
Dokąd warto się wybrać na śledzia w Trójmieście i w jakich formach go otrzymamy w lokalnych restauracjach? Wybraliśmy kilka miejsc.
Śledź w Bałtyckim wydaniu
W restauracjach na Pomorzu najczęściej wykorzystuje się śledzia bałtyckiego. W naszym regionie szczególnie lubianą formą podawania śledzia jest postać ze śmietaną. Takiego śledzia otrzymamy m.in. w restauracji Mon Balzac z Gdańska. Ryba podawana jest z sosem jogurtowym, cebulką, jabłkiem oraz rodzynkami i kosztuje 29 zł. Danie podawane jest na zimno w formie przystawki. Śledzia w śmietanie otrzymamy również w restauracji Gdański Bowke. Tutaj śledź bałtycki podawany jest w śmietanie z cebulą i chlebem własnego wypieku. Dostępne są dwie wersje wielkościowe 70 g za 17 zł lub też 140 g za 32 zł. W takiej formie otrzymamy śledzia również w Muszli w Gdyni. Za danie zawierające śledzia w śmietanie z jabłkiem, burkami, cebulą i puree ziemniaczanym należy zapłacić 29 zł.
Zaś w sopockiej restauracji L'idillio, znajdującej się nieopodal plaży, mamy okazję skosztować śledzia solonego z ziemniakami i sałatką ziemniaczaną za 27 zł. Rybę w klasycznej, posolonej wersji otrzymamy także w restauracji Kubicki mieszczącej się w Gdańsku przy ul. Wartkiej. W lokalu znajdziemy śledzia w tradycyjnej marynacie za 32 zł.
Śledzia w nieco bardziej kolorowej formie otrzymamy w restauracji Bazar w Gdańsku. Lokal oferuje go za 24 zł za 180 g. Nazwana śledziem po gdańsku przystawka zawiera: marynowane buraki, ziemniaki, jajko, jabłko, kwaśną śmietanę i szczypiorek. Śledź może jednak występować również w innych formach niż tylko w sosach lub marynacie, jak np. w galarecie. Taką formę oferuje restauracja Polskie Smaki mieszcząca się w sopockim Sheratonie. Śledź w lokalu podawany jest w śmietanowo-chrzanowej galaretce z kminkiem, z grzankami z gryczanego chleba i kiszonymi szparagami. Za danie należy zapłacić 35 zł.